Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja samochodu online

Featured Replies

Napisano

Ktoś z Was przechodził? działa to?

Niby na stronie esp.pwpw.pl można.

Rodzi się tylko pytanie co ze starym dowodem rejestracyjnym? Bo numer mam ze swojego powiatu więc zostaje.

Napisano

Teraz możesz sobie każdy numer rejestracyjny zostawić.

Napisano
6 godzin temu, WaWeR napisał:

Rodzi się tylko pytanie co ze starym dowodem rejestracyjnym? Bo numer mam ze swojego powiatu więc zostaje.

Grudniu przerejestrowywalem (tradycyjnie, w okienku) z zostawieniem blach w ramach tego samego WK.

Troche przypał bo nie dostajesz DT więc jak planujesz wypad zagraniczny to lekki przypał.

Mi sie wlasnie tak zdarzyło. I wypad na termy do braci Czechów był troche stresujacy ooniee

Edytowane przez Filipfm

Napisano
7 godzin temu, WaWeR napisał:

Ktoś z Was przechodził? działa to?

Niby na stronie esp.pwpw.pl można.

Aktualnie online to chyba tylko wniosek, stawić się i tak trzeba, chociażby by naklejki na blachach nakleili.

Coś czytalem, że maja to znieść, ale plany są na 2027.

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał:

Grudniu przerejestrowywalem (tradycyjnie, w okienku) z zostawieniem blach w ramach tego samego WK.

Troche przypał bo nie dostajesz DT więc jak planujesz wypad zagraniczny to lekki przypał.

DT - o co chodzi? Dowód Twardy? nie_wiem

4 godziny temu, Filipfm napisał:

Mi sie wlasnie tak zdarzyło. I wypad na termy do braci Czechów był troche stresujacy ooniee

Chyba sobie jaja robisz rotfl2

Edytowane przez futrzak

Napisano
10 godzin temu, futrzak napisał:

DT - o co chodzi? Dowód Twardy? nie_wiem

Tymczasowy :)

Zapomnialem, ze sie mowi miękki.

Chyba sobie jaja robisz rotfl2

Czemu mam sobie robic jaja?

Czesi raczej nie mają dostępu do CEP online a dokument w mObywatelu jest jakby niewazny zagranicą. A ja nie mialem dowodu rejestracyjnego.

Wiem, ze są ludzie co ich 5 dozywotnich zakazow prowadzenia pojazdów nie stresuje w trakcie jazdy. Ale jazda bez kwitów auta była dla mnie stresująca, szczegolnie, ze to było tuż po tym jak sie zrobiło głośno o kontrolach PL samochodów w Czechach pod kątem mandatów w leasingu. Blacha na W raczej nie wyglądała na mały ruch graniczny

Napisano
3 minuty temu, Filipfm napisał:

Tymczasowy :)

Zapomnialem, ze sie mowi miękki.

Czemu mam sobie robic jaja?

Czesi raczej nie mają dostępu do CEP online a dokument w mObywatelu jest jakby niewazny zagranicą. A ja nie mialem dowodu rejestracyjnego.

Wiem, ze są ludzie co ich 5 dozywotnich zakazow prowadzenia pojazdów nie stresuje w trakcie jazdy. Ale jazda bez kwitów auta była dla mnie stresująca, szczegolnie, ze to było tuż po tym jak sie zrobiło głośno o kontrolach PL samochodów w Czechach pod kątem mandatów w leasingu. Blacha na W raczej nie wyglądała na mały ruch graniczny

Ale to chyba swiadmie zrezygnowales z "miekkiego dowodu"? nie_wiem

Ja tez niedawno rejestrowalem bez zmiany blach i mialem do wyboru, czy chce czy nie...

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Ja tez niedawno rejestrowalem bez zmiany blach i mialem do wyboru, czy chce czy nie...

Swiadomie chciałem bo wiedzialem, ze wyjezdzam na swieta, a po swietach nie wracam do Waw tylko jade w gory z planem wypadu do Czech. Nawet we wpłatomacie wybrałem opcję z pozwoleniem czasowym. Po czym przy okienku zostałem poinformowany, ze mam złą wpłatę, mam isc jeszcze raz, wybrać bez pozwolenia czasowego, bo w tym wypadku się nie da. A na tym kwicie mi podbiła pieczątkę Opłata niewykorzystana i musiałem dreptać do punktu obsługi i poprosić o zwrot.

Tez mi sie wydaje, ze skoro mają taką pozycję w automacie kasowym, to powinna byc taka opcja. Ale nie mialem argumentów, zeby się z kobitą w okienku kłócić. Ja rejestruje auto pewnie raz na 5 lat jak dobrze pojdzie. Ona kilkadziesiąt dziennie. Ale nie wykluczam, ze cos jej się pojordoliło. Z plusów - nie złapali mnie w Czechach a ja zapłaciłem mniej rotfl2

edit. google twierdzą, ze się miękki dowod da dostać. To widac trafiłem na kompetentną inaczej osobę. Zatem wycofuje to co napisalem we wczesniejszym wpisie

Edytowane przez Filipfm

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie jest to takie proste, niektóre wydziały komunikacji nie chcą wydawać pozwoleń czasowych przy zostawianiu tablic, nie wiem dla czego tak jest bo w cepiku jest taka możliwość

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

edit. google twierdzą, ze się miękki dowod da dostać. To widac trafiłem na kompetentną inaczej osobę. Zatem wycofuje to co napisalem we wczesniejszym wpisie

Niedawno przerejestrowywałem i normalnie dowód tymczasowy dostałem. Tablice zostawiałem.

Godzinę temu, Filipfm napisał:

Demonizujesz te opowieści.

Napisano
4 godziny temu, futrzak napisał:

Niedawno przerejestrowywałem i normalnie dowód tymczasowy dostałem. Tablice zostawiałem.

Demonizujesz te opowieści.

To zależy....... znam przypadek że gość wyjechał do Holandii samochodem przerejestrowanym ale jeszcze na starym dowodzie rejestracyjnym z pieczątka o rejestracji, tam go policja zatrzymała, auto poszlo na parking policyjny a gość wrócił do Polski po nowy dowód i dopiero wtedy odebrał auto, oczywiście parking dobrze strzeżony i dobrze płatny 🙂

Napisano

7 minut temu, dobromir napisał:

To zależy....... znam przypadek że gość wyjechał do Holandii samochodem przerejestrowanym ale jeszcze na starym dowodzie rejestracyjnym z pieczątka o rejestracji, tam go policja zatrzymała, auto poszlo na parking policyjny a gość wrócił do Polski po nowy dowód i dopiero wtedy odebrał auto, oczywiście parking dobrze strzeżony i dobrze płatny 🙂

Z jakiego powodu? Raczej holendrzy nie mieli pojecia, ze auto jest w trakcie rejestracji...

To taka sama sytuacja, jak bys jechal autem znajomego czy w leasingu, gdzie dane w DR beda rozne od kierowcy.

Napisano
28 minut temu, Maciej__ napisał:

Z jakiego powodu? Raczej holendrzy nie mieli pojecia, ze auto jest w trakcie rejestracji...

To taka sama sytuacja, jak bys jechal autem znajomego czy w leasingu, gdzie dane w DR beda rozne od kierowcy.

ZTCP była jakaś pieczątka w dowodzie :) (po PL oczywiscie wiec skad Holendrzy wiedzieli to nie wiem)

A jak jedziesz w autem w leasingu to musisz miec kwity, ze sie na to zgadzają. Nie wiem czy we wszystkich krajach ale chyba w niektorych musisz miec kwit o wlasciciela pokazdu na Twoją jazdę tym autem

Ja wlasnie byłem w tej matni - nowego DR brak, w starym leasing i pieczątka, ze jest w procesie rejestracji

No i oczywiscie nie mogłem wziac od leasingu upowaznienia do wyjazdu zagranicę, bo umowa z leasingiem zamknieta i auto wykupione.

Wiec mialem ze soba stary DR, fakture zakupu i ogromna nadzieje, ze nie bede mial kontroli ani jakiegos zdarzenia wymagajacego obecnosci milicja

Edytowane przez Filipfm

Napisano
1 minutę temu, Filipfm napisał:

ZTCP była jakaś pieczątka w dowodzie :)

A jak jedziesz w autem w leasingu to musisz miec kwity, ze sie na to zgadzają.

Ja wlasnie byłem w tej matni - nowego DR brak, w starym leasing i pieczątka, ze jest w procesie rejestracji.

No i oczywiscie nie mogłem wziac od leasingu upowaznienia do wyjazdu zagranicę, bo umowa z leasingiem zamknieta i auto wykupione.

Wiec mialem ze soba stary DR, fakture zakupu i ogromna nadzieje, ze nie bede mial kontroli ani jakiegos zdarzenia wymagajacego obecnosci milicja

Tak, jest pieczatka w dowodzie, ale raczej nikomu poza PL nic nie powie ;)

Napisano
57 minut temu, Filipfm napisał:

A jak jedziesz w autem w leasingu to musisz miec kwity, ze sie na to zgadzają.

Nieprawda. Zależy od leasingu.

57 minut temu, Filipfm napisał:

Nie wiem czy we wszystkich krajach ale chyba w niektorych musisz miec kwit o wlasciciela pokazdu na Twoją jazdę tym autem

W jakich krajach? Chętnie się dowiem, bo od dawna jeżdżę i jakoś nikt tego nie chciał palacz

1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Ja bym chętnie poznał opowieść z pierwszej ręki, a nie jakieś bliżej niesprecyzowane przypadki. Życie pokazało, że to nawet to co opowiadają bezpośrednio doświadczeni, niekoniecznie zgadza się z faktami - dopiero po przemaglowaniu i weryfikacji tych opowieści wychodziło, co było na rzeczy.

Napisano
42 minuty temu, futrzak napisał:

Nieprawda. Zależy od leasingu.

No widzisz. Ja dostałem upowaznienie do dysponowania autem podpisując umowę. I mozliwosc wygenerowania dokumentów w 3 jezykach na portalu w przypadku potrzeby wyjazdu z PL.

42 minuty temu, futrzak napisał:

W jakich krajach? Chętnie się dowiem, bo od dawna jeżdżę i jakoś nikt tego nie chciał palacz

Ale z Ciebie globtroter serducha

https://efl.pl/pl/biznes-i-ty/artykuly/samochod-w-leasingu-a-wyjazd-za-granice

Nawet jeżeli firma leasingowa nie nakłada na leasingobiorcę obowiązku zawnioskowania o zgodę, to zazwyczaj w jego interesie będzie jej uzyskanie. W większości państw europejskich istnieje formalny wymóg, aby w razie kontroli drogowej okazać pełnomocnictwo właściciela pojazdu do jego użytkowania. Niektóre kraje wymagają przetłumaczenia takiego dokumentu przez tłumacza przysięgłego i jego poświadczenia notarialnego.

Jakbym nadal miał tam miał auto, to bym zadzwonił i powiedział, ze @futrzak z AK mowi, ze są głupi i to niepotrzebne bo nikt tego nie chciał jem

PS. Wydają to bezpłatnie więc namawianie na ogarnianie tego kwitu jest totalnie bez sensu. Tylko im CPU zabiera, zeby wygenerować te kwity i wysłać PDFa

Edytowane przez Filipfm

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Tak, jest pieczatka w dowodzie, ale raczej nikomu poza PL nic nie powie ;)

Myślę że nazwa firmy nie zgadzała się z tym co w dowodzie. Faktycznie pieczątka raczej nic im mogła mówić, chyba że policjant znal Polski.

Napisano
32 minuty temu, Filipfm napisał:

Zwykla osobowka czy moze TIR lub bus ktory robil kurs zarobkowy?

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Osobowka

Napisano
6 minut temu, dobromir napisał:

Myślę że nazwa firmy nie zgadzała się z tym co w dowodzie. Faktycznie pieczątka raczej nic im mogła mówić, chyba że policjant znal Polski.

Napisano
Teraz, Filipfm napisał:

Osobowka

Sorki, zle zacytowalem zlosnik

Napisano
1 minutę temu, dobromir napisał:

Tir

OK, czyli pewnie tutaj jest pies pogrzebany ok

Trafil na jakies lokalne ITD, nie zgadzaly sie papiery i koniec tematu.

Napisano
28 minut temu, Filipfm napisał:

No widzisz. Ja dostałem upowaznienie do dysponowania autem podpisując umowę. I mozliwosc wygenerowania dokumentów w 3 jezykach na portalu w przypadku potrzeby wyjazdu z PL.

No i dobrze. Tyle, że to nadal możliwość, a nie "musisz miec kwit o wlasciciela pokazdu na Twoją jazdę tym autem".

To jak, odpowiesz na zadane pytanie, w jakich krajch "musisz mieć" taki kwit?

Napisano

No i dobrze. Tyle, że to nadal możliwość, a nie "musisz miec kwit o wlasciciela pokazdu na Twoją jazdę tym autem".

To jak, odpowiesz na zadane pytanie, w jakich krajch "musisz mieć" taki kwit?

Podaje za google

Włochy

Hiszpania

Chorwacja

Rumunia

Bulgaria

Rekomendowane

Grecja

Niemcy

Austria

Czechy

Slowacja

Wegry

Napisano
3 godziny temu, Filipfm napisał:

Podaje za google

Podaję za Google:

Krótko: Zgoda nie jest konieczna, ale... lol

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał:

Podaję za Google:

Krótko: Zgoda nie jest konieczna, ale... lol

Nie jest explicite wskazana w przepisach, że taki dokument masz mieć.

W przepisach jest natomiast, masz udowodnic, ze masz prawo uzytkowac auto, ktorego nie jestes właścicielem (o ile nie porusza sie tym samym pojazdem).

Wiec jako globtroter powinienes wiedziec, ze raz trafisz spoko ziomeczka, który pusci dalej i życzy szerokości, a raz na bardziej upierdliwego milicja, ktory literalnie bedzie wymagał tego co moze egzekwowac od kierowcy. I wtedy mozesz albo probowac się dogadać, pokazywac w googlu, ze nie trzeba wcale albo pokazac kwit, który wygenerowałeś kilkoma kliknieciami na portalu firmy leasingowej phi

Troche jak dawna historia z żarówkami z Czechach. Oni wymagali, nasi twierdzili, ze to bezprawne. Więc mogłeś albo dyskutować i powoływać się na konwencję wiedeńską albo miec zestaw kupiony za 15 zeta w schowku i zakonczyc historie szybciej niz sie zaczeła.

EOT z mojej strony

Napisano

Nie jest explicite wskazana w przepisach, że taki dokument masz mieć.

Więc nieprawdą jest, jakoby był obowiązek posiadania takich dokumentów, a tym bardziej ich okazywania.

Wiec jako globtroter powinienes wiedziec, ze raz trafisz spoko ziomeczka, ...

Jako ten Twój "globtroter" wiem czego potrzebuję, a internetowe opowieści o "ziomeczkach" czy "żarówkach" pozostawiam tam, gdzie sobie istnieją i są powtarzana w kółko zlosnik

EOT z mojej strony

Bez żalu.

Napisano
  • Autor

Odpowiem sobie. To jest bez sensu. Starostwo przysłało info że trzeba się zgłosić z tablicami, papierami do nich. Po uja taka „usługa”?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
3 godziny temu, WaWeR napisał:

Odpowiem sobie. To jest bez sensu. Starostwo przysłało info że trzeba się zgłosić z tablicami, papierami do nich. Po uja taka „usługa”?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bo to dopiero na wejść...... kiedyś

Napisano
10 godzin temu, dobromir napisał:

Bo to dopiero na wejść...... kiedyś

W tym roku mają to klepnąć, podobno hehe