Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Y po roku

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał:

ja tylko dodam, że w Tesli jest fajna przejrzystość cen

W innych markach zawsze promocje, rabaty, negocjacje, a tu czarno na białym za ile

No nie wiem, ja to się pewnie nie znam ale chyba każdy z tutaj obecnych Teslan kupił dokładnie ten sam samochód i każdy zapłacił inną cenę.

lol

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Tak, trochę mi to tez przypomina "rewolucje", trochę dosłownie, z innej branży ;)

Z tego co pamiętam, to taka Gessler jak włazi do jakiejś nierentownej knajpy, to oprócz rzucania garami i dopieprzania się do brudu, jeździ też po zbyt rozbudowanym menu.

Ludzie prowadzą jakieś bistro czy bar, a menu na 10 stron.

Taki pomysł jak Tesla był w Apple i nie można powiedzieć że nie odnieśli sukcesu. Jeden model telefonu, jeden model tableta.

Później to się rozrosło, ale też nie jakoś bardzo.

Rozbudowane cenniki, rabaty, pakiety wyposażenia. Ja mam nieodparte wrażenie zawsze, że to ma tylko jeden cel. Zrobić mnie w bambuko w taki sposób, żebym to ja sam chciał z siebie zrobić idiotę i jeszcze był zadowolony.

Znów może mi się wydaje ale gotowe wersje wyposażeniowe wymyślili chyba Japończycy na długo przed Muskiem. I wtedy skodziarze oraz fani VW zrobili z tego zarzut, że u Niemca można sobie wybrać co się chce zamiast płacić za to, czego się nie chce. Do czasu gdy zrobił to Muzg i znowu jest to zaleta.

Popatrzyłem do konfiguratora Tesli Y i Toyoty BZ4X. Konfigurator Toyoty jest krótszy a Ty celowo porównałeś z jakimś premiumem (chyba Audi) żeby Ci wyszło to, co chcesz żeby wyszło. Kup sobie Teslę bez dorabiania ideologii, da się tak przecież. Czy może nie jesteś przekonany i musisz samego siebie oszukiwać?

zlosnik

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Ryb napisał:

Popatrzyłem do konfiguratora Tesli Y i Toyoty BZ4X. Konfigurator Toyoty jest krótszy a

Przepraszam że nie porównałem konfigu do Toyoty.

Pewnie tak nie zrobiłem, bo nawet mi nie przyszło do głowy kupowania samochodu który nie ma sensu.

Z jakiegoś powodu nie ma go na drogach. I nie jest to na pewno cena, ani zła renoma marki.

Jaki sens jest zatem patrzenie w konfig czegoś co ma same wady?

Napisano
53 minuty temu, kravitz napisał:

Przepraszam że nie porównałem konfigu do Toyoty.

Pewnie tak nie zrobiłem, bo nawet mi nie przyszło do głowy kupowania samochodu który nie ma sensu.

Z jakiegoś powodu nie ma go na drogach. I nie jest to na pewno cena, ani zła renoma marki.

Jaki sens jest zatem patrzenie w konfig czegoś co ma same wady?

Nie ma sensu, tak samo jak nie ma sensu wygłaszanie ogólnych teorii gdy praktyka temu przeczy. Wskazujesz na wyższość Tesli nad konkurencją żeby później na hasło "sprawdzam" okazało się, że ta konkurencja to tak naprawdę jeden salon jednej marki. A pozostałych nawet nie obejrzałeś, bo są "bez sensu". Tak to można wszystko uzasadnić.

Pisałem wyżej - kup Teslę tak po prostu. Nie musisz tego sobie racjonalizować. Większość ludzi gdy wie czego chce i coś im się podoba to nie musi sobie tego racjonalizować, zwłaszcza przed obcymi.

ok

Napisano
4 godziny temu, HelixSv napisał:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli uważasz, ze jakiś, nawet najlepszy, spalinowy jest lepszy od przeciętnego elektryka to NTK. phi

Do robienia tysięcy km po kraju jako PH? Każdy. Ja rozumiem religie ale spróbuj zrozumieć że są różne potrzeby i zastosowania.

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał:

Do robienia tysięcy km po kraju jako PH? Każdy. Ja rozumiem religie ale spróbuj zrozumieć że są różne potrzeby i zastosowania.

Słowo "lepszy" jest tak pojemne, że umiejętnym stosowaniem kryteriów można udowodnić wszystko. Co zresztą jest bardzo powszechne wśród zwolenników produktów, które wybiera się z różnych innych względów niż przewaga nad konkurencją (najczęściej ze względu na cenę). Dobierają oni wtedy kryteria tak, żeby coś udowodnić. Tymczasem sama chęć udowadniania już świadczy o świadomości wad produktu - jakoś właściciele Rolls-Royce'ów nikomu niczego nie mają potrzeby udowadniać.

ok

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

No nie wiem, ja to się pewnie nie znam ale chyba każdy z tutaj obecnych Teslan kupił dokładnie ten sam samochód i każdy zapłacił inną cenę.

lol

We wszystko uwierzę, ale nie w to ze TY sie nie znasz totalszok

Napisano
8 minut temu, zinger napisał:

We wszystko uwierzę, ale nie w to ze TY sie nie znasz totalszok

Zabrakło na końcu "na wszystkim" hehe

Napisano
2 minuty temu, janusz napisał:

Zabrakło na końcu "na wszystkim" hehe

Oczywista oczywistość cfaniak

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Ryb napisał:

Nie ma sensu, tak samo jak nie ma sensu wygłaszanie ogólnych teorii gdy praktyka temu przeczy. Wskazujesz na wyższość Tesli nad konkurencją żeby później na hasło "sprawdzam" okazało się, że ta konkurencja to tak naprawdę jeden salon jednej marki. A pozostałych nawet nie obejrzałeś, bo są "bez sensu". Tak to można wszystko uzasadnić.

Pisałem wyżej - kup Teslę tak po prostu. Nie musisz tego sobie racjonalizować. Większość ludzi gdy wie czego chce i coś im się podoba to nie musi sobie tego racjonalizować, zwłaszcza przed obcymi.

ok

Zauważ że to jest kącik Tesli i ja piszę o Tesli.

Co Ty tutaj robisz i co chcesz przekazać?

Nie musisz pisać że Twoje najlepsze i masz rację bo nie ma nikogo na kąciku kto by tego nie wiedział.

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał:

Jak ktoś jest PH, robi tysiące km miesięcznie, firma mu płaci za serwis/paliwo i leci na kącik EV głosić, że mu elektryk nie pasuje, to chyba raczej powinien wpaść na kącik medyczny. zlosnik

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał:

Rozbudowane cenniki, rabaty, pakiety wyposażenia. Ja mam nieodparte wrażenie zawsze, że to ma tylko jeden cel. Zrobić mnie w bambuko w taki sposób, żebym to ja sam chciał z siebie zrobić idiotę i jeszcze był zadowolony.

Przy konfiguracji najfajniejsze są takie darmowe pakiety, po czym jak na taki klikniesz, to się okazuje, że ten darmowy to możesz mieć, jak kupisz taki inny bardzo drogi pakiecik.
Normalnie business idioci-ułomni. zlosnik

Napisano
26 minut temu, kravitz napisał:

Zauważ że to jest kącik Tesli i ja piszę o Tesli.

Co Ty tutaj robisz i co chcesz przekazać?

Że Tesla jest ok dla kogoś, kto chce Teslę więc niech ją kupi zamiast wymyślać argumenty, które się nie bronią, bo są po prostu... zmyślone.

ok

Napisano
9 minut temu, HelixSv napisał:

Przy konfiguracji najfajniejsze są takie darmowe pakiety, po czym jak na taki klikniesz, to się okazuje, że ten darmowy to możesz mieć, jak kupisz taki inny bardzo drogi pakiecik.
Normalnie business idioci-ułomni. zlosnik

Tak to robi chyba tylko BMW.

nie_wiem

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał:

Rynek potwierdza też, że Bentley Bentayga nie wytrzymuje konkurencji Jaecoo 7. Tak to już jest gdy się chce budować argumentację opartą o dane rynkowe w oderwaniu od okoliczności.

ok

To może inaczej. Bez mocno zakorzenionych w rzeczywistości Betlejów i Jajców. ok

Czasem z małżonką myślimy o drugim aucie. Patrzmy na wiele aut, ale dochodzimy do wniosku, że Tesla jeszcze nie ma konkurencji.
Y już mamy, więc patrzymy na 3. Ale 3, przynajmniej w Szwecji, kosztuje tyle prawie tyle samo co Y. Ma za to sporo gorszą widoczność, gorszy komfort podróżowania z tyłu, niepraktyczny bagażnik, a i hak trzeba dokupić (Y ma tu w komplecie). Bardzo możliwe też, że Trójka bardziej traci na wartości.

I wychodzi na to, że najlepszym drugim autem w rodzinie będzie druga Y.

Gdyby Trójka była dużo tańsza, to miałaby z Y szansę.

Rynek to potwierdza, bo Y jest pierwsza a Trójka nie łapie sie w ...trójce.

Możemy się teraz rozejść do swoich rzeczywistości. zlosnik piwo

Napisano
19 minut temu, Ryb napisał:

Tak to robi chyba tylko BMW.

nie_wiem

Widziałem w Mercedesie.

0 zł z "potencjalnymi kosztami"

Screenshot 2026-07-24 at 19.33.24.png