Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

China Motor Show w Poznaniu

Featured Replies

Napisano
26 minut temu, Marcin79 napisał:

Fb niestety

https://www.facebook.com/share/v/1CKvkfnTwu/

Relacja .

Co tam sie odwala ... za 5 lat to chyba juz nie bedzie europejskiej motoryzacji (

Jakie targi, tacy wystawcy ;)

Pamietam wyjazdy na targi motoryzacyjne do Pozanania na poczatku lat 90-ych i zbieranie prospektow, katalogow, dlugopisow, etc zlosnik

Teraz to raczej watpliwa atrakcja zlosnik

Edytowane przez Maciej__

Napisano
42 minuty temu, Marcin79 napisał:

Co tam sie odwala ... za 5 lat to chyba juz nie bedzie europejskiej motoryzacji

Takie poow sreberku?

Napisano

h

37 minut temu, Marcin79 napisał:

Co tam sie odwala ... za 5 lat to chyba juz nie bedzie europejskiej motoryzacji (

Europejska motoryzacja dokonuje spektakularnego samozaorania na własne życzenie, bo 80% afermarketowych części zamiennych, które za ciężkie pieniądze upycha jako OEM w ASO i hurtowniach pochodzi właśnie stamtąd i ma tamtejszą jakość.

A klienci nie są aż tak naiwni, żeby dawać się tak jawnie dymać przepłacając za chińską jakość w ładnym pudełeczku z logiem producenta. Wolą kupić to samo bezpośrednio 5x taniej. Kiedyś widziałem kalkulację ile by kosztował popularny samochód złożony z części kupionych w ASO, wyszło tyle co za Rolls-Royce'a.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Maciej__ napisał:

Jakie targi, tacy wystawcy ;)

Pamietam wyjazdy na targi motoryzacyjne do Pozanania na poczatku lat 90-ych i zbieranie prospektow, katalogow, dlugopisow, etc zlosnik

Teraz to raczej watpliwa atrakcja zlosnik

Pamietam i goloneczka w kiosku ... mniam .

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, iwik napisał:

h

Europejska motoryzacja dokonuje spektakularnego samozaorania na własne życzenie, bo 80% afermarketowych części zamiennych, które za ciężkie pieniądze upycha jako OEM w ASO i hurtowniach pochodzi właśnie stamtąd i ma tamtejszą jakość.

A klienci nie są aż tak naiwni, żeby dawać się tak jawnie dymać przepłacając za chińską jakość w ładnym pudełeczku z logiem producenta. Wolą kupić to samo bezpośrednio 5x taniej. Kiedyś widziałem kalkulację ile by kosztował popularny samochód złożony z części kupionych w ASO, wyszło tyle co za Rolls-Royce'a.

Daj spokoj patrze z obrzydzeniem na sposob traktowania klientow np przez bmw . Jednoczesnie patrzac na ceny chinczykow to śmiać sie tylko mozna .

Napisano
2 minuty temu, Marcin79 napisał:

Pamietam i goloneczka w kiosku ... mniam .

Golonka od zawsze wywolywala u mnie odruch wymiotny zlosnik

Ale wtedy takie targi, to bylo naprawde wydarzeine ok

Napisano

Targi w dobie kupowania samochodów przez internet to tak średnio bym powiedział.

Napisano
37 minut temu, iwik napisał:

h

Odczep się od tej "tamtejszej jakości" - chińskie rzeczy mają taką jakość, jaką zamówisz i ile zapłacisz. Jak ta Twpja "europejska motoryzacja" zamawia części, to takie dostaje - zgodnie z zamówieniem. Ina sprawa, że europejskie firmy mają tam swoje fabryki i centra R&D.

37 minut temu, iwik napisał:

Zawsze tak było, a "chińska jakość" jest bardzo ok, pod warunkiem, że się za to płaci stosownie, a że teraz ma być tanio (w produkcji oczywiście) , to i jakość części jest jaka jest.

Napisano
5 godzin temu, futrzak napisał:

Odczep się od tej "tamtejszej jakości" - chińskie rzeczy mają taką jakość, jaką zamówisz i ile zapłacisz. Jak ta Twpja "europejska motoryzacja" zamawia części, to takie dostaje - zgodnie z zamówieniem. Ina sprawa, że europejskie firmy mają tam swoje fabryki i centra R&D.

Zawsze tak było, a "chińska jakość" jest bardzo ok, pod warunkiem, że się za to płaci stosownie, a że teraz ma być tanio (w produkcji oczywiście) , to i jakość części jest jaka jest.

Tak na pewno. To teraz pokaz mi silniki chociażby do samolotow. Nie maja technologii żeby produkować tak jak EU nawet jak skopiują to i tak będzie gorsze. Chińskie auta oferowane w PL są dużo gorsze od nawet Dacii. To są po prostu kupska. Jak są sporo tańsze to można przełknąć ale jak są w podobnej cenie to kijem bym nie dotknąl.

Napisano
8 minut temu, wujek napisał:

Tak na pewno. To teraz pokaz mi silniki chociażby do samolotow. Nie maja technologii żeby produkować tak jak EU nawet jak skopiują to i tak będzie gorsze.

Aha, nie ma to głębokie przekonanie o własnej tezie. Wojskowe wychodzą im dość dobrze, a cywilne to jeszcze trochę przed nimi.

8 minut temu, wujek napisał:

Chińskie auta oferowane w PL są dużo gorsze od nawet Dacii. To są po prostu kupska. Jak są sporo tańsze to można przełknąć ale jak są w podobnej cenie to kijem bym nie dotknąl.

Mają być tanie to są. Nikt Ci nie każe tego kupować.

Napisano

Aha czyli im jeszcze nie wychodzą. Potęga old

3 minuty temu, futrzak napisał:

Aha, nie ma to głębokie przekonanie o własnej tezie. Wojskowe wychodzą im dość dobrze, a cywilne to jeszcze trochę przed nimi.

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał:

Aha czyli im jeszcze nie wychodzą. Potęga old

Zapoznaj się może z tematem. Lotnictwo cywilne rządzi się innymi prawami. Jest szansa, że w okolicach 2030 polecisz Ryanair jakimś chińskim samolotem.

Napisano

Miałem zapytać czy warto, bo może bym sobie skoczył w weekend, ale zobaczyłem ceny biletów + parking + ew. złodziejska autostrada …i chyba mi przeszło zlosnik Nawet nie, że dużo, tylko chyba za dużo jak za tą formę rozrywki.

Napisano
W dniu 24.04.2026 o 14:38, wujek napisał:

Tak na pewno. To teraz pokaz mi silniki chociażby do samolotow. Nie maja technologii żeby produkować tak jak EU nawet jak skopiują to i tak będzie gorsze. Chińskie auta oferowane w PL są dużo gorsze od nawet Dacii. To są po prostu kupska. Jak są sporo tańsze to można przełknąć ale jak są w podobnej cenie to kijem bym nie dotknąl.

Chiny intensywnie rozwijają własną produkcję silników odrzutowych, dążąc do uniezależnienia się od dostaw z zagranicy (głównie z Rosji). Chiński przemysł lotniczy produkuje zarówno zaawansowane jednostki wojskowe, jak i cywilne silniki turbowentylatorowe oraz eksperymentalne silniki hipersoniczne.

Oto kluczowe przykłady silników odrzutowych produkcji chińskiej:

CJ-1000A: Silnik turbowentylatorowy o dużym stosunku dwuprzepływowości, zaprojektowany specjalnie dla chińskiego wąskokadłubowego samolotu pasażerskiego COMAC C919. Ma on docelowo zastąpić importowane silniki LEAP.

Seria WS (Woshan):

WS-13 (Taishan): Silnik turbowentylatorowy używany m.in. w myśliwcach JF-17, produkowany seryjnie od 2009 roku.

WS-10 (Taihang): Główny silnik stosowany w chińskich myśliwcach przewagi powietrznej, takich jak J-11B, J-16 oraz J-10C, zastępujący rosyjskie silniki AL-31F.

Silniki hipersoniczne: Chiny rozwijają przełomowe technologie w tej dziedzinie. Przykładem jest silnik, który osiągnął prędkość Mach 16 oraz silnik detonacyjny (Jindouyun/JinDou400), osiągający prędkość Mach 4 na wysokości 20 000 metrów.

Mikrosilniki z druku 3D: Chiny z powodzeniem przetestowały mikro turboodrzutowy silnik, który został w całości wydrukowany w technologii 3D. Osiągnął on ciąg 160 kg.

Napisano
2 minuty temu, vanice77 napisał:

Chiny intensywnie rozwijają własną produkcję silników odrzutowych, dążąc do uniezależnienia się od dostaw z zagranicy (głównie z Rosji). Chiński przemysł lotniczy produkuje zarówno zaawansowane jednostki wojskowe, jak i cywilne silniki turbowentylatorowe oraz eksperymentalne silniki hipersoniczne.

Oto kluczowe przykłady silników odrzutowych produkcji chińskiej:

CJ-1000A: Silnik turbowentylatorowy o dużym stosunku dwuprzepływowości, zaprojektowany specjalnie dla chińskiego wąskokadłubowego samolotu pasażerskiego COMAC C919. Ma on docelowo zastąpić importowane silniki LEAP.

Seria WS (Woshan):

WS-13 (Taishan): Silnik turbowentylatorowy używany m.in. w myśliwcach JF-17, produkowany seryjnie od 2009 roku.

WS-10 (Taihang): Główny silnik stosowany w chińskich myśliwcach przewagi powietrznej, takich jak J-11B, J-16 oraz J-10C, zastępujący rosyjskie silniki AL-31F.

Silniki hipersoniczne: Chiny rozwijają przełomowe technologie w tej dziedzinie. Przykładem jest silnik, który osiągnął prędkość Mach 16 oraz silnik detonacyjny (Jindouyun/JinDou400), osiągający prędkość Mach 4 na wysokości 20 000 metrów.

Mikrosilniki z druku 3D: Chiny z powodzeniem przetestowały mikro turboodrzutowy silnik, który został w całości wydrukowany w technologii 3D. Osiągnął on ciąg 160 kg.

To teraz wyłącz czata włącz myślenie i wsiadz do samolotu wizzair z chińskim silnikiem.

Napisano

Ja myślę ale u ciebie chyba z tym słabiej, ale tak zawszę z toba jest

Sam zdałeś pytanie a teraz nie ogarniasz - samolot - co oznacza samolot dla ciebie? hehe

To teraz pokaz mi silniki chociażby do samolotow