Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy po 5 sezonach wymienić dębica frigo hp2?

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam dębica frigo hp2 zimowe, nie mam teraz zdjęć ale są po 5 sezonach zimowych. Są z 2020 roku. Przebieg jakieś 15-20 tys. max Poruszam się tylko w mieście Lublin, dzieci do przedszkola i praca. Czy dadzą radę jeszcze 6 sezon czy pora zmienić? Jutro wyślę zdjęcie bieznika

Napisano

5 lat to już pomimo wysokiego bieżnika mogą być śliskie na wilgotnym asfalcie

Napisano
3 godziny temu, michal_9004 napisał(a):

Witam. Mam dębica frigo hp2 zimowe, nie mam teraz zdjęć ale są po 5 sezonach zimowych. Są z 2020 roku. Przebieg jakieś 15-20 tys. max Poruszam się tylko w mieście Lublin, dzieci do przedszkola i praca. Czy dadzą radę jeszcze 6 sezon czy pora zmienić? Jutro wyślę zdjęcie bieznika

Zostawic poki co, jak poczujesz ze trzeba zmienic to zmienisz i tyle... P

Nikt tego po zdjeciu nie oceni.

Napisano

W tym roku pojechałem SuperOs na zimówce z 2013 roku, warunki były totalnie zimowe, biało. Obstawiałem że będzie tylko mokro i miałem przygotowane fajne medie ale nie... temperatura spadła i przywaliło białym.  Najbliżsi koledzy mieli świeże zimowki i wspólnie laliśmy że jadę na drewniakach... 

No i dziwnie się zrobiło, bo chłopaków porobiłem a guma faktycznie twarda, bieżnik był "ok.". 

Sam nie wiem jak to możliwe ale to drewno Dunlopa naprawdę robiło robotę. :hmm:

Napisano

Ja bym jeździł i zobaczył jak będą się zachowywać.

Będzie źle to zmienisz.

Swoje Frigo HP2 zmieniłem po 5 latach, ostatniej zimy było już dość słabo, ale bieżnika za wiele już nie miały.

Napisano
  • Autor

Tak wygląda ta opona po 5 sezonach

Chyba jeszcze założę na zimę 

Messenger_creation_24F62197-A974-45AE-A339-52A12EE22184.jpeg

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 18.10.2025 o 15:54, michal_9004 napisał(a):

Wygląda ok.

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 15:54, michal_9004 napisał(a):

Wyglądem się nie sugeruj, miałem HP2 i na 3 sezon zimowy dramat mimo 5mm bieżnika. Zakupiłem na szybko nowe Kormoran Snow i diametralna różnica. Osobiście wole kupić budzetowe opony i zmieniać co 3 sezony mimo że mało nie jeżdże. U żony też w tym roku kupiłem nowe Nokiany, stare Fuldy z 2021r sprzedałem stan bdb bieżnika z 6mm. Jak jeździsz po mieście to się nie przejmować i jezdzić.

Napisano
W dniu 17.10.2025 o 07:40, michal_9004 napisał(a):

Tego ci nikt nie powie, bo każda opona jest inna, inne przechowywanie, użytkowanie itp. 

W mieście drogi z reguły są posprzątane, więc pewnie i na letnich dałoby radę. Moje poprzednie zimówki Kumho używane były przez siedem sezonów i w ostatnim w jakim je miałem poddały się dopiero w alpejskich zaspach, ale tam nawet 4x4 bez łańcuchów nie dały rady. Na normalnych drogach było pewnie, ale że bieżnika ubyło, a w góry zimą jeżdżę, to w zeszłym roku wymieniłem. Stare jeszcze ktoś wziął za parę groszy, bo potrzebował "do miasta".

Jeśli w zeszłym sezonie nie było niepokojących objawów, to bym założył. W najgorszym wypadku kupisz nowe, a w najlepszym, jeśli przez całą zimę będzie OK, za rok wrócisz do tematu :)

Napisano

Moje Pirelli  z 2020r też załozyłem i maja po 7mm bieżnika ,Na duże miasto są dobre i przebiegi 600km miesiecznie.