Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można odpalić silnik z kabli bez dostępu do akumulatora przy padniętym akumulatorze?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję odpalić skuter, w którym padł akumulator, który to jest zabudowany we wnęce pod kanapą skutera. Skuter nie ma fizycznej stacyjki, nie ma też miejsca na kluczyk żeby otworzyć kanapę. Wszystko jest keyless, aku padło, keyless nie działa, nie mogę przekręcić zapłonu, nacisnąć guzika do podniesienia kanapy.

Wpadłem na pomysł żeby do kabla, który idzie do stacyjki przyłożyć plus z boostera i próbować to uruchomić. Zadziała to?

Napisano
1 minutę temu, spad napisał:

Potrzebuję odpalić skuter, w którym padł akumulator, który to jest zabudowany we wnęce pod kanapą skutera. Skuter nie ma fizycznej stacyjki, nie ma też miejsca na kluczyk żeby otworzyć kanapę. Wszystko jest keyless, aku padło, keyless nie działa, nie mogę przekręcić zapłonu, nacisnąć guzika do podniesienia kanapy.

Wpadłem na pomysł żeby do kabla, który idzie do stacyjki przyłożyć plus z boostera i próbować to uruchomić. Zadziała to?

Może się udać.

Nie ma jakiegoś gniazda ładowania? W traktorku miałem gniazdko z boku do ładowarki.

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał:

Może się udać.

Nie ma jakiegoś gniazda ładowania? W traktorku miałem gniazdko z boku do ładowarki.

Ale to spalinowy skuter, więc skąd miałby mieć gniazdko?

Mam za to w tym skuterku port USB do ładowania telefonu. Może do niego spróbuję podpiąć power bank i dziwnym trafem pójdzie trochę prądu żeby zadziałał guzik otwierania kanapy. Wtedy dojdę do aku.

Napisano

Na pewno nie ma tam jakiegoś serwisowego gniazdka na takie okazje? Albo jakiejś dziury do zatrzasku żeby otworzyć kanapę?

Napisano
17 minut temu, spad napisał:

Ale to spalinowy skuter, więc skąd miałby mieć gniazdko?

Mam za to w tym skuterku port USB do ładowania telefonu. Może do niego spróbuję podpiąć power bank i dziwnym trafem pójdzie trochę prądu żeby zadziałał guzik otwierania kanapy. Wtedy dojdę do aku.

Do ładowania akumulatora.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, marcindzieg napisał:

Na pewno nie ma tam jakiegoś serwisowego gniazdka na takie okazje? Albo jakiejś dziury do zatrzasku żeby otworzyć kanapę?

Niestety nie ma.

Napisano

Nie ma bata-musi byc mozliwosc fizycznego otwarcia siedzenia.Mialem 2 skutery keyless i w kazdym byla taka mozliwosc.

Napisano

Podaj nazwę skutera (pewnie zontes jakiś?)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bielaPL napisał:

Podaj nazwę skutera (pewnie zontes jakiś?)

Keeway Vieste.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, wlad napisał:

Nie ma bata-musi byc mozliwosc fizycznego otwarcia siedzenia.Mialem 2 skutery keyless i w kazdym byla taka mozliwosc.

W zestawie nie mam fizycznego kluczyka. Keyless aktywuje pokrętło na którym wybieram albo zapłon, albo aktywowanie przycisków do kanapy i bagażnika.

Napisano
4 minuty temu, spad napisał:

W zestawie nie mam fizycznego kluczyka. Keyless aktywuje pokrętło na którym wybieram albo zapłon, albo aktywowanie przycisków do kanapy i bagażnika.

Wrzuc moze model skutera, pewnie jest jakis twor , zeby wcisnac "srubokret" i awaryjnie otworzyc kanape.

Napisano
39 minut temu, spad napisał:

Keeway Vieste.

Zobacz czy po lewej stronie pod plastikiem nie widać jakiejś linki idącej do zamka.

Jak nie znajdziesz to ja bym zadzwonił jeszcze do Motor-Landu, pewnie znają jakiś patent.

Edit : pod klapką gdzie jest dostęp do jakiegoś zbiorniczka masz 2x kable

Czerwony plus i zielony minus.

Screenshot_20260216_151109_Drive.jpg

Edytowane przez Piotrus

Napisano
59 minut temu, spad napisał:

Zerknij na to:

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, Piotrus napisał:

Zobacz czy po lewej stronie pod plastikiem nie widać jakiejś linki idącej do zamka.

Jak nie znajdziesz to ja bym zadzwonił jeszcze do Motor-Landu, pewnie znają jakiś patent.

Edit : pod klapką gdzie jest dostęp do jakiegoś zbiorniczka masz 2x kable

Czerwony plus i zielony minus.

Screenshot_20260216_151109_Drive.jpg

Takiej klapki nie kojarzę a rozbierał go do gołej ramy po wypadku. Ale @Maciej__ wrzucił inny filmik i to jest kierunek.

Napisano
16 godzin temu, spad napisał:

Takiej klapki nie kojarzę a rozbierał go do gołej ramy po wypadku. Ale @Maciej__ wrzucił inny filmik i to jest kierunek.

Przecież na filmiku i zdjęciu z instrukcji jest ta sama klapka.

Napisano

W kwestii formalnej )

Nie chcę powiedzieć, ze na napewno, ale nie sadze, że którykolwiek pojazd zaprojektowany w sposób, ze nie ma możliwości go otworzyć / odblokować / dostać się do aqu, w przypadku całkowitego padu

Napisano
4 godziny temu, akisel napisał:

W kwestii formalnej )

Nie chcę powiedzieć, ze na napewno, ale nie sadze, że którykolwiek pojazd zaprojektowany w sposób, ze nie ma możliwości go otworzyć / odblokować / dostać się do aqu, w przypadku całkowitego padu

W obydwu skuterach z keyless ktore posiadalem zaraz na poczatku instrukcji byla precyzyjna rozpiska co trzeba zrobic jesli zawiedzie keyless.I to nie tylko ze wzgledu na padniety akumulator-bo moze rowniez padnac pilot czy sam keyless.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, kadu napisał:

Przecież na filmiku i zdjęciu z instrukcji jest ta sama klapka.

Nie, to inna klapka, albo inaczej wykonana w zależności od wersji skuta. Na filmiku tak jak u mnie jest to klapka zaślepka, wyciągana poprzez podważenie. Na zdjęciu to jakaś klapka na zawiasie. A nawet to co za klapką jest inaczej, u mnie nie ma żadnego zbiorniczka jak na filmiku i zdjęciu. Tak czy inaczej okazało się, że te przewody też mam u siebie.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, akisel napisał:

W kwestii formalnej )

Udało się ręką chwycić linkę pod fotelem. Z drugiej strony nie myślałem, że tak łatwo można otworzyć kufer pod kanapą, w którym czasami co prawda na 5 minut pod sklepem zostawiałem laptopa.