Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.0 T w i30 termostat

Featured Replies

Napisano

Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie bo podejrzewam usterkę. Przy aktualnych mrozach w okolicy -10 wydaje mi się, że termostat niedomaga. Odpalam auto po nocy, jadę ok. 13 km i wskazówka temperatury jest bardzo nisko, to na zdjęciu robionym na szybko jest pod fabryka, właśnie po 14 km jak auto stało kilkadziesiąt sekund na wolnych obrotach i jeszcze spadła w dół. W czasie jazdy była trochę wyżej. Jazda przez miasto, kilka świateł po drodze bez korków, prędkość max 70 na obwodnicy miejskiej. Jak jest powiedzmy lekki mróz tak do -5, to chyba nie ma tego zjawiska. Jak dłużej pojeżdżę po mieście albo jakąś małą trasę to się dogrzewa. Ten typ tak ma czy jakiś defekt?

IMG20260202072546.jpg

Napisano
6 minut temu, Randar napisał:

Ten typ tak ma czy jakiś defekt?

Małe turbobenzyny z bezpośrednim wtryskiem mają zbliżoną do diesli sprawność i po prostu słabo się grzeją z tego tytułu, szczególnie gdy większość ciepła i tej porze idzie w nagrzewnicę.

Napisano
2 godziny temu, format napisał:

Małe turbobenzyny z bezpośrednim wtryskiem mają zbliżoną do diesli sprawność i po prostu słabo się grzeją z tego tytułu, szczególnie gdy większość ciepła i tej porze idzie w nagrzewnicę.

tu akurat ma defekt, mam taki silnik i nie ma takich objawów, stoi na dworze

Napisano
  • Autor

Muszę podjechać do ASO i zgłosić gwarancjnie. Zobaczymy co powiedzą.

Napisano
  • Autor

No ewidentnie jest coś nie tak. 15 minut jazdy, ponad 14 km z czego jakieś 8 km z prędkością ok. 100 km/h i takie zachowanie wskazówki.

Za tydzień wstawiam do serwisu na sprawdzenie.

IMG20260202161600.jpg

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak dla potomnych, ASO nie stwierdzilo usterki. Ponoć może się tak zdarzać. Temperatury zrobiły się bliżej zera i objawow nie stwierdzalem. Teraz jest sporo na plus to w ogóle po temacie. Czekam na kolejną zimę i będę obserwował hehe

• 2 tygodnie później...
Napisano

Miałem bardzo podobnie. Przy mrozach -10 i większych po uzyskaniu max temperatury na wskaźniku, gdy stanąłem na światłach temperatura na wskaźniku spadała. Dopiero po przejechaniu dłuższego dystansu temperatura się stabilizowała, niezależnie od tego czy jechał czy stał.

Napisano

i ja miałem taki przypadek w citroenie C5,wymieniłem termostat elektrycznie dogrzewany na zwykły i było po problemie

Napisano
5 godzin temu, Waldek40 napisał:

i ja miałem taki przypadek w citroenie C5,wymieniłem termostat elektrycznie dogrzewany na zwykły i było po problemie

We wspolczensym aucie, pewnie skonczyloby sie to bledami na desce.

Napisano

Przy temperaturach około -10°C takie zachowanie w wielu autach jest w miarę normalne, szczególnie jeśli jazda jest spokojna i głównie po mieście. Silnik diesla (jeśli to diesel) produkuje mało ciepła na niskim obciążeniu, więc po 10–15 km wskazówka może jeszcze nie dojść do 90°C, a na postoju nawet lekko spaść. Jeśli jednak podczas dłuższej jazdy w trasie temperatura też nie dochodzi do normalnego poziomu, to wtedy faktycznie może to wskazywać na lekko niedomykający się termostat. Najprostszy test: po kilku kilometrach sprawdź czy górny wąż do chłodnicy robi się szybko ciepły – jeśli tak, to termostat prawdopodobnie puszcza za wcześnie.

• 4 tygodnie później...