Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wosk do konserwacji podwozia. Jaki?

Featured Replies

Napisano

Szukam dobrego, bezbarwnego wosku do konserwacji podwozia. Płyty podłogowej i profili zamkniętych.

Coś bardziej profesjonalnego.

Ktoś może używał jakiegoś i może polecić.

Napisano

Jak myślałem nad konserwacją Lexa, to byłem zdecydowany na Waxoyl, ale ostatecznie odpuściłem ten temat całkowicie. Jak auto ma być na parę lat, to moim zdaniem szkoda kasy.

Napisano

Przetestowałem trochę wosków, mam swoich faworytów i wiem gdzie co się sprawdzi, ale doradzanie akurat tobie jest bezcelowe bo i tak zrobisz coś zupełnie innego niż ci doradzają.

Napisano

Ja używam boll.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Bartolomeo napisał:

Ja używam boll.

Są różne. Jest Boll, 3M, Wütrh, APP, Ranal, Forch i jeszcze parę innych.

Ale są też takie, których używają profesjonalne warsztaty.

Potrzebuję dobry preparat zarówno do profili zamkniętych oraz do podłogi. Nie chcę czarnego. Chcę bezbarwny/transparentny lub bursztynowy.

Pojemniki do wkręcenia na pistolet do mas gęstych.

Nakładane na zimno.

Wszystkie pewnie są jakoś podobne, ale zawsze jest coś czego lepiej unikać i coś co jest faktycznie dobre.

Dlatego pytam, bo może ktoś niedawno używał, lub po prostu ma z tym styczność i może coś doradzić.

Napisano
38 minut temu, fred77 napisał:

Są różne. Jest Boll, 3M, Wütrh, APP, Ranal, Forch i jeszcze parę innych.

Ale są też takie, których używają profesjonalne warsztaty.

Potrzebuję dobry preparat zarówno do profili zamkniętych oraz do podłogi. Nie chcę czarnego. Chcę bezbarwny/transparentny lub bursztynowy.

Pojemniki do wkręcenia na pistolet do mas gęstych.

Nakładane na zimno.

Wszystkie pewnie są jakoś podobne, ale zawsze jest coś czego lepiej unikać i coś co jest faktycznie dobre.

Dlatego pytam, bo może ktoś niedawno używał, lub po prostu ma z tym styczność i może coś doradzić.

Jak ogarniałem kampera to używałem preparatów boll. Takie polecił gość zarabiający na budowie kamperwanów. W sklepie lub na stronie boll polecą Ci konkretne produkty.

Napisano

Fluid Film. To trochę takie WD-40 tylko gęstsze. Jak dobrze wysprejujesz cały spód to spenetruje wszystko. Do profili zamkniętych też warto popsikać zwłaszcza jakąś dłuższą rurką.

Robiliśmy z kolegom kilka samochodów tym - praktycznie bez rozbierania czegokolwiek. Mając kanał to jest godzina max dwie na samochód. Starcza na kilka lat potem trzeba powtórzyć.

Napisano

Sika 6220 kolor bursztynowy, rzadki, mocno penetrujący profile zamknięte. Sika 6250 kolor biały, gęsty, szybko schnie, nic nie kapie przy aplikacji, świetnie nadaje się na podwozie, nie jest agresywny na gumę i można śmiało lać po zawieszeniu.

Ja użyłem tego drugiego w wersji S, czyli spraj. 1,5 puszki wystarczyło na konkretną aplikację tylnej części podwozia z całym zawieszeniem, oraz przednie zawieszenie. Są dwie końcówki do psikania, jedna rozpyla szeroko i dużą powierzchnię, ale z małej odległości, świetnie nadaje się do krycia dużych powierzchni. Druga daje bardziej punktowy strumień na duże odległości w miejsca słabo dostępne.

Bardzo przystępna cena, drożej niż Boll itp, ale dużo taniej od np Innoteca.

Używałem na Golfa kilka godzin po odebraniu z salonu, więc był zupełnie czysty od spodu, ale sprawdzałem po ponad 2 kkm jeżdżenia w warunkach typowo zimowych i fajnie to od spodu wygląda. Trzyma mocno, nie pęka, jest lekko elastyczny, wyczuwalny pod paznokciem, wszelkie elementy "gołe" i nielakierowane nadal są bez rdzawego nalotu.

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, kaczorek79 napisał:

Sika 6220 kolor bursztynowy, rzadki, mocno penetrujący profile zamknięte. Sika 6250 kolor biały, gęsty, szybko schnie, nic nie kapie przy aplikacji, świetnie nadaje się na podwozie, nie jest agresywny na gumę i można śmiało lać po zawieszeniu.

Ja użyłem tego drugiego w wersji S, czyli spraj. 1,5 puszki wystarczyło na konkretną aplikację tylnej części podwozia z całym zawieszeniem, oraz przednie zawieszenie. Są dwie końcówki do psikania, jedna rozpyla szeroko i dużą powierzchnię, ale z małej odległości, świetnie nadaje się do krycia dużych powierzchni. Druga daje bardziej punktowy strumień na duże odległości w miejsca słabo dostępne.

Bardzo przystępna cena, drożej niż Boll itp, ale dużo taniej od np Innoteca.

Używałem na Golfa kilka godzin po odebraniu z salonu, więc był zupełnie czysty od spodu, ale sprawdzałem po ponad 2 kkm jeżdżenia w warunkach typowo zimowych i fajnie to od spodu wygląda. Trzyma mocno, nie pęka, jest lekko elastyczny, wyczuwalny pod paznokciem, wszelkie elementy "gołe" i nielakierowane nadal są bez rdzawego nalotu.

Piszesz biały, to znaczy przezroczysty? Pytam, bo różnie to określają.

Początkowo chciałem natryskiwać pistoletem z nakręcaną puszką.

Ostatecznie będę natryskiwał pistoletem ciśnieniowym przez sondy, więc muszę kupić środek konserwacyjny w jakiejś puszce lub butelce, do przelania.

Dzięki za wskazówki, coś już więcej wiem i łatwiej szukać.

Przygotowuję sobie Fiata. Ma 5 lat i żadnych ognisk rdzy. Dlatego tym bardziej warto go zabezpieczyć.

Edytowane przez fred77

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał:

Piszesz biały, to znaczy przezroczysty?

Jak nawalisz pół cm, to będzie biały. Powłoka zabezpieczająca jest raczej przezroczysta.