Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nawigacja samochodowa jako dodatkowe urządzenie

Featured Replies

Napisano

Na początek proszę nie przenosić na SV, myślę że tu szybciej się czegoś dowiem, a i temat chyba podchodzący pod MK.

Potrzebuję kupić nawigację samochodową, ale w postaci oddzielnego pudełka przyczepianego na szybę, nie w telefonie (nawet dodatkowym i tylko do tego używanym), nie jako dedykowany element zamiast fabrycznej jednostki.

Wymagania, to duży ekran, w miarę częste aktualizacje, najlepiej "dożywotnie" i możliwość wpisania celu po wspólrzędnych geograficznych w postaci stopni i minut (wyszukiwanie po adresach może dla mnie nie istnieć).

Aaaaa i ma działać offline w miejscach bez zasięgu sieci komórkowej.

Do tej pory używałem czegoś takiego z wykupioną AutoMapą, ale powoli zbliża się chyba kres urządzenia, 1 że jest wolne, 2 że się wiesza, 3 z powodu 1 i 2 nie wykupiłem AM. Przyzwyczaiłem się do tej AutoMapy, bo od 2008 używam i na niej zajechałem już 2 sprzęty.

Potrzebne mi to do Opla, bo fabryczna navi jest leciwa, brak do niej aktualizacji i po współrzędnych nie bangla.

Jeździłem ostatnio z fabryczną navi od Renuara opartą na TomTomie i ta jest OK, spełnia moje oczekiwania.

W sumie to pytanie dotyczy raczej tego czy szukać TomToma, czy czegoś innego?

Wie ktos czy w Navitel da się współrzędne wklepać?

Są jeszcze jakieś alternatywy, Garmin? To są w ogóle odrębne programy czy źle mi się wydaje i tylko producenci sprzętu?

Jest ktoś w temacie?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
45 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Przyzwyczaiłem się do tej AutoMapy, bo od 2008 używam i na niej zajechałem już 2 sprzęty.

Mały tabkecik na andku dalej jeździj z Automapą. Ciężko się przestawić na inny soft - zawsze jakiejś funkcji brakuje. Wiem po sobie. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Tak czytam i wniosek mam jeden: dowolna, dobra, doczepiana na deskę stacja multimedialna z Aliexpres + mapy.cz

Niestety coś tam pozmieniali w kwestii licencjonowania i ściaganie map na urządzenie nie jest już bezpłatne.

Podrąż temat, bo warunki które tu przedstawiłes to jakaś turystyka, offroad, a w tym mapy.cz biją AutoMapa.

Napisano

TOMTOM w szufladzie leży ze starych czasów. Nawet jeszcze działa, tylko mapy stare i bateria do wymiany. Obecnie TT, ale w telefonie wykupiony za 59,99/rok.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Podrąż temat, bo warunki które tu przedstawiłes to jakaś turystyka, offroad, a w tym mapy.cz biją AutoMapa.

Tylko dojazd na budowy, ale ludzie budują sie w różnych miejscach, często w środku lasu lub przysłowiowego niczego.

Dojazd na współrzędne ze względu na brak adresu poza nr działki.

Nawet jak nawigacja nie ma jakiejś drogi lub nie ma jej w terenie to se poradzę po punkcie docelowym.

Oczywiście czasem jest tak, zwłaszcza w lesie, że nie wiem gdzie jest szukana działka (bo budowa jeszcze nie ruszyła, a słupków granicznych nie ma lub nie widać). Wtedy dzwonię do właściciela i przynajmniej orientacyjnie każę se wskazać granice. Potem jak dostanę mapę od geodety to se w terenie porównam.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Jakieś urządzenie na Androidzie z Aliexpress. 

Można wgrywać dowolne aplikacje jak na telefon/tablet. W razie potrzeby ma Android Auto czy CarPlay. 

Jest tego od groma. 

Napisano
Tak mapy.cz

Niestety coś tam pozmieniali w kwestii licencjonowania i ściaganie map na urządzenie nie jest już bezpłatne.

Jest bezpłatny jeden kraj. Mam, czasami używam.
@ZUBERTO
Dowolny smark, licencja AM + ekran CarPlay/android auto

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

Chińczycy robią dedykowane radia z nowymi funkcjami, tutaj masz:

Nr 1.

Nr 2.

Sam kupowałem u nich do Mustanga, wszystko działa, współpracuje z autem.

Napisano
7 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Tylko dojazd na budowy, ale ludzie budują sie w różnych miejscach, często w środku lasu lub przysłowiowego niczego.

Dojazd na współrzędne ze względu na brak adresu poza nr działki.

Nawet jak nawigacja nie ma jakiejś drogi lub nie ma jej w terenie to se poradzę po punkcie docelowym.

Oczywiście czasem jest tak, zwłaszcza w lesie, że nie wiem gdzie jest szukana działka (bo budowa jeszcze nie ruszyła, a słupków granicznych nie ma lub nie widać). Wtedy dzwonię do właściciela i przynajmniej orientacyjnie każę se wskazać granice. Potem jak dostanę mapę od geodety to se w terenie porównam.

mapy.cz

Mają najwęższe dukty leśne naniesione (porównuje z mapami sztabowymi i jest b.ok). 

Tu masz przykład regionu obok mojej 'daczy' - środek lasu.

W samym linku już zaszyte są współrzędne:

https://mapy.com/pl/turisticka?moje-mapy&l=0&cat=dashboard&x=19.3007161&y=52.5826460&z=15

Napisano

W ciężarówce używam już pół roku tablet Aldocube iPlay mini pro (ten akurat ma 8.2") 

Mega działa jako nawigacja. Nie przedłużyłem TT (na ciężarówki to 340 zł /rok), teraz używam EuroWAG. (taki Google maps dla dużych). 

Sprawdziłem - można szukać po współrzędnych. 

Napisano

Od czasu nokii jeżdżę na here we go. Kiedyś to była nokia here. Częste aktualizacje map, działa bardzo dobrze. Ściągam mapy na urządzenie, bo nie zawsze jest zasięg. W osobówce na smarku, w kamperze na tablecie 10".