Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

T Model Y Long - 6 siedzen za extra 15,000 PLN

Featured Replies

Napisano

Missus Ozi czekala na to.

Model Y Long. Bazując na Y Long Range AWD.

Screenshot_20260313_212204_Samsung Internet.jpg

Za 196k PLN, 6 siedzen, wieksza bateria, powiększone wymiary.

Wyższa, dłuższą, wiekszy Rozstaw osi.V2L, adapcyjne zawieszenie. Chyba tyle. Roznica w cenie, A$6k, lokalnych peso, czyli jakies 15k PLN.

4969mm dlugosci,

2129mm szerokosci

3040mm wysokosci

Ale, jakos - nie widzialem, tego jeszcze na zywo,- proporcje do mnie nie przemawiaja. Troche jak Toyota Prius V ...

Ale, pewnie bedzie sie sprzedawac dobrze ....

326ff4accb01c1da36721e6e83da7e26.jpeg

Screenshot_20260313_212913_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260313_212708_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260313_212655_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260313_212628_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260313_212854_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260313_212814_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260313_212757_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260313_212736_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260313_210608_Samsung Internet.jpg

Napisano

Brzydkie jak każda Tesla rzygi

Napisano

zaczeli sprzedawac tesla w AU ? totalszok

Napisano
5 godzin temu, OZI napisał:

Missus Ozi czekala na to.

Model Y Long. Bazując na Y Long Range AWD.

Wyższa, dłuższą, wiekszy Rozstaw osi.V2L, adapcyjne zawieszenie. Chyba tyle. Roznica w cenie, A$6k, lokalnych peso, czyli jakies 15k PLN.

4969mm dlugosci,

2129mm szerokosci

3040mm wysokosci

Ale, jakos - nie widzialem, tego jeszcze na zywo,- proporcje do mnie nie przemawiaja. Troche jak Toyota Prius V ...

Ale, pewnie bedzie sie sprzedawac dobrze ....

Nie bez kozery napiszę, że to samochód idealny serducha

Wszystko, to co mój plus:

• świetne siedzenia w drugim rzędzie,

• a te w pierwszym z lepszym i regulowanym podparciem pod udami,

• ...no i ten zasięg.

• dwa miejsca w bagażniku najmniej ważne...

brać i się nie zastanawiać zlosnik ok

edit.

O kurcze! Jeszcze V2L ! panic

Edytowane przez HelixSv

Napisano
  • Autor
2 hours ago, HelixSv said:

Nie bez kozery napiszę, że to samochód idealny serducha

Wszystko, to co mój plus:

• świetne siedzenia w drugim rzędzie,

• a te w pierwszym z lepszym i regulowanym podparciem pod udami,

• ...no i ten zasięg.

• dwa miejsca w bagażniku najmniej ważne...

brać i się nie zastanawiać zlosnik ok

edit.

O kurcze! Jeszcze V2L ! panic

Szczerze, na zastosowanie 'wokol komina' to za roznice miedzy Premium RWD a Long AWD nie jest warto.

Tak, wiele rzeczy zostalo poprawionych, ale.'jak na jedne d00pe' to wozenia... to akurat w moim przypadku nie mialo to sensu.

Missus Ozi czekala na to. Ostatecznie, wyszlo czy zaoszczedzic $$$ czy miec wiecej miejsca... wyszlo, ze forsa lepsza.....ale znam osobe,.ktora opchala swoja pol roczna M Y AWD na to.

Jak mowie, to sie bedzie sprzedawac, szczegolnie jak litr benzyny jest w okolicach 5-6 PLN teraz...

IMG_20260314_061202_617.jpg

IMG_20260314_061202_415.jpg

IMG_20260314_061201_881.jpg

IMG_20260314_061201_941.jpg

Napisano
4 minuty temu, OZI napisał:

Missus Ozi czekala na to. Ostatecznie, wyszlo czy zaoszczedzic $$$ czy miec wiecej miejsca... wyszlo, ze forsa lepsza.....ale znam osobe,.ktora opchala swoja pol roczna M Y AWD na to.

Jak mowie, to sie bedzie sprzedawac, szczegolnie jak litr benzyny jest w okolicach 5-6 PLN teraz...

Poważnie kupiliście Teslę?!

Napisano
18 minut temu, format napisał:

Ja się skapnełem po podpisie, bo po treści posta, to na ich troje babka wróżyła. swieca

Napisano
21 minut temu, HelixSv napisał:

Ja się skapnełem po podpisie, bo po treści posta, to na ich troje babka wróżyła. swieca

Masakra, ileż się naczytałem @OZI o fiutowym wykończeniu tych samochodów, w życiu bym nie kupił takiego padła! panic

Napisano
10 minut temu, format napisał:

Masakra, ileż się naczytałem @OZI o fiutowym wykończeniu tych samochodów, w życiu bym nie kupił takiego padła! panic

@OZI ty juz chyba mailes kiedys tesle ?

pozniej to pamietam ze jakas micre miales i cale AU przejechales nia zlosnik

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

No wiadomo, ale jak się żona uprze. Co zrobisz?

Nic nie zrobisz. ok

Napisano
  • Autor
10 hours ago, format said:

Powaznie Zona zamowilaTesla Y Premium RWD.

Do konca bylo niepewne, ale ' Formacik...

jak zawsze 'money talks, bullshit walks'

Lease sie na BYD Shark konczy. Poznalem jak to jest miec Czajnika, jego zalety, jego wady. Poznalem HEV.

Bylismy zdecydowani na nastepnego BYD. Do konca nie bylo wiadomo czy nastepny Shark lub Seal, czy Sealion 7. pisalem , ze pewnie kupie Seal.

Ale, przypadkowy weekend z Tesla sprawil, ze Y zostalo wrzucone do koszyka.

FSD bylo to co zdecydowalo, plus zmotywowany sprzedawca. Miedzy bajki mozna wlozyc, ze Tesla nie negocjuje - negocjuje tylko, ze to inaczej wyglada.

Tesla.jpg

1. Sprzedawca ci mowi, co maja na placu, lub co przylazi. Czyli juz kwalifikujesz sie na jakis discount - w moim przypadku - $1,370 - auto na placu.

2. Trade in - Tesla wszystkie auta wysyla na aukcje, wiec wycena moze byc nie zadawalajaca. Pierwsza wycene odrzucilem, druga mnie zadowolila po odrobionej lekcji. +$2k. Dochodza 'incentives', nastepne $2k bonus za trade in. W sumie wyszlo to co chcialem. BYD nie mogl tego pobic.

Czyli de facto patrze na cene auta - $3,370 albo bawiac sie liczbami - cene auta -$5,370

Wyszlo tak:

$58,900 za Tesla 3 RWD Premium

$1,500 - biale wnetrze

$1,400 - dostawa do domu

$400 - deposit

Minus $1,370 bonus za plac

Total za auto $60,380 ( z VAT / GST 10% $6,038 )

Czyli mam 158,000 zlociszy za auto.

Minus trade in $42,100

Minus $2,000 bonus za trade in

Change over wyszlo mi $16,280 + oplaty

• Pierwsza rejestracja w stanie $366

• Admin za rejestracje $15

• Ubezpieczenie $608

• Tablice $47

Total zeby na ulice wyjechac z dostawa do domciu: $59,866 - Lexus $42,100 = $17,316

trade in.jpg

Jak zawsze nie wazne sa poczatkowe kalkulacje, tylko ile wynosi 'change over' do zaplaty. Tesla skalkulowala sie najlepiej ... 45k PLN ..... BYD nie mogl tego pobic ... jakby mi dali $1,000 wiecej za Lexus to BYD bylby w garazu, jakby sprzedawca w Hyundai nie byl kretynem, poszlo o $500 - i czy moge auto na weekend dostac .... ale dla zasady .... olalem... to Palisade stalby w garazu od tygodnia.... Takto, na nastepne 3-4 lata mam spokoj. Happy Wife ... Happy Life.

Pozostaje tylko, czy warto za FSD placic, ja uwazam, ze tak, Mrs Ozi, ze nie.... to jej decyzja. Model subskrypcji miesiecznej za $150 bardziej mi sie dodaje, jesli pozbedne sie auta za 3 lata ...

Jak narazie reszta to juz historia....

Napisano
22 godziny temu, HelixSv napisał:

Metoo zlosnik

Nic nie zrozumiałem z tej historii, ale cieszę się że autko podeszło i stoi nowe w garażu.

Czy to dobry wybór czy zły, to nie mi oceniać, ale ważne że decyzja podjęta, bo słyszałem o takich co juz od 10 lat trzymają kursor myszki nad przyciskiem „Zamów” zlosnik

Napisano
W dniu 13.03.2026 o 13:17, OZI napisał:

4969mm dlugosci,

2129mm szerokosci

3040mm wysokosci

Chyba trochę się zapędziłeś - z wymiarów to tylko na długość urosła (chyba że u Was sprzedają wersje specjalne 3-metrowej wysokości dla kangurów zlosnik)

O baterii też nie wiadomo żeby była większa. Zasięg deklarowany podają większy ponieważ wydłużone nadwozie ma lepsze aero.

W sumie dla mnie to też auto idealne (brakuje tylko HUD i masaży). Może jak wejdzie do EU z FSD to rozważę przy zmianie auta.

Napisano

te fotele są takie cienkie w rzeczywistości, czy tylko na zdjęciach to tak wygląda?

Napisano
6 minut temu, format napisał:

2 godziny temu, bergerac napisał:

te fotele są takie cienkie w rzeczywistości, czy tylko na zdjęciach to tak wygląda?

Są grube, znaczy normalne.

One są czarno-białe. Czarna część jest malo widoczna.

Napisano
21 minut temu, HelixSv napisał:

Są grube, znaczy normalne.

One są czarno-białe. Czarna część jest malo widoczna.

dzięki, bo na fotkach wyglądają jak w Ryanairze. Muszę z ciekawości kiedyś zajechać do jakiegoś show-roomu, bo salonami to chyba ich punktów sprzedażowych nie można nazwać :)

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał:

Tesla najprawdopodobniej zaopatrza się w fotele na tej aukcji: https://allegro.pl/oferta/ryczka-drewniana-stolek-bejcowany-kolor-dab-zydel-11214163843

Obija je tylko skajem żeby lepiej wyglądały.

Napisano
1 minutę temu, bergerac napisał:

dzięki, bo na fotkach wyglądają jak w Ryanairze

Nie wiem czego oczekujesz, Tesla to co do zasady odzwierciedlenie Ryanaira w branży automovite.

Napisano
3 minuty temu, format napisał:

Nie wiem czego oczekujesz, Tesla to co do zasady odzwierciedlenie Ryanaira w branży automovite.

Ja bym tego jednak do RyanAir nie porównał.

W Tesli masz wszystko w cenie.

W RyanAir za wszystko dopłacasz, a nawet jak nie chcesz dopłacać, to przy kupnie biletu przeczołgają Cię przez 40 stron, gdzie musisz bardzo uważać co klikasz, aby czegoś nie zamówić dodatkowo.

BTW, ostatnio kupowałem coś bezpośrednio na stronie Media Expert i przypomniało mi się właśnie kupowanie biletu w RyanAir. Nie było łatwo.

Napisano
55 minut temu, kravitz napisał:

Ja bym tego jednak do RyanAir nie porównał

A ja tak, jeśli chodzi o prestiż, mądrość i godność człowieka to jest to zdecydowanie Ryanair. Nikt kto choć trochę sam siebie szanuje tego nie kupi.

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał:

dzięki, bo na fotkach wyglądają jak w Ryanairze.

Jakością montażu są zbliżone.

Ja w pierwszych tygodniach użytkowania Tesli sprawdzałem podczas jazdy czy zagłówek mojego fotela się wysuwa.

Wysunął się (nie był zatrzaśnięty fabrycznie) i coś z tyłu odpadło. Ku uciesze niektórych "prawdziwych Teslan" zlosnik

20231107_185841.jpg

Napisano
Godzinę temu, slawekw napisał:

Jakością montażu są zbliżone.

Ja w pierwszych tygodniach użytkowania Tesli sprawdzałem podczas jazdy czy zagłówek mojego fotela się wysuwa.

Wysunął się (nie był zatrzaśnięty fabrycznie) i coś z tyłu odpadło. Ku uciesze niektórych "prawdziwych Teslan" zlosnik

nie odpadło, tylko się otworzyło :)

Dodatkowy schowek, w Audi byś musiał za taką funkcjonalność dopłacić/