Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa silnika TSI

Featured Replies

Napisano
5 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Robiłem pół roku temu remont po urwanym pasku rozrządu. Znam bieżące ceny.

Robiles lacznie ze szlifem, nowymi tlokami, panewkami czy do roboty byla przede wszystkim glowica?

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Robiles lacznie ze szlifem, nowymi tlokami, panewkami czy do roboty byla przede wszystkim glowica?

Głowica (x2) + panewki. Tłoki chyba zostały.

Ale ja pisałem o cenach robocizny. Fakt że są wyższe ale bez przesady.

To, co pisał @kaczorek79 przed pandemią kosztowało 4 kzł. Kolega robił w A5. Teraz 8 i to się mniej więcej zgadza.

Napisano
To ja mam takie pytanie. Dlaczego to jest takie drogie? Przecież silnik bardzo popularny. Części powinny być, konstrukcja znana. A tu remont wychodzi drożej od remontu diesla w Subaru. Gdzie myślałem że jest drogo.

Bo jak chcesz dac gwarancje to musisz dac nowe czesci a nie uzywane?
A te czesci kosztuja.
Do tego ilosc roboczogodzin.
To nie komputer ze wyjmiesz, włożysz i dziala.
Poza tym. Bardzo duzo zalezy od tego co przy okazji wyjdzie. I ogolnie haki bedzie zakres.
Ta cena co podano, 8kpln to wymiana tlokow, pierscieni. Nie wiemy czy nowe czy uzywki.
Niech sie okaze ze dojdzie glowica albo caly wal
A gdzie „okazje”? Sprzeglo z dwumasa, turbo, jakues rurki ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
8 minut temu, WaWeR napisał(a):

Nie wiemy czy nowe czy uzywki.

Tłoki i pierścienie nowe, poprawione. Cała zabawa na tym polega. Tamte miały wadę dlatego brał olej.

Nie sądzę że mechanicy pracują charytatywnie.

Kupując używany silnik możesz trafić dokładnie na to samo. I nie sprawdzisz tego bez rozbierania. A dowiesz się dopiero po jakimś czasie czy jest wszystko OK.

To mocno skomplikowane.

A jeśli coś jest masowe (a TSI jest) to części i wiedza jest zwykle dużo tańsza. Dlatego pytam czemu to takie drogie.

Napisano
Tłoki i pierścienie nowe, poprawione. Cała zabawa na tym polega. Tamte miały wadę dlatego brał olej.
Nie sądzę że mechanicy pracują charytatywnie.
Kupując używany silnik możesz trafić dokładnie na to samo. I nie sprawdzisz tego bez rozbierania. A dowiesz się dopiero po jakimś czasie czy jest wszystko OK.
To mocno skomplikowane.
A jeśli coś jest masowe (a TSI jest) to części i wiedza jest zwykle dużo tańsza. Dlatego pytam czemu to takie drogie.

Dobrze ograne sa ea888
O ea211 jakos mi sie w oczy nie rzucilo
O ea111 tym bardziej.
Ze o pierwszych 1,8 i 2.0 nie wspomne.
Ale fakt, nie szukalem jakos intensywnie
Fajnie by bylo znac faktyczne ceny czesci
Tlokow, pierscieni, panewek, rozrzadu, uszczelniaczy wszelkich. Koszty obrobki beda i tak rozne w roznych czesciach kraju. Ale tajle wszedzie kosztuja podobnie.
A uzywany silnik. Jak kupisz ladny, z gwarancja, to i pewnie ryzyko wtopy mniejsze.

Ok. W/g jednego z katalogow.
Tloki to okolo 2k
Pierscienie jakies 300
Panewki korb ~100
Panewki glowne ~150
Sruby glowicy ~100
Rozrzad z pompa wody ~600
Uszczelki glowicy ~1200
+ do tego jakies inne uszczelniacze pewnie tez ze 500-800
Kurcze. Ponad 5 koła.
Ceny dla kowalskiego. Produkty markowe
Do tego obróbka bloku i głowicy, czas mechanika.

Napisano
  • Autor

Dałem koleżance namiary na tą firmę z Tych (Tychów) i ma za tydzień/dwa tam zaprowadzić auto. Nie interesuje się co dalej, poprosiła tylko czy znam jakiś fachowy warsztat od TSI. @kaczorek79 polecił, sprawdziłem, wydają się OK. 

O ciekawe dzwoniłem do VAG w Skoczowie i tam jak coś to tylko nowy silnik, ale koszty ogromne.  Nowy rozrząd do tego, sprawdzenie wtrysków itp i razem z silnikiem nowym 28kzł.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
  • Autor

Ostatecznie znalazła z pomocą warsztatu silnik z przebiegiem 860km za 11kzł plus przekładka jakieś 3kzł.

Napisano
Teraz, pejus1982 napisał(a):

Ostatecznie znalazła z pomocą warsztatu silnik z przebiegiem 860km za 11kzł plus przekładka jakieś 3kzł.

Sprzedawcy silników nie mają pojęcia jakie są przebiegi. Można wszystko napisać...😉

Napisano
  • Autor
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Sprzedawcy silników nie mają pojęcia jakie są przebiegi. Można wszystko napisać...😉

To bardzo duży serwis zajmujący się tylko przekładką silników, mają nowe w pudełkach i prawie nowe. Nie sądzę żeby kombinowali.

Napisano
3 minuty temu, pejus1982 napisał(a):

Czyli jednak "remont" nie mial kosztowac 4-5kPLN? ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Czyli jednak "remont" nie mial kosztowac 4-5kPLN? ;]

Troszkę więcej, ale woli dołożyć i mieć prawie nowy.

Napisano
15 minut temu, pejus1982 napisał(a):

To bardzo duży serwis zajmujący się tylko przekładką silników, mają nowe w pudełkach i prawie nowe. Nie sądzę żeby kombinowali.

Możliwe, choć i tak nie znają przebiegu bo i niby skąd.

Napisano
3 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

Troszkę więcej, ale woli dołożyć i mieć prawie nowy.

Nie lepiej dołożyć jeszcze trochę i kupić całkiem nowy...                            ale samochód?:old:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, volf6 napisał(a):

Nie lepiej dołożyć jeszcze trochę i kupić całkiem nowy...                            ale samochód?:old:

Polo z 2016r, wartość pewnie około 25-28kzł. Dołoży te 13kzł i ma nowy silnik, tak wiem że zawieszenie już stare, hamulce itp ale chce mieć pewny samochód na dojazdy do pracy. Jeśli sprzeda Polo to za ile? za 13-14kzł? A nowy to minimum jakieś 80-90kzł. Wiem, że ciężko wkłada się w auto połowę jego wartości, ale w jej przypadku chyba to najlepsza decyzja.

Napisano
W dniu 17.05.2025 o 08:04, steyr napisał(a):

Nie zaprzeczam że są złe, właściciel tej Cupry to nie przysłowiowy gołodupiec który nie rozróżnia koła od kwadratu. Siedzi na tych fejssbukach grupach i twierdzi że to normalne zużycie, mówi ze do 150tkm pojeździ i pasuje sprzedać po tym co czyta na tych grupach. Z resztą "znany" YT Coobcio już reanimował te motory nawet ostatnio był jakiś z 2018r.

To nie jest normalne zużycie. Przy ostrym pakowaniu i jazda na torze to on pol litra max wciągnie na 20kkm.

Napisano
49 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Polo z 2016r, wartość pewnie około 25-28kzł. Dołoży te 13kzł i ma nowy silnik, tak wiem że zawieszenie już stare, hamulce itp ale chce mieć pewny samochód na dojazdy do pracy. Jeśli sprzeda Polo to za ile? za 13-14kzł? A nowy to minimum jakieś 80-90kzł. Wiem, że ciężko wkłada się w auto połowę jego wartości, ale w jej przypadku chyba to najlepsza decyzja.

Sprzedać do komisu i po temacie. Na pytanie czy silnik dobry powiedzieć, że czasem trzeba oleju dolać. 

Edytowane przez wujek

Napisano
Sprzedać do komisu i po temacie. Na pytanie czy silnik dobry powiedzieć, że czasem trzeba oleju dolać. 

Obys kiedys takie cos kupil

Napisano

Jedyna sluszna decyzja. Ciut kwota nie ta bo 11 + 3-4 to nie 13, ale jak jedna firma ogarnia calosc to i gwarancja troche dalej niz do bramy powinna byc. Wazne. Na wszystko papier!

Napisano
12 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Możliwe, choć i tak nie znają przebiegu bo i niby skąd.

Akurat części do VAG często pochodzą z aut niemal nowych, które były w całości przed rozbiórką, więc nie ma problemu sprawdzić przebieg. Inna sprawa, że wyjęty silnik rozpoznasz, czy ma przejechane 1000 km, czy 20 tys. km. Ja zmieniałem w swoim trochę gratów, wymieniając na wersje z mocniejszych modeli i tak np kupiłem kompletny wydech z przebiegiem prawie zerowym, turbosprężarkę, która nawet 10 kkm nie zrobiła, zaciski hamulcowe niecały 1 kkm i 1,5 kkm. Teraz czeka na montaż całe tylne zawieszenie z sankami, które pochodzi z Golfa 2020r, a na fabrycznych tarczach nawet rantu nie było, więc nie wiem ile to ma przejechane, ale niewiele.

Napisano
11 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Akurat części do VAG często pochodzą z aut niemal nowych, które były w całości przed rozbiórką, więc nie ma problemu sprawdzić przebieg

A skąd się te auta biorą?

Rozumiem, ze po jakiś dzwonach ale czy nie za dużo takich okazji na naszym rynku:hmm:

Napisano
20 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Polo z 2016r, wartość pewnie około 25-28kzł. Dołoży te 13kzł i ma nowy silnik

Chodziło mi o to, ze nagle kwota naprawy poszła do góry te 3-4 razy (pierwotnie miało być chyba 4 k) i to nie stanowi problemu więc jak powiększymy znowu 4 razy to już prawie będzie nowe:phi:

Napisano
12 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Akurat części do VAG często pochodzą z aut niemal nowych, które były w całości przed rozbiórką, więc nie ma problemu sprawdzić przebieg. Inna sprawa, że wyjęty silnik rozpoznasz, czy ma przejechane 1000 km, czy 20 tys. km. Ja zmieniałem w swoim trochę gratów, wymieniając na wersje z mocniejszych modeli i tak np kupiłem kompletny wydech z przebiegiem prawie zerowym, turbosprężarkę, która nawet 10 kkm nie zrobiła, zaciski hamulcowe niecały 1 kkm i 1,5 kkm. Teraz czeka na montaż całe tylne zawieszenie z sankami, które pochodzi z Golfa 2020r, a na fabrycznych tarczach nawet rantu nie było, więc nie wiem ile to ma przejechane, ale niewiele.

ok. Ale w tym wątku jest mowa o silniku 1.2 który już od wielu lat nie jest wkładany do żadnego nowego auta. Więc skąd warsztat ma taki używany silnik z symbolicznym przebiegiem?

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

ok. Ale w tym wątku jest mowa o silniku 1.2 który już od wielu lat nie jest wkładany do żadnego nowego auta. Więc skąd warsztat ma taki używany silnik z symbolicznym przebiegiem?

Cały czas klepią 1.2 na Afrykę, Azję, Amerykę itd. 

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

Cały czas klepią 1.2 na Afrykę, Azję, Amerykę itd. 

czyli komuś się opłaciło sprowadzać silnik z prawie nowego rozbitka z takiej Brazylii?

Napisano
30 minut temu, maro_t napisał(a):

Są auta VAGa, które stoją latami, bo nie mogą być zarejestrowane i idą na żyletki, czyli na sprzedaż części. 

Napisano
1 godzinę temu, volf6 napisał(a):

A skąd się te auta biorą?

Rozumiem, ze po jakiś dzwonach ale czy nie za dużo takich okazji na naszym rynku:hmm:

To nie są auta po dzwonach. 

Napisano
2 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Są auta VAGa, które stoją latami, bo nie mogą być zarejestrowane i idą na żyletki, czyli na sprzedaż części. 

Z ciekawosci, czemu akurat VAG produkuje takie auta na duza skale?

Jesli te czesci sa dosc powszechnie dostepne, to skala musialaby isc w tysiace sztuk...

Nie jest to przypadkiem jakas bajeczka wymyslona przez handlarzy lub zlodziei gratow? ;]

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Z ciekawosci, czemu akurat VAG produkuje takie auta na duza skale?

Jesli te czesci sa dosc powszechnie dostepne, to skala musialaby isc w tysiace sztuk...

Nie jest to przypadkiem jakas bajeczka wymyslona przez handlarzy lub zlodziei gratow? ;]

Nie wiem. Mam zdjecia swoich części i tak np, w 2020r kupiłem nieużywany wydech, data produkcji na tłumikach 2016r. W 2022r kupiłem praktycznie nową turbospreżarkę, data produkcji 2016r. Dziwnym trafem, od zatrzęsienia Golfów jest z 2016r. Czyżby wtedy ukradli? Później wrzucę linki z ogloszeń, bo nie mam teraz czasu.

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

czyli komuś się opłaciło sprowadzać silnik z prawie nowego rozbitka z takiej Brazylii?

Pytanie o skale, zakładam, ze skupuje gdzieś na rynku w Ameryce czy Afryce i kontenerem do EU. Być może się to nie opłaca choć z drugiej strony skoro opłaca się kupić nowy silnik do Forda w Chinach to i silnik z Brazylii może mieć sens. 

Napisano

Kilka przykładów.

https://allegro.pl/oferta/audi-a3-8y-vw-golf-seat-zacisk-hamulcowy-przod-l-13966770409

https://allegro.pl/oferta/klocki-tarcze-hamulcowe-volkswagen-golf-vii-5q0615301h-jzw615301j-17263157205

To są części używane, ale niejeżdżone praktycznie i sprzedają jako nowe. Sprzedają np kpl nowej tapicerki, fotele i kanapa, z folią na zagłówkach, ale bez airbagów, bo w tych fotelach nigdy airbagów nie było. Na takie części normalnie wystawiają fakturę vat i jest napisana pozycja, która zgadza się z towarem.

Napisano
32 minuty temu, wujek napisał(a):

Pytanie o skale, zakładam, ze skupuje gdzieś na rynku w Ameryce czy Afryce i kontenerem do EU. Być może się to nie opłaca choć z drugiej strony skoro opłaca się kupić nowy silnik do Forda w Chinach to i silnik z Brazylii może mieć sens. 

Ten silnik(używany) w Afryce ma większą wartość niż w Europie. 

Napisano
  • Autor
W dniu 22.05.2025 o 12:31, volf6 napisał(a):

Do nowego auta musi dołożyć około 70kzł, do wymiany silnika około 14kzl. Dla niektórych jest to ogromna różnica, tak jest również w jej przypadku.

• 4 miesiące później...
Napisano
Robert AutoSport polecam facet zna się robocie uzdrowił moje Audi A6 bo w wcześniejszych warsztatach rozkładali ręce 
Witamy Panie Robercie na forum.
Jaki zakres i cena takiej naprawy w Pańskim zakładzie?

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka