Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z kluczem, nie pasuje do zamka

Featured Replies

Napisano

Dość dawno temu wymieniono w ASO zamek od drzwi kierowcy. Zapewne też wymieniono wkładkę bo niedawno próbowałem otworzyć awaryjnie drzwi i okazało się że klucz nie pasuje. Kia RIO III. Jakie jest rozwiązanie problemu ?

Po wymianie zwrócono mi to:

20250524_12204_.jpg.05852c1fbafb28f8c48d18bebaec1c7b.jpg

Napisano

Magika z dekoderem żeby mógł zrobić klucz... Na YT Autootwieracz gość potrafi zrobić chyba wszystko.

U siebie miałem zapieczona zapadkę i też nie mogłem otworzyć drzwi, akurat w stilo fajnie się wyciąga wkładkę . Więc dostęp dobry. Parę dni moczenia i puściło. 

Napisano

Myślę że ten klucz pasuje,tylko zamek zardzewiał skoro wymieniany dawno temu i nieużywany :oki:

Napisano
1 godzinę temu, PawelR napisał(a):

Dość dawno temu wymieniono w ASO zamek od drzwi kierowcy. Zapewne też wymieniono wkładkę bo niedawno próbowałem otworzyć awaryjnie drzwi i okazało się że klucz nie pasuje. Kia RIO III. Jakie jest rozwiązanie problemu ?

Po wymianie zwrócono mi to:

20250524_12204_.jpg.05852c1fbafb28f8c48d18bebaec1c7b.jpg

Może trzeba WD-40 i rozruszać.

Napisano
2 minuty temu, rbgarb1 napisał(a):

Myślę że ten klucz pasuje,tylko zamek zardzewiał skoro wymieniany dawno temu i nieużywany :oki:

Tak było u mnie. Poszedł jakiś środek do zamków i sztywnym kluczykiem powoli i z wyczuciem rozruszałem. 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Może trzeba WD-40 i rozruszać.

3 minuty temu, rbgarb1 napisał(a):

Na samym początku jest twardy opór jakby nacięcia nie pasowały. Chyba, że coś się zablokowało we wkładce.

To chyba nie od nieużywania, bo wcześniej włozyłem klucz do zamka chyba po paru latach i nic nie blokowało.

Jeszcze popróbuję.

Napisano
12 godzin temu, HARDTECHNO napisał(a):

U siebie miałem zapieczona zapadkę i też nie mogłem otworzyć drzwi, akurat w stilo fajnie się wyciąga wkładkę

11 godzin temu, rbgarb1 napisał(a):

11 godzin temu, PawelR napisał(a):

Na samym początku jest twardy opór jakby nacięcia nie pasowały. Chyba, że coś się zablokowało we wkładce.

To chyba nie od nieużywania, bo wcześniej włozyłem klucz do zamka chyba po paru latach i nic nie blokowało.

Jeszcze popróbuję.

kiedyś w stilo u ojca wszystkie 3 zamki stanęły na dębowo bo tylko centralny z pilota był używany

opór od samego początku, dobrze że kluczyk w ogóle wchodził do zamka... ;) 

nie pamiętam czy były podejmowane próby wd40 ale chyba tak

finalnie kupiliśmy z polecenia preparat Wurth do zamków...mały 50ml spray
o coś takiego https://eshop.wurth.pl/Kategorie-produktow/Olej-cylindrowy-do-zamkow/31113008070701.cyid/3111.cgid/pl/PL/PLN/

w stilo zamki ruszył i w kilku innych kolejnych samochodach też sobie poradził...

oczywiście nie od razu po psiknięciu tylko trzeba było dać mu trochę czasu i kilka razy go użyć i próbować używać kluczyka w zamku z wyczuciem, żeby nie go połamać...

ostatnio w zeszłym roku miałem tak samo z zamkami w 206...ani drgnęły ale pomógł Wurth...

Napisano
Godzinę temu, muzz napisał(a):

ostatnio w zeszłym roku miałem tak samo z zamkami w 206...ani drgnęły ale pomógł Wurth...

W 307 ileś lat temu nie pomógł - zamki (w sumie chyba zamek sztuk raz) nie poszły w żaden sposób, a była to już kolejna próba. Próba wyjęcia wkładki skonczyła się rozwaleniem klamki (cześć wewnętrzna z nitami chyba wpadła do środka). Wkładki nie dało się ruszyć w imadle w warsztacie, a co dopiero na samochodzie. Znaczy po częściowym rozwaleniu poszła :hehe:

Napisano

wiadomo, że są też przypadki beznadziejne...zmarłemu to i kadziło nie pomoże 😜 

ale zanim bym się zabrał do rozbiórki to bym próbował :) 

Napisano
3 godziny temu, muzz napisał(a):

wiadomo, że są też przypadki beznadziejne...zmarłemu to i kadziło nie pomoże 😜 

Tylko dlaczego trafiło znowu na mnie? ;l

3 godziny temu, muzz napisał(a):

ale zanim bym się zabrał do rozbiórki to bym próbował :) 

To oczywiste - ja też próbowałem, niestety nieskutecznie :lol:

Napisano
  • Autor

Klucz wchodzi jak na zdjęciu i twardy opór. WD40 nic nie daje.

20250529_065951_.jpg.160ff3a28fce576dde1bbc7bfd8114cd.jpg

Napisano

WD40 ma słabe właściwości smarne. Spróbuj jakimś środkiem stricte do zamków. Bardzo możliwe, że operację trzeba będzie powtórzyć kilka razy. I generalnie "sztywny" kluczyk będzie lepszy i bezpieczniejszy (zdecydowanie później się złamie ;)).