Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd przyczepki

Featured Replies

Napisano

Hej,

Mam przyczepkę dwuosiowa, zarejestrowana, z hamulcem, DMC 1300kg, ze względu na hamulec obowiązkowy przegląd ma co roku. Co rok place OC (ok 60zl), ale na przeglądy nią nie jeżdżę, od 3 lat stoi na działce i służy mi jako magazyn bo ma plandekę. Chciałem w tym roku ja odświeżyć (hamulce zastane, opony itp) i jechać na przegląd.

Ktoś mi powiedział, że za brak przeglądu są teraz kary 5k. Prawda to, bo google różnie pokazują.

Napisano
9 godzin temu, amciek napisał(a):

Hej,

Mam przyczepkę dwuosiowa, zarejestrowana, z hamulcem, DMC 1300kg, ze względu na hamulec obowiązkowy przegląd ma co roku. Co rok place OC (ok 60zl), ale na przeglądy nią nie jeżdżę, od 3 lat stoi na działce i służy mi jako magazyn bo ma plandekę. Chciałem w tym roku ja odświeżyć (hamulce zastane, opony itp) i jechać na przegląd.

Ktoś mi powiedział, że za brak przeglądu są teraz kary 5k. Prawda to, bo google różnie pokazują.

Nie w temacie. BT musisz robić bo jest powyżej DMC 750kg a nie z powodu hamulca.

Napisano
12 godzin temu, amciek napisał(a):

Hej,

Nie ma żadnych kar za przedawnione badanie techniczne.

A przegląd wymagany jest dla przyczep o dopuszczalnej masy całkowitej powyżej 750kg. To czy ona ma hamulec czy nie to nie ma znaczenia. Są też mniejsze przyczepy z hamulcem i nie muszą jeździć na przegląd.

Napisano
12 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Mandat do 5 kzł. Ale to chyba dopiero, jak policja złapie. 

Skąd to wziąłeś? :O

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

tak pisza, ze od tego roku

no chyba ze prezydent zawetowal ...

To daj przepis. Ja serio piszę, bo bredni na ten temat internet jest pełen. Chętnie się sam dowiem, jezeli coś się faktycznie zmieniło.

Napisano

To daj przepis. Ja serio piszę, bo bredni na ten temat internet jest pełen. Chętnie się sam dowiem, jezeli coś się faktycznie zmieniło.
Idź do SKP najbliższej zapytaj....?
Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

tak pisza, ze od tego roku

no chyba ze prezydent zawetowal ...

Taki stary a wierzy co w Google piszą 😁

Napisano
10 godzin temu, Fili_P napisał(a):
13 godzin temu, futrzak napisał(a):

Idź do SKP najbliższej zapytaj....?

Po co mam pytać, skoro tam się nic nie zmieniło? O tym co niby policja może i jak to było z tymi 3kPLN (teraz już 5) tez słyszałem :hehe:

Napisano
14 godzin temu, futrzak napisał(a):

Skąd to wziąłeś? :O

Mojego wujka zatrzymali to chcieli mu 5k wlepić, za brak ważnego przeglądu oraz DR (jeżdził na miękkim). Przeprowadził się do pl bo 40latach i poprostu nie wiedział. Mandat za brak przeglądu w aucie których się porusza po drogach publicznych to już od dawna był, jakiś czas temu jedynie podnieśli karę AFAIR. Natomiast brak ciągłości przeglądów to inna kwestia, na razie tylko straszą że ma być za to kara .. kiedyś.

Napisano
20 minut temu, sherif napisał(a):

Mojego wujka zatrzymali to chcieli mu 5k wlepić, za brak ważnego przeglądu oraz DR (jeżdził na miękkim). Przeprowadził się do pl bo 40latach i poprostu nie wiedział. Mandat za brak przeglądu w aucie których się porusza po drogach publicznych to już od dawna był, jakiś czas temu jedynie podnieśli karę AFAIR. Natomiast brak

Przepis dawaj. Serio. Bo 3kPLN to było za poruszanie się pojazdem niedopuszczonym do ruchu, a brak badań czymś takim nie jest. Co się pojawia w przestrzeni publicznej i na co próbują podobno naciągać policjanci to inna para kaloszy. Tak, wiem, jestem upierdliwy, ale mam serdecznie dosyć straszenia czymś, czego nie ma - w tym przez poicję.

20 minut temu, sherif napisał(a):

ciągłości przeglądów to inna kwestia, na razie tylko straszą że ma być za to kara .. kiedyś.

O to nie pytałem. 

Napisano
1 godzinę temu, futrzak napisał(a):

Przepis dawaj. Serio. Bo 3kPLN to było za poruszanie się pojazdem niedopuszczonym do ruchu, a brak badań czymś takim nie jest. Co się pojawia w przestrzeni publicznej i na co próbują podobno naciągać policjanci to inna para kaloszy. Tak, wiem, jestem upierdliwy, ale mam serdecznie dosyć straszenia czymś, czego nie ma - w tym przez poicję.

NIe wiem, nie było mnie tam. W necie wszyscy pisza o karach 1500-5kzł i/lub laweta. Podstaw prawnych nie podają, ale pewnie jakieś są skoro o tym piszą m.in TU.

Napisano
W dniu 6.01.2026 o 00:41, amciek napisał(a):

Hej,

Daj znać czy zrobiłeś przegląd