Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakość tarcz i klocków

Featured Replies

Napisano

Zacisk pracuje, klocków jest połowa, a wyciera sie tarcza :pad:

Zestaw TRW, samochód ciężarowy a nie osobowy, ale to bez znaczenia

Pierwszy raz sie z czymś takim spotykam :nie_wiem: czy to jakieś powszechne zjawisko? Słyszałem nie raz że ostatnio czesci robi sie z g00wnolitu_, ale zeby aż tak? :nie_wiem:

Edytowane przez swienty

Napisano
50 minut temu, swienty napisał(a):

1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Tarcza szybciej niż klocki?

To nie tarcze są słabej jakości, tylko bardzo dobre klocki :dziekidzieki:

Może faktycznie zestaw źle dobrany, ile kilometrów zrobione i ile wytrzymywały wcześniejsze? To da jakiś pogląd. 

Napisano
  • Autor
11 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Tarcza szybciej niż klocki?

W moich autach ostatnimi laty zmieniam tarcze z klockami.

Pierwsze słyszę, by nie starczało tarcz na jedne klocki 8]

Pierwsze klocki praktycznie nie zużyły tarczy, teraz są drugie (te same co poprzednio) 

Obecnie klocków jest ok 1/3 i za kilka dni będą wymienione razem z tarczą, bo tarcza jest blisko granicy zużycia  :nie_wiem:

9 minut temu, janusz napisał(a):

ile kilometrów zrobione i ile wytrzymywały wcześniejsze?

Tarcze imo lekko 4 wymiany klocków, teraz nie zjadę 2

W tym samym aucie zaraz wpadnie trzeci kpl klocków na przod, tarcze mają imo ok 300kkm

Samochód ciężarowy i przebieg nikomu nic nie powie. Dla przykładu, przednie opony mają ok 350tys

Napisano
1 minutę temu, swienty napisał(a):

Pierwsze klocki praktycznie nie zużyły tarczy, teraz są drugie (te same co poprzednio) 

Obecnie klocków jest ok 1/3 i za kilka dni będą wymienione razem z tarczą, bo tarcza jest blisko granicy zużycia  :nie_wiem:

Czyli raczej normalnie ;]

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Czyli raczej normalnie ;]

Gdyby było normalnie, to bym sie nie odzywał  ;] pierwszy raz widzę coś takiego

Napisano

Zużycie tarcz i klocków zależy od producenta, materiału, stylu jazdy, partii wyprodukowanych części, warunków, w których użytkowany jest dany pojazd. 

Z tym bywa różnie.

Dlatego wydaje się, że raz hamulce zużywają się tak, a raz siak.

Jak dla mnie to lepiej żeby zużywały się troszkę szybciej, bo wtedy częściej się do hamulców zagląda.

Rok temu w mojej Skodzinie zakładałem nowe klocki i nowe tarcze z przodu. Teraz przy okazji dodatkowych napraw znów klocki wymieniłem na nowe. Stare były zużyte do połowy. 

Przednie tarcze były zużyte minimalnie. Tylne mają już kilka lat i jeszcze trzymają dobrą grubość.

Więc nie przejmowałbym się tym "dziwnym" zużyciem hamulców, które opisujesz. Wymień to co się zużyło i jeździj dalej.

Napisano

Raz lata temu w Punto miałem taki przypadek. U mechanika przy jakiejś robocie przy zakładaniu koła zauważył że praktycznie nie ma klocków, tarcze jak nowe a że było późno to w najbliższym sklepie kupił mi jakieś noname klocki. Po 25kkm klocki były niewiele zużyte a tarcze jak żyletki.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Kiedyś tarcze wytrzymywały dwa komplety klocków, odważnym nawet trzy i jeszcze tarcze przetaczali ;]. W Clio diagnosta zwrócił mi uwagę, że tarcze do wymiany (fabryczne) po prawie 100 tys. km. Kupiłem komplet i wymieniłem, klocków była jeszcze połowa.

Napisano
2 godziny temu, amazaque napisał(a):

Kiedyś tarcze wytrzymywały dwa komplety klocków, odważnym nawet trzy i jeszcze tarcze przetaczali ;]. W Clio diagnosta zwrócił mi uwagę, że tarcze do wymiany (fabryczne) po prawie 100 tys. km. Kupiłem komplet i wymieniłem, klocków była jeszcze połowa.

W swoim przetaczałem przód przy pierwszej zmianie klocków, ale zaczęły coraz bardziej bić i skończyło się na wymianie. Klocki przy 46 kkm, tarcze 54 kkm.

Tył już zmieniałem od razu komplet - tarcze i klocki, mimo, że tarcze jeszcze miały niewielki zapas do minimalnej grubości. 66 kkm.

A kiedyś mi mówili, że w Tucsonie słabe tarcze, bo komplety zmieniałem przy 45 kkm przód i 75 kkm tył ;]

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

A kiedyś mi mówili, że w Tucsonie słabe tarcze, bo komplety zmieniałem przy 45 kkm przód i 75 kkm tył ;]

W Clio 4 jak wszedł do sprzedaży też ludzie pisali na forach, że słabe tarcze i klocki, że 30 tys. i do wymiany. Mój 80% przeleciał autostradą, stąd pewnie te 100tys.

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał(a):

W Clio 4 jak wszedł do sprzedaży też ludzie pisali na forach, że słabe tarcze i klocki, że 30 tys. i do wymiany. Mój 80% przeleciał autostradą, stąd pewnie te 100tys.

Pamiętam, że już Clio II miało żyleta hamulce. Zresztą w tamtych czasach Renault chwalił się bezpieczeństwem (4 poduszki w standardzie) i krótką drogą hamowania. 

Napisano
W dniu 10.11.2025 o 16:27, swienty napisał(a):

Zestaw TRW, samochód ciężarowy a nie osobowy, ale to bez znaczenia

Pierwszy raz sie z czymś takim spotykam :nie_wiem: czy to jakieś powszechne zjawisko? Słyszałem nie raz że ostatnio czesci robi sie z g00wnolitu_, ale zeby aż tak? :nie_wiem:

Ja kiedyś pisałem że na TRW się obraziłem,

najpierw rozkleiły mi się klocki - blacha od okładziny,

kolejny przypał to klocki porobiły mega bruzdy na tarczach -  rozumiem oś a tu 4 sztuki, (tarcze ORI VW były)

teraz założyłem (zestaw klocki i tarcze) bo kolega dał mi do auta i pylą jak skurczybyk, co tankowanie trzeba felgi myć.