Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auta-podłoga od spodu-przykład Kia

Featured Replies

Napisano

Przy okazji wizyty w serwisie zajrzałem do salonu i pooglądałem sobie auta od spodu. We wszystkich, od małych do dużych spód wyglądał jak na zdjęciu, czyli plastikowe osłony i nad nimi malowane blachy bez warstw konserwacji.

Na zdjęciu jest akurat Stonic, bo rozważam jego zakup. Czy to teraz powszechna praktyka w nowych samochodach ?

Na forum doczytałem, że w 3-letnich jest już korozja na spawach i zgrzewach a moja 13-letnia Rio ma zdrowy spód z wyjątkiem tłoczonej belki przedniego zawieszenia którą zakonserwowałem.

Co prawda dealer oferuje konserwacje nowych aut, ale czy ona będzie taka skuteczna jak fabryczna.

_20251011_075512.jpg.9a83657ac0f4b83da38bf5fa812e9aa2.jpg

Napisano

Tak wyglądają dzisiaj auta.

Jak chcesz dłużej trzymać, to warto póki jest nowe i czyste chociaż fajnym woskiem opryskać i zalać profile. 

Teraz producenci jakoś tak produkują, że korozja nawet jak mocno zaatakuje podłogę, to na karoserii z wierzchu nic nie widać. Dlatego często można przeczytać opinie "moje auto ma X lat i nie ma kropki rdzy". No nie ma. Na górze. Bo spodu mało kto ogląda. Szczególnie pod plastikami, nadkolami, nakładkami progowymi.

Ale jak planujesz sprzedać po 4-5 latach, to nic nie robiąc nie będzie nic alarmującego i niepokojącego.

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Tak wyglądają dzisiaj auta.

Jak chcesz dłużej trzymać, to warto póki jest nowe i czyste chociaż fajnym woskiem opryskać i zalać profile. 

Teraz producenci jakoś tak produkują, że korozja nawet jak mocno zaatakuje podłogę, to na karoserii z wierzchu nic nie widać. Dlatego często można przeczytać opinie "moje auto ma X lat i nie ma kropki rdzy". No nie ma. Na górze. Bo spodu mało kto ogląda. Szczególnie pod plastikami, nadkolami, nakładkami progowymi.

Ale jak planujesz sprzedać po 4-5 latach, to nic nie robiąc nie będzie nic alarmującego i niepokojącego.

Wypowiedziałeś coś, co w sumie nie odnosi się do zdjęcia, bo na nim kompletnie nic nie widać. Ostra jest osłona plastikowa, a co autor miał na myśli to w sumie nie wiadomo, chyba że miał na myśli coś co przypomina rdzę na elementach wydechu, o czym w sumie nie wspomniał. A może jestem upośledzony i nie widzę czegoś oczywistego? 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, gilbert3 napisał(a):

Wypowiedziałeś coś, co w sumie nie odnosi się do zdjęcia, bo na nim kompletnie nic nie widać. Ostra jest osłona plastikowa, a co autor miał na myśli to w sumie nie wiadomo, chyba że miał na myśli coś co przypomina rdzę na elementach wydechu, o czym w sumie nie wspomniał. A może jestem upośledzony i nie widzę czegoś oczywistego? 

Na zdjęciu jest fabrycznie nowy Stonic od spodu w salonie. Tak udało mi się włożyć telefon pod auto. Na pierwszym planie jest plastikowa osłona która jest przymocowana do podłogi z dystansem ok. 2cm (?), widać przez prostokątny otwór na pierwszym zdjęciu.

Podłoga i inne elementy pod tą osłoną są pokryta lakierem bez konserwacji. Są 2 osłony. prawa i lewa, środkiem idzie tłumik. Poniżej drugie zdjęcie, może lepiej widać o co chodzi.

_20251011_075430.jpg.61c7b794262dd162918dfba0432fb436.jpg

Napisano
25 minut temu, gilbert3 napisał(a):

Wypowiedziałem się ogólnie o współczesnych autach. Większość wygląda pod spodem bardzo podobnie. 

A na zdjęciu widać plastikową osłonę podwozia a za nią podłużnice pomalowaną jedynie podkładem. Wydech nie ma wielkiego znaczenia, bo to część wymienna. 

Napisano

Niestety, jak chcesz jeszcze jakieś mastyki i konserwację, to zostają już tylko europejskie premiumy.

Napisano
W dniu 11.10.2025 o 20:10, PawelR napisał(a):

Podłoga i inne elementy pod tą osłoną są pokryta lakierem bez konserwacji

Mastyki są na zgrzewach zazwyczaj, pod spodem blacha goła i wesoła... ale ocynkowana. I teraz pytanie jak to tam wytrzyma. Jak chcesz to ci zrobię fotkę za 20 dni spodu kia ceed 4.5 letniej. Z tego co oglądałem progi fajnie są pokryte barankiem, reszta tak jak mówisz. Ale jakoś rudej dużej nie zauważyłem na tych gołych blachach. Jeżdżę po solonym i trzymam w ciepłym garażu ;] .

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

Mastyki są na zgrzewach zazwyczaj, pod spodem blacha goła i wesoła... ale ocynkowana.

Obawiam się, że zbyt mocno wierzysz w koreański produkt. 

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Obawiam się, że zbyt mocno wierzysz w koreański produkt. 

nie wierzę, po prostu przy zmianie opon sobie zerkam co tam się dzieje, a jakoś dużo się nie dzieje, tak jak mówię czekajcie do początku listopada, będę zmieniał koła to porobie fotosy

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

nie wierzę, po prostu przy zmianie opon sobie zerkam co tam się dzieje, a jakoś dużo się nie dzieje, tak jak mówię czekajcie do początku listopada, będę zmieniał koła to porobie fotosy

Ja pisałem o ocynku.

Napisano
5 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Ja pisałem o ocynku.

Coś tam jest, raczej ten zanurzeniowy ale to nie jest tak że ruda zaraz bierze. Do wytrzyma bez ruszania

Napisano

To zanurzenie, to kataforeza. Nie cynkowanie. 

Napisano
W dniu 11.10.2025 o 22:34, kadu napisał(a):

Niestety, jak chcesz jeszcze jakieś mastyki i konserwację, to zostają już tylko europejskie premiumy.

Albo oddać do warsztatu, który robi konserwacje na wysokim poziomie, gdzie kosztuje to od 5000zł wzwyż.

Napisano
18 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Coś tam jest, raczej ten zanurzeniowy ale to nie jest tak że ruda zaraz bierze.

Mój Ceed ma 13 lat pod spodem wygląda tak samo. Clio 12 i jest jak nowe, jedynie kilka plamek na fabrycznych tłumikach, półosiach i rantach wahaczy. Jedyne co w nim gnije to tarcze i bębny hamulcowe. ;]