Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykroczenie, sąd, grzywna... i punkty?????

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj przy świątecznym stole przedstawiono mi sprawę.

Otóż kierujący potrącił na jezdni(na skrzyżowaniu jeżeli to istotne) pieszego chodzącego na czworakach (były trzeźwy-ale szukał jakiejś części która podobno odpadła mu z samochodu chwilę wcześniej)

Przybyła policja chciała go uznać winnym - nie przyjął mandatu - sprawę skierowano do sądu...

Sąd uznał go winnym - i zasądził grzywnę w wysokości półtora tysiąca złotych...(jestem tego pewny widziałem dzisiaj zdjęcie orzeczenia/wyroku. - zresztą wyrok ma tylko dwa punkty

1. o  zasadzenie grzywny

2. O tym że koszty procesu ponosi skarb państwa)

Kierujący któremu w międzyczasie przeszły nerwy postanowił się nie odwoływać...

I dzisiaj przy stole sprawdzając punkty karne na  obywatel okazało się że ma na koncie 12 punktów - zapisane z datą potrącenia.... Według informacji punkty ma od policji a nie od sądu....

I teraz moje pytanie - czy to w ogóle jest możliwe?

Zawsze wydawało mi się że są dwie opcje postępowania

1. Mandat i punkty od policji

2. Grzywna i ewentualne punkty od sądu(tylko że w wyroku sądu nie ma ani słowa o jakichkolwiek punktach)

Tutaj natomiast wygląda że dostał osobno grzywnę od sądu i punkty od policji.

Czyli tak jakby został ukarany dwa razy za to samo wykroczenie...

Czy to tylko mnie się nie spina?

Edytowane przez delco

Napisano

Pewnie punkty są przypisane do wykroczenia bez widełek i zostały automatycznie przyznane razem z grzywną 

Policja też daje mandat i punkty. Nie jest to podwójne karanie 

Edytowane przez ghost2255

Napisano

Polska, przejechal ludzia na skrzyzowaniu i tylko 1500 zl 8]

Napisano
  • Autor
28 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Pewnie punkty są przypisane do wykroczenia bez widełek i zostały automatycznie przyznane razem z grzywną 

W sadzie chyba nie ma automatycznie - ma byc to co w wyroku

29 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Policja też daje mandat i punkty. Nie jest to podwójne karanie 

Jezeli sad dal grzywne a policja punkty to dalej sadzisz ze jest to pojedyncza kara?

Napisano
  • Autor
27 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Polska, przejechal ludzia na skrzyzowaniu i tylko 1500 zl 8]

Od razu przejechal.... pieszy sam sie przewrocil...

Napisano
Godzinę temu, delco napisał(a):

Od razu przejechal.... pieszy sam sie przewrocil...

I już mamy nieścisłość w zeznaniach.

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

W sadzie chyba nie ma automatycznie - ma byc to co w wyroku

Jezeli sad dal grzywne a policja punkty to dalej sadzisz ze jest to pojedyncza kara?

A jak policja daje mandat i punkty to jest pojedyncza kara?

Napisano
  • Autor
17 minut temu, fosfor napisał(a):

A jak policja daje mandat i punkty to jest pojedyncza kara?

tak pojedyncza

Napisano
3 godziny temu, delco napisał(a):

Tak. W polskim prawie grzywna i punkty to jedna kara. 

Napisano
4 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Tylko czy po nie przyjęciu mandatu nie powinien ich wymierzyć sąd, który to podobno w wyroku nic o nich nie napisał?

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Tylko czy po nie przyjęciu mandatu nie powinien ich wymierzyć sąd, który to podobno w wyroku nic o nich nie napisał?

Odmowa przyjęcia mandatu oznacza, że punkty karne za dane wykroczenie nie są natychmiast wpisywane do rejestru kierowców, lecz są oznaczone jako tymczasowe. Dopiero sąd w wyroku stwierdza, czy kierowca jest winny i jeśli tak, to wtedy punkty karne są ostatecznie wpisywane. Jeśli sąd nie skazuje kierowcy, punkty nie zostają wpisane i nie wpływają na jego prawo jazdy. 

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Odmowa przyjęcia mandatu oznacza, że punkty karne za dane wykroczenie nie są natychmiast wpisywane do rejestru kierowców, lecz są oznaczone jako tymczasowe. Dopiero sąd w wyroku stwierdza, czy kierowca jest winny i jeśli tak, to wtedy punkty karne są ostatecznie wpisywane. Jeśli sąd nie skazuje kierowcy, punkty nie zostają wpisane i nie wpływają na jego prawo jazdy. 

OK, tylko czy ten wyrok nie powinien o tych punktach wspominać?

Napisano
  • Autor
17 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Ale musi byc przyznana jednoczasowo poprzez jeden organ, wtedy jest pojedyncza

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

4 minuty temu, delco napisał(a):

Ale musi byc przyznana jednoczasowo poprzez jeden organ, wtedy jest pojedyncza

Ale czemu chcecie mnie przekonać? Ja tylko cytuję obowiązujące przepisy. 
Tak to działa. Wszystko przebiegło poprawnie. 

Skoro sprawca czuje się podwójnie ukarany niech walczy dalej w sądzie. 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Ok  to pokaż proszę mnie palcem gdzie jest napisane że w przypadku jeżeli ewentualny sprawca nie przyjmuje mandatu... To policja daje punkty Bez mandatu z dniem popełnienia wykroczenia, następnie kieruje sprawę do sądu który prawie w siedem miesięcy później zasądza grzywnę...

Do tej pory wydawało mi się że jeżeli ewentualny sprawca nie zgadza się na przyjęcie mandatu to  policja kierując sprawę do sądu kończy swoją rolę...

Nigdy nie słyszałem o tym żeby można było dostać punkty od policji oraz grzywnę od sądu - i dlatego też pytam

Wręcz przeciwnie z obowiązującej na Motokąciku  wykładni wynikało że idąc do sądu można nie dostać punktów - choć grzywna może być większa niż ewentualny mandat

Edytowane przez delco

Napisano

@delco
A czy ta wykładnia była wynikiem spraw w sadzie czy widzimisiem piewców tej teorii?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Ale punktu chyba przyznaje policja(w chwili zatrzymania na pewno informowali ile się należy), i sa w takiej sytuacji zawieszone do czasu wyroku skazującego przez sąd.

Napisano
  • Autor

Ok nie upieram się w takim razie (zwłaszcza że sprawa mnie nie dotyczy)... Po prostu wydawało mi się dziwne że punkty są od jednego organu a grzywna od drugiego organu

Napisano

Wytłumaczenie wkleiłem powyżej. 
policja nakłada mandat i punkty. Sprawca nie przyjmuje, ale one są tylko zawieszone. Sąd skazuje i decyduje o grzywnie a punkty są odwieszane. 

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Ok  to pokaż proszę mnie palcem gdzie jest napisane że w przypadku jeżeli ewentualny sprawca nie przyjmuje mandatu... To policja daje punkty Bez mandatu z dniem popełnienia wykroczenia, następnie kieruje sprawę do sądu który prawie w siedem miesięcy później zasądza grzywnę...

Do tej pory wydawało mi się że jeżeli ewentualny sprawca nie zgadza się na przyjęcie mandatu to  policja kierując sprawę do sądu kończy swoją rolę...

Nigdy nie słyszałem o tym żeby można było dostać punkty od policji oraz grzywnę od sądu - i dlatego też pytam

Wręcz przeciwnie z obowiązującej na Motokąciku  wykładni wynikało że idąc do sądu można nie dostać punktów - choć grzywna może być większa niż ewentualny mandat

Gdyby odmowa mandatu skutkowała brakiem punktów w momencie wykroczenia, to można by w ten sposob próbować unikać czy znacząco opóźnić utratę prawka za punkty ;)

Napisano

Punkty karne trafiają na konto kierowcy w chwili, gdy zgodzi się on na przyjęcie mandatu, lub gdy zostaną zasądzone wyrokiem sądu.

Źródło

Napisano
4 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Ja Cię do niczego nie przekonuję, a z takimi sprawami i sądami nie mam do czynienia.

Sądziłem, że skoro delikwent odwołuje się do sądu, to o wszystkim już decyduje ten sąd i jeżeli punkty przyklepane przez policję są zawieszone do czasu wyroku, to sąd w wyroku odnosi się również do tego co się z nimi dzieje.

Napisano

Jakiś czas wstecz temat był podjęty przez RPO. Nie wiem czy jest jeszcze w toku czy już upadł🤔

Napisano
21 godzin temu, delco napisał(a):

Dzisiaj przy świątecznym stole przedstawiono mi sprawę.

Otóż kierujący potrącił na jezdni(na skrzyżowaniu jeżeli to istotne) pieszego chodzącego na czworakach (były trzeźwy-ale szukał jakiejś części która podobno odpadła mu z samochodu chwilę wcześniej)

Przybyła policja chciała go uznać winnym - nie przyjął mandatu - sprawę skierowano do sądu...

Sąd uznał go winnym - i zasądził grzywnę w wysokości półtora tysiąca złotych...(jestem tego pewny widziałem dzisiaj zdjęcie orzeczenia/wyroku. - zresztą wyrok ma tylko dwa punkty

1. o  zasadzenie grzywny

2. O tym że koszty procesu ponosi skarb państwa)

Kierujący któremu w międzyczasie przeszły nerwy postanowił się nie odwoływać...

I dzisiaj przy stole sprawdzając punkty karne na  obywatel okazało się że ma na koncie 12 punktów - zapisane z datą potrącenia.... Według informacji punkty ma od policji a nie od sądu....

I teraz moje pytanie - czy to w ogóle jest możliwe?

Zawsze wydawało mi się że są dwie opcje postępowania

1. Mandat i punkty od policji

2. Grzywna i ewentualne punkty od sądu(tylko że w wyroku sądu nie ma ani słowa o jakichkolwiek punktach)

Tutaj natomiast wygląda że dostał osobno grzywnę od sądu i punkty od policji.

Czyli tak jakby został ukarany dwa razy za to samo wykroczenie...

Czy to tylko mnie się nie spina?

Nie. Owszem, sąd nie przyznaje punktów karnych.

Ale patrz na to...

"Art. 98.4) 1. Kierowca lub osoba posiadająca pozwolenie na kierowanie

tramwajem, która kierując pojazdem popełniła naruszenie przepisów ruchu

drogowego stwierdzone mandatem karnym, prawomocnym wyrokiem sądu lub

orzeczeniem organu orzekającego w sprawie o naruszenie w postępowaniu

dyscyplinarnym, otrzymuje punkty odpowiadające temu naruszeniu z dniem

uprawomocnienia się rozstrzygnięcia."

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, K3 napisał(a):

Ale patrz na to...

"Art. 98.4) 1. Kierowca lub osoba posiadająca pozwolenie na kierowanie

tramwajem, która kierując pojazdem popełniła naruszenie przepisów ruchu

drogowego stwierdzone mandatem karnym, prawomocnym wyrokiem sądu lub

orzeczeniem organu orzekającego w sprawie o naruszenie w postępowaniu

dyscyplinarnym, otrzymuje punkty odpowiadające temu naruszeniu z dniem

uprawomocnienia się rozstrzygnięcia."

OK dzieki,  teraz już rozumiem...

• 2 miesiące później...
Napisano

Cześć, to ja jeszcze się wtrącę do dyskusji, może ktoś jeszcze odpowie. Dostałem 25 punktów i 1500 zł mandatu za przejazd na czerwonym i wymuszenie pierwszeństwa. Miałem stracić prawko na rok. Odwołałem się i dostałem 4000 grzywny plus koszty sądowe i zakaz prowadzenia na pół roku. 
I teraz zagwozdka. Bo tutaj mówiliście że jak mieliście te punkty to wpisywali wszystkie. Tak rozumiałem. Otóż u mnie to wygląda dziwnie bo nie wpisali jakby 25 ale tylko 15? Druga sprawa jest taka że przecież jakby wpisali 25 to nie mógłbym jeździć przez rok tak czy siak. Ale w takim razie czemu 15? :d (15pkt było za czerwone a 10 za wymuszenie) Pozdrawiam. 

Napisano
W dniu 21.04.2025 o 15:12, Maciej__ napisał(a):

Gdyby odmowa mandatu skutkowała brakiem punktów w momencie wykroczenia, to można by w ten sposob próbować unikać czy znacząco opóźnić utratę prawka za punkty ;)

Tak właśnie się robi   :)

Napisano

Okej ale w takim razie czemu 15 a nie 10? Wybrali sobie więcej bo dla mnie gorzej?

4 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Tak właśnie się robi   :)