Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ducato II 2.8 idtd problem z ciśnieniem oleju

Featured Replies

Napisano

Mam problem z ciśnieniem oleju. Otóż przez kilka tysięcy kilometrów potrafi być ok, żeby w końcu zaczęła się palić, gasnąć znowu palić kontrolka ciśnienia oleju. Niezależnie od obrotów, potrafi palić się i przy wysokich i niskich obrotach silnika. Pierwsze co zostało zrobione to pomiar ciśnienia oleju, który jest w normie. Padło na wymianę czujnika ciśnienia oleju. Sytuacja się powtórzyła po paru tysiącach kilometrów... Wymienione zostało chyba z 5 czujników i problem wraca. Więc zaczynam zakładać, że coś jednak z silnikiem jest nie tak. Choć mechanik twierdzi, że jakość części w obecnych czasach jest niska i mogło się zdarzyć, że 5 czujników było wadliwych.

Jakieś pomysły? Co jeszcze można sprawdzić? 

Napisano

Może problemem nie jest ani czujnik ani ciśnienie a wiązka - coś się przetarło albo zgniło ? 

Załóż sobie zewnętrzny czujnik ciśnienia jak w fast&furious i przestaniesz się stresować ;) Albo zaczniesz jak okaże się że ciśnienie jednak wariuje 😉

Napisano
Godzinę temu, badyl1982 napisał(a):

Mam problem z ciśnieniem oleju. Otóż przez kilka tysięcy kilometrów potrafi być ok, żeby w końcu zaczęła się palić, gasnąć znowu palić kontrolka ciśnienia oleju. Niezależnie od obrotów, potrafi palić się i przy wysokich i niskich obrotach silnika. Pierwsze co zostało zrobione to pomiar ciśnienia oleju, który jest w normie. Padło na wymianę czujnika ciśnienia oleju. Sytuacja się powtórzyła po paru tysiącach kilometrów... Wymienione zostało chyba z 5 czujników i problem wraca. Więc zaczynam zakładać, że coś jednak z silnikiem jest nie tak. Choć mechanik twierdzi, że jakość części w obecnych czasach jest niska i mogło się zdarzyć, że 5 czujników było wadliwych.

Założyć zewnętrzny czujnik ciśnienia oleju i monitorować.

To już stary trup, w którym wszystko może być nie tak. 

Z takich trywialnych wymienić filtr oleju na jakiś firmowy, czasem może być wadliwy lub inny problem z uszczelkami itd. 

Jeśli by faktycznie coś było nie tak, to po czujnikach pompa oleju, a dalej panewki. 

Ale zacząć od pomiaru na bieżąco i wymiany oleju wraz z filtrem dobrym. 

Napisano

Wyżej Koledzy mają rację.

Dodam do tego jeszcze przygiętą miskę olejową (jeżeli jest stalowa). Choć jeżeli ciśnienie jest ok a wariuje sygnalizacja a czujniki były wymieniane to obstawiam wiązkę lub sam licznik.

Kiedyś w Pasku B4 problemem był właśnie licznik. Pomogło przelutowanie niektórych połączeń.

Napisano
W dniu 8.07.2025 o 10:45, badyl1982 napisał(a):

ten silnik nieco nowsza wersja tego co miałem w mojej pierwszej cromie 2,5 td (1990).
Ja miałem problem z tym tyle że ciągły z ciśnieniem oleju ( maks do 2 barów dochodziło)
Kiedyś zdjąłem miskę odkręciłem pokrywy łożysk - a tam ideale.
Zdemontowałem smok oleju - oring był w dość kiepskim stanie.
Po uszczelnieniu tego połączenia  i zapaleniu silnika wskazówka ciśnienia oleju na zegarach wbiła się w koniec zakresu.
Jeśli w Twoim aucie  też jest podobne rozwiązanie - warto to sprawdzić.