Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosiarka akumulatorowa (nie robot) - co polecacie?

Featured Replies

Napisano

Spalinowa Stiga chyba powiedziała pass po ponad 15 latach, w sumie bezproblemowego, funkcjonowania.

Nie chce odpalić, pewnie da sie reanimować, ale nie chce juz w nia inwestowac tym bardziej, ze juz od jakiegoś czasu przymierzałem sie do zmiany, tylko czekałem jak padnie.

Chce elektryka, mam jakies 5-6 arów trawnika. Kosze do kosza na zmianę z mulczowaniem. Co polecacie?

Edytowane przez zinger

Napisano

Stigę elektryczną :)

Najlepiej akumulatorową, ale do 5-6 arów, musi być mocniejsza.

Ja mam najmniejszy model, i ten na jednym akumulatorze potrafi ściąć 2-3 ary.

Kosę też wziąłem z akumulatorem ,więc jest na wymianę.

• zinger zmienił tytuł na Kosiarka akumulatorowa (nie robot) - co polecacie?
Napisano
  • Autor
10 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Stigę elektryczną :)

Najlepiej akumulatorową, ale do 5-6 arów, musi być mocniejsza.

Ja mam najmniejszy model, i ten na jednym akumulatorze potrafi ściąć 2-3 ary.

Kosę też wziąłem z akumulatorem ,więc jest na wymianę.

Zmieniłem tytul, chodzi mi oczywiscie o kosiarkę akumulatorowa, nie na kabelek ;)

Napisano
28 minut temu, zinger napisał(a):

Zmieniłem tytul, chodzi mi oczywiscie o kosiarkę akumulatorowa, nie na kabelek ;)

Popatrz na Stigę.

Mam najprostszy model i akumulator starcza na więcej, niż piszą. 

https://www.stiga.pl/sklep/koszenie-trawnika/kosiarki-akumulatorowe/kosiarka-akumulatorowa-collector-132e

W zapasie drugi akumulator z kosy.

Na 5-6 arów, to pewnie minimum https://www.stiga.pl/sklep/koszenie-trawnika/kosiarki-akumulatorowe/kosiarka-akumulatorowa-collector-140e

I zapasowe akumulatory.

Do tego należy pamiętać, by co najmniej raz w tygodniu kosić, i ostrzyć co roku noże, bo wtedy nie obciąża akumulatorów i na dłuższe koszenie starczają.

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Mam Parkside 40V. Z dwoma akumulatorami 4 Ah na styk wystarcza na 5 arów. Jeśli późno robisz pierwsze koszenie (mam setki krokusów w trawniku i zaczynam koszenie raczej w okolicach końca maja) to takie 2 akumulatory zdechną po max 2 arach. ;] Przy normalnej trawie koszonej raz w tygodniu na 45-55 mm z 80-100mm spokojnie wystarczają na całość. Ogólnie zaskakująco solidnie zbudowana kosiarka i duża (mam tę tańszą, zieloną, bez napędu).

Napisano

Mamy i polecam Yato.

Ja mam dużo ich narzędzi , więc mam aku 6Ah -oczywiscie 2 szt (36V).

Tak zielsko (bo trawy jeszcze nie mam), to dwa komplety zjadę, ale jak koszona co tydzień to jeden i jeszcze zostaje, a koszę łącznie 800m²

Napisano
  • Autor

Dzieki za polecajki, bede studiował :oki:

Napisano
20 minut temu, zinger napisał(a):

Dzieki za polecajki, bede studiował :oki:

Też ci polecę Parkside 40V na dwie baterie. Miałem wcześniej Stigę na kablu i kosiarka z Lidla jest lepiej wykonana. Jest też trochę większa no i bez kabla, więc walory użytkowe są o niebo lepsze. No i jest dość lekka, więc łatwo ją manewrować.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Mam Parkside 40V....

55 minut temu, Majkiel napisał(a):

Też ci polecę Parkside 40V na dwie baterie....

ta?

https://www.lidl.pl/p/parkside-zestaw-akumulatorowa-kosiarka-40-v-z-2-akumulatorami-smart-4-ah-i-ladowarka-4-5-a/p800009849?utm_source=lidlplus&utm_medium=app&utm_campaign=sit-dom_other_others_prd-share_ao_omc_omc_nf_tr_ao

Napisano
5 minut temu, zinger napisał(a):

Generalnie ta, ale ona ma chyba ze 3 wersje różniące się nieco "elektroniką". Najlepsza ma płynną regulację obrotów, a moja ma 3 poziomy szybkości do samodzielnego wyboru. W każdym razie swoją kupiłem za ~600 bez akumulatorów:

https://www.lidl.pl/p/parkside-akumulatorowa-kosiarka-40-v-prma-40-li-d2-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100388001

Ładowarka na 1 szt. aku + plus 2x akumulator "smart" to koszt rzędu 350 zł. Więc ta cena z Twojego linka jest nieatrakcyjna, ale to ta sama kosiarka (D2).

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Generalnie ta, ale ona ma chyba ze 3 wersje różniące się nieco "elektroniką". Najlepsza ma płynną regulację obrotów, a moja ma 3 poziomy szybkości do samodzielnego wyboru. W każdym razie swoją kupiłem za ~600 bez akumulatorów:

https://www.lidl.pl/p/parkside-akumulatorowa-kosiarka-40-v-prma-40-li-d2-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100388001

Ładowarka na 1 szt. aku + plus 2x akumulator "smart" to koszt rzędu 350 zł. Więc ta cena z Twojego linka jest nieatrakcyjna, ale to ta sama kosiarka (D2).

Widzę na pepperze, że bez aku za 350 była do wytargania. W domu mam już chyba 1 aku 4Ah i ładowarkę, więc chyba będę polował :cfaniak: plus dokupię 2xaku i powinno styknac.

Napisano
25 minut temu, zinger napisał(a):

Widzę na pepperze, że bez aku za 350 była do wytargania. W domu mam już chyba 1 aku 4Ah i ładowarkę, więc chyba będę polował :cfaniak: plus dokupię 2xaku i powinno styknac.

Za 350 to mogła być 20V - tej chyba nie warto, bo jest maleńka. Ale nie upieram się - gdyby 40V za 350 się trafiło to z czystym sumieniem mogę polecić.

Tyle, że ja miałem dotychczas 2 kosiarki na kablu. Koszenie to była męczarnia więc odkładałem. Przesiadka na akumulatorową to jak uwolnienie się z klatki - koszenie 2x krócej mi zajmuje, nawet przy "home office" czasem na kwadrans wybiegnę żeby rozchodzić jakąś furię. ;] Więc moja ocena tej kosiarki może być trochę na wyrost. :ok: 

Akumulatory Parkside uchodzą za "takie średnie", ale mam już 3 sztuki i jakoś się trzymają. Więc żeby nie mnożyć tych akumulatorów to wziąłem pasującą do nich kosiarkę. ;] Same akumulatory ostatnio widziałem po 120 za wersję 4Ah "nie smart" i chyba 150 za "smart". Te drugie są mniejsze, przy kosiarce to nie ma znaczenia, ale przy wkrętarce już jak najbardziej ma.

Edit

Akurat mam od ręką :)

20251020_102714.jpg.b53c9725aab3141d119b6507ffa1cd5c.jpg

Edytowane przez Martwy Borsuk

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Za 350 to mogła być 20V - tej chyba nie warto, bo jest maleńka. Ale nie upieram się - gdyby 40V za 350 się trafiło to z czystym sumieniem mogę polecić.

Screenshot_20251020_103903_Pepper.jpg

Napisano
10 godzin temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Tą "Twoją" kupiłem niedawno za 697 razem z podwójną ładowarką i dwoma zwykłymi akumulatorami 4Ah (sama kosiarka ok 360 wychodzila).

Chciałem jak najlżejszą i bez napędu do manewrowania między drzewkami i krzewami, inaczej brałbym wersję czarną Performance.

PS. Niedawno w Czechach na czarną była promocja, 400zł z ładowarką i 2x aqu 8Ah.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Tą "Twoją" kupiłem niedawno za 697 razem z podwójną ładowarką i dwoma zwykłymi akumulatorami 4Ah (sama kosiarka ok 360 wychodzila).

Chciałem jak najlżejszą i bez napędu do manewrowania między drzewkami i krzewami, inaczej brałbym wersję czarną Performance.

PS. Niedawno w Czechach na czarną była promocja, 400zł z ładowarką i 2x aqu 8Ah.

Czyli ta zielona bez napedu?

Gdzie w Czechach, jak tam mozna kupic?

Napisano
35 minut temu, zinger napisał(a):

Czyli ta zielona bez napedu?

Tak, ta zielona co wkleiłeś, a ja kupilem jest bez napędu.

Napęd ma chyba tylko ta z serii Performance, ale pewny do końca nie jestem.

36 minut temu, zinger napisał(a):

Gdzie w Czechach, jak tam mozna kupic?

Sądiad jakiś czas temu pokazywał mi na czeskiej stronie Lidla. Nie wiem jak tam kupić.

Napisano
45 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

czarną

Czarna ma napęd, moim zdaniem to absurdalne.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Czarna ma napęd, moim zdaniem to absurdalne.

Że tylko czarna ma a ta nie, czy sam naped?

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Że tylko czarna ma a ta nie, czy sam naped?

Napęd w takiej kosiarce, choć ta czarna jest cięższa - przez chwilę ją rozważałem, ale jak zobaczyłem info o napędzie to uznałem, że nie będę się wygłupiał. :)  

Napisano

Dokładam głos za Parkside 40v.

Trzeci czy czwarty sezon cisnę. Cztery aku + szybka ładowarka na dwa aku.

Lekko nie ma ale radzi sobie.

Na początku pożyczyłem taką od @bizz i to była miłość od pierwszego koszenia. Dokupiłem podkaszarkę i nożyce do żywopłotu. Jeszcze dmuchawa do liści 40V jest na liście zakupów.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Napęd w takiej kosiarce, choć ta czarna jest cięższa - przez chwilę ją rozważałem, ale jak zobaczyłem info o napędzie to uznałem, że nie będę się wygłupiał. :)  

Dlaczego napęd jest zbędny? Tzn obstawiam, że o wagę chodzi. Bo spalinowa bez napędu to trochę trzeba się nameczyc jednak, no ale ona swoje waży... Teraz synowie głównie kosza, ale obawiam się, że max 3-4 lata i znowu to na moje barki spadnie, a człowiek młodszy nie będzie;)

Napisano
3 minuty temu, zinger napisał(a):

Dlaczego napęd jest zbędny? Tzn obstawiam, że o wagę chodzi. Bo spalinowa bez napędu to trochę trzeba się nameczyc jednak, no ale ona swoje waży... Teraz synowie głównie kosza, ale obawiam się, że max 3-4 lata i znowu to na moje barki spadnie, a człowiek młodszy nie będzie;)

Nie wiem, dla mnie to po pierwsze komplikacja, a po drugie zużycie akumulatorów. Tego prądu tam naprawdę raczej brakuje niż jest nadmiar.

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

Ona jest tak lekka, że spokojnie jedną ręką machasz. Nie za bardzo widzę sens napędu w takim sprzęcie. Poza tym j/w - prądu szkoda.

Napisano

Tak jak @tomkowski wspomniał, Parkside 40v. 

Mam do koszenia tyle co Ty, jeden komplet akumulatorów i jeśli koszę regularnie to ogarniam na jednym ładowaniu. Jak zaniedbam to na dwóch. Katuję ją czwarty rok chyba, jest niesamowicie lekka, teraz wymachuje nią mój siedmiolatek i ogarnia koszenie całej działki sam. 

Do tego zbiera trawę najlepiej ze wszystkich które posiadałem. 

Złego słowa nie mogę powiedzieć. 

Jakbyś chciał sprawdzić to ja jeżdżę po całej Polsce, mogę podrzucić na parę dni, choć taka czteroletnia wyglądem szału nie robi;]

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

Do tego zbiera trawę najlepiej ze wszystkich które posiadałem. 

A próbowałeś mulczować? W zeszłym roku jeden raz zbierałem trawę do kosza - po pierwszym koszeniu, bo było tego naprawdę dużo. Później wszystko już zostawało na trawniku - kawałki w okolicach 0.5-1 cm, moim zdaniem niewidzialne, spadają w podłoże.

Napisano
9 minut temu, Martwy Borsuk napisał(a):

A próbowałeś mulczować? W zeszłym roku jeden raz zbierałem trawę do kosza - po pierwszym koszeniu, bo było tego naprawdę dużo. Później wszystko już zostawało na trawniku - kawałki w okolicach 0.5-1 cm, moim zdaniem niewidzialne, spadają w podłoże.

Masz dzieci? ;]

Po mulczowaniu te drobinki przyczepiają się do spoconych dziecięcych stópek i migrują do salonu, kuchni, pokojów itd. Spróbowałem raz i już więcej nie próbuję.

Napisano
28 minut temu, bizz napisał(a):

Masz dzieci? ;]

Po mulczowaniu te drobinki przyczepiają się do spoconych dziecięcych stópek i migrują do salonu, kuchni, pokojów itd. Spróbowałem raz i już więcej nie próbuję.

Mój dzieć poszedł właśnie na studia. ;] 

Ale mam koty i psa - one przynoszą ziemię. Trawa przy tym to drobnostka.

Napisano
  • Autor

Oby na jakąś promke wrzucili i będzie moja :oki:

Napisano

W dobie robotów chce wam się jeszcze kości ? 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sdss napisał(a):

Niestety nie mam trawy wimbledonskiej i nie wszedzie by u mnie dojechał albo trzeba by z kablami/strefami kombinować. Poza tym, raz na jakis czas taki spacerek dobrze robi.

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Oby na jakąś promke wrzucili i będzie moja :oki:

Są dwa źródła tanich Parkside`ów. Czechy i Kaufland. 

Czeskich szukaj na czeskiej stronie Lidla, można zamówić do punktu gdzieś przy granicy i odebrać - my z @tomkowski zdaje się tak te kosiarki kupiliśmy. Albo podkaszarki, już nie pamiętam. 

Polskie w Kauflandzie najlepiej obserwować na Pepper (wrzucasz do obserwowanych Parkside i czekasz), ewentualnie rozglądaj się podczas zakupów po prostu. 

Napisano

1 godzinę temu, bizz napisał(a):

Masz dzieci? ;]

Można robić, tj mój ogrodnik powiedział tylko codziennie :) wtedy będzie to drobnica. 

Ewentualnie jak ktoś nie ma dzieci i zwierząt, jak nikt nie łazi to można przegonić z mulczowaniem co jakiś czas.

Napisano
34 minuty temu, sdss napisał(a):

Oczywiście. 

IMO bardzo dobre odprężenie od roboty i gapienia się w kompa na AK :).

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Można robić, tj mój ogrodnik powiedział tylko codziennie :) wtedy będzie to drobnica. 

Ewentualnie jak ktoś nie ma dzieci i zwierząt, jak nikt nie łazi to można przegonić z mulczowaniem co jakiś czas.

Codziennie? 

Codziennie to ja nawet nie jestem w stanie spojrzeć na kosiarkę, a gdzie tam używać. Raz na tydzień zdarzy mi się może ze trzy koszenia w roku pod rząd, tak to dziesięć dni średnio, w wolnych chwilach czasem między Teams`ami przebiegnę pół działki, czasem po trasie jak wracam zmęczony jazdą to od razu kosiarka dla odprężenia. 

Ale codziennie? 

:)

Napisano
3 minuty temu, bizz napisał(a):

Codziennie? 

Codziennie to ja nawet nie jestem w stanie spojrzeć na kosiarkę, a gdzie tam używać. Raz na tydzień zdarzy mi się może ze trzy koszenia w roku pod rząd, tak to dziesięć dni średnio, w wolnych chwilach czasem między Teams`ami przebiegnę pół działki, czasem po trasie jak wracam zmęczony jazdą to od razu kosiarka dla odprężenia. 

Ale codziennie? 

:)

Taka jest idea mulczowania przy zadbanym trawniku w sezonie. Ja bez mulczowania w szczycie koszę co ok 4-5dni, poza raz na tydzień. Jeżeli np wyjadę na wakacje to trawa po ok2tyg na wysokość kosiarki jest i kosi się x3 dłużej. Te co 4dni to koszę prawię biegiem, ok 450m w 30min z podpięciem kosiarki i sprzataniem/wyniesieniem worków (2szt na full). Staram się pomiędzy Teamsami ale na raz, żeby nie dzielić, bo mi pies zaraz coś obleje albo pogryzie :phi:.

Napisano
26 minut temu, sherif napisał(a):

Taka jest idea mulczowania przy zadbanym trawniku w sezonie. Ja bez mulczowania w szczycie koszę co ok 4-5dni, poza raz na tydzień. Jeżeli np wyjadę na wakacje to trawa po ok2tyg na wysokość kosiarki jest i kosi się x3 dłużej. Te co 4dni to koszę prawię biegiem, ok 450m w 30min z podpięciem kosiarki i sprzataniem/wyniesieniem worków (2szt na full). Staram się pomiędzy Teamsami ale na raz, żeby nie dzielić, bo mi pies zaraz coś obleje albo pogryzie :phi:.

Codziennie to nie ma szans. Co prawda rozważałem robota, bo on sobie codziennie jeździ i właśnie mulczuje, ale kurczę lubię tą robotę jednak. Koszenie szczególnie elektrykiem który jest relatywnie cichy potrafi być fajną odskocznią. 

Napisano
9 godzin temu, bizz napisał(a):

Są dwa źródła tanich Parkside`ów. Czechy i Kaufland. 

Czeskich szukaj na czeskiej stronie Lidla, można zamówić do punktu gdzieś przy granicy i odebrać - my z @tomkowski zdaje się tak te kosiarki kupiliśmy. Albo podkaszarki, już nie pamiętam. 

Polskie w Kauflandzie najlepiej obserwować na Pepper (wrzucasz do obserwowanych Parkside i czekasz), ewentualnie rozglądaj się podczas zakupów po prostu. 

W Czechach tanio to już było. Można zerknąć dla porównanie.

Reszta się zgadza;)

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał(a):

Niestety nie mam trawy wimbledonskiej i nie wszedzie by u mnie dojechał albo trzeba by z kablami/strefami kombinować. Poza tym, raz na jakis czas taki spacerek dobrze robi.

Kabla juz nie trzeba , są z napędem na 4x4 😂 też nie ma wimbledonu, ale dzięki robotowi z roku na rok wygląda coraz lepiej.

9 godzin temu, sherif napisał(a):

Oczywiście. 

IMO bardzo dobre odprężenie od roboty i gapienia się w kompa na AK :).

Trzeba wychodzić z podkaszarka , podobnie jak przy odkurzających robotach trzeba gdzieniegdzie poprawić.

Napisano
17 minut temu, sdss napisał(a):

Kabla juz nie trzeba , są z napędem na 4x4 😂 też nie ma wimbledonu, ale dzięki robotowi z roku na rok wygląda coraz lepiej.

Jak nie ma kabla to w jaki sposób określa zakres prac i co ma do tego napęd 4x4?

Napisano

Na wsi kosiłem z mulczowaniem, ale były do tego specjalne noże. Kosiłem, gdy przyjechałem, więc raz na 1-2 tygodnie.

Nawóz sypałem lekko raz na wiosnę i nie było podlewania. Więc trawa nie rosła mocno.

Napisano
11 godzin temu, bizz napisał(a):

Codziennie to nie ma szans. Co prawda rozważałem robota, bo on sobie codziennie jeździ i właśnie mulczuje, ale kurczę lubię tą robotę jednak. Koszenie szczególnie elektrykiem który jest relatywnie cichy potrafi być fajną odskocznią. 

Dlatego automaty koszą codziennie lub co drugi dzień, żeby tej zmielonej trawy nie było dużo.

Koszenie elektrykiem to bajka. Ja akurat mam tak rozplanowane, że jednym przepięciem kabla ogarniam wszystko, kabel też się nie krzyżuje. 

2 godziny temu, sdss napisał(a):

Trzeba wychodzić z podkaszarka , podobnie jak przy odkurzających robotach trzeba gdzieniegdzie poprawić.

Mam podkaszarkę nieużywaną od 12lat (jak mieszkałem gdzie indziej). Dobre rozplanowanie ogródka i kosi się szybko oraz dokładnie. Nic nie trzeba poprawiać podkaszarką.

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Dlatego automaty koszą codziennie lub co drugi dzień, żeby tej zmielonej trawy nie było dużo.

Koszenie elektrykiem to bajka. Ja akurat mam tak rozplanowane, że jednym przepięciem kabla ogarniam wszystko, kabel też się nie krzyżuje. 

Ja kablowych nie cierpię, zawsze zaplątałem albo przeciąłem... Akumulatorowa spełnia idealnie wszystkie moje potrzeby. Dodatkowo mając już akumulatory zacząłem dokupować kolejne sprzęty i bardzo podoba mi się taka idea posiadania większej ilości sprzętu pasującego do jednego typu akku. 

2 minuty temu, sherif napisał(a):

Mam podkaszarkę nieużywaną od 12lat (jak mieszkałem gdzie indziej). Dobre rozplanowanie ogródka i kosi się szybko oraz dokładnie. Nic nie trzeba poprawiać podkaszarką.

Też nie używam. Są miejsca gdzie może i by się przydało, ale aż takim estetą nie jestem żeby sobie roboty dokładać.

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Ja kablowych nie cierpię, zawsze zaplątałem albo przeciąłem... Akumulatorowa spełnia idealnie wszystkie moje potrzeby. Dodatkowo mając już akumulatory zacząłem dokupować kolejne sprzęty i bardzo podoba mi się taka idea posiadania większej ilości sprzętu pasującego do jednego typu akku.

Kwestia rozplanowania jak i trawnika. Przy dużej ilości rabatek może być upierdliwe. W moim przypadku to nie problem. Z drugiej strony obecne rozwiązania aku są dość mocne i warto się tym zainteresować, szczególnie jak piszesz że aku można wymieniać. Ja może też w to pójdę, ale Stiga używana dużo nie chce się zepsuć od 10lat :).

3 minuty temu, bizz napisał(a):

Też nie używam. Są miejsca gdzie może i by się przydało, ale aż takim estetą nie jestem żeby sobie roboty dokładać.

Ja jestem :). Trawnik ma być idealny. 

Napisano
4 godziny temu, bizz napisał(a):

Jak nie ma kabla to w jaki sposób określa zakres prac i co ma do tego napęd 4x4?

RTK GPS , 4x4 jak masz nie za równa działkę. Przy pierwszym uruchomieniu zwykle robi się objazd kosiarka po krawędzi, sterujesz tel. Tworzy się mapy strefy. Raz na czas wymiana noży i czyszczenie. 

Napisano
4 minuty temu, sdss napisał(a):

RTK GPS , 4x4 jak masz nie za równa działkę. Przy pierwszym uruchomieniu zwykle robi się objazd kosiarka po krawędzi, sterujesz tel. Tworzy się mapy strefy. Raz na czas wymiana noży i czyszczenie. 

Czyli mogę wrócić do interesowania się tematem. Jak widziałem zakopywanie drucików to odpuściłem od razu. 

Napisano

właśnie, robota też bym kupił na przyszły sezon. Polecicie coś ciekawego, co nie zabije ceną, ale będzie tez dobrze działało?

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, sdss napisał(a):

Model, cena? Masz jakis link?

Napisano

Mam worxa vison, bez GPS i bez kabla. Odbija się od granic, kamera rozpoznaje gdzie kostka gdzie trwa. Kupiony 3 lata temu działa. 
Teraz jest spory wybór z GPS i potaniały - konkurencja. Szukał bym Stiga, Luba , segway, mammotion. 

Trawa ładnie się zagęściła, mniej chwastów. W sezonie kosi dwa razy dziennie. Teraz co dwa dni raz jedzie.

Edytowane przez sdss

Napisano
  • Autor
12 minut temu, sdss napisał(a):

Mam worxa vison, bez GPS i bez kabla. Odbija się od granic, kamera rozpoznaje gdzie kostka gdzie trwa. Kupiony 3 lata temu działa. 
Teraz jest spory wybór z GPS i potaniały - konkurencja. Szukał bym Stiga, Luba , segway, mammotion. 

Trawa ładnie się zagęściła, mniej chwastów. W sezonie kosi dwa razy dziennie. Teraz co dwa dni raz jedzie.

Kompletnie nie siedzę w temacie, jakieś konkretne modele możesz polecić po 3 latach doświadczeń z robotem? Jak budżet mniej więcej? 

Napisano

Nie polecę, bo mam i miałem jednego 🤪 mam worxa z przed 3 lat napewno jest coś lepszego.