Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

panele winylowe - czy można przyklejać?

Featured Replies

Napisano
10 minut temu, exor napisał(a):

Czy takie panele podłogowe to ja mogę przykleić do podłoża?

https://www.leroymerlin.pl/produkty/panele-winylowe-spc-sorrento-forte-artens-88889574.html

To ma: System łączenia paneli Pływający zamek 5g

Więc nie wiem, czy można kleić, bo jednak ma to być podłoga "pływająca"?

Napisano
W dniu 20.02.2025 o 14:33, exor napisał(a):

Czy takie panele podłogowe to ja mogę przykleić do podłoża?

https://www.leroymerlin.pl/produkty/panele-winylowe-spc-sorrento-forte-artens-88889574.html

Ja kleiłem do ściany w jadalni, ale kwadratowe 30x30cm i bez systemu kliku, takie trochę zastępujące glazurę.

obraz.png.c0ca6433da4014df5a3f440671c2d672.png

Wdziałem w necie, że ludzie tym nawet łazienki robią, podłogi i ściany, tylko że wtedy trzeba odpowiedni klej i najlepiej pod spodem hydroizolację.

Te twoje też pewnie można kleić, tylko tak, żeby ci na złączeniach nie wypływało.

One są dość cienkie(2mm?) więc podłoże musi być równe.

Ale generalnie te na klik nie są do klejenia tylko do układania jak panele podłogowe, więc pytanie dlaczego chcesz je kleić?

Napisano

Panele i podłoga pływająca nie podlega klejeniu

Pewnie chcesz przyoszczędzić i nie robić wylewki samopoziomującej

To lepiej linoleum sobie kup lub wykładzinę dywanową

Ostatnio w firmie był gość co chciał kleić winyle na tak popękanej i pofalowanej podłodze jak rzut izometryczny pustyni błędowskiej .

Szkoda kasy

Napisano

Są też winyle z warstwą kleju od razu.

Napisano
9 godzin temu, OPAL napisał(a):

Są też winyle z warstwą kleju od razu.

Może są, bo te, które ja kupiłem, to miały jedynie imitację kleju.

Napisano
W dniu 21.02.2025 o 19:57, Przemaz napisał(a):

To lepiej linoleum sobie kup lub wykładzinę dywanową

W sumie panele winylowe to takie nowoczesne linoleum;). Jak przypomnę sobie zrywanie parkietów itp to w życiu bym już nic do podłogi nie kleił.

Napisano
  • Autor

Poleciałem do leroya i odszukałem instrukcję montażu tych konkretnych paneli, poniżej info o możliwości klejenia. Także nie ma co gdybać.

One mają 4mm grubości.

Chcę to kleić do podłoża z racji ogrzewania podłogowego - aby szybko przekazywały ciepło dalej. Bez przeszkód w postaci podkładu i pustek powietrznych.

Wylewka jest anhydrytowa.

obraz.png.9ce4c25e1342a0df775f00d2e741c57c.png

Napisano
19 godzin temu, irishpiter napisał(a):

W sumie panele winylowe to takie nowoczesne linoleum;). Jak przypomnę sobie zrywanie parkietów itp to w życiu bym już nic do podłogi nie kleił.

Winyle czy inne panele w parunastu czy nawet parudziesięciu pomieszczeniach kląłem

Podstawa to równa i czysta posadzka

A i zdarzało się tez demontować - klejone panele to masakra a potem ludzie sie  produkują ze tak drogo i długo czasowo

Napisano

Ja mam panele na podłogowce i mam też kafle w części kuchennej. Nie widzę różnicy w temp posadzki. Dajesz podkład specjalny i jest ok.

Zastanów się dwa razy nad klejeniem, przy remoncie masz koszt pomnożony i bajzel jak przy nowej wylewce plus pewnie konieczność szlifowania a w najgorszym wypadku koniecznosc cienkiej nowej warstwy wylewki.pa ele robisz przekładkę w jeden dzień !

Do tego winyle nie są zbyt trwałe, ja nie wiem co w tym jest dobrego prócz marketingu...

Jeśli chcesz mieć podłogę która szybko oddaje ciepło, to tylko laflet,.panel to jak gumoleon i będzie miał sporo większy opór cieplny niż kafel. Aczkolwiek jak mówię, mam zwykle panele na podkładzie kwarcowym i obok kafle o jest to samo. Jedynie przy rozgrzewaniu kafle może z 30 min szybciej się rozgrzały ale też są na pierwszej pętli wiec to pewnie też ma wpływ.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
  • Autor

Okey, dzieki za te uwagi.

Rozważe zatem system plywający. Tylko krowa nie zmienia zdania.

Napisano

Do przyklejania - panele winylowe naścienne używa się specjalnego kleju który "pracuje".

Podłogowe pływające można kupić ze zintegorwanym podkładem ale pod spód i tak się daje folię.

Podłogowe nie mogą być przycisnięte meblami (przykładowo szafkami w kuchni)

Tak to wygląda jak na zdjęciach poniżej

Tu link do efektu końcowego OTODOM

20250129_191619.jpg

20250201_132756.jpg

IMG_20250225_103444.jpg