Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hybryda plug-in

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, format napisał:

Według mnie jest to to że mój tysiąckonny plaid żre na setkę 20kWh, a Mazda żre 35kWh. Jakby równać auta o porównywalnych osiągach to BEV by pewnie jadł z 12kWh czyli jakieś 3x mniej. Zużycie energii Mazdy jest na takim poziomie że zimą ledwo opłaca się ją ładować poza szczytem w G12w. Jakbym miał ładować w szczycie to taniej jest mi nalać benzyny.

Ale tak duza roznica w spalaniu nie wynika w prostej linii z tego ze jest to PHEV.

Moj EV Soul ma srednia z 20kkm 16kWh ale przy takiej jezdzie jak Ty pewnie uskuteczniasz Tesla tez spali pewnie jakies 30kWh.A ma 10 razy mniej mocy i nie ma silnika spalinowego.

To bardziej kwestia jakosci napedu a nie obecnosci spaliniaka na pokladzie.

Napisano
30 minut temu, wlad napisał:

Ale tak duza roznica w spalaniu nie wynika w prostej linii z tego ze jest to PHEV.

Moj EV Soul ma srednia z 20kkm 16kWh ale przy takiej jezdzie jak Ty pewnie uskuteczniasz Tesla tez spali pewnie jakies 30kWh.A ma 10 razy mniej mocy i nie ma silnika spalinowego.

To bardziej kwestia jakosci napedu a nie obecnosci spaliniaka na pokladzie.

Zużycie prądu zależy od tego czy jest to PHEV czy czysty EV, jesli jest napęd zrobiony tak jak w VW.

Tam z baterii zasilane jest ciągłe zmienianie biegów, a nie wiem tez czy nie grzanie spaliniaka (wody) na wypadek jakby miał odpalić.

Jak pisałem, miałem eGolfa, gdzie silnik miał coś około 130KM i mam Golfa GTE gdzie silnik elektryczny ma o ile pamiętam 110KM. Masa samochodów podobna. Zużycie prądu w GTE jest o około 50% większe niż w eGolfie. A para idzie w gwizdek, tzn właśnie w mieszanie elementami mechanicznymi.

Jak PlugIn jest zrobiony z głową, gdzie elektryczny napęd jest osobno od spalinowego, nie ma tego elementu zużywającego energię dodatkowo.

Nie wiem jak to jest zrobione w Toyotach przyznam. Jechałem raz jeden jedyny na jeździe testowej tym nowym Priusem, gdzie na rynek polski jest tylko PlugIn i tam zużycie prądu było niskie. Nie pamiętam dokładnie ile, ale bliżej 10kWh/100km niż 20kWh/100km. Lato było. W GTE właściwie nigdy nie miałem mniej niż 15, zazwyczaj jest 20-30. W eGolfie czy w Tesli mam niskie "kilkanaście" latem, a średnia z prawie 50kkm w Tesli to 16kWh, gdzie jest i okres zimowy wliczony.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Filipfm napisał:

Pewnie jakby porównać czystą spalinę z PHEV wyszłoby 200.

Nie ma takiego samego benzyniaka bez hybrydy, ale diesel 1.5 i tak swoje waży, więc śmiem twierdzić że różnica to raczej 200kg+

Astra L

hybryda plugin 1.6 225KM
Minimalna masa własna pojazdu (bez obciążenia) 1628 kg

diesel 1.5 130KM

Minimalna masa własna pojazdu (bez obciążenia) 1424 kg

benzyna 1.2 turbo

Minimalna masa własna pojazdu (bez obciążenia) 1266 kg

Napisano
22 minuty temu, swienty napisał:

Nie ma takiego samego benzyniaka bez hybrydy, ale diesel 1.5 i tak swoje waży, więc śmiem twierdzić że różnica to raczej 200kg+

Astra L

hybryda plugin 1.6 225KM
Minimalna masa własna pojazdu (bez obciążenia) 1628 kg

diesel 1.5 130KM

Minimalna masa własna pojazdu (bez obciążenia) 1424 kg

benzyna 1.2 turbo

Minimalna masa własna pojazdu (bez obciążenia) 1266 kg

zerknalem na poprzednia CRV - roznica miedzy 1.5T z automatem a 2.0 HEV była na poziomie 80kg. Tam nie było phev, zeby porównac.

W obecnym genie nie ma z kolei czystej benzyny ale roznica miedzy HEV a PHEV jest 110kg. Czyli korespondencyjnie dojechalismy do ~200kg :D

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Zużycie prądu zależy od tego czy jest to PHEV czy czysty EV, jesli jest napęd zrobiony tak jak w VW.

Tam z baterii zasilane jest ciągłe zmienianie biegów, a nie wiem tez czy nie grzanie spaliniaka (wody) na wypadek jakby miał odpalić.

Jak pisałem, miałem eGolfa, gdzie silnik miał coś około 130KM i mam Golfa GTE gdzie silnik elektryczny ma o ile pamiętam 110KM. Masa samochodów podobna. Zużycie prądu w GTE jest o około 50% większe niż w eGolfie. A para idzie w gwizdek, tzn właśnie w mieszanie elementami mechanicznymi.

Jak PlugIn jest zrobiony z głową, gdzie elektryczny napęd jest osobno od spalinowego, nie ma tego elementu zużywającego energię dodatkowo.

Nie wiem jak to jest zrobione w Toyotach przyznam. Jechałem raz jeden jedyny na jeździe testowej tym nowym Priusem, gdzie na rynek polski jest tylko PlugIn i tam zużycie prądu było niskie. Nie pamiętam dokładnie ile, ale bliżej 10kWh/100km niż 20kWh/100km. Lato było. W GTE właściwie nigdy nie miałem mniej niż 15, zazwyczaj jest 20-30. W eGolfie czy w Tesli mam niskie "kilkanaście" latem, a średnia z prawie 50kkm w Tesli to 16kWh, gdzie jest i okres zimowy wliczony.

Ja mialem pierwsza generacje Priusa PHEV i spalal mi mniej wiecej tyle samo co Soul.Tylko tam bylo eCVT-pewnie to robilo roznice.

Napisano
16 godzin temu, kravitz napisał:

Z grzeczności przemilczę, ile zużywa prądu M5 jeśli jechać samym elektrykiem ;)

Napisano
2 godziny temu, akisel napisał:

Ale tam silnik elektryczny jest po prostu dla beki phi

Napisano
44 minuty temu, komor napisał:

Ale tam silnik elektryczny jest po prostu dla beki phi

Nie, no da się jechać

I wyglada na to, ze większość ludzi jeździ, bo jak mi wysyła w aplikacji co miesiąc raport z jazd, to ja jestem gdzieś tam w około 5% , którym M5 pali najwiecej (bardzo rzadko używam jazdy elektrykiem, a nawet hybrydowej jazdy)

Napisano
4 godziny temu, akisel napisał:

dawaj jem

Napisano
8 minut temu, PawelWaw napisał:

dawaj jem

)

Przy baaaardzo ostrożnym obchodzeniu sie z gazem i po dluuuuuzszym czasie, zbliża sie do 30

Przyjąłem, ze licznik oszukuje ;)

No ale tam podobno skompletowali wszystkie minusy

Używa skrzynie w czasie jazdy, podgrzewa silnik i skrzynie (no bo wiadomo, V8 od bmw nie lubi zimnych nagłych startów)

Na plus jest tylko to, ze jest wyjątkowo lekki ;)

Napisano
W dniu 1.06.2026 o 08:13, akisel napisał:

Co to jest, 200kg ;)

Na niektórych pickupa-ach to nawet wskazane wozić ze soba kilka worków cementu, żeby zawieszenie się zrobiło „w miarę do użytku”

A, mając plug-in, przeważnie masz „pod nogą” trochę więcej, porównując do zwyklej hybrydy

i nie musisz kalkulować, gdzie jest „odpowiednia do zasięgu” stacja ładowania, jadąc w dłuższą trasę, porównując do full electric ;)

Ja tam, polecam, mam już trzeciego plug-in

Paradoksalnie taki Ranger PHEV prowadzi się lepiej od wszystkich pozostałych Rangerów (poza Raptorem ale ten ma inną konstrukcję) właśnie dlatego, że z tyłu pod paką siedzi bateria i poprawia rozkład mas.

ok