Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez - spalanie

Featured Replies

Napisano

Halo. Mam pytanko, czy Polonez z silnikiem rovera moze spalać nawet 13 litrów ? Chociaż silnik ten jest wyciagnięty i ma ponad 100 KM to wątpie żeby spalał więcej niż silnik 1.6 czy też klasyczny 1.5. Proszę o szybką odpowiedź. Dzięki.

Napisano

> Halo. Mam pytanko, czy Polonez z silnikiem rovera moze spalać nawet

> 13 litrów ? Chociaż silnik ten jest wyciagnięty i ma ponad 100

> KM to wątpie żeby spalał więcej niż silnik 1.6 czy też klasyczny

> 1.5. Proszę o szybką odpowiedź. Dzięki.

Koledze pali 11 srednio oczywiscie, jak mialem 1.6 to srednio tez palil okolo 11. Dane podaje oczywiscie dla LPG. Jak pocisniesz to i Punto 1.2 60 KM spali 13, wszystko zalezy od stylu jazdy, obciazenia, warunkow.

Napisano

> 13 litrów ?

Człowieku-użytkownicy poloneza dali by wiele zeby ich samochody tyle paliły(rzadko który schodzi do 13L na 100ke...)

Taki stereotypowy żart,który zawiera 90% prawdy... zlosnik2.gif

Napisano

1.6 kumpla pali kolo 13 - benzyny

hehe.gif

Napisano

Mi polonez 1,6 SPI na wtrysku Magneti Marelli, bez kata palił 11-15, średnio 12 po mieście, w trasie jechany BARDZO lajtowo (pyr-pyr, nocką do Gdańska) wciągnął rekordowo tylko 8/100.

Ale 1,4 normalnie jeżdżony PODOBNO pali mniej.

Napisano

> sąsiad ma, średnio 8.5 litra, jazda lajtowa

ta i pewnie ultra-uboga mieszanka wypalająca gniazda zaworów. zlosnik.gif

Napisano

> ta i pewnie ultra-uboga mieszanka wypalająca gniazda zaworów.

co mnie to interesuje, to nie moje wozidło, mnie to wisi,

skoro twierdzi, że tyle to piszę..

BTW: mnie Zetec 1.8 w Mundku pali poniżej 8-ki, też mam super ubogą? grinser006.gif

Napisano

> ta i pewnie ultra-uboga mieszanka wypalająca gniazda zaworów.

Polonez ciężka bryka, a silnik 1,4 Rovera jest bardzo dobry.

Z tego wynika, że w mieście dużo może spalić, szczególnie jak masz nogę ciężką, a w trasie jak jedziesz do 100 km/h to spala mało.

Ja kiedyś miałem poldosa 1,6 GLE i w trasie spala czasami około 8 -9 l 100. Ale to było przez pierwszy 1000 km od regulacji zaworów, gaźnika itd. Potem dochodził do 18 l w mieście. I tak do następnego serwisu.

Napisano

Polonezy gaźnikowe palą duużo. Niestety, ustawienie zapłonu, zaworów, gaźnika powinno się przeprowadzać po każdej jeździe, bo jakieś krasnoludki wszystko pier... na bieżąco. W mieście spalanie pow. 15l to standard.

1.4 MPI pali mniej, ale najoszczędniejszy jest 1.9 D. Jednak nie warto pchać się w Poldka. Strasznie się psują i rdzewieją.

Moja Nubira 2.0 pali mniej, niż były Poldek Ojca. On też jeździ Nubira 2.0 i się cieszy, ze tak mało wydaje na noPB i LPG yay.gif

Napisano

> co mnie to interesuje, to nie moje wozidło, mnie to wisi,

> skoro twierdzi, że tyle to piszę..

> BTW: mnie Zetec 1.8 w Mundku pali poniżej 8-ki, też mam super ubogą?

Po prostu miałem Poldka i znam kilku właścicieli Poldków i widzę ile z reguły one palą... (w mieście nawet do 15l/100)

Chociaż, podobno zdarzają sie oszczędne egzemplarze...

Napisano

Możecie mi wierzyć lub nie, ale mój Poldek potrafił w mieście (Warszawa) spalić tylko 10,5 LPG. ustawiony był normalnie, jeździłem też raczej normalnie - bez butowania specjalnego i jazdy w kapeluszu... W trasie rekord ok. 8 literków LPG, ale to było na 5 biegu cały czas i po nocy. Gdy silnik przekroczył swym przebiegiem 140 000 km spalanie wzrosło... o ok. 1 litr. Mój egzemplarz znam od początku (od zawsze w rodzinie) i zawsze był oszczędny. Kluczem do takiego spalania była dość częsta regulacja wykonywana przezemnie. Silnik gaźnikowy, pojemność 1,6, rok produkcji 1991. Jeżdżę nim do dziś smile.gif

Napisano

> Możecie mi wierzyć lub nie, ale mój Poldek potrafił w mieście

> (Warszawa) spalić tylko 10,5 LPG. ustawiony był normalnie,

> jeździłem też raczej normalnie - bez butowania specjalnego i

> jazdy w kapeluszu... W trasie rekord ok. 8 literków LPG, ale to

> było na 5 biegu cały czas i po nocy. Gdy silnik przekroczył swym

> przebiegiem 140 000 km spalanie wzrosło... o ok. 1 litr. Mój

> egzemplarz znam od początku (od zawsze w rodzinie) i zawsze był

> oszczędny. Kluczem do takiego spalania była dość częsta

> regulacja wykonywana przezemnie. Silnik gaźnikowy, pojemność

> 1,6, rok produkcji 1991. Jeżdżę nim do dziś

W Polonezie spalanie to kwestia szczęścia. gdzieś czytałem, że przy produkcji był problem z dokładnym ustawieniem cylindrów - w związku z czym nie były idealnie równoległe do siebie.

Dlatego tłok chodził czasami lekko po skosie - co zwiekszało tarcie i straty. Niektóre egzemplarze miały wszystko dobrze, niektóre nie i stąd takie różnice w spalaniu.

Napisano

> Polonezy gaźnikowe palą duużo. Niestety, ustawienie zapłonu, zaworów,

> gaźnika powinno się przeprowadzać po każdej jeździe, bo jakieś

> krasnoludki wszystko pier... na bieżąco. W mieście spalanie pow.

> 15l to standard.

Opowieści z mchu i paproci.

> 1.4 MPI pali mniej, ale najoszczędniejszy jest 1.9 D. Jednak nie

> warto pchać się w Poldka. Strasznie się psują i rdzewieją.

Wszystlo zależy od tego, jak były serwisowane. Z rdzą też jest różnie.

> Moja Nubira 2.0 pali mniej, niż były Poldek Ojca. On też jeździ

> Nubira 2.0 i się cieszy, ze tak mało wydaje na noPB i LPG

Jeżeli Nubira 2.0 pali mniej od Poloneza, to musiał być w naprawdę

w 'niezłym' stanie. frown.gif

Napisano

znam wielu właścicieli Polonezów i największa wartość z jaką sie spotkałem to 12 litrów LPG w mieście .. jak auto pali 15 czy wiecej to na pewno coś jest zepsute .. Ja jeździłem Polonezem 1600 GLI na benzynie i średnio palił 9l/100 z tym, że w trasie potrafił zejsć nawet do 6,8 a w miescie w zime max 10,1 l/100lm.. wszystko zalezy od stanu technicznego samochodu i raczej należałoby odwrócić stwierdzenie "zdarzają sie oszczedne egzemplarze" (jak na Poloneza oczywiscie, bo zaden Polonez nie jest oszczedny) na stwierdzenie "zdarzaja sie egzemplarze paliwożerne" .. Znacznie większe rozbieżności występowały w latach 80-tych, i z tąd do dziś takie mity, które nadal pokutują nie mając odniesienia do nowszych modeli ... A co do Rovera to wszystko zależy od tego jak ciężką ma się nogę .. Rover to wysokoobrotowy silnik i wystarczy jeździć często ponad 120 km/h i spalanie drastycznie wzrasta bo to już są obroty rzędu 4 tys .. a maksymalny moment obrotowy osiąga dopiero przy 5000 .. Rover jest dość oszczedny ale w spokojnej jezdzie ..

Napisano

> Jeżeli Nubira 2.0 pali mniej od Poloneza, to musiał być w naprawdę

> w 'niezłym' stanie.

Chociaż Nubira to DU, to jednak auto z zupełnie innej epoki - miliony lat po Mulonezie.

Kiedyś cała moja rodzina rozbijała się Polędwicami, teraz został tylko jeden i... pali najwięcej = więcej od Nubir 2.0 (moja i Ojca), więcej od Passata 2.0, od 11-letniej Astry 1.6 i innychpojazdów ciotek, wujków...

BTW jedyną zaletą Poldka jest cena zakupu, ale koszty exploatacji, to już wysokie.

Napisano

Ojciec ma poloneza rocznik 90. Przebieg około 70tyś km. Strasznie mało jeżdzony. Na trasie pali 7l. benzyny. Miasto ok 10l a zima w miescie 12l. Gazu nie ma! Silnik to 1,5 82KM na gazniku. Poldek ma juz prawie 16lat, lakier oryginalny, nie bity, idzie go rozpedzić do 160km/h.

Napisano

> BTW jedyną zaletą Poldka jest cena zakupu, ale koszty exploatacji, to

> już wysokie.

nie są wyższe niż w większości popularnych samochodów .. wręcz niższe, choć nie tak drastycznie jak to bywało w latach 90-tych ..

Napisano

Kiedyś rozmawiałem z kolesiem który jeździ Felicją 1.3 68km-na pytanie ile mu gazu pali odparł..13 litrów... hehe.gif

Napisano

> nie są wyższe niż w większości popularnych samochodów .. wręcz

> niższe, choć nie tak drastycznie jak to bywało w latach 90-tych

> ..

Są wyższe, nie z powodu cen, ale konieczności częstych napraw.

Napisano

> Są wyższe, nie z powodu cen, ale konieczności częstych napraw.

tylko, że mówiąc ogólnie Polonez mamy spektrum lat 1978-2002 więc faktycznie jeśliby kupić auto 20-letnie mocno sfatygowane można mówić o częstych naprawach .. jeśli mówimy o rocznikach młodszych i zadbanych to już niekoniecznie ..

Napisano

> tylko, że mówiąc ogólnie Polonez mamy spektrum lat 1978-2002 więc (...)

Rajt. Ja w sumie myślę o przedziale wiekowym 1988-1993. Z takimi miałem dużo do czynienia. Ten z '88 miał lepsze blachy, ale nie można było go wyregulować za Chiny Ludowe, a chlał jak jakiś Rusek (za przeproszeniem).

Napisano

> W Polonezie spalanie to kwestia szczęścia. gdzieś czytałem, że przy

> produkcji był problem z dokładnym ustawieniem cylindrów - w

> związku z czym nie były idealnie równoległe do siebie.

> Dlatego tłok chodził czasami lekko po skosie - co zwiekszało tarcie i

> straty. Niektóre egzemplarze miały wszystko dobrze, niektóre nie

> i stąd takie różnice w spalaniu.

Dokladnie- z Polonezami to byla totalna loteria! Moj tata mial kiedys (przelom lat 80 i 90-tych) Poldka 1.5 GLE z 88 roku, ktory na trasie spalal (przy ciezkiej, ale i umiejetnej nodze taty) okolo 9-10 litrow benzyny. Pod koniec 95 roku kupil nowego 1.6GLI, ktory- w co malo kto wierzy, ale tata skrzetnie notowal kazde tankowanie (najczesciej do pelna) i wyliczal spalanie, wiec jest to fakt- na trasie (predkosci w zakresie 90-140km/h) spalal 6,5-7 litrow PB95! Naprawde ciezko go bylo przymusic do spalenia 8-9 litrow benzy na 100km (w jezdzie mieszanej). Niestety ten nader udany egzemplarz zostal nam skradziony po dwoch latach i przebiegu okolo 40 kkm frown.gif.

Pozdrawiam!

Napisano

> Dokladnie- z Polonezami to byla totalna loteria! Moj tata mial kiedys

> (przelom lat 80 i 90-tych) Poldka 1.5 GLE z 88 roku, ktory na

> trasie spalal (przy ciezkiej, ale i umiejetnej nodze taty) okolo

> 9-10 litrow benzyny. Pod koniec 95 roku kupil nowego 1.6GLI,

> ktory- w co malo kto wierzy, ale tata skrzetnie notowal kazde

> tankowanie (najczesciej do pelna) i wyliczal spalanie, wiec jest

> to fakt- na trasie (predkosci w zakresie 90-140km/h) spalal

> 6,5-7 litrow PB95! Naprawde ciezko go bylo przymusic do spalenia

> 8-9 litrow benzy na 100km (w jezdzie mieszanej). Niestety ten

> nader udany egzemplarz zostal nam skradziony po dwoch latach i

> przebiegu okolo 40 kkm .

> Pozdrawiam!

ciężko porównać model 88 a 95 żeby mówić o loterii .. przecież po coś fabryka robiła pewne modyfikacje .. silnik 1500 SLE siłą rzeczy więcej palil od GLI .. o loterii można mówić w przypadku samochodów mniej więcej z jednego okresu. Kiedys magazyn Auto Motor i Sport wziął do testów dwa nowe Polonezy Caro GLI na dystans 20 tys km. Były wyprodukowane w odstępie około 2 tygodni .. Rezultaty ? jeden spalił średnio 9,28 .. drugi 8,08 .. Loteria dalej obowiązuje dla większości marek, tyle, że z mniejszym nasileniem niż miało to miejsce z Polonezem ...

Napisano

polonez teścia 1,6 na wielowtrysku '99 rocznik spalił w trasie (sam jechałem i dolewałem do pełna) 450 km-7,3 litra na setkę benzynki 98 NoPB...,tzn.mniej niż moja bravka,komfort jazdy całkiem znośny...

Napisano

> ciężko porównać model 88 a 95 żeby mówić o loterii .. przecież po

> coś fabryka robiła pewne modyfikacje .. silnik 1500 SLE siłą

> rzeczy więcej palil od GLI .. o loterii można mówić w przypadku

> samochodów mniej więcej z jednego okresu. Kiedys magazyn Auto

> Motor i Sport wziął do testów dwa nowe Polonezy Caro GLI na

> dystans 20 tys km. Były wyprodukowane w odstępie około 2 tygodni

> .. Rezultaty ? jeden spalił średnio 9,28 .. drugi 8,08 ..

> Loteria dalej obowiązuje dla większości marek, tyle, że z

> mniejszym nasileniem niż miało to miejsce z Polonezem ...

Moze porownanie niefortunne (chociaz to badz co badz zaletwie lekko zretuszowana konstrukcja) , ale z tego co wiem poldki 1.6 GLI nie wylamuja sie z "zasad loterii" i spalaja oraz przyspieszaja bardzo roznie. Nasz byl najwyrazniej wyprodukowany w czwartek cool.gif.

Napisano

Wiem że polonez w pracy Caro Plus, rocznik chyba 2000 ma normę 13l/100km i mniej wiecej tyle pali zlosnik.gif

Napisano

Witam!

Ja jakiś czas jeździem polonezem 1.5gle i srednie spalanie (70% miasto) było w granicach 12-14L, teraz gdy silnik już pada (panewki, pierścienie, itp) pali ok 16L.

Napisano

> Polonezy gaźnikowe palą duużo. Niestety, ustawienie zapłonu, zaworów,

> gaźnika powinno się przeprowadzać po każdej jeździe, bo jakieś

> krasnoludki wszystko pier... na bieżąco. W mieście spalanie pow.

> 15l to standard.

> 1.4 MPI pali mniej, ale najoszczędniejszy jest 1.9 D. Jednak nie

> warto pchać się w Poldka. Strasznie się psują i rdzewieją.

A mój strupieszały gaźnikowy 1.6 palił całkiem oszczędnie. W trasie przy prędkościach rzędu 120-130 km/h brał średnio 7,5-8,5 litrów benzyny, w mieście w zimie na krótkich odcinkach maksymalnie 12 litrów, a średnia oscylowała ciut poniżej 10 litrów przy przebiegach 2/3 miasto 1/3 trasa. Dodam że nie jeździłem kapeluszniczo.

Silnik był z trucka, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.