Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

NaszEauto - jak obliczyć dochod? - case study

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o dopłaty do osób fizycznych.

Info że dostaje się 18750 i dodatkowe 11250 można uzyskać za niski dochód jest bardzo ogólne. A jednak różnica między 18750 a 30000 jest spora więc sprawa warta zastanowienia.

Próg tego niskiego dochodu wg informacji z programu to 135 tyś rocznie brutto. 

I teraz pytanie - czy ktokolwiek wie jak to liczyć?

Wiadomo jak ktoś jest na umowie o prace 10 tyś miesiecznie to sprawa prosta - 10tyś x 12 miesiecy wychodzi 120k także spokonie z zapasem się człowiek mieści.

Ale co jak ktoś np już zarabia 13450zł brutto na UoP?

13450 x 12 = 161400

Od tego odejmujemy np 3600 zł kosztów uzyskania przychodów (300zł miesiecznie)

Dalej od tego odejmujemy sumę zapłaconą na składki emerytalne, chorobowe, rentowe (13.71%).

czyli 161400 * 13.71% = 22128 czyli tyle jeszcze do odjęcia

I powiedzmy ktoś jeszcze akurat korzysta z ulgi na internet gdzie można sobie odjąć 760zł rocznie.

I teraz liczymy:

161400 - 3600 - 22128 - 760 = 134912

I to jest kwota która wychodzi w PIT37 w polu "Podstawa obliczenia podatku".

I teraz pytanie - czy w takiej sytuacji taki delikwent dostanie dopłatę z dodatkiem 11250zł czy też nie?

Dane dobrane oczywiscie przypadkowo aby zoobrazować przy jakiej kwocie mniejwięcej się dochodzi do progu...

Pytanie tylko czy ktokolwiek wie czy w ten sposób się to liczy, albo gdzie takiej informacji można zasięgnąć.

Napisano
8 godzin temu, CiniO napisał(a):

Chodzi mi o dopłaty do osób fizycznych.

Info że dostaje się 18750 i dodatkowe 11250 można uzyskać za niski dochód jest bardzo ogólne. A jednak różnica między 18750 a 30000 jest spora więc sprawa warta zastanowienia.

Próg tego niskiego dochodu wg informacji z programu to 135 tyś rocznie brutto. 

I teraz pytanie - czy ktokolwiek wie jak to liczyć?

Wiadomo jak ktoś jest na umowie o prace 10 tyś miesiecznie to sprawa prosta - 10tyś x 12 miesiecy wychodzi 120k także spokonie z zapasem się człowiek mieści.

Ale co jak ktoś np już zarabia 13450zł brutto na UoP?

13450 x 12 = 161400

Od tego odejmujemy np 3600 zł kosztów uzyskania przychodów (300zł miesiecznie)

Dalej od tego odejmujemy sumę zapłaconą na składki emerytalne, chorobowe, rentowe (13.71%).

czyli 161400 * 13.71% = 22128 czyli tyle jeszcze do odjęcia

I powiedzmy ktoś jeszcze akurat korzysta z ulgi na internet gdzie można sobie odjąć 760zł rocznie.

Chodzi o dochod  brutto, czyli przychod minus koszty uzyskania przychodu.

Czyli w Twoim przykladzie 161400-3600.

Napisano
11 godzin temu, CiniO napisał(a):

I to jest kwota która wychodzi w PIT37 w polu "Podstawa obliczenia podatku".

W PIT37 masz pole o nazwie "dochód" (i to jest przychód brutto minus koszty uzyskania np 3600). To będzie na 99% Twój limit.

Jak masz wspólnotę małżeńską to suma tych pól Twojego i małżonki /2 (przykładowy PIT z netu).

image.png.6d59ed8920c67921c513714f9d93c0be.png

Napisano
  • Autor

Nie do końca wiedziałem gdzie się doszukać jakichkolwiek informacji, i dziękuje wam za odpowiedzi, ale wygląda, że jednak jest to tak jak ja napisałem w pierwszym poście.

Po próbie zalogowania się na stronie nfosigw i próbie wypełniania wniosku są tam dostępne informacje opisowe.

I cycat z nich:

1. Dochód roczny Wnioskodawcy (OOW)/współmałżonka ustalany na podstawie PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-CFC,PIT-40A (opcja nr 1 w tabeli 1.A/1.B)
Dotyczy OOW/współmałżonka rozliczających się na podstawie ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych - art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f, którzy: rozliczają się na podstawie PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-CFC oraz rozliczają się na podstawie PIT-40A, w przypadku, jeśli jedynym dochodem jest świadczenie z ZUS/KRUS i nie jest składane odrębne zeznanie podatkowe.
W polu Wartość dochodu należy wpisać kwotę podaną w pozycji „Podstawa obliczania podatku” z PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-CFC,PIT-40A za rok poprzedzający rok złożenia wniosku, lub w przypadku złożenia wniosku przed rozliczeniem PIT za rok poprzedzający rok złożenia wniosku należy wpisać dochód wskazany w ww. dokumentach z przedostatniego roku kalendarzowego poprzedzającego rok złożenia wniosku o udzielenie wsparcia.
Przykład: Wnioskodawca składa wniosek w marcu 2025 r. Jeśli do tego momentu nie rozliczył podatku za 2024 rok, wskazuje dochód roczny za 2023 rok.
W polu Za rok należy wpisać rok, którego dotyczy uzyskany dochód.

Z tego by wynikało, że chodzi o pozycję z PIT37 z pola 117, w którym to się własnie wpisuje dochód pomniejszony już o zapłacone skladki rentowe, emerytalne, chorobowe i ewentualne odliczenia tak jak naprzykład podane w moim przykładzie 760 zł na internet. 

image.png.f190278151a1b6b2c03947c05f63b527.png

Oczywiscie liczę że mnie ktoś wyprostuje jeśli to źle rozumiem.

Napisano
52 minuty temu, CiniO napisał(a):

Wyślij pytanie na ich email czy to dokładnie ta pozycja z PIT. Dość sprawnie odpowiadają: [email protected]

Jeśli to rzeczywiście dochód pomniejszony o składki to sensowniej niż mi się wydawało.

Edytowane przez iwik

Napisano
Nie do końca wiedziałem gdzie się doszukać jakichkolwiek informacji, i dziękuje wam za odpowiedzi, ale wygląda, że jednak jest to tak jak ja napisałem w pierwszym poście.

Po próbie zalogowania się na stronie nfosigw i próbie wypełniania wniosku są tam dostępne informacje opisowe.
I cycat z nich:
1. Dochód roczny Wnioskodawcy (OOW)/współmałżonka ustalany na podstawie PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-CFC,PIT-40A (opcja nr 1 w tabeli 1.A/1.B)
Dotyczy OOW/współmałżonka rozliczających się na podstawie ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych - art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f, którzy: rozliczają się na podstawie PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-CFC oraz rozliczają się na podstawie PIT-40A, w przypadku, jeśli jedynym dochodem jest świadczenie z ZUS/KRUS i nie jest składane odrębne zeznanie podatkowe.
W polu Wartość dochodu należy wpisać kwotę podaną w pozycji „Podstawa obliczania podatku” z PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-CFC,PIT-40A za rok poprzedzający rok złożenia wniosku, lub w przypadku złożenia wniosku przed rozliczeniem PIT za rok poprzedzający rok złożenia wniosku należy wpisać dochód wskazany w ww. dokumentach z przedostatniego roku kalendarzowego poprzedzającego rok złożenia wniosku o udzielenie wsparcia.
Przykład: Wnioskodawca składa wniosek w marcu 2025 r. Jeśli do tego momentu nie rozliczył podatku za 2024 rok, wskazuje dochód roczny za 2023 rok.
W polu Za rok należy wpisać rok, którego dotyczy uzyskany dochód.

Z tego by wynikało, że chodzi o pozycję z PIT37 z pola 117, w którym to się własnie wpisuje dochód pomniejszony już o zapłacone skladki rentowe, emerytalne, chorobowe i ewentualne odliczenia tak jak naprzykład podane w moim przykładzie 760 zł na internet. 

image.png.f190278151a1b6b2c03947c05f63b527.png

Zajebiozka by byla
Napisano
W dniu 20.02.2025 o 13:47, iwik napisał(a):

Wyślij pytanie na ich email czy to dokładnie ta pozycja z PIT. Dość sprawnie odpowiadają: [email protected]

Jeśli to rzeczywiście dochód pomniejszony o składki to sensowniej niż mi się wydawało.

Pisałeś może na tego ich maila?

Bo w rozliczeniu wspólnym małżonków to nie jest pozycją 117 tylko 129.

No i ta kwotę się dzieli przez 2?

Napisano
13 godzin temu, Chalek napisał(a):

Pisałeś może na tego ich maila?

Bo w rozliczeniu wspólnym małżonków to nie jest pozycją 117 tylko 129.

No i ta kwotę się dzieli przez 2?

Sam se odpowiem.

Ta kwota już tam jest podzielona.

Zakup na babcie dalej w grze 🤣

Napisano
10 godzin temu, Chalek napisał(a):

No ja kupuję z ojcem 😂

Napisano
35 minut temu, iwik napisał(a):

No ja kupuję z ojcem 😂

Ale ze na fakturze będzie ojciec i Ty czy jak?

Jak oni to potem traktują. 

Napisano
5 godzin temu, Chalek napisał(a):

Ale ze na fakturze będzie ojciec i Ty czy jak?

Jak oni to potem traktują. 

Tak, na fakturze i w DR muszą być obaj współwłaścicielie.

Ale niosek o dotację składa którykolwiek ze współwłaścicieli, z zastrzeżeniem, że już drugi nie może tego zrobić na to samo ani inne auto. Tylko składający wniosek jest weryfikowany pod kątem dochodów w przypadku wnioskowania o wyższą dopłatę, inni wspolwlasciciele mogą się nazywać nawet Bezos, albo Musk. 

Edytowane przez iwik

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Ale niosek o dotację składa którykolwiek ze współwłaścicieli, z zastrzeżeniem, że już drugi nie może tego zrobić na to samo ani inne auto. Tylko składający wniosek jest weryfikowany pod kątem dochodów w przypadku wnioskowania o wyższą dopłatę, inni wspolwlasciciele mogą się nazywać nawet Bezos, albo Musk. 

A kto wysyła przelew jest bez znaczenia?

Przetrenuj to, to jak dostaniesz te 30k zł to zrobię tak samo 😁

Napisano
8 godzin temu, Chalek napisał(a):

A kto wysyła przelew jest bez znaczenia?

Wg tego co się dowiedziałem nie interesuje ich przelew, tylko wpis w DR i faktura. Zresztą przecież możesz kupić w kredycie i wtedy przelew będzie nie od Ciebie tylko z banku. 

Napisano
34 minuty temu, iwik napisał(a):

Wg tego co się dowiedziałem nie interesuje ich przelew, tylko wpis w DR i faktura. Zresztą przecież możesz kupić w kredycie i wtedy przelew będzie nie od Ciebie tylko z banku. 

No to czekam na info czy pykło :)

Napisano
17 godzin temu, iwik napisał(a):

Rozumiem, że składającym wniosek jest ojciec i wtedy Twoje dochody są beż znaczenia bo nie mieszkacie w jednym gospodarstwie?

Napisano
15 godzin temu, zinger napisał(a):

Rozumiem, że składającym wniosek jest ojciec i wtedy Twoje dochody są beż znaczenia bo nie mieszkacie w jednym gospodarstwie?

Tak. 

Z zastrzeżeniem jsk pisałem wyżej, że ja nie mogę już wnioskować o dopłatę w tym programie, bo będę współwłaścicielem auta z dofinansowaniem. 

Edytowane przez iwik

Napisano

i chrome i edge 😞 Ki czort

nie mogę pójść dalej przez to... ;-(

image.png.5f82b9053100b96f84b2ba8f3e6a262f.png

Edytowane przez Fili_P

Napisano

dobra kierowałem się jakimś tutorialem z elektrowozu chyba i to nie ma być POIŚ tylko ten Feniks

image.png.7bad1db481a9b88c2ffe6d157d93b054.png

https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/e11-wzrost-wykorzystania-transportu-przyjaznego-dla-srodowiska-program-priorytetowy-naszeauto

Edytowane przez Fili_P

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 22.02.2025 o 07:18, Chalek napisał(a):

Sam se odpowiem.

Ta kwota już tam jest podzielona.

Jeszcze jest problem, jak zrobić, aby zakup był na moją kartę dużej rodziny, niskie dochody mamy a złomowany samochód ojca :ok: 

Napisano
20 godzin temu, maras77 napisał(a):

Jeszcze jest problem, jak zrobić, aby zakup był na moją kartę dużej rodziny, niskie dochody mamy a złomowany samochód ojca :ok: 

Jeszcze jakby Ci się udało zgarnąć 2 dopłaty na jedno auto (na siebie i rodziców) to podziel się sposobem 🤣

Napisano
4 minuty temu, iwik napisał(a):

Jeszcze jakby Ci się udało zgarnąć 2 dopłaty na jedno auto (na siebie i rodziców) to podziel się sposobem 🤣

Na razie myślę, czy można kupić za granicą AMI i czy wydadzą resztę. :ok: