Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drewno dębowe po obcince - co z tym zrobić ?

Featured Replies

Napisano

Na działce na wsi mam wielkiego (ok. 120-130 lat) dęba.

W najbliższym czasie będę zamawiał ekipę, która mi podetnie trochę koronę (jak widać ma ok. 25 metrów średnicy), bo rozrosła się zbyt szeroko i jedną ścianę mi brudzi. Planuję zmniejszenie jej o ok. 1/4 i podcięcie 1 piętra od dołu.

Może z fotki to nie wygląda, ale drzewo jest naprawdę wielkie (pień ma z 1,5m średnicy) i oceniam, że po wycince będzie kilka metrów drewna.

Czy przeznaczyć je po prostu do spalenia, czy może trochę żal palić dębiną w piecu kopciuchu (kominka na razie brak) i można z nim coś innego zrobić ? :hmm:

Przechwytywanie.JPG

2.JPG

Edytowane przez Tomo

Napisano
11 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Jak zdrowe, to można pociąć na dechy i wysuszyć.

Opłaca się taka robota w porównaniu do zakupu gotowych desek?  :hmm:

Napisano
13 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Jak zdrowe, to można pociąć na dechy i wysuszyć.

Z gałęzi to raczej desek nie będzie, poza tym, dąb długo schnie. 

Napisano
4 minuty temu, Pieter2 napisał(a):

Z gałęzi to raczej desek nie będzie, poza tym, dąb długo schnie. 

Nie piszę o gałęziach. Ale o pniu.

Pamiętam u rodziców długo leżały dechy i schły a potem z tego były zrobione trepy na schody.

Więc myślę, że dla znającego się na rzeczy taki materiał może być wartościowy.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Nie piszę o gałęziach. Ale o pniu.

Pamiętam u rodziców długo leżały dechy i schły a potem z tego były zrobione trepy na schody.

Więc myślę, że dla znającego się na rzeczy taki materiał może być wartościowy.

Pień zostaje - ale będzie kilka dużych gałęzi o średnicy 40-50 cm.

Napisano

Tniesz na pół dorabiasz nogi zalewasz przezroczysta żywica epoksydowa masz stół, półkę itp. Ale tu akurat pożarte przez Kórniku, puste w środku itp wygląda lepiej niż zdrowe

Napisano
W dniu 23.03.2025 o 20:00, Tomo napisał(a):

Czy przeznaczyć je po prostu do spalenia

Spróbuj je sprzedać. Te większe kawałki ktoś pewnie lepiej wykorzysta niż opał, a zarobisz raczej sporo więcej niż wydasz później na opał. Jak ścinałem 2 orzechy w ogrodzie to nawet nie musiałem szukać - w magiczny sposób pojawił się wytwórca ozdób ludowych i wlaściwie posprzątał mi ogród, a te cieńsze gałęzie (15-20 cm) zostały na opał - no ale to orzech, gałęzie raczej do niczego innego się nie nadają. Tyle że to Sądecczyzna, tu jest mnóstwo dlubaczy, rzemieślników itp, no i to chyba obszar o prawie najniższych zarobkach w PL - pod Wawą może nikomu nie chcieć się po to schylić. :hmm:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Spróbuj je sprzedać. Te większe kawałki ktoś pewnie lepiej wykorzysta niż opał, a zarobisz raczej sporo więcej niż wydasz później na opał. Jak ścinałem 2 orzechy w ogrodzie to nawet nie musiałem szukać - w magiczny sposób pojawił się wytwórca ozdób ludowych i wlaściwie posprzątał mi ogród, a te cieńsze gałęzie (15-20 cm) zostały na opał - no ale to orzech, gałęzie raczej do niczego innego się nie nadają. Tyle że to Sądecczyzna, tu jest mnóstwo dlubaczy, rzemieślników itp, no i to chyba obszar o prawie najniższych zarobkach w PL - pod Wawą może nikomu nie chcieć się po to schylić. :hmm:

No właśnie chodziło mi o to, żeby tego bezmyślnie nie spalić w piecu kopciuchu (z zapewne zasmołowanym kominem).

Napisano

4 godziny temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Jak masz piec gdzie mozna palic drewnem to opał wtedy trzeba kupic, a tak jest za darmo. Po ile sprzedałeś drewno, tego orzecha? Podejrzewam że za niewiele wiecej niz kupno drewna na opał.

Napisano
16 minut temu, marcin_szary napisał(a):

Jak masz piec gdzie mozna palic drewnem to opał wtedy trzeba kupic, a tak jest za darmo. Po ile sprzedałeś drewno, tego orzecha? Podejrzewam że za niewiele wiecej niz kupno drewna na opał.

Z tego co pamiętam to wyszła mniej więcej dwukrotność ceny opału - jak dla mnie spoko, zwłaszcza że palę gazem, a do okazjonalnego rozpalenia w piecu schodzi mi może z metr przestrzenny drewna na 2-3 lata. ;] W każdym razie 2 niezbyt wielkich pni (plus trochę konarów) nie opłacało się wieźć do tartaku, ciąć i suszyć - goście przyjechali, spakowali wszystko i co najważniejsze wywieźli gałęzie. 

Edit

Stawiam, że jeśli z każdego pnia udało im się zrobić z 10 blatów do stolików kawowych w stylu takim jak @Fili_P wyżej pisał, to pewnie wyszli na swoje z 5-10-krotną przebitką. :ok: 

Edytowane przez Martwy Borsuk

Napisano

Mi sie jeden przewrocil, jeden scialem, nawet mi sie nie chcialo bawic w wozenie czy szukanie rzemieslnika jakiego zeby zarobic 100-200 pln ......... pocialem, spaliłem w piecu
Jakbym mial wiele takich orzechow to moze i komus bardziej by sie chcialo przyjechac a i ja bym zarobil jakas sume

Napisano
3 godziny temu, marcin_szary napisał(a):

100-200 pln

Ja na swoich orzechach zarobiłem po 1500 za sztukę, żona pamiętała - to było gdzieś tam w okolicach pandemii. Mogę zmierzyć średnicę (na oko 40-50 cm), bo pniaki mam jeszcze w ziemi - ale długość grubego pnia to było ok. 250 cm bo starałem się utrzymać je niskie. Za wielu desek z tego by nie było więc nawet się nie zabierałem za suszenie itd.

Napisano

Juz chcialem proponowac, ze jak za darmola dowiezie to moge wziac, a tu widze, ze majatek idzie zrobic na kilku scietych galeziach :panic:

Napisano
50 minut temu, Josyp napisał(a):

Juz chcialem proponowac, ze jak za darmola dowiezie to moge wziac, a tu widze, ze majatek idzie zrobic na kilku scietych galeziach :panic:

Prawdopodobnie chodzi o to, że gałęzie są od Akowicza.

Napisano

Powiem tak - spalić możesz zawsze. Daj ogłoszenie, ustaw sobie termin, że np. po w tygodniach jak nikt nie bierze idą na opał. 

Podpytaj też ekipę, która będzie ciąć - może mają kogoś, kto weźmie.

Napisano

Gałęzie są krzywe i sękate i raczej desek z nich nie zrobisz, może jakąś klepkę ale najczęściej takie rzeczy to opał:)

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 24.03.2025 o 20:58, Tomo napisał(a):

Pień zostaje - ale będzie kilka dużych gałęzi o średnicy 40-50 cm.

Możesz oddać mi.

Przyjadę busem i zabiorę (potnę na krótsze jak będzie trzeba)

W zamian przywiozę browary i obietnicę pogłaskania owiec jak u mnie będziesz 😃

Na kiedy mam brać busa? 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Marko33 napisał(a):

Możesz oddać mi.

Przyjadę busem i zabiorę (potnę na krótsze jak będzie trzeba)

W zamian przywiozę browary i obietnicę pogłaskania owiec jak u mnie będziesz 😃

Na kiedy mam brać busa? 

Ale jak masz to spalić w piecu to tyle to mogę zrobić sam.

No chyba, że masz zamiar z tego rzeźbić świątki - po tych ostatnich zoologicznych wybrykach widzę tutaj niezerowe prawdopodobieństwo ;l

Napisano
  • Autor

Chyba najlepszy moment żeby ciąć - bo jeszcze liści nie ma

1e4f51e0dc4761b8f7501e5fdb00ab11.jpg

Napisano
13 godzin temu, Tomo napisał(a):

Chyba najlepszy moment żeby ciąć - bo jeszcze liści nie ma

Ostatni dzwonek.

A co do gałęzi - proponuję ognisko dla AKowiczów ;)

Napisano
  • Autor

Ostatni dzwonek.

A co do gałęzi - proponuję ognisko dla AKowiczów [emoji6]

Minęło 6 dni i taka różnica.

Na przyszły tydzień umówiony człowiek na cięcie.

a88f4720f7e1bf3f37490cad60a39a09.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
3 godziny temu, Tomo napisał(a):

Minęło 6 dni i taka różnica.

Na przyszły tydzień umówiony człowiek na cięcie.

Zrób zdjęcia before i after :)

Napisano
W dniu 15.04.2025 o 09:05, Tomo napisał(a):

Ale jak masz to spalić w piecu to tyle to mogę zrobić sam.

No chyba, że masz zamiar z tego rzeźbić świątki - po tych ostatnich zoologicznych wybrykach widzę tutaj niezerowe prawdopodobieństwo ;l

Co to k.wa są świątki? 🤣

Zoologiczne wybryki - brzmi jak czyn karalny 😄