Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo Sensus i Apple CarPlay

Featured Replies

Napisano

Za cholerę nie mogę zmusić Infotainment Volvo z 2022 do połączenia z CarPlay (iOS 18.5).

W aucie przywrócone ustawienia fabryczne, 5 różnych kabli przetestowane, telefon się ładuje, ale CarPlay nie łączy.

Macie może jakieś pomysły? 

Jak wygląda temat aktualizacji softu przez ASO Volvo (może to pomoże)?

Napisano
Godzinę temu, luccass napisał(a):

Za cholerę nie mogę zmusić Infotainment Volvo z 2022 do połączenia z CarPlay (iOS 18.5).

W aucie przywrócone ustawienia fabryczne, 5 różnych kabli przetestowane, telefon się ładuje, ale CarPlay nie łączy.

Jak wygląda temat aktualizacji softu przez ASO Volvo (może to pomoże)?

Głupie pytanie: po co Ci CapPlay przy systemie Googla ?

Osobiście nie testowałem, bo nigdy nie podłączałem telefonu w Volvo od kiedy jest Google.

Aktulizacja idzie samoistnie przez sieć, dostajesz jedynie powiadomienie na ekranie i w apce. Pogrzeb w ustawieniach może można ręcznie wymusić akrualizację.

Napisano
  • Autor

Infointaiment od Google wprowadzili dopiero później. To do czego ja się chcę podłączyć nazywa się chyba Sensus i to coś autorskiego od Volvo. 

Napisano
  • Autor

Co do aktualizacji, podłączyłem dziada do WiFi, jest okno aktualizacji systemu i apek, ale niczego tam nie mogę wybrać / zaktualizować ☹️

Napisano
3 godziny temu, luccass napisał(a):

Infointaiment od Google wprowadzili dopiero później. To do czego ja się chcę podłączyć nazywa się chyba Sensus i to coś autorskiego od Volvo. 

hmm, ja mam MY22 i mam. Kolega odbierał w 21 i też ma.

W poprzednich modelach był Sensus. Podpinałem AA i działało bezproblemu. Może kabel zmień. Port do tego jest w konsoli pod podłokietnikiem.

U mnie działało zaraz po odebraniu auta (2019). 

Co do aktualizacji, podłączyłem dziada do WiFi, jest okno aktualizacji systemu i apek, ale niczego tam nie mogę wybrać / zaktualizować ☹️

W tych wcześniejszych chyba tylko navi się aktualizowało. Nie pamiętam już po 3x Volvo w którym co było dokładnie :).

Napisano
18 godzin temu, luccass napisał(a):

A masz tylko jeden port USB? Może ten do którego podpinasz ma tylko ładowarkę, a w podłokietniku obsługuje pozostale funkcje? 

Napisano
  • Autor

Próbowałem kilka kabli, w obu portach znajdujących się w podłokietniku. Co ciekawe, Android Auto też się nie chce połączyć. Albo mam wyjątkowego pHa do kabli (ale z innymi autami działają), albo coś się zawiesiło w aucie.

Co ciekawe internet mówi, że ten caly Infoitaiment może zresetować trzymając przycisk Home (ten pod wyświetlaczem) przez 20s. U mnie wyłącza tylko ekran, ale do restartu nie dochodzi...

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, sherif napisał(a):

hmm, ja mam MY22 i mam. Kolega odbierał w 21 i też ma.

To jest model Covidowy, więc jest szansa, że wpakowali co akurat było dostępne ;) 

Napisano
  • Autor

Heh! 5 kabli USB-A <-> USB-C nie działało, ale przypadkiem zauważyłem przejściówkę na biurku żony. Na oryginalnym kablu Apple + przejściówka zadziałało! Wybredne to Volvo jeśli chodzi o kable.... 

Napisano

Próbowałem kilka kabli, w obu portach znajdujących się w podłokietniku. Co ciekawe, Android Auto też się nie chce połączyć. Albo mam wyjątkowego pHa do kabli (ale z innymi autami działają), albo coś się zawiesiło w aucie.

Co ciekawe internet mówi, że ten caly Infoitaiment może zresetować trzymając przycisk Home (ten pod wyświetlaczem) przez 20s. U mnie wyłącza tylko ekran, ale do restartu nie dochodzi...

Tam są dwa porty, jeden do ładowania, drugi do połączenia. Wybierz ten bez piorunka.

Reset jest taki jak piszesz trzymając 20s home, ale dotyczy to system Google. Wątpie, żeby w poprzedniej wersji trzeba było to restartować .. przez kilka lat nie miałem takiej potrzeby.

Systemy typu AA potrafią być bardzo wybredne. U mnie działał bezproblemowo te kilka lat, na kablu Volvo. Kiedyś jak zapomniałem kabla to zwykły chiński cienki kabelek nie zadziałał. Sprawdz może z innym autem czy tel+ kabel działa.

Napisano

Heh! 5 kabli USB-A <-> USB-C nie działało, ale przypadkiem zauważyłem przejściówkę na biurku żony. Na oryginalnym kablu Apple + przejściówka zadziałało! Wybredne to Volvo jeśli chodzi o kable.... 

Wybredne, ale nie tylko Volvo. W Citroenie i Fiacie z wypożyczalni miałem to samo ;).

Jak się kupuje nowe auto to się prosi o kabelek w kolorze tapicerki :skromny:. Mają takie ładne grube, oprawione w skórę.

To jest model Covidowy, więc jest szansa, że wpakowali co akurat było dostępne ;) 

Podobnie jak mój. To nie ma tak, że wkładaja co chcą. Był FL i zaczeli montować nowy infotainment (XC60). Może w innych modelach wszedł później przy okazji zmian.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Sprawdz może z innym autem czy tel+ kabel działa.

Tym bardziej, że są kable które obsługują tylko ładowanie a nie obsługują transmisji danych. 

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 25.07.2025 o 15:39, sherif napisał(a):

Systemy typu AA potrafią być bardzo wybredne. U mnie działał bezproblemowo te kilka lat, na kablu Volvo. Kiedyś jak zapomniałem kabla to zwykły chiński cienki kabelek nie zadziałał. Sprawdz może z innym autem czy tel+ kabel działa.

Ta wybredność jest dość ciekawa (znaczy mało ciekawa, ale zaskakująca). Pomijam już dawne walki z S40 i Samsungiem, ale niedawno mnie zaskoczyła żonkowa cytryna. Do tej pory nie było problemów z telefonami i kablami - AA. Używaliśmy Samsung/Xiaomi. Zmieniłem tel. na kolejnego Samsunga, podpinam do kabla - AA pojawia się i znika. Podpinam żony Samsunga - działa. Znowu swojego - to samo. Zmieniłem kable (między piorunkiem a AA) - mój telefon działa, żony w ogóle brak połaczenia AA. Kupiłem jakieś nowe "extra" kabibelki - wszystko działa. Długo by można, ale chyba tylko w Toyotach nie udało się rozwiżać problemu samymi kabelkami, zawsze mieli pod górkę z tymi systemami. 

• 3 miesiące później...
Napisano

Widzę ciekawą dyskusję. Witam- jestem tu nowy. Mam Volvo xc40 z 2019 roku- nowy nabytek z systemem Sensus. Nie mogę połączyć się z ekranem aby widzieć adroid auto ze smartfona. Podpowiedzcie jak to zrobić jezeli to w ogóle możliwe .

Napisano
14 godzin temu, wlodek1430 napisał(a):

Widzę ciekawą dyskusję. Witam- jestem tu nowy. Mam Volvo xc40 z 2019 roku- nowy nabytek z systemem Sensus. Nie mogę połączyć się z ekranem aby widzieć adroid auto ze smartfona. Podpowiedzcie jak to zrobić jezeli to w ogóle możliwe .

Wpiąć dobrej jakości  kabel w złącze USB ?

W V90 oznaczone złącze było w schowku. Reszta powinna dziać się automatycznie.

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał(a):

Wpiąć dobrej jakości  kabel w złącze USB ?

W V90 oznaczone złącze było w schowku. Reszta powinna dziać się automatycznie.

Nie mam złącza w schowku tylko pod radiem USB i w podłokietniku do ładowania

Napisano
11 minut temu, wlodek1430 napisał(a):

Jedno powinno być oznaczone jako do ładowania, drugie nie. Sprawdź oba ale na dobrym kablu.

Napisano

Tez mam sensusa (z 2020) w S90. Z android auto dziala mi od strzała choć potrafi trochę przymulać. 

Odniosę się do aktualizacji, u mnie jest tak ze jak przegapiłem za dużo aktualizacji map, to nie chce sie juz sama ściągać (wiec pewnie u was tez) jak tak jest to wbijam na https://www.volvocars.com/mt/support/downloads/maps/spa/ i wybieram mapy, ściągam na usb i wtedy leci dluuuuuuuuuuuuuugi update z USB (mapa musi dokładnie pasować, jak macie kraje osobno to muszą być aktualizowane osobno).

Jak wam nie bangla to sprawdźcie, czy wam ASO zrobi ogólny update software, w wielu przypadkach jest to częścią zwykłego serwisu w ASO.

Napisano
13 godzin temu, jaceq napisał(a):

Tez mam sensusa (z 2020) w S90. Z android auto dziala mi od strzała choć potrafi trochę przymulać. 

Odniosę się do aktualizacji, u mnie jest tak ze jak przegapiłem za dużo aktualizacji map, to nie chce sie juz sama ściągać (wiec pewnie u was tez) jak tak jest to wbijam na https://www.volvocars.com/mt/support/downloads/maps/spa/ i wybieram mapy, ściągam na usb i wtedy leci dluuuuuuuuuuuuuugi update z USB (mapa musi dokładnie pasować, jak macie kraje osobno to muszą być aktualizowane osobno).

Jak wam nie bangla to sprawdźcie, czy wam ASO zrobi ogólny update software, w wielu przypadkach jest to częścią zwykłego serwisu w ASO.

Co znaczy przegapiłeś? Nie masz ustawionego automatycznego pobierania ?

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał(a):

Co znaczy przegapiłeś? Nie masz ustawionego automatycznego pobierania ?

Mam dla mapy domowej , innych chyba nie mogę tak ustawić... A może mogę ale nie grzebałem w ustawieniach ;)

U ciebie można wszystkie automatycznie aktualizować?

Napisano
6 godzin temu, jaceq napisał(a):

Mam dla mapy domowej , innych chyba nie mogę tak ustawić... A może mogę ale nie grzebałem w ustawieniach ;)

U ciebie można wszystkie automatycznie aktualizować?

Wiesz, mam 3cie Volvo więc trochę mi sie już miesza. W obecnym (Android) nic nie muszę aktualizować, bo mapy są online.

W Sensusie chyba wszystkie dało się automatycznie ustawić. Jak jechałem do Albanii to jedynie połączyłem się z domowym wifi aby pobrać dodatkowe mapy a potem je wyłączyłem. Nie chciałem nadwyrężać swojego prepaida w aucie :).

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Wiesz, mam 3cie Volvo więc trochę mi sie już miesza. W obecnym (Android) nic nie muszę aktualizować, bo mapy są online.

W Sensusie chyba wszystkie dało się automatycznie ustawić. Jak jechałem do Albanii to jedynie połączyłem się z domowym wifi aby pobrać dodatkowe mapy a potem je wyłączyłem. Nie chciałem nadwyrężać swojego prepaida w aucie :).

Dzieki, pogrzebie w ustawieniach :)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 24.11.2025 o 19:58, wlodek1430 napisał(a):

Spróbuj tu i tu, i nastaw się na kilka kabli do przetestowania.

Napisano
  • Autor
W dniu 27.11.2025 o 14:41, jaceq napisał(a):

Dzieki, pogrzebie w ustawieniach :)

Nie wiem kiedy były aktualizowane te u mnie, ale pokazuje, że Polska (w pakiecie chyba z innymi krajami) jest zbyt duża żeby się automatem ściągnęła. Zatem dzięki za link 👍🏻