Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Robot sprzątający

Featured Replies

Napisano

Witam, szukam nowego robota sprzątającego ponieważ lidlowy sprzęt odchodzi już na emeryturę czas na następcę.

budzet do 2500zł fajnie gdyby miał już funkcję mopowania i stację dokującą na czystą i brudną wodę.

na co zwrócić uwagę moja wiedza w tym temacie zatrzymała się w czasach iLife zamawianych na AliExpress 

Napisano

Moje doświadczenia z wypaśnym robotem są nastepujace:

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 09:28, _jedrek_ napisał(a):

na co zwrócić uwagę moja wiedza w tym temacie zatrzymała się w czasach iLife zamawianych na AliExpress 

Na to ile masz kasy do wydania. Ja mam roborock s8, ale bez bazy z wodą. Z odkurzacza jestem bardzo zadowolony. Wybrałem ten model, bo mam psa, a ten odkurzacz ma dwie szczotki gumowe, które nieźle zbierają i są łatwe w czyszczeniu. W tym czasie kiedy go kupowałem był trochę tańszy jakiś model dream z obrotowym mopem. Mi bardziej zależało na odkurzaniu niż mopowaniu, dlatego roborock (oczywiście też posiada funkcję mopowania, ale ponoć trochę gorszą). 

48 minut temu, maras77 napisał(a):

Moje doświadczenia z wypaśnym robotem są nastepujace

Czyli z jakim robotem i co robił źle? 

Napisano

Ja mam od 4 lat Roborocka S5max z którego jestem bardzo zadowolony. Niestey zaczynają się problemy, nieraz wydaje mi się przy zjeździe do bazy że myli pokoje, bateria też już siada.

Mocno sie.zastanawiam nad poniższym. Bardzo dobre opinie, w wakacje kosztował chyba ponad 3000. Czekam na Black week i coś kupię nowego.

Sklep przypadkowy, pierwszy lepszy, nie wiem czy najtanszy

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/odkurzacze-automatyczne/robot-sprzatajacy-roborock-qrevo-edge-5v1

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Czyli z jakim robotem i co robił źle? 

Deebot Ozmo 950. Miał wszystko, lidar, mycie, mapy, obszary, automatyczne wykrywanie pięer w domu i ładowanie odpowiedniej mapy.

Tylko to nie tak do końca działało.

Przed odkurzaniem musiałem sprzatnac dywany, dywaniki, skóry, buty, kable, krzesła postawić na stole itp.

Mycie - smugi i ślady kółek na podłodze.

Mapowanie - potrafił zgubić mape i trzeba było mapowac od nowa.

Finalnie uznałem, że ogóle to szybciej jest wyjąc odkurzacz ręczny i opitoloć dom ręcznie ze słuchaniem naukowego podcastu w miedzyczasie.

Teraz mam zwykły odkurzacz na duże odkurzanie + mały odkurzacz bezprzewodowy do odkurzania okazyjnego.

i jestem szczęśliwszy.

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

Teraz mam zwykły odkurzacz na duże odkurzanie + mały odkurzacz bezprzewodowy do odkurzania okazyjnego.

i jestem szczęśliwszy.

Każdemu według potrzeb :ok:

Ja mam mały na baterie, duży na stałe podłączony do prądu i schowany w szafie, "centralny" w kuchni i robota. Nie wyobrażam sobie sprzątania bez robota mając psa w domu. Mój się spisuje bardzo dobrze i tylko co jakiś czas zaglądam zwykłym odkurzaczem w miejsca gdzie nie dojeżdża robot. Uważam, że przy codziennym odkurzaniu robotem jest czyściej niż dwa razy w tygodniu zwykłym. 

Napisano
15 godzin temu, maras77 napisał(a):

Przed odkurzaniem musiałem sprzatnac dywany, dywaniki, skóry, buty, kable, krzesła postawić na stole itp.

Hmm do zwykłego nie trzeba ? Masz ssawkę co odkurza pod dywanem pod butami , kabli nie wciąga ? 

Edytowane przez sdss

Napisano
1 godzinę temu, sdss napisał(a):

Hmm do zwykłego nie trzeba ? Masz ssawkę co odkurza pod dywanem pod butami , kabli nie wciąga ? 

A to Ty musisz zabierać kable i przestawiać krzesła przed odkurzaniem odkurzaczem?

Generalnie mam mózg i ręce oraz oczy, więc omijanie kabli, odkurzanie pod dywanem. przesuniecie krzesła w trakcie odkurzania nie jest dla mnie problemem :ok:

A dla robota jest to przeszkoda nie do przejścia.

Napisano

IMG_7228.png.7135aecf604f86f03c5034469b3cbb18.png

Mam dwa. Jeden na górze taki prosty, umie tylko odkurzać i ma stacje do wypróżniania się (😀) a drugi na dole umie odkurzać i raczej porządnie myć podłogi (ma kręcące się szczotki) ale trzeba mu ręcznie czyścić pojemnik na kurz co jest wkurzające. Oba firmy Eufy (czyli Anker). Jestem umiarkowanie zadowolony z obu. Ten myjący podłogi zmienił moje życie w sensie czystości w domu. Pies i kot strasznie paskudzą i ręczne mopowanie podłóg codziennie było nierealne. A tak mam codziennie umyte podłogi wszędzie. 

Napisano

IMG_7229.jpeg.862afda181d204fe78a59d01ba37f105.jpeg

To zdjęcie najlepiej mówi jak przydatne jest takie urządzenie. 

Napisano
31 minut temu, Florydzialski napisał(a):

IMG_7228.png.7135aecf604f86f03c5034469b3cbb18.png

Ten myjący podłogi zmienił moje życie w sensie czystości w domu. Pies i kot strasznie paskudzą i ręczne mopowanie podłóg codziennie było nierealne. A tak mam codziennie umyte podłogi wszędzie. 

To ile wody litrów wody zużywa ten cudowny sprzęt, aby doprowadzić podłogi do stanu czystości?  

Napisano
Godzinę temu, mirekp napisał(a):

To ile wody litrów wody zużywa ten cudowny sprzęt, aby doprowadzić podłogi do stanu czystości?  

Ma zbiornik na 4 litry ale muszę mu zwykle z raz w połowie sprzątania zmienić. Więc 8 litrów pewnie 

Napisano
Godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

Ma zbiornik na 4 litry ale muszę mu zwykle z raz w połowie sprzątania zmienić. Więc 8 litrów pewnie 

Już się bałem, że 200-400ml jak w dostępnych w PL. 

Napisano
W dniu 23.10.2025 o 21:22, Elephant napisał(a):

Ja mam od 4 lat Roborocka S5max z którego jestem bardzo zadowolony. Niestey zaczynają się problemy, nieraz wydaje mi się przy zjeździe do bazy że myli pokoje, bateria też już siada.

Mam też tego dziada. Skuteczny i bezawaryjny, obecny przebieg 55 km2 i 827 godzin sprzątania. Na problemy z mapą pomaga zrobienie nowej mapy, problem znika. Z czasem zaczyna się trochę gubić. Szczotki, filtry wszystko mało co się zużywa. Moja bateria trzyma jak nowa, nie zauważyłem spadku "zasięgu". Ale dbana jak przy aucie EV ;]

Napisano
22 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

To ja juz wolę raz op...ć podłogę mopem, niż bawić się w z.ianę wody w trakcie sprzątania.

Zawsze wiecej zachodu mialem z obsługą takiego sprzętu, niż ręcznymi sprzątaniem.

Napisano
21 godzin temu, komor napisał(a):

Na problemy z mapą pomaga zrobienie nowej mapy, problem znika

ROTFL.  Nie ma nic lepszego, niż ponowne mapowanie całego piętra w połowie sprzątania, bo ssyn zgubił mapę.

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał(a):

To ja juz wolę raz op...ć podłogę mopem, niż bawić się w z.ianę wody w trakcie sprzątania.

Zawsze wiecej zachodu mialem z obsługą takiego sprzętu, niż ręcznymi sprzątaniem.

Mylisz się. 

Napisano

Mam tego:

https://www.euro.com.pl/odkurzacze-automatyczne/xiaomi-x20-.bhtml

Jest rewelacyjny, minusów nie znalazłem póki co. Odkurza, myje, nie zostawia smug, myje porządnie, zbiorniki na wodę czystą/brudną po 4 litry, tanie worki (wciąga zawartość robota do stacji do worka, raz na dwa tygodnie trzeba wyrzucić).

Poleciłem dwójce znajomych, zadowoleni. 

Napisano
Godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

Mylisz się. 

To moje życie, a nie twoje :hehe:

Napisano
W dniu 31.10.2025 o 17:50, maras77 napisał(a):

ROTFL.  Nie ma nic lepszego, niż ponowne mapowanie całego piętra w połowie sprzątania, bo ssyn zgubił mapę.

A to już sam sobie głupotę wymyśliłeś (którą ktoś potem potraktuje na poważnie), że trzeba to robić za każdym razem.

Napisano
18 minut temu, GoldFinger napisał(a):

A to już sam sobie głupotę wymyśliłeś (którą ktoś potem potraktuje na poważnie), że trzeba to robić za każdym razem.

https://www.ecovacs.com/pl/deebot-robotic-vacuum-cleaner/deebot-ozmo-950

tak się zachowywał.

Poszedł do elektrosmieci, tam gdzie jego miejsce i innych "smart" wynalazków.

Napisano
W dniu 24.10.2025 o 07:53, janusz napisał(a):

Każdemu według potrzeb :ok:

Ja mam mały na baterie, duży na stałe podłączony do prądu i schowany w szafie, "centralny" w kuchni i robota. Nie wyobrażam sobie sprzątania bez robota mając psa w domu. Mój się spisuje bardzo dobrze i tylko co jakiś czas zaglądam zwykłym odkurzaczem w miejsca gdzie nie dojeżdża robot. Uważam, że przy codziennym odkurzaniu robotem jest czyściej niż dwa razy w tygodniu zwykłym. 

Czyli masz kilka dodatkowych urządzeń, aby finalnie i tak użyć zwykłego odkurzacza. Dobre.

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał(a):

Czyli masz kilka dodatkowych urządzeń, aby finalnie i tak użyć zwykłego odkurzacza. Dobre.

Mam tyle ile używam (może poza tym na baterie). 

Normalnie na codzień jeździ robot, ale też używam codziennie (lub prawie) pozostałych. Szwagier okruchy z blatu zrzuca na podłogę i puszcza robota, ja do tego wolę użyć na 10 sekund centralnego. Podobnie używam go np do czyszczenia filtrów w suszarce. Drugi odkurzacz (wpięty na stałe) służy do ogarnięcia spraw z którymi robot sobie nie radzi (np. legowisko psa czy listwy przypodłogowe). Wychodzę z psem na spacer, a robot w tym czasie ogarnia dom, Ty wolisz sam odkurzać, jak pisałem wyżej "każdemu według potrzeb". 

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 09:28, _jedrek_ napisał(a):

Witam, szukam nowego robota sprzątającego ponieważ lidlowy sprzęt odchodzi już na emeryturę czas na następcę.

budzet do 2500zł fajnie gdyby miał już funkcję mopowania i stację dokującą na czystą i brudną wodę.

To ja się podłącze do pytania. Ale szukam czegoś do 4 kpln.

Napisano
8 godzin temu, awruK napisał(a):

To ja się podłącze do pytania. Ale szukam czegoś do 4 kpln.

Nie wiem jak teraz wygląda, ale spójrz na roborock i dreame, dobre sprzęty mające swoje zalety i drobne wady. W zależności od tego które cechy dla kogo są ważniejsze, odkurzanie czy mopowanie, raz sprawdzi się lepiej jeden a raz drugi. 

Napisano
Godzinę temu, janusz napisał(a):

Nie wiem jak teraz wygląda, ale spójrz na roborock i dreame, dobre sprzęty mające swoje zalety i drobne wady. W zależności od tego które cechy dla kogo są ważniejsze, odkurzanie czy mopowanie, raz sprawdzi się lepiej jeden a raz drugi. 

No tobze ale gdzie w takim razie szukac tych wad i zalet. Bardziej zalezy mi chyba na odkurzaniu a zastanawiam sie nad Dreame x40 ultra complete.

Napisano
1 minutę temu, awruK napisał(a):

No tobze ale gdzie w takim razie szukac tych wad i zalet. Bardziej zalezy mi chyba na odkurzaniu a zastanawiam sie nad Dreame x40 ultra complete.

Ja mam psa i wybrałem roborock s8, ma podwójne gumowe szczotki. Lepiej odkurza i bardzo łatwo się czyści z włosów i sierści. Z kolei w przeciwieństwie do dreame ma zwykły mop, ponoć nieco gorszy od obrotowego w dreame. Pooglądaj sobie jakieś testy :ok:

Napisano

A jest jakiś model, ktory przejedzie przez włochaty dywan, z włosiem 3 cm, ewentualnie go przesunie lub zwinie i wytrzepie. Poza tym powinien przesuwac buty.

I najpierw powinien odkurzyć, wraz z dywanikami, a potem zwinąć te dywaliki i wykopowych pod nimi podłogę.

No i powinien przesuwać krzesła tak, aby wjechać pod stoł, przy którym są krzesła. No i odsuwać kable, przedłużacze.

Jest taki, ktory to spełnia?

Napisano
3 minuty temu, maras77 napisał(a):

A jest jakiś model, ktory przejedzie przez włochaty dywan, z włosiem 3 cm, ewentualnie go przesunie lub zwinie i wytrzepie. Poza tym powinien przesuwac buty.

I najpierw powinien odkurzyć, wraz z dywanikami, a potem zwinąć te dywaliki i wykopowych pod nimi podłogę.

No i powinien przesuwać krzesła tak, aby wjechać pod stoł, przy którym są krzesła. No i odsuwać kable, przedłużacze.

No i dopisz jeszcze do wymagań by wykonywał sprzątanie codziennie jak będziesz w pracy... ;]... no bo w klasycznym to jest przecież podstawowa funkcjonalność.

Napisano
29 minut temu, maras77 napisał(a):

Jest tu na forum tylko taki jeden model co to potrafi :ok:

Napisano
W dniu 31.10.2025 o 22:15, bizz napisał(a):

Mam tego:

https://www.euro.com.pl/odkurzacze-automatyczne/xiaomi-x20-.bhtml

Jest rewelacyjny, minusów nie znalazłem póki co. Odkurza, myje, nie zostawia smug, myje porządnie, zbiorniki na wodę czystą/brudną po 4 litry, tanie worki (wciąga zawartość robota do stacji do worka, raz na dwa tygodnie trzeba wyrzucić).

Poleciłem dwójce znajomych, zadowoleni. 

Mam ten sam, ja widzę minus 😁, trzeba go czasem wyczyścić z nakręconych na kółka i rolki włosów. Jest na tyle autonomiczny, że jak zbyt rzadko to robię to dłużej trwa.🤣

Ale polecam 👍

Napisano
14 godzin temu, GoldFinger napisał(a):

No i dopisz jeszcze do wymagań by wykonywał sprzątanie codziennie jak będziesz w pracy... ;]... no bo w klasycznym to jest przecież podstawowa funkcjonalność.

Takby było najlepiej.

Kiedyś miałem robota o ogólnej nazwie, pani do sprzatania, tylko miała też nieudokumentowana funkcję, ze kradła kasę.

Napisano
Godzinę temu, Randar napisał(a):

Mam ten sam, ja widzę minus 😁, trzeba go czasem wyczyścić z nakręconych na kółka i rolki włosów. Jest na tyle autonomiczny, że jak zbyt rzadko to robię to dłużej trwa.🤣

Ale polecam 👍

Nie czyściłem go ani razu. Ale może dlatego że nie mam żadnych dywanów, wykładzin, zwierząt ani córek;]

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Nie czyściłem go ani razu. Ale może dlatego że nie mam żadnych dywanów, wykładzin, zwierząt ani córek;]

😱 ... A ile już jeździ? Mój około roku, zwierząt brak, dywanów brak, córka juz nie mieszka z nami, jedna niewiasta w domu z średnio długimi włosami. Średnio co ok. 2 mies. robię solidne czyszczenie i odklaczanie robota.  

Napisano
20 minut temu, Randar napisał(a):

😱 ... A ile już jeździ? Mój około roku, zwierząt brak, dywanów brak, córka juz nie mieszka z nami, jedna niewiasta w domu z średnio długimi włosami. Średnio co ok. 2 mies. robię solidne czyszczenie i odklaczanie robota.  

Ósmy miesiąc pracy zaczyna.

Napisano

A zaglądałes pod spód sprzętu? 🤔