Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandaty za otwarte auta.

Featured Replies

Napisano

> Poczytajcie tutaj

To może warto też karać za uchylone/otwarte szyby podczas postoju/jazdy biglaugh.gif

Napisano

> Poczytajcie tutaj

Przydaloby się, żeby ktoś w końcu zacząl karać policjantów wpadających na takie kretyńskie represje screwy.gif

Napisano

> Poczytajcie tutaj

Quote:

Kierujący pojazdem jest obowiązany w czasie postoju zabezpieczyć pojazd

przed możliwością jego uruchomienia przez osobę niepowołaną oraz

zachować inne środki ostrożności niezbędne do uniknięcia wypadku.

Owszem, jest taki przepis. A niech ktoś wsiądzie i z biegu/ręcznego zrzuci.

Gorzej jak ktoś ma kabrio zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> Kierujący pojazdem jest obowiązany w czasie postoju zabezpieczyć

> pojazd

> przed możliwością jego uruchomienia przez osobę niepowołaną oraz

> zachować inne środki ostrożności niezbędne do uniknięcia wypadku.

> Owszem, jest taki przepis. A niech ktoś wsiądzie i z biegu/ręcznego

> zrzuci.

> Gorzej jak ktoś ma kabrio

Ale trzeba czytać ze zrozumieniem...

Ten przepis ma na celu "uniknięcie wypadku" a nie uniknięcie kradzieży icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ale trzeba czytać ze zrozumieniem...

> Ten przepis ma na celu "uniknięcie wypadku" a nie uniknięcie

> kradzieży

No właśnie ze zrozumieniem. Będzie sięgał po notebooka i zrzuci z ręcznego

czy biegu. I wypadek gotowy. A za taki wypadek odpowiada ten kto nie

zabezpieczył auta.

Napisano

> No właśnie ze zrozumieniem. Będzie sięgał po notebooka i zrzuci z

> ręcznego

> czy biegu. I wypadek gotowy. A za taki wypadek odpowiada ten kto nie

> zabezpieczył auta.

Hehe, jeśli tak to intrepretujesz, to racja hehe.gif Chory przepis oslabiony.gif

Napisano

> Poczytajcie tutaj

Ciekawe czy ci ludzie domów nie zamykają podczas nieobecności. Karanie mandatami trochę niepoważne, ale zostawianie otwartego auta to już debilizm.

Napisano

> Poczytajcie tutaj

Z jednej strony - debilizm. sick.gif Jak tak dalej pójdzie, to jak ktoś na ulicy da mi w ryj i skroi z czegokolwiek, to policja mi jeszcze na deser wpieprzy mandat, że sobie Pudzianowskiego nie wynająłem na bodyguarda... pad.gif

Z drugiej strony - kto normalny nie zamyka foory w takim kraju, jak Polska...? yikes.gifscrewy.gif

Napisano

> Z drugiej strony - kto normalny nie zamyka foory w takim kraju, jak

> Polska...?

Powstaje pytanie, czy za taką nienormalność powinno się karać mandatami icon_rolleyes.gif

Napisano

Do tego proponuje mandat za wyjscie z domu po 21 - przeciez w morde mozna dostac, za pozostawienie pustego domu - przeciez az sie prosi zeby go okrasc, laseczkom za miniowky - przeciez same chca zostac zgwalcone... etc. etc. icon_rolleyes.gif

Ja bym tego mandatu nie przyjal i jestem przekonany, ze sad jednak bylby po mojej stronie.

Tyle tylko, ze przyznaje, ze wysiadajac z auta nawet na 5 minut zawsze zakladam wszelkie blokady i zamykam auto wlaczajac alarm smirk.gif

Napisano

> Z jednej strony - debilizm. Jak tak dalej pójdzie, to jak ktoś na

> ulicy da mi w ryj i skroi z czegokolwiek, to policja mi jeszcze

> na deser wpieprzy mandat, że sobie Pudzianowskiego nie wynająłem

> na bodyguarda...

> Z drugiej strony - kto normalny nie zamyka foory w takim kraju, jak

> Polska...?

Dokladnie - troche dramatyzujecie. Przeciez nie zamykanie auta sie nikomu nie kalkuluje (oprocz zlodzieja rzecz jasna zlosnik.gif). Temu co nie zamknal kradna, policja ma wiecej NIEPOTRZEBNEJ roboty. Zamiast przyjmowac zgloszenia o kradziezy z otwartego auta mogliby sie zajac czyms bardziej pozytecznym (sorry, ale dla mnie nie zamkniecie auta to wrecz jak zaproszenie dla zlodzieja).

A pomyslcie co by bylo, gdyby do takiego dostawczaka wsiadl jakis malec wiedziony ciekawoscia...

Napisano

> Do tego proponuje mandat za wyjscie z domu po 21 - przeciez w morde

> mozna dostac, za pozostawienie pustego domu - przeciez az sie

> prosi zeby go okrasc, laseczkom za miniowky - przeciez same chca

> zostac zgwalcone... etc. etc.

To jest debilne porownanie. Trafniejsze byloby zostanie otwartych na osciez drzwi w mieszkaniu.

> Ja bym tego mandatu nie przyjal i jestem przekonany, ze sad jednak

> bylby po mojej stronie.

Przypuszczam, ze duzo zalezaloby tutaj od sadu, ale raczej sklaniam sie ku opcji, zeby przyznali racje policjantowi (i moim zdaniem slusznie).

> Tyle tylko, ze przyznaje, ze wysiadajac z auta nawet na 5 minut

> zawsze zakladam wszelkie blokady i zamykam auto wlaczajac alarm

Mi tez do glowy nie przyszloby zostawic otwartego auta idac nawet na 2 minuty do sklepu w centrum miasta.

Napisano

> To jest debilne porownanie.

Debilne jest wystawienie mandatu, za to, ze nie zamkne drzwi w aucie.

> Trafniejsze byloby zostanie otwartych na

> osciez drzwi w mieszkaniu.

Pare ladnych lat temu, w czasach, ktorych nie masz szans jeszcze pamietac (ja zreszta tez) mieszkan sie nie zamykalo i nie bylo problemow 270751858-jezyk.gif

> Przypuszczam, ze duzo zalezaloby tutaj od sadu, ale raczej sklaniam

> sie ku opcji, zeby przyznali racje policjantowi (i moim zdaniem

> slusznie).

Tu juz jak mowisz - wszystko zalezy od punktu widzenia i interpretacji przepisowego IMHO bubla.

Jakby sie uprzec to mozna by tez wystawiac mandat kazdemu kto nie ma alarmu w aucie i np. blokady skrzyni biegow hehe.gif

Napisano

Niedawno zostawilem samochod z otwartymi szybami i poszedlem do kiosku. Oczywiscie na auto caly czas patrze, widze ze przy aucie kreci sie dwoch dresiarzy. Wiec ide do auta, z bliska juz widze przy dresach paski z pistoletami, domyslam sie ze policja. Mowia ze mi przypilnowali auta i zebym tak nie zostawial bo mnie ktos okradnie zlosnik.gif

Napisano

> Poczytajcie tutaj

Ja ostatnio byłem na urlopie u rodziny w Słupsku i zapomniałem (podobno) zakrecić szyby od strony kierowcy. Była w połowie uchylona. Samochód tak został na parkingu przed blokiem. Po dobrej godzinie słyyszę syrenę swojego samochodu. Idę do okna a tam dwóch busted.gifpolicial.gif którzy zamykają szybę i dobieraja sie do silnika. Wybiegam do nich i dowiaduję sie że zostawiłem uchyloną szybę. Na policję zadzwoniła dziewczyna która przechodziła obok i zobaczyła to. Była aż do momentu gdy policja sie pojawiła. Miśki chcieli alarm wyłaczyć ale nie udało im się to. Sprawdzili moje dokumenty, powiedzieli zebym tak nie zostawiał szyb uchylonych, ja im podziekowałem i tej dziewczynie i natym sie skączyło. Z samochodu nic nie zgineło, tylko ja mam nauczke że jestem gapa.

Napisano

> Debilne jest wystawienie mandatu, za to, ze nie zamkne drzwi w aucie.

Masz podany nawet przepis, ktory mowi jakie sa obowiazki kierujacego (przytaczany w poprzednich postach) . Zamykac samochod powinno sie nie tylko (a moze przede wszystkim) ze wzgledu na mozliwosc kradziezy, ale i dlatego, aby ktos sobie nie zrobil krzywdy.

Dodatkowo mysle, ze policja ma wazniejsze rzeczy na glowie niz przyjmowac zgloszenia od kogos komu sie nie chcialo poswiecic tej minuty na zamkniecie auta.

Dodatkowo te notebooki, cyfraki ktore gina to pewnie sluzbowe, wiec Polak jak to Polak - nie moje, to co sie bede przejmowal.

> Pare ladnych lat temu, w czasach, ktorych nie masz szans jeszcze

> pamietac (ja zreszta tez) mieszkan sie nie zamykalo i nie bylo

> problemow

Czasy sie jednak zmieniaja, swiat jest jaki jest i nic na to nie poradzisz. We wszystkich aspektach zycia - sa tego dobre i zle strony.

> Tu juz jak mowisz - wszystko zalezy od punktu widzenia i

> interpretacji przepisowego IMHO bubla.

Wiec uwazasz, ze jak do takiego otwartego auta wsiadzie dziecko i niechcacy spowoduje wypadek to nie bedzie to po spolu wina posiadacza pojazdu (wraz z opiekunem dziecka)?

> Jakby sie uprzec to mozna by tez wystawiac mandat kazdemu kto nie ma

> alarmu w aucie i np. blokady skrzyni biegow

Pomysl sobie o ile % spada prawdopodobienstwo kradziezy z auta, gdy jest on zamkniety na kluczyk i ma pozamykane szyby (nawet, gdy na fotelu lezy komorka/notebook/cyfrak) - ja mysle ze z kilkadziesiat procent (okazja czyni zlodzieja).

Napisano

> Niedawno zostawilem samochod z otwartymi szybami i poszedlem do

> kiosku. Oczywiscie na auto caly czas patrze, widze ze przy aucie

> kreci sie dwoch dresiarzy. Wiec ide do auta, z bliska juz widze

> przy dresach paski z pistoletami, domyslam sie ze policja. Mowia

> ze mi przypilnowali auta i zebym tak nie zostawial bo mnie ktos

> okradnie

Chcieli 5 zl? biglaugh.gif

Napisano

Dokładnie. Jak znam życie,to nikt nikogo nie będzie karał żadnym mandatem. Chodzi pewnie o to,żeby nastraszyć gamoni,którzy niezamykają tych samochodów. Nie wiem,jak wy,ale ja w 100-licy nie tylko zamykam samochód,ale staram się w kabinie nic nie zostawiać,ostatnio zacząłem wyciągać nawet radio,bo złodzieje,w niektórych dzielnicach i osiedlach skapowali się,że ludzie zdejmują panele z radyjek,a następnie chowają je do schowków albo pod siedzenia,zamiast zabrać ze sobą. No i znów zaczeły się czesanie sprzętu. A tu kolesie zostawiali laptopy albo cyfrówki na widoku,to trzeba być gamoniem,sami są sobie winni. zlosnik.gif

Napisano

> Wiec uwazasz, ze jak do takiego otwartego auta wsiadzie dziecko i

> niechcacy spowoduje wypadek to nie bedzie to po spolu wina

> posiadacza pojazdu (wraz z opiekunem dziecka)?

A jesli to samo dziecko (dajmy na to, ze ma z 10-12 lat wink.gif ) wybije szybe i przy wyciaganiu radia spusci auto z biegu i to stoczy sie na inne to to rowniez bedzie wspolwina wlasciciela? Przeciez mogl miec blokade skrzyni 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dokładnie. Jak znam życie,to nikt nikogo nie będzie karał żadnym

> mandatem. Chodzi pewnie o to,żeby nastraszyć gamoni,którzy

> niezamykają tych samochodów. Nie wiem,jak wy,ale ja w 100-licy

> nie tylko zamykam samochód,ale staram się w kabinie nic nie

> zostawiać,ostatnio zacząłem wyciągać nawet radio,bo złodzieje,w

> niektórych dzielnicach i osiedlach skapowali się,że ludzie

> zdejmują panele z radyjek,a następnie chowają je do schowków

> albo pod siedzenia,zamiast zabrać ze sobą. No i znów zaczeły się

> czesanie sprzętu. A tu kolesie zostawiali laptopy albo cyfrówki

> na widoku,to trzeba być gamoniem,sami są sobie winni.

Pal licho z nimi - jak sa gamoniami to ich sprawa, sek w tym, ze przez taka lekkomyslnosc policja ma dodatkowa, niepotrzebna robote.

Napisano

> Pal licho z nimi - jak sa gamoniami to ich sprawa, sek w tym, ze

> przez taka lekkomyslnosc policja ma dodatkowa, niepotrzebna

> robote.

Oooo, biedacy, jak mi ich szkoda hahaha.gif Przecież sami sobie tą robotę wymyślili hehe.gif

Zajęliby się naprawdę jakimiś poważnymi problemami czerwona.gif

Napisano

> Pal licho z nimi - jak sa gamoniami to ich sprawa, sek w tym, ze

> przez taka lekkomyslnosc policja ma dodatkowa, niepotrzebna

> robote.

Ale kto tym się przejmuje...przecież policial.gif to "chłopiec do bicia",który jest wszystkiemu winny,przecież ten dziennikarz w tym artykule sugeruje,że to winna jest policji,bo ich nie "wyłapała" (gamoń nie zna rzeczywistości przestępczości ulicznej),to nie ma, mój przyjacielu, o czym gadać. cfaniaczek.gif

Napisano

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę,ale z tego co pamiętam to w Niemczech już od dawna Polizei kara mandatem za zostawienie na ulicy otwartego auta hmm.gif Moim zdaniem słusznie ok.gif Nie po to są w drzwiach zamki żeby z nich nie korzystać i ułatwiać sprawę złodziejowi,a dokładać pracę policjantom.

Napisano

> Moim zdaniem słusznie Nie po to są w

> drzwiach zamki żeby z nich nie korzystać i ułatwiać sprawę

> złodziejowi,a dokładać pracę policjantom.

Zamki w autach to kpina a nie zamki. Średnio uzdolnionemu zlodziejowi otwarcie takiego zamka zajmuje mniej niż pól minuty.

Więc nie, to nie jest dobry argument wink.gif

Napisano

> Zamki w autach to kpina a nie zamki. Średnio uzdolnionemu zlodziejowi

> otwarcie takiego zamka zajmuje mniej niż pól minuty.

> Więc nie, to nie jest dobry argument

Ale zamek zniechęci gówniarzy włamujących się po paczkę fajek nieprawdaż? To już coś.

Napisano

> Oooo, biedacy, jak mi ich szkoda Przecież sami sobie tą robotę

> wymyślili

> Zajęliby się naprawdę jakimiś poważnymi problemami

Ostatnio w "MOTORZE" przeczytałem artykuł o kradzieżach samochodów. Opisano akcję policji z Katowic,która rozbiła zorganizowaną grupę,dokonującą kradzieży aut na terenie całej Polski. Grupa ta np.brała tabliczki znamionowe z wraków,kradła identyczne samochody,wpasowywała tabliczki,podrabiała papiery i sprzedawała samochody w komisach. W taki sposób ukradli jakieiś babce Seja. "Samochodówka" rozpracowywała grupę kilka tygodni,w końcu ich dorwała i odzyskała tego skradzionego Seja. Komentarz autora atykułu był taki,że jego właścicielka nawet nie zdobyła się na słowo "Dziękuje" i jeszcze miała pretensje,że tak długo to trwało,zamiast cieszyć się,że odzyskała auto,co się często nie zdarza,mimo,iż okazuję się,że policial.gif odwalili kawał dobrej nikomu nie potrzebnej roboty. cfaniaczek.gif

Napisano

> Ale zamek zniechęci gówniarzy włamujących się po paczkę fajek

> nieprawdaż? To już coś.

Tak, to już coś. Mianowicie próba znalezienia uzasadnienia dla glupich dzialań policji grinser006.gif

Nie mówię, żeby zostawiać auta otwarte, przeciwnie.

Ale karanie za zostawienie otwartego na chwilę auta to naprawdę screwy.gif

Napisano

> Tak, to już coś. Mianowicie próba znalezienia uzasadnienia dla

> glupich dzialań policji

> Nie mówię, żeby zostawiać auta otwarte, przeciwnie.

> Ale karanie za zostawienie otwartego na chwilę auta to naprawdę

Mozemy pojsc na kompromis - kazdy kto zostawi otwarte auto nie ma prawa zglosic kradziezy na Policji (co jest logiczne - zostawiajac auto otwarte to tak jakbys wystawil karteczke - 'te rzeczy mi sa niepotrzebne - bierz co chcesz'). zlosnik.gif

Napisano

> Oooo, biedacy, jak mi ich szkoda Przecież sami sobie tą robotę

> wymyślili

Akurat nie sami tylko to do nich przychodza poszkodowani ludzie, a policja ma obowiazek kazde takie zgloszenie przyjac.

> Zajęliby się naprawdę jakimiś poważnymi problemami

zapomniales dodac: ...zamiast tracic czas na stukanie na przedpotopowej maszynie przez 2 godziny protokol ze zdarzenia zlosnik.gif.

Napisano

Ty lepiej sprawdz jakie obowiazki ma kierowca w Szwecji i czy jednym z nich nie jest czasem zabezpieczenie nalezyte pojazdu po zakonczeniu jazdy...

Napisano

> Zamki w autach to kpina a nie zamki. Średnio uzdolnionemu zlodziejowi

> otwarcie takiego zamka zajmuje mniej niż pól minuty.

> Więc nie, to nie jest dobry argument

To nie jest kwestia uzdolnień złodzieja...tylko zdolności jego łamaka do zamków oraz ewentualnie wyposażenia w odpowiedni komputer. Okazuje się,że każdy gamoń może zostać złodziejem. Ale nie każdy musi być gamoniem,i może uprzykrzyć życie małym złodziejaszką i przynamniej zamknąć samochód...przecież to nie jest takie trudne. rotfl.gif

Napisano

Sorry,ale zostawianie w Polsce na ulicy otwartego auta (nawet na chwilę) to dla mnie głupota,a IMHO głupotę należy karać.

Napisano

> Ty lepiej sprawdz jakie obowiazki ma kierowca w Szwecji i czy jednym

> z nich nie jest czasem zabezpieczenie nalezyte pojazdu po

> zakonczeniu jazdy...

Co ma piernik do wiatraka?

Gdybym mieszkał w Koziej Wólce, też byś się przyczepił do mojego adresu? czerwona.gif

Napisano

> Sorry,ale zostawianie w Polsce na ulicy otwartego auta (nawet na

> chwilę) to dla mnie głupota,a IMHO głupotę należy karać.

Proponuję w takim razie mandaty za palenie papierosów,

bo to przecież gupota, a za picie alkoholu- co jeszcze gupsze- konfiskatę mienia 270751858-jezyk.gif

Napisano

> zostawiajac auto otwarte to tak jakbys wystawil karteczke - 'te

> rzeczy mi sa niepotrzebne - bierz co chcesz').

Raczej zostawiając rzeczy na widoku w aucie to tak jakbyś zostawil taką karteczkę.

Zamknięcie tego beznadziejnego zamka nie ma większego znaczenia.

Może nie wszyscy to wiedzą, ale zamki w autach są nieporównalnie

gorsze od zamków w domach i nie stanowią praktycznie żadnej przeszkody dla zlodzieja

(z wyjątkiem droższych Mercedesów)

Napisano

> Co ma piernik do wiatraka?

> Gdybym mieszkał w Koziej Wólce, też byś się przyczepił do mojego

> adresu?

To, ze przepis zapewne i w Szwecji oraz w wiekszosci cywilizowanych krajach istnieje i nie jest bzdurny.

Napisano

> Raczej zostawiając rzeczy na widoku w aucie to tak jakbyś zostawil

> taką karteczkę.

> Zamknięcie tego beznadziejnego zamka nie ma znaczenia.

> Może nie wszyscy to wiedzą, ale zamki w autach są nieporównalnie

> gorsze od zamków w domach i nie stanowią praktycznie żadnej

> przeszkody dla zlodzieja

> (z wyjątkiem droższych Mercedesów)

A co jest latwiejsze - ukrasc cos z otwartego czy zamknietego auta?

Napisano

> To, ze przepis zapewne i w Szwecji oraz w wiekszosci cywilizowanych

> krajach istnieje i nie jest bzdurny.

Jasne. Ciebie po prostu nie interesują żadne argumenty. Do widzenia czerwona.gif

Napisano

> Jasne. Ciebie po prostu nie interesują żadne argumenty. Do widzenia

Widac nie nadazasz za tokiem myslenia, wiec Ci napisze powoli i duzymi literami zlosnik.gif - swoja droga ciekawy masz sposob rozmowy.

Skoro ktos ten przepis wymysli i istnieje w ustawodastwie wielu panstw (a prawo polskie skonstruowane jest na wzor prawa niemieckiego) to znaczy, ze ktos madrzejszy od Ciebie i ode mnie mial powod ku temu, zeby akurat cos takiego w kodeksie sie znalazlo (a tutaj nie trzeba byc Einsteinem, zeby wpasc na to, dlaczego nie powinno sie zostawiac samochodu otwartego bez nadzoru - chodzi glownie o wzgledy bezpieczenstwa).

Skoro taki przepis jest (a jego slusznosc przedstawilem juz wielokrotnie w tym watku), a jedynym sposobem jego wyegzekwowania jest wlepianie mandatow to nie widze przeszkod, zeby tak nie robic.

Dodatkowe korzysci plynace z tego to:

1) zmniejszy sie liczba kradziezy;

2) odciazy to policje od zajmowania sie duperelami jakimi niewatpliwie sa sprawy dotyczace kradziezy mienia z otwartego samochodu (policja w Polsce jaka jest kazdy widzi, ale trzeba patrzec na rzeczy obiektywnie);

PS Bardziej wyczerpujaco juz sie chyba w tym temacie napisac nie dalo, mam cicha nadzieje, ze jednak do Ciebie dotrze o co biega wink.gif.

EOT

Napisano

> Skoro ktos ten przepis wymysli i istnieje w ustawodastwie wielu

> panstw (a prawo polskie skonstruowane jest na wzor prawa

> niemieckiego) to znaczy, ze ktos madrzejszy od Ciebie i ode

> mnie mial powod ku temu, zeby akurat cos takiego w kodeksie sie

> znalazlo (a tutaj nie trzeba byc Einsteinem, zeby wpasc na to,

> dlaczego nie powinno sie zostawiac samochodu otwartego bez

> nadzoru - chodzi glownie o wzgledy bezpieczenstwa).

Pozostaje pytanie: w których państwach można zostać ukranym za niezamknięcie wlasnego auta icon_rolleyes.gif

Zastanów się. Pomyśl tym zanim odpowiesz.

> Skoro taki przepis jest (a jego slusznosc przedstawilem juz

> wielokrotnie w tym watku),

Ja to też ale odwrotnie biglaugh.gif Do czego w żaden sposób się nie ustosunkowaleś.

> a jedynym sposobem jego

> wyegzekwowania jest wlepianie mandatow to nie widze przeszkod,

> zeby tak nie robic.

No a ja widzę. Bo czemu dobremu mialoby to suma sumarum slużyć niewiem.gif

> Dodatkowe korzysci plynace z tego to:

> 1) zmniejszy sie liczba kradziezy;

Na ten arument rży ze śmiechu każdy zlodziej.

Jesteś naiwny jeśli myślisz że nawet nastolatka powstrzyma taki samochodowy zamek.

Śrudokręt, pól minuty i po robocie.

> 2) odciazy to policje od zajmowania sie duperelami jakimi

> niewatpliwie sa sprawy dotyczace kradziezy mienia z otwartego samochodu

W takim razie można zmienić prawo - nie zamknąleś auta, nie masz szans na dochodzenie ani odszkodowanie- to bym popieral.

A nie "zajmowanie się pierdolami" - czym niewątpliwie jest "prewencyjne" wlepianie mandatów za niezamknięcie auta icon_rolleyes.gif

> PS Bardziej wyczerpujaco juz sie chyba w tym temacie napisac nie

> dalo, mam cicha nadzieje, ze jednak do Ciebie dotrze o co biega

No nareszcie coś konkretnie napisaleś prócz pochwal tego dziwnego prawa 20.GIF

Napisano

Prawo nakazuje zabezpieczyć auto przed uruchomieniem przez osobę niepowołaną. Jeśli wyjmę kluczyk ze stacyjki, to chyba zabezpieczyłem.

Jeśli ktoś moje otwarte auto zepchnie i dojdzie do kolizji to przecież i tak odpowiadam za jej spowodowanie i to jest karane mandatem.

A jeśli idzie sobie glina i widząc otwarte auto wlepia mandat to jest to dla mnie jednoznaczne - czyli szukanie kasy przez gminę/województwo/państwo

Coś mi suę nie podoba ta nadopiekuńczość państwowa .... mandat za niezapięcie pasów, za niezamkniecie auta, za brudne auto (też przecież można) .....

tak więc pomysł płockiej policji jest wymierzony w dojne krowy (kierowców).

Żeby nie było - ja samochód zamykam.

Napisano

Rozmowa wrocila na ludzki poziom wiec odszczekuje EOT zlosnik.gif.

> Pozostaje pytanie: w których państwach można zostać ukranym za

> niezamknięcie wlasnego auta

> Zastanów się. Pomyśl tym zanim odpowiesz.

Wiec proponowalem, zebys sprawdzil jak jest w Szwecji - latwiej zrobic to Tobie niz mi. Majac przeglad sytuacji w dwoch krajach mozna juz wyciagac jakies bardziej sensowne wnioski.

> Ja to też ale odwrotnie Do czego w żaden sposób się nie

> ustosunkowaleś.

Caly czas sie stosunkuje oink.gif przedsawiajac moje argumenty za. Ty nie widzisz sensownosci karania takich delikwentow (Twoje prawo), ja natomiast jak najbardziej - z powodow przedstawionych juz przeze mnie tutaj parokrotnie (chodzi o to, zeby nauczyc ludzi nalezytego podchodzenia do kwestii bycia kierowca, auto to nie zabawka).

> No a ja widzę. Bo czemu dobremu mialoby to suma sumarum slużyć

Patrz wyzej zlosnik.gif.

> Na ten arument rży ze śmiechu każdy zlodziej.

> Jesteś naiwny jeśli myślisz że nawet nastolatka powstrzyma taki

> samochodowy zamek.

> Śrudokręt, pól minuty i po robocie.

Rasowy zlodziej rzy, ale ilu jest ludzi, ktorzy bedac przykladnymi obywatelami zobaczyszwszy na ulicy taka okazje z niej skorzysta (moze w Szwecji niewielu, ale w Polsce jest to calkiem duzy odsetek niestety).

> W takim razie można zmienić prawo - nie zamknąleś auta, nie masz

> szans na dochodzenie ani odszkodowanie- to bym popieral.

O tym tez napisalem pare postow wyzej, ze bylby to rozsadny kompromis. Pomysl tylko jakie zaraz by sie podnioslo larum, ze jak to tak moze byc...

> A nie "zajmowanie się pierdolami" - czym niewątpliwie jest

> "prewencyjne" wlepianie mandatów za niezamknięcie auta

Po pewnym czasie policja nie musialaby zajmowac sie juz takimi pierdolami, bo ludzie bojac sie mandatow dla swietego spokoju zaczeliby zamykac auta.

IMHO wiecej czasu i papierkowej roboty zajmuje przyjecie zgloszenia o kradziezy notebooka z auta niz wlepienie mandatu.

> No nareszcie coś konkretnie napisaleś prócz pochwal tego dziwnego

> prawa

Mam wrazenie, ze nie przeczytales dokladnie tego co tutaj napisalem wczesniej wink.gif.

Napisano

Napisaliśmy już dużo, ale odpowiem Ci na to, o co pytaleś:

> Wiec proponowalem, zebys sprawdzil jak jest w Szwecji - latwiej

> zrobic to Tobie niz mi. Majac przeglad sytuacji w dwoch krajach

> mozna juz wyciagac jakies bardziej sensowne wnioski.

Nie ma takiego prawa i nie ma przewidzianych mandatów tak za niezamknięcie auta, jak i za niezamknięcie domu.

Oczywiście na pewno ma to jakiśtam związek ze zwyklą ludzką uczciwością.

W Polsce jest też latwiej dostać mandat za niezapięcie pasów

czy niezapalenie światel. Mimo to wiecej ludzi jeździ bez pasów

i bez światel. Ja tego zwyczajnie nie rozumiem. Polskie prawo

jest bardzo represyjne ale tez i ludzie sa bardzo niezdyscyplinowani.

> Po pewnym czasie policja nie musialaby zajmowac sie juz takimi

> pierdolami, bo ludzie bojac sie mandatow dla swietego spokoju

> zaczeliby zamykac auta.

No i wlaśnie w tym caly problem- jak obywatela nie ukarzesz, to nie będzie wiedzial że coś robi źle wink.gif

Ostatnio wczoraj widzialem w Sztokholmmie auto z PL z wylączonymi światlami.

Jechal za mna. Staralem sie mu pomrugac ale nie dotarlo...

Bylo ciemno, zaczelo padac... a ten nic yikes.gif

Dla takiego przydalby się mandat czerwona.gif

Napisano

> Napisaliśmy już dużo, ale odpowiem Ci na to, o co pytaleś:

zlosnik.gif

> Nie ma takiego prawa i nie ma przewidzianych mandatów tak za

> niezamknięcie auta, jak i za niezamknięcie domu.

> Oczywiście na pewno ma to jakiśtam związek ze zwyklą ludzką

> uczciwością.

I nie ma nic o tym, ze kierowca zobowiazany jest po zakonczeniu jazdy nalezycie zabezpieczyc pojazd (upewniam sie tylko zlosnik.gif)? W sumie ten przepis nie jest jakis bardzo represyjny - i oznacz tyle, ze wysiadajac z auta masz w miare mozliwosci doprowadzic do sytuacji, w ktorej sam np. sam nie odjedzie.

> W Polsce jest też latwiej dostać mandat za niezapięcie pasów

> czy niezapalenie światel. Mimo to wiecej ludzi jeździ bez pasów

> i bez światel. Ja tego zwyczajnie nie rozumiem. Polskie prawo

> jest bardzo represyjne ale tez i ludzie sa bardzo niezdyscyplinowani.

Wlasnie mam takie nieodparte wrazenie, ze mieszkajac w Szwecji, gdzie ludzie zachowuja sie bardziej normalnie myslisz "po szwedzku" - czyli bardziej na logike i tak jak to powinno wygladac.

W Polsce jednak ciagle jest tak, ze ludzie cwaniakuja, patrza na prawo jak na cos co z zalozenia utrudnia zycie, a nie porzadkuje i stad te wszystkie problemy. Tutaj ciagle bardziej potrzebny jest bacik niz marchewka frown.gif.

> No i wlaśnie w tym caly problem- jak obywatela nie ukarzesz, to nie

> będzie wiedzial że coś robi źle

W Polsce do ludzi jeszcze dlugo nie bedzie docieralo z karaniem czy bez czy robia zle (piractwo muzyczne/komputerowe, jazda po pijaku i cala masa innych przykladow) - zawsze znajda sobie tysiac argumentow na to, ze jednak to oni sa dobrzy, a panstwo zle.

> Ostatnio wczoraj widzialem w Sztokholmmie auto z PL z wylączonymi

> światlami.

> Jechal za mna. Staralem sie mu pomrugac ale nie dotarlo...

> Bylo ciemno, zaczelo padac... a ten nic

> Dla takiego przydalby się mandat

Temat swiatel to kolejny temat-rzeka. Oczywiscie w Polsce ludzie wola zaoszczedzic dwa zlote niz byc widocznym na drodze frown.gif.

Napisano

> Proponuję w takim razie mandaty za palenie papierosów,

No niestety błąd,ale przynajmniej będzie dobrym przykładem w omawianym temacie. art. 63 ust.5 PRD za:"naruszenie zakazu palenia tytoniu [...] w czasie jazdy" mandat w wysokości 50 PLN i 0 pkt.karnych. Pamiętam dobrze kiedy wprowadzono ten przepis do UPRD,jakie budził emocje i jak media rozdmuchały całą sprawę,i tak naprawdę z perspektywy czasu nic się nie zmieniło,nigdy nie słyszałem,żeby policja kogokolwiek ukarała za palenie papierosa w czasie jazdy. Martwy przepis,martwe prawo. Dlatego wydaję mi się,że cała dyskusja jest nieco pozbawiona sensu,bo żaden policjant nikogo nie ukarze mandatem za niezamknięty samochód,ma być to po prostu straszak,który zmusi co poniektórych do pomyślunku,a media robią z tego nic niewartą sensacje... zlosnik.gif

Napisano

> tak naprawdę z perspektywy czasu nic się nie

> zmieniło,nigdy nie słyszałem,żeby policja kogokolwiek ukarała za

> palenie papierosa w czasie jazdy. Martwy przepis,martwe prawo.

> Dlatego wydaję mi się,że cała dyskusja jest nieco pozbawiona

> sensu,bo żaden policjant nikogo nie ukarze mandatem za

> niezamknięty samochód,ma być to po prostu straszak,który zmusi

> co poniektórych do pomyślunku,a media robią z tego nic niewartą

> sensacje...

No nie wiem czy nic nie wartą. hmm.gif

Jest taka mądra zasada stosowana w niektórych państwach:

jeśli prawo nie może być egzekwowane, nie powinno być ustanawiane.

Innymi słowy, takie martwe przepisy powodują głównie... brak szacunku do prawa crazy.gif

"bo i tak mnie nie ukarają"

Napisano

> Poczytajcie tutaj

To jest możliwe chyba tylko w "Krainie 1000 i jednej głupoty".

Od ładnych paru lat spędzam wakacje w bardzo przyjemnym miasteczku na południu Włoch. Otóż tam wiele osób po prostu nie zamyka samochodów. Ot, tak. Podczas upałów na parkingu pod np. hipermarketem auta stoją z otwarymi oknami. Gdy zatrzymuję się przy krawężniku zeby kupić coś w sklepie, nie zamykam auta, nie zamykam okien, komórkę zostawiam między siedzeniami.

Miejscowi nie wyjmują nawet kluczyków. I co? I nic. Bo tam Policja łapie złodziei, a nie marnuje czasu na tępienie kierowców. A właściwie to już wszystkich wyłapała, bo w miasteczku praktycznie nie ma przestępczości.

Da się? Da się. Tylko trzeba chcieć. Po powrocie do kraju za każdym razem muszę się z duuuużym trudem do naszej rzeczywistości przyzwyczajać.

Napisano

> Od ładnych paru lat spędzam wakacje w bardzo przyjemnym miasteczku na

> południu Włoch. Otóż tam wiele osób po prostu nie zamyka

> samochodów. Ot, tak. Podczas upałów na parkingu pod np.

> hipermarketem auta stoją z otwarymi oknami. Gdy zatrzymuję się

> przy krawężniku zeby kupić coś w sklepie, nie zamykam auta, nie

> zamykam okien, komórkę zostawiam między siedzeniami.

> Miejscowi nie wyjmują nawet kluczyków. I co? I nic.

Kiedyś na urlopie w Turcji poznaliśmy fajnego Turka z którym się zaprzyjaźniliśmy.

A zaczęło się od tego, że był sam na plaży i idąc do wody zostawił na leżaku komórkę, portfel i klucz hotelowy icon_eek.gif

My do niego: czy się nie boi tak zostawiać? A on: nie, na tej plaży jest mało turystów zagranicznych,

a Turcy nie kradną icon_rolleyes.gif

I nie był to odosobniony przypadek. Parę dni później jechaliśmy na 2-dniową wycieczkę.

Nasz turecki przewodnik zostawił swoje auto niezamknięte, z radiem płytami CD w środku.

My: zdziwieni. A on: zobaczycie że nic się nie stanie. No i nie stało się.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.