Napisano 13 Lipca13 Lipiec Strych nieuzytkowy, ocieplacie ?1 warstwa miedzy krowkie czy moze 2 warstwy?Czy dajecie na to pozniej warstwe paroizolacji?
Napisano 14 Lipca14 Lipiec Autor 7 godzin temu, rwIcIk napisał:10 cm wełny + płyty osb.Ale od wnętrza strychu plyty osb? Jakas paroizolacja miedzy pkyte osb a wełnę?
Napisano 14 Lipca14 Lipiec Godzinę temu, deszczowyRoman napisał:Ale od wnętrza strychu plyty osb? Jakas paroizolacja miedzy pkyte osb a wełnę?Nie. To tylko strych. Wełna między krokwie i od spodu płyty by estetycznie było.
Napisano 14 Lipca14 Lipiec Ocieplałem 15cm wełny, mocowanej sznurkiem. Od dołu najtańsza membrana, żeby na łep się nie sypało. Różnica olbrzymia.
Napisano 14 Lipca14 Lipiec Autor 3 godziny temu, sherif napisał:Ocieplałem 15cm wełny, mocowanej sznurkiem. Od dołu najtańsza membrana, żeby na łep się nie sypało.Różnica olbrzymia.Jaka welna lambda? Mi zostala rolka paroizolacji aluminiowej. Czy tylko to da rade? Ja daje 15, ale przy samym szczycie dam 10cm bo mam juz tylko 10cm, 15 nuz nie chce kupowac
Napisano 14 Lipca14 Lipiec 59 minut temu, deszczowyRoman napisał:Jaka welna lambda?Mi zostala rolka paroizolacji aluminiowej. Czy tylko to da rade?Ja daje 15, ale przy samym szczycie dam 10cm bo mam juz tylko 10cm, 15 nuz nie chce kupowacNie pamiętam, kupowałem w pierwszy lepszym sklepie Rockwoola. Daj jaką masz i tak będzie odczuwalnie lepiej. U mnie latem i zimą się tam wejść nie dało.
Napisano 14 Lipca14 Lipiec krokwie mam 18, dałem 15 tą szarą wełnę - nie gryzie, nie pyli, tylko sznurkowałem. Tak zostawiłem i różnica ogromna zimą i latem. W kominie mam kratkę wentylacyjną na poddaszu, pełne deskowanie dachu na to papa i dachówka - przewiew był przed położeniem wełny (pewnie papa gdzieś podcięta, bo na końcach dachówek a opierzeniem są założone kratki plastikowe na całej długości).
Napisano 14 Lipca14 Lipiec Autor 39 minut temu, sherif napisał:Nie pamiętam, kupowałem w pierwszy lepszym sklepie Rockwoola. Daj jaką masz i tak będzie odczuwalnie lepiej. U mnie latem i zimą się tam wejść nie dało.2 minuty temu, Camel napisał:krokwie mam 18, dałem 15 tą szarą wełnę - nie gryzie, nie pyli, tylko sznurkowałem. Tak zostawiłem i różnica ogromna zimą i latem. W kominie mam kratkę wentylacyjną na poddaszu, pełne deskowanie dachu na to papa i dachówka - przewiew był przed położeniem wełny (pewnie papa gdzieś podcięta, bo na końcach dachówek a opierzeniem są założone kratki plastikowe na całej długości).ja mam kominek wentylacyjny.Czy macie wyłaz na dach z szybą? Jakoś go zabudowywaliscie? W zimie sie tam skrapla woda.krokwie w szczycie macie czyms skrecane - wkrety? czy sruby? dociagacie sruby po jakims czasie? Edytowane 14 Lipca14 Lipiec przez deszczowyRoman
Napisano 14 Lipca14 Lipiec Teraz, deszczowyRoman napisał:ja mam kominek wentylacyjny.Czy macie wyłaz na dach z szybą? Jakoś go zabudowywaliscie? W zimie sie tam skrapla woda.NIE, w poprzednim domu miałem i tylko mnie wkarwiał, wchodzę na dach z drabiny na zewnątrz 😁
Napisano 14 Lipca14 Lipiec 10 minut temu, deszczowyRoman napisał:ja mam kominek wentylacyjny.Czy macie wyłaz na dach z szybą? Jakoś go zabudowywaliscie? W zimie sie tam skrapla woda.krokwie w szczycie macie czyms skrecane - wkrety? czy sruby? dociagacie sruby po jakims czasie?Mam okno dachowe z funkcją uchyłu, akurat obok komina, więc czasem się używa. Nic się nie skrapla, mimo że jest w pralni.
Napisano 14 Lipca14 Lipiec 12 minut temu, deszczowyRoman napisał:Czy macie wyłaz na dach z szybą? Jakoś go zabudowywaliscie? W zimie sie tam skrapla woda.Na wsi miałem wyłaz z szybą. W mieście mam okno dachowe. Nie skrapla się.
Napisano Piątek o 13:004 dni U mnie będzie 20 cm wełny między krokwiami (przykryte OSB albo podbitką) i 20 cm między legarami (przykryte OSB albo tym co mi ze zrywania podłóg zostało, czyli dechy 2,5 cm pióro-wpust).
Napisano Piątek o 14:344 dni 1 godzinę temu, tomeq77 napisał:U mnie będzie 20 cm wełny między krokwiami (przykryte OSB albo podbitką) i 20 cm między legarami (przykryte OSB albo tym co mi ze zrywania podłóg zostało, czyli dechy 2,5 cm pióro-wpust).Na wsi wybiłem podłogę deskami, które z budowy zostały. Surowymi 😁
Napisano Piątek o 14:574 dni 22 minuty temu, rwIcIk napisał:Na wsi wybiłem podłogę deskami, które z budowy zostały. Surowymi 😁U mnie podobnie, poza tym lepiej deskami bo nie są szczelne i w razie W jest wentylacja izolacji.
Napisano Sobota o 06:563 dni Autor 15 godzin temu, sherif napisał:U mnie podobnie, poza tym lepiej deskami bo nie są szczelne i w razie W jest wentylacja izolacji.ja dałem sznurki zeby była szczelina wentylacyjna miedzy mmebrana a izolacja, ale w kilku miejsscach gdzie sa kominki i komin, nie dałem sznurkow bo fizycznie nie było jak ich zamontować. Poprostu wepchnałem wełne w te miejssca. mam nadzieje ze nic sie nie stanie
Napisano Sobota o 10:393 dni W dniu 13.07.2026 o 19:47, deszczowyRoman napisał:Strych nieuzytkowy, ocieplacie ?Nie, bo po co? W lecie i tak będzie +45, w zimie tyle co na zewnątrz. Wełna trzyma wilgoć i pyli.
Napisano Sobota o 11:003 dni 19 minut temu, amazaque napisał:Nie, bo po co? W lecie i tak będzie +45, w zimie tyle co na zewnątrz. Wełna trzyma wilgoć i pyli.U mnie po ociepleniu zimą i latem temperatury nie są tak ekstremalne, jak wcześniej Wilgoci nie trzyma, bo nad nią jest przewiew. Nie pyli, bo mam obite płytą.
Napisano 10 godzin temu10 godzin W dniu 18.07.2026 o 12:39, amazaque napisał:Wełna trzyma wilgoć i pyli.Powielasz stereotyp, bo:Wełna skalna [Rockwool] nie chłonie wody ani wilgoci z powietrza, ponieważ jej włókna są hydrofobizowane. Woda spływa po jej powierzchni, a gdy materiał ulegnie zamoczeniu, może całkowicie wyschnąć bez utraty swoich właściwości izolacyjnych.Właściwości wełny wobec wilgociHydrofobowość: Włókna odpychają wodę, co utrudnia jej namoczenie.Paroprzepuszczalność: Materiał "oddycha" i przepuszcza parę wodną, co chroni konstrukcję budynku przed grzybem.Wysychanie: Mokra wełna po odcięciu źródła wilgoci wysycha i wraca do normy.W dniu 18.07.2026 o 12:39, amazaque napisał:W lecie i tak będzie +45, w zimie tyle co na zewnątrz.Skoro tak jest to po co izolować inne niż strych kondygnacje, jak "W lecie i tak będzie +45, w zimie tyle co na zewnątrz" ?
Napisano 3 godziny temu3 godziny W dniu 18.07.2026 o 12:39, amazaque napisał:Nie, bo po co? W lecie i tak będzie +45, w zimie tyle co na zewnątrz. Wełna trzyma wilgoć i pyli.Jeśli strych naprawdę nieużytkowy, to rzeczywiście nie ma sensu go ocieplać. Oczywiście, wtedy trzeba izolować strop. Ale z tym +45 to pojechałeś. Mieszkałem w domu z użytkowym poddaszem słabo ocieplonym, a teraz mam inny dom z dobrze ocieplonym. Różnica przeogromna.
Napisano 3 godziny temu3 godziny W dniu 13.07.2026 o 19:47, deszczowyRoman napisał:...Czy dajecie na to pozniej warstwe paroizolacji?Jeśli nieużytkowy i nieogrzewany to nie ma sensu nawet ocieplanie. Ale jeśli ocieplać, a kiedyś tam, komuś tam przyjdzie do głowy jednak użytkować? To może warto, przy jednej robocie dodać też paroizolację?
Napisano 2 godziny temu2 godziny 16 minut temu, gondoljerzy napisał:Ale z tym +45 to pojechałeś.U mnie w upały z poczatkiem lipca było właśnie 45 stopni. Strych w parterówce, tylko dachówka betonowa i folia paroizolacyjna. Strych to jest typowa graciarnia, ale z uwagi na temperatury -20/+50 mocno ograniczone są możliwosci sładowania niektórych rzeczy. Przypuszczam, że ocieplenie tego dachu (trudne, bo na wiązarach) niewiele zmniejszyło by ten zakres temperatur.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 1 godzinę temu, gondoljerzy napisał:Jeśli strych naprawdę nieużytkowy, to rzeczywiście nie ma sensu go ocieplać. Oczywiście, wtedy trzeba izolować strop.Ale z tym +45 to pojechałeś. Mieszkałem w domu z użytkowym poddaszem słabo ocieplonym, a teraz mam inny dom z dobrze ocieplonym. Różnica przeogromna.Co w tym dziwnego, jak dach ma ciemny i idealnie na południe to będzie się nagrzewał (u mnie do ok 70C). Jeżeli pod tym nie ma izolacji to będzie grzało wnętrze jak ogrzewanie.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 7 minut temu, sherif napisał:Co w tym dziwnego, jak dach ma ciemny i idealnie na południe to będzie się nagrzewał (u mnie do ok 70C). Jeżeli pod tym nie ma izolacji to będzie grzało wnętrze jak ogrzewanie.Ale jego zdaniem, czy nieizolowany, czy izolowany, każdy będzie miał w środku +45 latem.
Napisano 58 minut temu58 min 15 minut temu, gondoljerzy napisał:Ale jego zdaniem, czy nieizolowany, czy izolowany, każdy będzie miał w środku +45 latem.Tak to nie, u mnie spadło ze 20C latem. Od tego jest izolacja.
Napisano 53 minuty temu53 min 4 minuty temu, sherif napisał:Tak to nie, u mnie spadło ze 20C latem. Od tego jest izolacja.U mnie też odczuwalnie spadło. IMO nie nagrzewa się latem i nie schładza zimą tak szybko.