Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jazda na płukance do silnika do czasu wymiany oleju

Featured Replies

Napisano

mam starą 24 letnią skodzinę fabie 1.4 benzyna 170tyś. przebiegu ale pewnie poprzedni właściciel kombinował wiec zakładam że ma 300 tyś.

oleju zjada litr na 500km.

mam zamiar zaserwować jej płukankę TEC200

Tylko tak sobie kombinuje czy mogę wlać płukankę i pojeździć na niej z 200/300 km. zanim zrzucę olej. 

Liczę że dzięki temu lepiej się wszystko wyczyści.

Pytanie: czy nie zajadę w ten sposób silnika i nic już nie trzeba będzie płukać :) bo silnik będzie do wywalenia ?

Napisano
11 godzin temu, janbrzechwa napisał(a):

mam starą 24 letnią skodzinę fabie 1.4 benzyna 170tyś. przebiegu ale pewnie poprzedni właściciel kombinował wiec zakładam że ma 300 tyś.

oleju zjada litr na 500km.

mam zamiar zaserwować jej płukankę TEC200

Tylko tak sobie kombinuje czy mogę wlać płukankę i pojeździć na niej z 200/300 km. zanim zrzucę olej. 

Liczę że dzięki temu lepiej się wszystko wyczyści.

Pytanie: czy nie zajadę w ten sposób silnika i nic już nie trzeba będzie płukać :) bo silnik będzie do wywalenia ?

Są plukanki na których się jeździ. Taka kup.

Tych do stacjonarnego plukania nie lej bo możesz przytrzeć silnik.

Napisano

Tec2000 jest na nafcie i zawiera rozpuszczalnik. Nie jeździłbym na tym. Lepiej kupić płukankę Archoil 2820 i na niej można zrobić do 10 km delikatnie jeżdżąc z obrotami poniżej 3000.

Napisano

Xado Total Flush Atomex, możesz normalnie zrobić na niej 150-200km.

Lałem ją ostatnio robiąc 20km, nie mam problemów z silnikiem i taki dystans sobie zwyczajnie wybrałem.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

wlalem kiedys najtansza, wiec zapewne na zwyklej nafcie, przejechalem sto kilkadziesiat i dopiero wymiana, a przejechane wrecz autostradowo, nic silnikowi nie bylo

Napisano

robiłem płukanki silnika standardowe zawsze tą stosuje ale raz zalałem taka płukankę co się dolewa do oleju i zlewa przy następnej wymianie oleju płukanka,

po 10tys. wymieniłem olej pacjent żyje

Napisano

Do takich starych wozideł stosuje płukanke stacjonarnie w postaci mieszanki oleju z ON w proporcji 1:1. A i znam przypadki gdzie płukał gość silnik w 100% tylko na ON. Oczywiście jak już pomaga to tylko wtedy jak są zapieczone pierscienie a nie zużyte.

Napisano

"Nic silnikowi nie było", "pacjent żyje" itp. Po co stosować te bzdury skoro nic nie dają? Za sukces bierze się fakt że silnik po tym się nie zepsuł.😂

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
20 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Tec2000 jest na nafcie i zawiera rozpuszczalnik. Nie jeździłbym na tym. Lepiej kupić płukankę Archoil 2820 i na niej można zrobić do 10 km delikatnie jeżdżąc z obrotami poniżej 3000.

Bez sensu takie kombinowanie. Jeżdżenie na płukankach to jak dla mnie bardzo średni pomysł. Jak ktoś potrzebuje porządnie to zawsze można zrobić dwa razy stacjonarnie. Zakładając oczywiście że pierścienie nie są zużyte. Bo wtedy tylko ich wymiana pomoże.

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

Bez sensu takie kombinowanie. Jeżdżenie na płukankach to jak dla mnie bardzo średni pomysł. Jak ktoś potrzebuje porządnie to zawsze można zrobić dwa razy stacjonarnie. Zakładając oczywiście że pierścienie nie są zużyte. Bo wtedy tylko ich wymiana pomoże.

Jeśli mądrze się to zrobi, to jest dobry pomysł. Na postoju nie pracują zmienne fazy rozrządu, elektrozawory olejowe itp. Podczas jazdy nawet na niskich obrotach już pracują, a do tego jest wyższe ciśnienie oleju, więc olej z płukanką ma szanse dotrzeć do całej magistrali.

Dodając 200ml płukanki do 4 litrów oleju powiedzmy 5w30 nie ma znaczącego wpływu na zmianę lepkości całej mieszaniny.

Napisano
10 godzin temu, steyr napisał(a):

Do takich starych wozideł stosuje płukanke stacjonarnie w postaci mieszanki oleju z ON w proporcji 1:1. A i znam przypadki gdzie płukał gość silnik w 100% tylko na ON. Oczywiście jak już pomaga to tylko wtedy jak są zapieczone pierscienie a nie zużyte.

To jest fajny film o płukaniu silnika: https://youtu.be/JtINZrFmWiQ?si=TD5zQpdx8Xqgcd0N

Edytowane przez OPAL

Napisano
Jeśli mądrze się to zrobi, to jest dobry pomysł. Na postoju nie pracują zmienne fazy rozrządu, elektrozawory olejowe itp. Podczas jazdy nawet na niskich obrotach już pracują, a do tego jest wyższe ciśnienie oleju, więc olej z płukanką ma szanse dotrzeć do całej magistrali.
Dodając 200ml płukanki do 4 litrów oleju powiedzmy 5w30 nie ma znaczącego wpływu na zmianę lepkości całej mieszaniny.

To moze jeszcze raz bo mam wrażenie pewnej niespójności.
Jezdzic czy nie jezdzic? Te ~10% wplynie czy nie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

To moze jeszcze raz bo mam wrażenie pewnej niespójności.
Jezdzic czy nie jezdzic? Te ~10% wplynie czy nie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Można pojeździć delikatnie do 3 tys rpm przed samą wymianą, sam tak robię co wymianę oleju. W VAGu widać temp oleju, wlewam płukankę, jak olej ma ok 80 st i sobie delikatnie jadę do warsztatu, na miejscu olej ma już ok 95 st i zaraz biorę się za wymianę. Do 10% płukanki w oleju nie zmieni znacząco lepkości, poza tym w płukankach są związki wapnia, cynku, niekiedy molibdenu, które mają też za zadanie chronić przeciwzatarciowo.