Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel omega

Featured Replies

Napisano

rocznik 1999 -2000 ,ma ,mial ktos z was ,jakie wady ,zalety .Na co zwracac najwieksza uwage przy kupnie ,jaki silnik lepszy !!diesel czy benzyna .Jak mozecie to napiszcie pare zdan o tym aucie ,bo kolega sie bardzo na niego uparl ok.gif

Napisano

> rocznik 1999 -2000 ,ma ,mial ktos z was ,jakie wady ,zalety .Na co

> zwracac najwieksza uwage przy kupnie ,jaki silnik lepszy

> !!diesel czy benzyna .Jak mozecie to napiszcie pare zdan o tym

> aucie ,bo kolega sie bardzo na niego uparl

hmm

tutaj i tutaj

Napisano

> rocznik 1999 -2000 ,ma ,mial ktos z was ,jakie wady ,zalety .Na co

> zwracac najwieksza uwage przy kupnie ,jaki silnik lepszy

> !!diesel czy benzyna .Jak mozecie to napiszcie pare zdan o tym

> aucie ,bo kolega sie bardzo na niego uparl

Niby było, ale... mogę się wypowiedzieć bo znajomy kupił jakiś czas temu kombiaka. Naprawdę fajne auto. W zasadzie było po dzwonku lekkim i jakieś tam problemy były z: kolektorem wydechowym spod którego wydmuchiwało uszczelkę bo szpilka była uszkodzona i z tylnym mostem.

Pojawiały się jakieś małe ogniska korozji w miejscu gdzie auto akurat nie było bite - ale to normalka akurat w tych autach - z tym i tak było bardzo dobrze i nie było specjalnych powodów do marudzenia.

Dobra rada tylko - jeśli już chcesz, to szukaj albo 2.5 TD albo 3.0 benzyna, najlepiej w automacie... mniejsze silniczki bywają trochę za słabe bo jednak auto jest wielkie i ciężkie.

Napisano

Diesel 2,5

Napisano

> Diesel 2,5

A ja z doświadczenia sprzedawcy powiem tak:

Jeśli chcesz być dobrym klientem sklepów i warsztatów - bierz 2.5TDS

Jeśli chcesz jeździć długo i bezawaryjnie to albo 2.0 16v albo 3.0MV6(bardziej jednak polecam manualną skrzynkę bo samochód jest wtedy elastyczniejszy-słyszałem też że ogólnie automat w tym autku jest marnie zestopniowany)

Napisano
  • Autor

> A ja z doświadczenia sprzedawcy powiem tak:

> Jeśli chcesz być dobrym klientem sklepów i warsztatów - bierz 2.5TDS

> Jeśli chcesz jeździć długo i bezawaryjnie to albo 2.0 16v albo

> 3.0MV6(bardziej jednak polecam manualną skrzynkę bo samochód

> jest wtedy elastyczniejszy-słyszałem też że ogólnie automat w

> tym autku jest marnie zestopniowany)

a co powiesz na 2,2 16 v lub 2,5 v6,bo kolega bardziej sklania sie ku tym silnikom hmm.gif

Napisano

2.2 16V to rozwinięcie 2.0 16V więc można brać śmiało ok.gif

Napisano

opla i forda to nawet za dopłatą bym niw wziął screwy.gif, mam prawie 20 lat praktyki warsztatowej ,więc wiem co mówię waytogo.gif.

Wolę na nich zarabiać waytogo.gif,są do tego stworzone claps.gif

Napisano

to nie bierz ok.gifclaps.gif i idź naprawiać swojego Fiata ok.gif a na francuzach nie zarabiasz? zlosnik.gif

Napisano

widzisz hmm.gif,kolega z pracy ma omegę b i non-stop grzebie,jak nie w układzie zasilania to w zawieszeniu,na tropieniu KOROZJI,kończąc,a ja w swojej "padace" robię tylko normalny serwis ,w ciągu 5 lat miałem tylko 2 poważne awarie,ale auto dotarło do domu o własnych siłach,co niestety nie udało się omedze kilka razy tylko w tym roku.

Omega jest z 94r,a moja maryśka z 97 hmm.gifto TYLKO 3 lata a omega miała zjedzony prawy próg,podłogę pod pedałami,tylne błotniki(lewy do wymiany),wnękę koła zapasowego...........

hmm.gif tylko 3 lata różnicy... hmm.gif,a Marea wymagała poprawienia ,zabezpieczena antykorozyjnego..........................

To porównanie chyba powinno wystarczyć,moim zdaniem jakość wyrobów GM spada,gdy Fiat swoją stale podnosi,prównanie Omegi do Safrane lub 605/607 to byłoby chyba całkowitym pognębieniem hmm.gif.

Aha,nie zastanawiałeś się czemu w niemczech ople i fordy są TAńSZE od pugów i renówek??? hmm.gif

Bo ja uważam że jest to wyraźny sygnał o ich jakości.

pzdr

Napisano

jeżdżę Astrą od 7 lat i stanęła tylko raz ok.gif pękła linka sprzęgła, ten znajomy pewnie używkę kupił? zlosnik.gif btw. nie wolno opierać opinni o marce na jednym aucie - fakt stare Omegi czasem rdzewiały, to fakt, ale mechanicznie to są dobre auta, jak się kupiło pewny samochód... niestety wiele używek Opla w polsce to trupy... no.gif

Napisano

> Aha,nie zastanawiałeś się czemu w niemczech ople i fordy są TAńSZE od

> pugów i renówek???

IMHO państwo "D" dofinansowywuje zakup swoich produktów hahaha.gif i stąd te niższe ceny

> Bo ja uważam że jest to wyraźny sygnał o ich jakości.

Z Fordów tylko foczka ma dobrą opinie.Ople hmm.gif Corsy B i C to napewno no.gif ( przynajmniej te na naukach jazdy zlosnik.gif ) a reszta jest już milczeniem

> pzdr

Napisano

Lanosy, Punto, Corsa na naukach jazdy się sypie... ale to są odmienne warunki eksploatacji... z Corsą B styczności nie mam, ale Corse C zazwyczaj ludzie chwalą

Napisano

we wtorek wybieram sie po autko do naszych zachodnich sasiadow..... moj wybor padl na Opla Omege B z silnikiem benzynowym 2.0 - 2.5 ...... poacztkowo mial byc 2.5TD ale po wysluchaniu kilku ludzi co zajmuja sie klekotami zrezygnowalem z Diesla.... na mobile.de znalazlem ladna sztuke....

Opel Omega 2.0 16V

co sadzicie o tym aucie ???

Napisano

> A ja z doświadczenia sprzedawcy powiem tak:

> Jeśli chcesz być dobrym klientem sklepów i warsztatów - bierz 2.5TDS

> Jeśli chcesz jeździć długo i bezawaryjnie to albo 2.0 16v albo

> 3.0MV6(bardziej jednak polecam manualną skrzynkę bo samochód

> jest wtedy elastyczniejszy-słyszałem też że ogólnie automat w

> tym autku jest marnie zestopniowany)

2.0 za wolny 3.0 fajnie lata ale pali jak smok ...2.5v6 ok.gif

Napisano

bylem teraz w niemcach po samochody , na kazdym komisie stoi omega.na jednym z nich naliczylismy az 7 : hehe.gif i stoja za grosze, to musi o czyms swiadczyc zlosnik.gif

Napisano

> (...)

> Omega jest z 94r (...)

No i to chyba wszystko wyjasnia. Choroby wieku mlodzienczego pewnie nie wchodza tu w gre... Znajomy ma samochod od nowosci i dbal o niego zgodnie z ksiazka serwisowa... To fakt, Omega jest bardzo zlym samochodem...

Teraz porownajmy Omege 1994 do Omegi 2000.

270751858-jezyk.gif

Napisano

> bylem teraz w niemcach po samochody , na kazdym komisie stoi omega.na

> jednym z nich naliczylismy az 7 : i stoja za grosze, to musi o

> czyms swiadczyc

a modele zwanymi dziwnie "c" też stały?

Napisano

> a modele zwanymi dziwnie "c" też stały?

nie , mowie tylko o omegac b , co druga to TDS zlosnik.gif

Napisano

o TDSach to same negatywne opinie czytam wiec wybieraj benzyne abo diesla oplowskiego, a nie tego z BMW

Napisano

a jak wiadomo Omegi C nie ma jeszcze w sprzedaży zlosnik.gif

Napisano

> a jak wiadomo Omegi C nie ma jeszcze w sprzedaży

ale wszyscy wiedza o jakie auto chodzi 270751858-jezyk.gif

z tego co wiem, to passatow B3/4 itd itp tez nie ma w sprzedazy, tylko jeden z passatow mial oznaczenie B-numer, jakas tak sie przyjelo, ze sa tak nazywane - w jakiejs gazecie/na strone kiedys widzialem prawdziwe oznaczenia passatow smile.gif

Napisano

to jak będą wołać Omegę C? D? bez sensu, z tym, że Omega B istnieje, a C ma wejść niedługo do produkcji

Napisano

> to jak będą wołać Omegę C? D? bez sensu, z tym, że Omega B istnieje,

> a C ma wejść niedługo do produkcji

pitolisz trzy po trzy, omega A była produkowana od 1986 do 1994, omega B od 1994 do 1999 omega C do 2003

Napisano

śmieszny jesteś - nawet nie wiesz jak bardzo zlosnik.gif to może obrazek z EPC Opla Ci udowodni, że nie masz racji?

277197613-epc.JPG

widzisz gdzieś Omegę C? bo ja nie

post-7756-14352472288869_thumb.jpg

Napisano

masz EPC? to je włącz i znajdź Omegę C! no po Tobie się tego nie spodziewałem zlosnik.gif

Napisano

> przy czym Omega C to praktycznie B

praktycznie icon_eek.gif ??? widziałeś ją na żywca? inne silniki, inne modele automatycznych skrzyń biegów, oprogramowanie jednostki centralnej, polecam TIC 2000 a nie EPC który nie jest od wszystkiego, wnętrze inne, i gabaryty też inne

Napisano

no i co z tego? to jest dalej Omega B i tego nie przeskoczysz... pojedź do ASO i powiedz Omega C zlosnik.gif btw. co to jest TIC? bo ja wiem co to TIS conajwyżej zlosnik.gif

Napisano

> to jak będą wołać Omegę C? D? bez sensu, z tym, że Omega B istnieje,

> a C ma wejść niedługo do produkcji

a jak bylo w przypadku Passata B5 i jego faceliftingu? ochrzczono go Passatem B6, a przeciez "B6" jest najnowszym modelem, a nie "B7" smile.gif

sytuacja analogiczna, wszyscy wiedza o co chodzi i w serwisie pewnie tez juz na to nie zwracaja uwagi zeby.GIF

Napisano

> no i co z tego? to jest dalej Omega B i tego nie przeskoczysz...

> pojedź do ASO i powiedz Omega C btw. co to jest TIC? bo ja wiem

> co to TIS conajwyżej

No miało być TIS - literówka, Oma C to kwadraciak i tego też nie przeskoczysz zlosnik.gif

Napisano

ja nie mam co przeskakiwać... Opel Omega C jeszcze nie jest w produkcji, nie ważne co powiesz zlosnik.gif

Napisano

> a jak wiadomo Omegi C nie ma jeszcze w sprzedaży

w sumie to dziwne zamieniać flagową limuzynę marki na vectrę w krótszym hatchu crazy.gif który prezes chce wrzucac teczkę do bagaznika którego klapa siega do nieba......

Napisano

> ja nie mam co przeskakiwać... Opel Omega C jeszcze nie jest w

> produkcji, nie ważne co powiesz

dokładnie ok.gif na tej samej zasadzie ja tez mógłym powiedziec ze jezdze vectra C a nie B bo mam poliftową w której też pare rzeczy poprawiono i troche zmieniono wygląd zewnętrzny wink.gif aczkolwiek termin omegi C jest ogólnie przyjęty na rynku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.