Napisano 3 godziny temu3 godziny Cześć,jakie macie opinie odnośnie nacinanych tarcz? Jak z zużyciem klocków przy takich tarczach hamulcowych? Czy może lepiej stosować do takich tarcz klocki ceramiczne? Wstępnie przymierzam się do nacinanych tarcz z Mikody + zwykłe klocki ATE na przód i tył. Na zwykłych tarczach i klockach średnio robię w tym aucie na przodzie ok 80-90tkm. Z tyłu mam org tarcze 240tkm przebiegu i najwyższa pora je wymienić, na tyle 2 zestaw klocków org zmieniane po 140tkm. Chodzi mi o jakość hamowania przy prędkościach po 100km/h, nagłe wytracanie prędkości. Czy raczej nie ma to sensu i montować zwykłe Mikody i klocki ATE?
Napisano 3 godziny temu3 godziny 4 minuty temu, steyr napisał:Cześć,jakie macie opinie odnośnie nacinanych tarcz? Jak z zużyciem klocków przy takich tarczach hamulcowych? Czy może lepiej stosować do takich tarcz klocki ceramiczne? Wstępnie przymierzam się do nacinanych tarcz z Mikody + zwykłe klocki ATE na przód i tył. Na zwykłych tarczach i klockach średnio robię w tym aucie na przodzie ok 80-90tkm. Z tyłu mam org tarcze 240tkm przebiegu i najwyższa pora je wymienić, na tyle 2 zestaw klocków org zmieniane po 140tkm. Chodzi mi o jakość hamowania przy prędkościach po 100km/h, nagłe wytracanie prędkości. Czy raczej nie ma to sensu i montować zwykłe Mikody i klocki ATE?Nie pamiętam czy hamowanie było lepsze, ale zużycie klocków na pewno było większe.Do tego stopnia, że po dołożeniu nacinanych tarcz wiele lat temu do Seicento i pojechaniu na tor (Radom), po kilku kółkach miałem zblokowane zaciski od pyłu z klocków
Napisano 3 godziny temu3 godziny @steyr A jakaś potrzeba na te nacicnane jest ?Normalne są za słabe ?, pałujesz auto po torach?
Napisano 2 godziny temu2 godziny Autor 43 minuty temu, WaWeR napisał:@steyrA jakaś potrzeba na te nacicnane jest ?Normalne są za słabe ?, pałujesz auto po torach?Chodzi o spadek wydajności hamowania przy prędkościach rzedu pow. 100kmh np do sc intensywne hamowanie z 140kmh wyhamowanie auta. Obecny zestaw jest do wymiany, i tak mam wieksze hamulce z przodu niż seria. Dramatu nie ma. Auto normalnie użytkowane, żaden tor. A że mam do wymiany komplet przód i tył to sie zastanawiam czy nie pójść w nawiercane. Znajomy ma w tym samym modelu hamulce seryjne i założyl ostatnio przód i tył nacinane tarcze Rotingera i twierdzi ze względem serii duża zmiana na + przy hamowaniu z większych prędkości. Edytowane 2 godziny temu2 godziny przez steyr
Napisano 2 godziny temu2 godziny Miałem nacinane Brembo, ani to lepiej nie hamowało, a przy tym było głośne, zużycie klocków podobne. Tym samym autem przetestowałem oem, Brembo, Bosch i Mintex, klocki odpowiednio oem, Ferodo, ATE, Ferodo DS2500. Ogólnie auto miało konstukcyjnie za słabe heble i zestaw wystarczał na max 30 kkm. Obecnie w Golfie mam tylko nawiercane tarcze, przy 6 kkm wkładałem nowe klocki o grubości 18,2 mm, teraz zmierzyłem i przy przebiegu 10,5 kkm mają grubość 16,7 mm.
Napisano 2 godziny temu2 godziny Autor Gdzieś też czytałem, że w teorii lepiej nawiercane niż nacinane tarcze jak już.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 18 minut temu, steyr napisał:Chodzi o spadek wydajności hamowania przy prędkościach rzedu pow. 100kmh np do sc intensywne hamowanie z 140kmh wyhamowanie auta. Obecny zestaw jest do wymiany, i tak mam wieksze hamulce z przodu niż seria. Dramatu nie ma. Auto normalnie użytkowane, żaden tor. A że mam do wymiany komplet przód i tył to sie zastanawiam czy nie pójść w nawiercane. Znajomy ma w tym samym modelu hamulce seryjne i założyl ostatnio przód i tył nacinane tarcze Rotingera i twierdzi ze względem serii duża zmiana na + przy hamowaniu z większych prędkości.Na wydajność może wpłynąć tylko zwiększenie pojemności cieplnej. Czyli większe heble. Natomiast to ma znaczenie jak te hamowania masz co chwilę. pojedyncze 140-0 to seryjne powinny wystarczyć. Masz możliwość dać większe heble?
Napisano 1 godzinę temu1 godzina moze powiedz jakie auto, jaka wielkosc tarczy, ile tłoków, jaka felga czy jest szansa by sie schłodzily te hamulceja mam u siebie DBA T3 4000, 340x30 mm, z tyłu 310x22 ATE+ATE i hamowanie z 200 nie robi wrazenia, a w trasie 180->90 i tak po kilka razy tezale mam tez dosc odkryte felgi, a nadkole ma jakas kierownice powietrza, takze powietrze swobodnie je chłodzijak masz zaciecie sportowe to bym wzial nacinane + dobry klocek
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 31 minut temu, steyr napisał:Gdzieś też czytałem, że w teorii lepiej nawiercane niż nacinane tarcze jak już.unikac tanich nawiercanych bo czesto konczy sie takim efektem