Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeep Compass II gen - za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Jakie za i jakie przeciw zakupowi takiego auta (dajmy na to z okolic 2018 roku)?

Większość jazdy po mieście ale czasem trzeba w 5 osób gdzieś dalej (100 lub 200 km)podjechać.

Czy z Multiair da się żyć?

Jak z automatami w tych autach?

Awaryjne to to?

Drogie części, dostępność?

Domyślam się będzie trudno później znaleźć na to amatora...

spacer.png

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Raz tym jechałem jako kierowca i jako pasażer na tylnej kanapie.

Fajny gabaryt, taki nie za duży i nie za mały.

Plastiki całkiem niezłe, wykończenie też, obsługa banalnie prosta (komponenty deski rozdzielczej z półek FCA).

Niestety: - kanapa jest mało wygodna, oparcie jest pionowe, - bagażnik nie za duży, lekko ponad 400l, dla mojej rodziny 2+2 na 10-11 dniowe wakacje za mały.

Jechałem z Lublina, S-ką, na aktywnym tempomacie nastawionym na 130km/h. Benzyna (nie wiem jakie tam były wsadzanie, ale za mocna nie była) skotłowała 7,8/100, skrzynia AT - to było auto koleżanki z pracy. 

Edytowane przez el_guapo

Napisano

W mocniejszych wersjach w roczniku 2018 siedział zdaje się ZF 9HP. Multiair jak to Multiair - zaniedbania olejowe poprzednich właścicieli mogą kosztować, aczkolwiek niektórzy mechanicy od włoszczyzny twierdzą, że da się to naprawić bez konieczności wymiany na nowy. W 2022 roku samochód przeszedł lifting i do środka zajrzała nawoczesność: 

Jeep-Compass-2022-1280-d1ed615562e80153d4896a9461731393ce.jpg.ba7cc4d5706e362c740344be23171483.jpg

Generalnie fajne auto - mam na myśli roczniki po 2022 😉 

Napisano

Ten multiair nowy kosztuje coś koło 3 tysi , czyli powiedzmy cena fabrycznie nowej turbosprężarki do t-jeta więc można zaryzykować . Mój mistrz z pracy na 1 generacji z tjetem i manualem . Uważa że auto spoko tylko on ma 4x2 więc silnik słabszy... Nie wiem czy czasem nie wspominał o m32 skrzyni ale dokładnie nie mam pojęcia bo nie zaglądam do środka...

Napisano

a nie rozważasz też zakupu jeep grand cherokee 3,6L, silnik b,dobry oraz skrzynia,

sam się bije z myślami czy nie kupić takiego w przyszłości, bo jak się czyta o tych

nowych europejskich samochodach to włos się jeży na głowie

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Waldek40 napisał(a):

a nie rozważasz też zakupu jeep grand cherokee 3,6L,

Ten jest za duży dla mnie. W mieście kłopotliwe przy parkowaniu itp. A spalanie przy tej pojemności też małe nie będzie. Stąd pytanie o Coompassa. Taki kompromis. 

Edytowane przez ochkarol

• ochkarol zmienił tytuł na Jeep Compass II gen - za i przeciw
Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Ten jest za duży dla mnie. W mieście kłopotliwe przy parkowaniu itp. A spalanie przy tej pojemności też małe nie będzie. Stąd pytanie o Coompassa. Taki kompromis. 

no to mniejszy będzie jeep cherokee ;]

Napisano
  • Autor

@Waldek40 - Też za duży :phi:

Segment C jednak bardziej mi odpowiada. 

Napisano

Compass II jest idealny jeśli chodzi o wielkość. Z wad... Niektórzy posiadacze Jeepów z napędem 4x4 narzekają na głośność napędu w pewnym zakresie prędkości. Wg jednych taki urok napędu Jeepa, dla innych temat na wizytę w serwisie. Druga sprawa to automatyczna skrzynia ZF 9HP. W wersjach benzynowych posiadacze skarżą się na jej kulturę pracy tj. skrzynia czasami potrafi zwlekać, przeciągać, gubić się. Miałem okazję przejechać się benzynowym Renegade 1.3 180KM z tą samą skrzynią i nic mnie jakoś nie irytowało. Być może takie rzeczy wychodzą po dłuższych obserwacjach, w różnych warunkach drogowych. 

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 20:14, ochkarol napisał(a):

Jakie za i jakie przeciw zakupowi takiego auta (dajmy na to z okolic 2018 roku)?

Większość jazdy po mieście ale czasem trzeba w 5 osób gdzieś dalej (100 lub 200 km)podjechać.

Czy z Multiair da się żyć?

Jak z automatami w tych autach?

Awaryjne to to?

Drogie części, dostępność?

Domyślam się będzie trudno później znaleźć na to amatora...

spacer.png

Teść ma takiego od nowości (końcówka 2018roku) w wersji 1.4 170km. Przyjemne autko, na trasie się odpycha a jak chcesz jechać w kapeluszu to pali bardzo mało. Na gwarancji miał problem ze światłami bo parowały, co ciekawe sami to zauważyli na przeglądzie i wymienili. Co do samej jazdy to dla mnie w porównaniu z Kodiaqiem to na minus na pewno działanie systemów, lane assist jest na maxa irytujący i chyba tylko dobrze działa na autostradzie, na normalnej drodze potrafi żyć własnym życiem do tego stopnia że było podejrzenie że jest coś nie tak z geometrią bo go ściągało cały czas i myszkował. Okazało się że to Lane assist nie daje rady. Adaptacyjny tempomat potrzebuje lat świetlnych żeby załapać, że może z powrotem przyspieszyć. Czujniki parkowania szczególnie te z przodu raz się w korku włączają za wcześnie, innym razem przy parkowaniu się nie włączają. Za to napęd 4x4 działa bardzo dobrze i w przemyślany sposób, łódki z wody wyciąga jak dziki :) Z wad ale to już bardziej wizualnych to bym wymeinił że pasek ledowy na światłach nie jest DRL'em tylko pozycją i to brzydko wygląda. Szybko to poprawili ale w pierwszych wypustach tak było