Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wylewka pod brodzikiem - jak odpływ dać?

Featured Replies

Napisano

Muszę dolać nieco jastrychu pod brodzikiem. Będzie taki zwykły akrylowy.

Ten odpływ to w miarę uniwersalnie jest zaproponowany przez hydraulika? Czy jednak jak już będę miał wybrany brodzik to robić pod niego?

obraz.png.2f0e2afe031f802af86e518afc7c3e2f.png

Napisano
11 godzin temu, exor napisał(a):

Ten odpływ to w miarę uniwersalnie jest zaproponowany przez hydraulika? Czy jednak jak już będę miał wybrany brodzik to robić pod niego?

Zasadniczo zwykły syfon brodzikowy ma i tak odpływ z boku, więc połączenie jest na kolanku. Dlatego odpływ w podłodze umieszcza się celowo w takim punkcie, żeby nie pokrywał się z otworem odpływowym w typowych brodzikach, ale był gdzieś z boku.  

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Podobnież rurek ogrzewania podłogowego nie powinno się układać pod brodzikiem, bo szybko woda w syfonie wysycha i śmierdzi z kanalizacji.

Jak skończysz remont to za jakiś czas daj znać czy to prawda (czyli czy śmierdzi).

Napisano
2 godziny temu, Esen3 napisał(a):

Podobnież rurek ogrzewania podłogowego nie powinno się układać pod brodzikiem, bo szybko woda w syfonie wysycha i śmierdzi z kanalizacji.

Jak skończysz remont to za jakiś czas daj znać czy to prawda (czyli czy śmierdzi).

Trzeba uważać na syfony, bo potrafią być bardzo płytkie.

Napisano

Czy brodzik jest konieczny. Nie prościej dać odpływ liniowy.

Napisano
8 godzin temu, Esen3 napisał(a):

Jak nie będziesz się kąpał przez 2 tygodnie to wyschnie.

Ale przez ten  czas "zwykły" syfon też może wyschnąć.

U mnie podłogówka pod prysznicem i jakoś nie zauważyłem takiego zjawiska.

Napisano
22 godziny temu, Esen3 napisał(a):

Ja u siebie nie mam pętli pod prysznicem, jedynie dwie sztuki lecą  przelotowo na końcu prysznica do reszty części łazienki.

Robiłem spadek w wylewce i montowałem spływ liniowy. Wszystko też uprzednio zabezpieczone przed wilgocią, a potem na to płytki itd...

Napisano
W dniu 7.10.2025 o 12:20, Esen3 napisał(a):

U mnie w Gnieżdżewie są rurki ogrzewania w miejscu prysznica i nic z odpływu liniowego nie śmierdzi, nawet jak nie ma mnie tam przez 3 tygodnie.

Napisano
W dniu 8.10.2025 o 10:31, kanu napisał(a):

zabezpieczone przed wilgocią, a potem na to płytki itd...

Co stosowales? Wklejales tasmy i narozniki?

Napisano

Tego ci nie powiem co zostało zastosowane bezpośrednio na ściany, ale pamiętam, że cały zakątek prysznica do wysokości chyba 2m był wysmarowany jakimiś niebieskim czymś, co potem się z tym działo dalej nie wiem, bo to ekipa robiła, łacznie z płytkami i obsadzeniem odpływu itd... Niestety codziennie na budowie nie miałem możliwości być.