Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Choroba szalonych wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wycieraczki (szyba przednia) w moim stilo zwariowały... po włączeniu (praca ciągła, przerywana) pracują jak należy, po czym zatrzymują się w całkiem przypadkowej pozycji - nie wracają do położenia "zerowego"... po czym przez kilkanaście sekund zupełnie nie reagują na "polecenia" dźwigni...

ASO po "zbadaniu" stwierdził, że trzeba wymienić silnik wraz z regulatorem - koszt 380zł (bez robocizny)... czy da się temu zaradzić mniejszym kosztem?

Napisano

> ASO po "zbadaniu" stwierdził, że trzeba wymienić silnik wraz z

> regulatorem - koszt 380zł (bez robocizny)... czy da się temu

> zaradzić mniejszym kosztem?

Rozebrać silnik i sprawdzić styki, jeśli zabrudzone to wyczyścić.

Jeśli juz popaliły się od tego zatrzymywania to rzeczywiście tylko nowy silnik lub ewentualnie przekładka z jakiegoś używanego.

Napisano

Zgadzam się z kolegą! Pojedz do jakiegoś mechanika, niech rozbierze i dobrze wyczyści styki! Powinno pomóc! Wymiana raczej nie powinna być konieczna! ok.gif

Napisano

> Zgadzam się z kolegą! Pojedz do jakiegoś mechanika, niech rozbierze i

> dobrze wyczyści styki! Powinno pomóc! Wymiana raczej nie powinna

> być konieczna!

Przy okazji warto nasmarować ośki wycieraczek, bo w fiatach lubią się zapiekać. crazy.gif

Napisano

> Przy okazji warto nasmarować ośki wycieraczek, bo w fiatach lubią się

> zapiekać.

Wiem coś o tym cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Serdecznie dziękuję! Porady Kolegów bardzo się przydały - styki oczyszczone, mechanizm nasmarowany - wycieraczki działają jak należy!

I na koniec mała refleksja: cała "operecja" zabrała mi raptem godzinę z hakiem, koszty minimalne (środki czyszczące, smarujące i 2 browary)... gdybym pojechał do ASO wstawiliby nowy silnik za 380zł + koszty robocizny... a co gorsza - jak znam życie - "stary" silniczek (po wyczyszczeniu styków) pewnie sprzedaliby sobie gdzieś na giełdzie, lub włożyli jako "nowy" do innego stilo... (być może trochę przesadzam, ale znam podobne przypadki).

Napisano

Właśnie za to doceniam nasze forum - wiele kosztów można uniknąć.

Dzięki wszystkim pomocnym.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Serdecznie dziękuję! Porady Kolegów bardzo się przydały - styki

> oczyszczone, mechanizm nasmarowany - wycieraczki działają jak

> należy!

> I na koniec mała refleksja: cała "operecja" zabrała mi raptem godzinę

> z hakiem, koszty minimalne (środki czyszczące, smarujące i 2

> browary)... gdybym pojechał do ASO wstawiliby nowy silnik za

> 380zł + koszty robocizny... a co gorsza - jak znam życie -

> "stary" silniczek (po wyczyszczeniu styków) pewnie sprzedaliby

> sobie gdzieś na giełdzie, lub włożyli jako "nowy" do innego

> stilo... (być może trochę przesadzam, ale znam podobne

> przypadki).

Pozwole sobie odswiezyc watek poniewaz dopadla mnie owa choroba szalonych wycieraczek smile.gif

Stad moje pytanko. Gdzie owy silniczek wycieraczek sie znajduje? Moze ktos ma udokumentowane na zdjeciach jakies prace przy tym sprzecie?

Poniewaz usterka nie wystepuje za kazdym razem licze ze uda sie to naprawic samemu zamiast wyrzucac kolejne pieniadze w bloto.

Pozdrawiam

Napisano

pod podszybiem - czyli tym czarnym plastikiem przy szybie ktory widzisz jak otworzysz maske, trzeba go zdjac (uwaga na kolki i sruby) i ma sie dostep do silnika w ktorym trzeba wyczyscic bieznie i dogiac slizgacze, robotka na popoludnie, przy okazji wyczysc i nasmaruj lozyska samych ramion zebys tego dwa razy nie musial rozbierac (uwazaj zeby nie zgiac za bardzo koncow podszybia bo bedzie odstawac, uwaga2: podszybie jest mocowane na calej dlugosci do takiego rowka pod szyba, trzeba to z wyczuciem ciagnac od szyby). powodzenia

Napisano

> pod podszybiem - czyli tym czarnym plastikiem przy szybie ktory

> widzisz jak otworzysz maske, trzeba go zdjac (uwaga na kolki i

> sruby) i ma sie dostep do silnika w ktorym trzeba wyczyscic

> bieznie i dogiac slizgacze, robotka na popoludnie, przy okazji

> wyczysc i nasmaruj lozyska samych ramion zebys tego dwa razy nie

> musial rozbierac (uwazaj zeby nie zgiac za bardzo koncow

> podszybia bo bedzie odstawac, uwaga2: podszybie jest mocowane na

> calej dlugosci do takiego rowka pod szyba, trzeba to z wyczuciem

> ciagnac od szyby). powodzenia

Dzieki bardzo. Zdam relacje jak sie z tym uporam.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przegralem. Zrobilem wszystki wieczorem w sobote. Niby dzialalo. Zostawilem na noc mowie sobie rano jeszcze sprawdze. Sprawdzam i znowu to samo. Wiec powtorka czynnosci jeszcze raz. i dalej to samo. cieeezka sprawa ten stilon smile.gif znowu kaske trzeba wyciagac....

Napisano

wyczysciles i nasmarowales lozyska samego mechanizmu? oczysciles bieznie? dogiales slizgacze?

Napisano

> wyczysciles i nasmarowales lozyska samego mechanizmu? oczysciles

> bieznie? dogiales slizgacze?

tak. rozwazam jeszcze wyczysczenie kazdego milimetra tego szajsu szczoteczka do zebow albo patyczkiem do uszu smile.gif nie mozliwe zeby sie tym razem nie udalo smile.gif

Napisano

raczej skup sie na odtluszczeniu calosci i nasmarowaniu odpowiednimi preparatami - na biezni najlepiej zeby zostal smar ten co jest - musi sie nadawac do pracy z elementami przewodzacymi. Do lozysko najlepiej jakis gesty syntetyczny - moze byc bialy towot (to taki spec smar z aso fiata). Przyszlo mi do glowy ze powinienes sam styk tez oczyscic, skoro sie przycinalo - zapewne masz utlenione powierzchnie - papierek 1000 i bedzie dobrze

Napisano

Czy te czynności zniwelują chrobotanie w czasie pracy wycieraczek??? Bo coś mi bardzo głośno chodzą.

Napisano

> raczej skup sie na odtluszczeniu calosci i nasmarowaniu odpowiednimi

> preparatami - na biezni najlepiej zeby zostal smar ten co jest -

> musi sie nadawac do pracy z elementami przewodzacymi. Do lozysko

> najlepiej jakis gesty syntetyczny - moze byc bialy towot (to

> taki spec smar z aso fiata). Przyszlo mi do glowy ze powinienes

> sam styk tez oczyscic, skoro sie przycinalo - zapewne masz

> utlenione powierzchnie - papierek 1000 i bedzie dobrze

dolaczam do grona pogromcow chorych wycieraczek smile.gif

wraz z moim portfelem dziekujemy za pomoc smile.gif

mam nadzieje ze sie zaraz znowu nie zepsuja

• 2 miesiące później...
Napisano

No i mnie dopadło, co prawda nie opisywany problem ale jednak.

mianowicie podczas pracy z okolicy napędy wycieraczek dociera głośnie chrobotanie, coś się zaciera.

I tu problem wczoraj próbowałem się tam dostać i nie wiem jak zdjąc ten plastik z podszybia, ramiona wycieraczek bez problemu, kołki zabezpieczające też nie stawiały oporu. Natomiast SAM PLASTIK PODSZYBIA ZA ŻADNE SKARBY NIE CHCE ZLEŹĆ. Nie chcę g...na połamąć. Jak się to zdejmuje ???

Czy trzeba przyp... w jakimś miejscu, ciągnąć do góry, w dół czy jak, próbowałem różnych kombinacji i nic, odpuściłem.

Prosze o pomoc nie mam zamiaru z tą pierdołą jechać do ASiO.

Napisano

> No i mnie dopadło, co prawda nie opisywany problem ale jednak.

> mianowicie podczas pracy z okolicy napędy wycieraczek dociera głośnie

> chrobotanie, coś się zaciera.

> I tu problem wczoraj próbowałem się tam dostać i nie wiem jak zdjąc

> ten plastik z podszybia, ramiona wycieraczek bez problemu, kołki

> zabezpieczające też nie stawiały oporu. Natomiast SAM PLASTIK

> PODSZYBIA ZA ŻADNE SKARBY NIE CHCE ZLEŹĆ. Nie chcę g...na

> połamąć. Jak się to zdejmuje ???

> Czy trzeba przyp... w jakimś miejscu, ciągnąć do góry, w dół czy jak,

> próbowałem różnych kombinacji i nic, odpuściłem.

> Prosze o pomoc nie mam zamiaru z tą pierdołą jechać do ASiO.

Zeby dostac sie do silnika wycieraczek nie trzeba wyjmowac podszybia. Wystarczy podniesc "do gory". Zdejmujesz gumowa oslone ktora idzie przez cala szerokosc wneki silnika. Ujawnia Ci sie miejsce gdzie podszybie styka sie z blacha. Wystarczy tam podawazyc i calosc eleganco podnosi sie do gory. Dodatkowo uwazaj poniewaz owo podszybie moglo troche "przyrosnac" do szyby. Polej to czyms najpierw zeby troche sie odczepilo.

Mam nadzieje ze zrozumiale napisalem smile.gif

pozdro

Napisano

> No i mnie dopadło, co prawda nie opisywany problem ale jednak.

> mianowicie podczas pracy z okolicy napędy wycieraczek dociera głośnie

> chrobotanie, coś się zaciera.

> I tu problem wczoraj próbowałem się tam dostać i nie wiem jak zdjąc

> ten plastik z podszybia, ramiona wycieraczek bez problemu, kołki

> Czy trzeba przyp... w jakimś miejscu, ciągnąć do góry, w dół czy jak,

> próbowałem różnych kombinacji i nic, odpuściłem.

> Prosze o pomoc nie mam zamiaru z tą pierdołą jechać do ASiO.

Witam, mam generalnie to samo chrobotanie docierające z okolic przedniej lewej (kierowcy) wycieraczki. Smarowałem już całe ramię w tym sprężynę WD40 itd. kiedyś pomogło ale nie na długo... co muszę zrobić ?

Napisano

jakos sobie tego nie wyobrazam...

podszybie (zewnwetrzne) jest mocowane u gory taka profilowana listwa ktora idzie przez cala szerokosc szyby przedniej... ogolnie trzeba ciagnac prostopadle od szyby i wyskoczy... tylko w garazu to rob - cieplym

bez zdjecia podszybia mozna co najwyzej reke tam wsunac ale zeby rozbierac mechanizm to chyba by trzeba byc ginekologiem (tym z dowcipu)

Napisano

> Witam, mam generalnie to samo chrobotanie docierające z okolic

> przedniej lewej (kierowcy) wycieraczki. Smarowałem już całe

> ramię w tym sprężynę WD40 itd. kiedyś pomogło ale nie na

> długo... co muszę zrobić ?

Lanie WD40 to jest zabójstwo dla wszelkich mechanizmów...

Jasne żeby coś odkręcić to się przydaje...Ael do zamków czy innych mechanizmów tego szitu się nie leje...WD40 jest zrobiony na bazie wody...reszte sobie sami dopiszcie...już lepiej lać olej silnikowy...

Napisano

> jakos sobie tego nie wyobrazam...

> podszybie (zewnwetrzne) jest mocowane u gory taka profilowana listwa

> ktora idzie przez cala szerokosc szyby przedniej... ogolnie

> trzeba ciagnac prostopadle od szyby i wyskoczy... tylko w garazu

> to rob - cieplym

> bez zdjecia podszybia mozna co najwyzej reke tam wsunac ale zeby

> rozbierac mechanizm to chyba by trzeba byc ginekologiem (tym z

> dowcipu)

Nie zrozumielismy sie. Mialem na mysli ze nie trzeba calkowicie go wyjmowac i odstawiac poza samochod ( mi sie nie chcialo z tym bujac bo blokowalo mi sie po bokach - przy masce ). Natomiast oczywiscie cale podszybie zostalo podniesione ( nie zrobilem szpary 3 centymetrowej i dlubalem penseta smile.gif

Napisano

> raczej skup sie na odtluszczeniu calosci

Czy ten mechanizm jest podobny do BBMowego?

Jeśli tak, to bieżnie maja być całkiem suche, zabieraki warto oczyścić papierem/pilnikiem i dogiąć, a na dodatek powiem, że warto rozebrać sam silnik i oczyścić komutator oraz szczotki, sprężynki i ich uchwyty (tu patyczki do uszu przydają się jak znalazł). O ośkach i unibalach "pająka" nie wspominam, bo to oczywiste, że ŁT-43 tam warto napchać.

Jeśli ja byłem w stanie, to każdy podoła. Nie ma żadnych pułapek.

• 2 lata później...
Napisano

mam ten sam problem... poszła 1 wycieraczka (nie dziala, jest luzna) a druga zastrajkowała 2 razy w największy deszcz na skrzyżowaniu sick.gif

Napisano

Pado, i tak długo ci wytrzymała.

żeby wycieraczki padły po ponad 1100 postach ... hehe.gif

Napisano

ja już drugi raz przeszedłem smarowanie połączeń bo chrobotało "jak myszy pod kościelną podłogą"

nie mów że nie wiesz jak zdjąć podszybie, bo tak mi się skojarzyło na pierwszy "rzut oka"

Napisano

wykrecam wycieraczki, potem sa 3 kołki.....i za cholere nie chce odejsc od szyby oslabiony.gif

Napisano

> wykrecam wycieraczki, potem sa 3 kołki.....i za cholere nie chce

> odejsc od szyby

ciągnij podszybie do góry, zacznij w rogu przy błotniku. jeśli nie jest ordynarnie przyklejone to musi odejść, delikatnie podważ i przesuwaj palcami między szybą a podszybiem do przeciwnego końca podszybia, podciągaj do góry prostopadle do szyby, potrzeba trochę siły. przy montażu nie zapomnij wyczyścić tej "kieszonki" przymocowanej do szyby i zaczepu na podszybiu, przy składaniu łatwiej się spasowują.(ja lekko przetarłem wazeleliną i po raz pierwszy zaskoczyło na całej długości i nie odstaje od szyby)

ten zaczep przypomina w działaniu zapięcie z torebek foliowych, tych zamykanych na "niby suwak"

Napisano

wycieraczki naprawione w ASO...cos sie tam wytarło, cos sie tam urwalo, cos tam sobie wylecialo...i teraz jest zrobione tak, zeby dzialac do konca zycia stilo zlosnik.gif

Napisano

podziel się: jakie aso, ile kosztowała taka naprawa

Napisano

> podziel się: jakie aso, ile kosztowała taka naprawa

wszytsko było robione "po znajomosci" w zaprzyjaznionym ASO, w ktorym od poczatku serwisuje auta, wiec z tej racji mam tam poporstu upusty grinser006.gif

Napisano

rozumiem,

czy płynność pracy ramion po takiej naprawie jest jak na nowym mechaniźmie ?

czy odczuwasz może zwiększony hałas pracy a płynność jest ok ?

Napisano

> rozumiem,

> czy płynność pracy ramion po takiej naprawie jest jak na nowym

> mechaniźmie ?

> czy odczuwasz może zwiększony hałas pracy a płynność jest ok ?

szerze mowiac nie zauwazylem zadnej roznicy, ale poczekam na jakies opady

osoba, ktora to robila, zapewnila, ze beda juz dzialac do "konca" zycia stilona grinser006.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

Witam smile.gif, padła mi wycieraczka angryfire.gif od strony pasażera, tzn nie dziala, padł chyba ten mechanizm? Da sie to jakos naprawic czy trzeba zakupić nowy mechanizm??? Narazie mam problem ze zdjeciem tego plastiku z podszybia, boje sie zeby nic nie polamac sciana.gif Moze zrobil ktorys z kolegow jakies zdjecia jak to sciagal biglaugh.gifcfaniak.gif

Napisano

W mojej wersji choroba z tego wątku była spowodowana awarią przekaźnika który znajduje się wewnątrz przełącznika zespolonego kierownicy . Nikt nie chciał się podjąć rozebrania przełącznika i wymiany owego drobiazgu, więc skończyło się wymianą całego przełącznika (alledrogo 100zł + robocizna drugie 100) . Ot i cała historia . Teraz śmigają jak nalezy biglaugh.gif

Napisano

> Witam , padła mi wycieraczka od strony pasażera, tzn nie dziala,

> padł chyba ten mechanizm?

Zapewne mechanizm, miesiąc temu przechodziłem to samo. Z trzpienia trzymającego jedno z ramion mechanizmu odpadł plstikowy "grzybek", muszisz wyjąć mechanizm i przyspawać metalową podkładkę do trzpienia(ma zastąpić grzybek) oczywiście wcześniej zakładając ramię mechanizmu na owy trzpień biglaugh.gif

Podszybie trzyma się na trzech plastikowaych kołkach.

Powodzenia waytogo.gif

Napisano

> Narazie mam problem ze zdjeciem tego

> plastiku z podszybia, boje sie zeby nic nie polamac

To proste jak "konstrukcja cepa"

zdejmujesz ramiona wycieraczek , potem wyciągasz 3 kołki rozporowe z podszybia i ciągniesz je do góry przy jednym z narożników prostopadle do szyby, jest "zapięta" na podobny zatrzask jak woreczki z zamknięciem np: na kawę rozpuszczalną. i masz dostęp do mechanizmu. przed zkładaniem oczyść szczelinę na zatrzask i sam zatrzask.

• 5 miesięcy później...
Napisano

Koledzy - mnie rowniez od pewnego czasu przesladuje choroba szalonych wycieraczek !

Przypomne - wlaczam wycieraczki (praca ciagla lub przerywana) i po chwili zatrzymuja sie w dowolnym miejscu szyby. Nie reaguja na przelacznik przez kilkanascie sekund, po czym odzywaja.

W watku opisane sa dwa potencjalne rozwiazania - czyszczenie mechanizmu oraz wymiana przekaznika. Pytanie - ktore z nich tak na prawde rozwiazuje problem ?

Pozdrawiam !

Napisano

usterka leży pod zaślepką przekładni mechanizmu, dokładnie to na stykach tam umieszczonego wyłącznika położenia skrajnego. oryginalnie Fiat (lub podwykonawca) napakował badziewiatego smaru który dostaje się na styki i powoduje szaleństwo wycieraczek, trzeba zdjąć podszybie i zdemontować z silniczka wycieraczek klapkę zasłaniającą styki, dokładnie oczyścić "bieżnię" i styki ze smaru założyć i powinno działac bez excesów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.