Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

upadłe gwiazdy

Featured Replies

Napisano

Zastanawialiście się kiedyś, jak to się dzieje, że niektóre modele popularnych niegdyś samochodów, po niedługim w sumie czasie niemal zupełnie znikają z ulic lub stają się bezwartościowe.

Weźmy np. takiego Forda Sierrę (wiem, że dzisiaj samochód właściwie niesprzedawalny), Citroena BX (czy też kilka wcześniejszych modeli cytryny)...

kilkanaście lat temu auta niezmiernie popularne, nowoczesne, pożądane...Czy też samochody takiej jak np. Safrane albo Fiat Croma – dzisiaj za bezcen można kupić wypasione TD zklimą elektryka a nawet z komputetrem w dobrym stanie z lat 90-tych!

Dzisiaj spotkanie ich na ulicy to wielkie szczęście.

I przecież nie ma ich na drogach nie dla tego, że są zbyt stare. Przecież licznie jeżdżą inne modele z tamtych czasów, nawet tej samej marki. Choćby stare eskorty, fiesty czy AX-y.

ostatnio czytałem na kąciku, że do ścierki nawet części trudno dostać...

Ciekwe jakie są tego przyczyny...Nie każde auto musi być synonimem trwałości jak Garbus czy Golf II. U konkurencji bywało różnie, ale żeby taki nagły upadek? Przecież pojazdy z demoludów, których trwałość jest nieporównywalnie niższa od ww. mają się dzisiaj o wiele lepiej. Spotkanie 20-paroletnich poldolota, malacza, strej skody czy łady to żadna sensacja.

Czy ten los podzielą również w najbliższym czasie renaut megane I, fiaty bravo/brava/marea, citroen ZX i Xara, Berlingo.

Ich ceny znacząco odbiegają w dół od przeciętnych konkurentów w podobnym wieku.

Chociaż to popularne i nienajgorsze przecież samochody (niektóre nawet całkiem trwałe i bezawaryjne i przyzwoicie wyposażone) rynek spycha je na dno – widać po cenach.

Ciekawa sprawa...

Napisano

oj malaczy tez coraz mniej, a bravo jest dobre i tanie, ciesze sie ze nie jest tak popularne jak np golfy

Napisano

Berlingo raczej nie, to dostawczak wiec bedzie praiwe zawsze poszukiwany zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawa sprawa...

Po prostu chyba jedne trzymają się lepiej a inne gorzej. Na pewno decyduje też koszt utrzymania takiego starszego samochodu - nikt pewnie nie będzie chciał kupić Safrane za 5 tys. zł i potem 2 razy tyle wydawac rocznie na naprawy wink.gif

Ja mam jeszcze inną obserwację: mianowicie niektóre modele samochodów z upływem czasu wyglądają bardziej szmatławo a inne mniej. Nie chodzi mi o ich faktyczny stan techniczny tylko o wrażenie. Pewnie głównie składa się na to zmatowiały lakier, mniej błysczące lampy, drobne deformacje blachy, wypłowiałe plastiki, zciśnięte sprężyny zawieszenia. Dla mnie koronnym przykładem takiego zeszmatławienia są chyba Fordy, a zwłaszcza Mondeo I. Co ciekawe świeży wygląd często zachowują tańsze samochody jak Fiat Punto czy Lanos.

Ciekawy jestem czy macie podobne spostrzeżenia, i co jest przyczyną takiego stanu rzeczy?

Napisano

> Ja mam jeszcze inną obserwację: mianowicie niektóre modele samochodów

> z upływem czasu wyglądają bardziej szmatławo a inne mniej. Nie

> chodzi mi o ich faktyczny stan techniczny tylko o wrażenie.

> Pewnie głównie składa się na to zmatowiały lakier, mniej

> błysczące lampy, drobne deformacje blachy, wypłowiałe plastiki,

> zciśnięte sprężyny zawieszenia. Dla mnie koronnym przykładem

> takiego zeszmatławienia są chyba Fordy, a zwłaszcza Mondeo I. Co

> ciekawe świeży wygląd często zachowują tańsze samochody jak Fiat

> Punto czy Lanos.

> Ciekawy jestem czy macie podobne spostrzeżenia, i co jest przyczyną

> takiego stanu rzeczy?

To zalezy tylko i wylacznie od wlasciciela. Moze jest tak ze Mondki sa czesciej niz punto eksploatowane jako auta uzytkowe/firmowe (np. mondki MK1 i MK2 czesto widze eksploatowane przez malarzy/tynkarzy - moze dlatego ze duze w srodku) i po prostu wiecej jezdzone/rzadziej myte itd.

Np. czesto widze zajechane i szmatlawo wygladajace Nubiry 2 (a produkowane byly od 1999 wiec nie moga byc stare) - ale wynika to z faktu ze jezdza albo na taryfie albo jako firmowki albo jako tanie ciezarowki. A mozna trafic auto stare ale swietnie utrzymane. Jak dbasz tak masz.

Napisano

> To zalezy tylko i wylacznie od wlasciciela. Moze jest tak ze Mondki

> sa czesciej niz punto eksploatowane jako auta uzytkowe/firmowe

> (np. mondki MK1 i MK2 czesto widze eksploatowane przez

> malarzy/tynkarzy - moze dlatego ze duze w srodku) i po prostu

> wiecej jezdzone/rzadziej myte itd.

> Np. czesto widze zajechane i szmatlawo wygladajace Nubiry 2 (a

> produkowane byly od 1999 wiec nie moga byc stare) - ale wynika

> to z faktu ze jezdza albo na taryfie albo jako firmowki albo

> jako tanie ciezarowki. A mozna trafic auto stare ale swietnie

> utrzymane. Jak dbasz tak masz.

Zgodzę się z tym że autko garażowane napewno wyglada lepiej niż niegarażowane. Ale czy samochodem jeździ murarz, czy jakaś babcia, to lakier matowieje tak samo... Np. taki taksówkarski merc 124 choć pełnoletni i zajeżdżony to przeważnie nie wygląda zewnętrznie źle.

Napisano

> Zastanawialiście się kiedyś, jak to się dzieje, że niektóre modele

> popularnych niegdyś samochodów, po niedługim w sumie czasie

> niemal zupełnie znikają z ulic lub stają się bezwartościowe.

> Weźmy np. takiego Forda Sierrę (wiem, że dzisiaj samochód właściwie

> niesprzedawalny), Citroena BX (czy też kilka wcześniejszych

> modeli cytryny)...

> kilkanaście lat temu auta niezmiernie popularne, nowoczesne,

> pożądane...Czy też samochody takiej jak np. Safrane albo Fiat

> Croma – dzisiaj za bezcen można kupić wypasione TD

> zklimą elektryka a nawet z komputetrem w dobrym stanie z lat

> 90-tych!

> Dzisiaj spotkanie ich na ulicy to wielkie szczęście.

> I przecież nie ma ich na drogach nie dla tego, że są zbyt stare.

> Przecież licznie jeżdżą inne modele z tamtych czasów, nawet tej

> samej marki. Choćby stare eskorty, fiesty czy AX-y.

> ostatnio czytałem na kąciku, że do ścierki nawet części trudno

> dostać...

> Ciekwe jakie są tego przyczyny...Nie każde auto musi być synonimem

> trwałości jak Garbus czy Golf II. U konkurencji bywało różnie,

> ale żeby taki nagły upadek? Przecież pojazdy z demoludów,

> których trwałość jest nieporównywalnie niższa od ww. mają się

> dzisiaj o wiele lepiej. Spotkanie 20-paroletnich poldolota,

> malacza, strej skody czy łady to żadna sensacja.

> Czy ten los podzielą również w najbliższym czasie renaut megane I,

> fiaty bravo/brava/marea, citroen ZX i Xara, Berlingo.

> Ich ceny znacząco odbiegają w dół od przeciętnych konkurentów w

> podobnym wieku.

> Chociaż to popularne i nienajgorsze przecież samochody (niektóre

> nawet całkiem trwałe i bezawaryjne i przyzwoicie wyposażone)

> rynek spycha je na dno – widać po cenach.

> Ciekawa sprawa...

Co do Gabrusa albo Golfa II to się nie zgodzę bo one nie mają ocynku. Chcesz auto, którego trałość jest legendą? Kup sobie Audi 80 B3 zeby.GIF - Audi od 1979 stosuje ocynk a VW? Widziałem wiele Golfów ale większość była już nadgryziona przez mulher.gifzeby.GIF:D:D

Co do twojego pytania to sam pomyśl. Moda się zmienia. To co kiedyś było dobre nie musi być po kilkunastu latach równie dobre co w dniu premiery, prawda? Weź też pod uwagę dostępność części. Jeśli masz samochód który tak jak te zespoły na jedną piosenke były popularne przez rok a potem szybko kończono ich produkcję to nie dziw się, że czści jeśli są to są baaaaaardzo drogie. A może problem polega na awaryjności konkretnego modelu? Ciężko powiedzieć. Wiem tylko tyle, że dzisiaj rzadko kto (mówię o tych zarabiających lepiej od większości ludzi) trzyma auto dłużej niż 3 lata.... Może po prostu nie rzuciły Ci się w oczy tam gdzie mieszkasz? Prosty przykład: Fiat Uno. W Warszawie jest trudno go zobaczyć. Jest ich sporo ale w większości ich nie widzisz a jak wyjeżdżasz za miasto to już po 20 km od granicy miasta widzisz, że co czwarte autko mijane to właśnie Uniak zeby.GIF Może trzeba wziąść pod uwagę zasobność portweli użytkowników dróg w danym mieście?

Pamiętaj też o tym, że w reguły lepsze jest wypierane przez gorsze a tańsze - może tu tkwi problem?

Pozdrawiam 20.GIFok.gif

Napisano

> Ciekawa sprawa...

Wystarczy przejechać się na zachód Europy aby stwierdzić, że tam jest inaczej. W Holandii na przykład jeździ dużo starszych samochodów ale są one maksymalnie zadbane, czyste itd. Moim dziesięciolatkiem nie czułem się tam wcale źle zlosnik.gifwink.gif W pewnym komisie spotkałem właśnie takiego 10-letniego Safrane, kosztował tyle, że w Polsce za tą kasę dwa byś kupił...

Napisano

> Wystarczy przejechać się na zachód Europy aby stwierdzić, że tam jest

> inaczej. W Holandii na przykład jeździ dużo starszych samochodów

> ale są one maksymalnie zadbane, czyste itd. Moim

> dziesięciolatkiem nie czułem się tam wcale źle W pewnym

> komisie spotkałem właśnie takiego 10-letniego Safrane, kosztował

> tyle, że w Polsce za tą kasę dwa byś kupił...

Tam po pierwsze nie sypią soli na drogi w zimie wink.gif I dlatego auta dłużej wytrzymują wink.gif Poza tym tam jest inne podejście do samochodu sciana.gifok.gif

Napisano

> Tam po pierwsze nie sypią soli na drogi w zimie I dlatego auta

> dłużej wytrzymują Poza tym tam jest inne podejście do samochodu

podejście jest takie, że 10-letni samochód wcale nie jest złomem i nie wstydzą się nim jeździć, w Polsce 10-letnie samochody traktujemy jak zło konieczne...

a co do soli to byłem akurat w rejonie gdzie solą wali od Morza Płn., bardziej słonego niż Bałtyk zlosnik.gif

Napisano

> Wystarczy przejechać się na zachód Europy aby stwierdzić, że tam jest

> inaczej. W Holandii na przykład jeździ dużo starszych samochodów

> ale są one maksymalnie zadbane, czyste itd. Moim

> dziesięciolatkiem nie czułem się tam wcale źle W pewnym

> komisie spotkałem właśnie takiego 10-letniego Safrane, kosztował

> tyle, że w Polsce za tą kasę dwa byś kupił...

Nie jestem pewny tego, ale wydaje mi się, że na takie samochody na zachodzie są pewnego rodzaju ulgi podatkowe i ubezpieczeniowe i stąd się bierze ich wyższa cena i sama chęć do użytkowania.

Napisano

czym starsze to podatki wieksze

a co do holandi to tam sa mega zaniedbane auta podobnie jak we francji

Napisano

> Czy ten los podzielą również w najbliższym czasie renaut megane I,

> fiaty bravo/brava/marea, citroen ZX i Xara, Berlingo.

> Ich ceny znacząco odbiegają w dół od przeciętnych konkurentów w

> podobnym wieku.

Hmm.Dlaczeog nie dziwi mnie w tym gronie obecnosc szczegolnie francuzow oraz fiatow?

Napisano

> czym starsze to podatki wieksze

> a co do holandi to tam sa mega zaniedbane auta podobnie jak we

> francji

mam odmienne zdanie mimo, że byłem w NL tylko 2 tygodnie smirk.gif

pokaż mi na na ulicach Poznania np. takiego Mercedesa w takim stanie jak na zdjęciu a zapewniam Cię, że to nie jedyny widziany przeze mnie w takim stanie

277365688-mesiu.jpg

zdjęcie zrobione w poprzecinanym kanałami, wilgotnym Amsterdamie smile.gif

post-13549-14352473199237_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

rzeczywiści, z MI czas nie obchodzi się łaskawie, a do tego jego niegdyś modna linia doś mocno się opatrzyła i raczej nie wygląda dziś trendy zlosnik.gif

Napisano

bo to auto posiada milosnik tego modelu/marki ale generalnie auta z holandi sa strasznie zaniedbane i nie mowie to o mechanice tylko wnetrze poprostu skundlone

Napisano
  • Autor

nie byłbym tego taki pewien-nie słyszałem o jakiejś ponadprzeciętnej awaryjności magana I i I,5 grinser006.gif a ceny mają niiiiiiiiiiiskie. Megan w D sprzedawał sie gorzej tylko opd golfa więc auto nie było takie szrotowate. Zresztą tak jak pisali inni na zachodzie auta używane z tego samego segmentu kosztują podobnie. Różnice w cenach nie są tak drastyczne jak w PL.

Przecież używaną megankę 1,5dCI kupisz za niemal połowe ceny Octavi czy golfa 1,9 TDI. a samochody podobne. Nie mów mi, że obiektywna różnica w jakości tych samochodów (o ile w ogóle jest) jest warta klilkananście tysięcy PLN?

Ale Pl taki rynek, to już wiemy grinser006.gif

i ja sie na to nie obrażam..

zastanawiam się tylko nad przyczynami takiego stanu rzeczy.

I nawiązując do twojego poglądu to raczej by stawiał na image marki (np VAG-i) a nie na ich absolutnie totalną bezawaryjność.

Napisano
  • Autor

tak, tylko, że za jkei pieniądze - pewnie tak ja dzisaij renaut rapid - za "pięc złotych" zlosnik.gif

Napisano

tylko, że uno jeździ po drogach już 22 lata 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

i myśle, że jeszcze z 8 lat spokojnie pojeździ wink.gif

Napisano

> bo to auto posiada milosnik tego modelu/marki

to w takim razie dużo tam takich miłośników zlosnik.gif

> ale generalnie auta z

> holandi sa strasznie zaniedbane i nie mowie to o mechanice tylko

> wnetrze poprostu skundlone

Może masz na myśli auta emigrantów (zazwyczaj ciemnoskórych) które przeważnie są w opłakanym stanie, ja zauważyłem, że "rdzenni" Holendrzy dbaja o swoje auta.

Napisano

> bo to auto posiada milosnik tego modelu/marki ale generalnie auta z

> holandi sa strasznie zaniedbane i nie mowie to o mechanice tylko

> wnetrze poprostu skundlone

jeszcze gorsze sa auta z belgi

zlosnik.gif = shrek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.