Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

126p na BLOSie

Featured Replies

Napisano

Nie tylko w Erze takie rzeczy grinser006.gif. Narazie jest to "wrzucone", ale sprawdziło się i działa. Przepustnica jest z opla biglaugh.gif.

277393229-blos1.jpg

Stożek 270751858-jezyk.gif

277393229-blos2.jpg

277393229-blos3.jpg

post-17477-14352473362771_thumb.jpg

Napisano

> Nie tylko w Erze takie rzeczy . Narazie jest to "wrzucone", ale

> sprawdziło się i działa. Przepustnica jest z opla .

> Stożek

Blos + reszta instalki i wartość malucha podwojona. grinser006.gif

A na serio, to zdaje się nie jest taki zwykły maluch. Siakiś napis ...motorsport tam widać. Ciekawe czy woda w obiegu mu się nie zagotuje, zwłaszcza po zgaszeniu silnika?

Ciekawe jak to naprawdę zadziała. U kilku osób, ze mną włącznie, położenie blosa w podobny sposób jak na fotce odbijało się czkawką - mieszanka była zbyt uboga i silnik nie miał mocy.

Napisano
  • Autor

> Blos + reszta instalki i wartość malucha podwojona.

> A na serio, to zdaje się nie jest taki zwykły maluch. Siakiś napis

> ...motorsport tam widać. Ciekawe czy woda w obiegu mu się nie

> zagotuje, zwłaszcza po zgaszeniu silnika?

> Ciekawe jak to naprawdę zadziała. U kilku osób, ze mną włącznie,

> położenie blosa w podobny sposób jak na fotce odbijało się

> czkawką - mieszanka była zbyt uboga i silnik nie miał mocy.

Maluch jest przygotowany do KJS

IMG_5760.jpg

nawet wygrywamy zlosnik.gif

277375488-puchar1.jpg

Co do obiegu wody to napewno pójdzie przez pompkę, a to jak wspomniałem zostało wrzucone w celach testowych jak narazie.

Napisano

Jaka fajna nagrzewniczka nawinięta zlosnik.gif

Napisano

> Stożek

teraz sie ubawiłem po tych fotkach

a cos wiecej? jeździ to wogole ? gdzie ma butle ?

ale rozwalił mnie najbardziej przewód gazowy okręcony o rure kolektora wydechowego hahaha.gif

Napisano

> teraz sie ubawiłem po tych fotkach

> a cos wiecej? jeździ to wogole ? gdzie ma butle ?

> ale rozwalił mnie najbardziej przewód gazowy okręcony o rure

> kolektora wydechowego

Nie widziales nigdy podgrzewanej listwy wtryskiwaczy ??? hmm.gif

zlosnik2.gifhehe.gifhahaha.gif

Napisano

> teraz sie ubawiłem po tych fotkach

> a cos wiecej? jeździ to wogole ? gdzie ma butle ?

> ale rozwalił mnie najbardziej przewód gazowy okręcony o rure

> kolektora wydechowego

to nie jest przewód gazowy tylko z wodą obieg do ogrzewania reduktora - się mi wydaje

a ta fajka w górę to chyba odpowietrznik rotfl.gif

Napisano

wielkie gratulacje zwłaszcza że sam mam jeszcze Fiata 126p wink.gif

którym jeżdze tylko dla przyjemnosci w soboty i niedziele.

Napisano

A tak konkretnie to z jakiego Opla???

IMHO to jest ni mniej ni wiecej tylko przepustnica z... Felicii 1.3MPI cfaniaczek.gif.

Napisano

> to nie jest przewód gazowy tylko z wodą obieg do ogrzewania reduktora

> - się mi wydaje

Dokladnie tak smile.gif. To czeste rozwiazanie w przypadku Kaszlaka (i innych wiatrolapow).

Zazwyczaj dodaje sie jeszcze zbiorniczek wyrownawczy, obieg plynu do ogrzewania reduktora zapewnia dawna pompa paliwowa (w tym konkretnym przypadku tak nie zrobiono), a bene pompuje dodatkowa elektryczna pompa benzynowa lub (tak ja w tym konkretenym przypadku) autko pomyka wylacznie na lpg.

Napisano

> Maluch jest przygotowany do KJS

> nawet wygrywamy

> Co do obiegu wody to napewno pójdzie przez pompkę, a to jak

> wspomniałem zostało wrzucone w celach testowych jak narazie.

No ale jak on został dopuszczony do KJS-ów, skoro musiał przejśc badanie techniczne, a jak wiemy silnik chłodzony powietrzem nie może być zasilany gazem (według przepisów oczywiście)??? hmm.gif

Napisano

Quote:

Porady : ogolne : BLOS - czyli gaźnik gazowy zamiast typowego pierścieniowego miksera

Tekst pochodzi z wypowiedzi naszego klubowicza na forum fordclubpolska.org.

Gaźnik produkcji włoskiej nazywa się "Blos". Dokładna zasada działania jest prosta i polega na pomiarze przepływu masowego za pomocą pneumatycznego mechanizmu, który jednocześnie zajmuje się podawaniem gazu dokładnie proporcjonalnie do masy przepływającego powietrza. Cały taki "blos" nie dławi przepływu powietrza w zauważalny sposób - jego średnica satysfakcjonuje nawet duże silniki. Sam gaz nie jest sterowany żadnym silnikiem krokowym. Aby być "legal" tam, gdzie głupawa ustawa wymaga elektronicznej regulacji dawki, silnik krokowy zostawia się "na sztukę" otwarty. De facto reduktor powinien być połączony z blosem na krótko, beż żadnych regulacji, śrubek, zaworków etc.

Można nawet nazwać to systemem pierwszej generacji - nie zawiera żadnej elektroniki, będąc jednocześnie wyjątkowo skutecznym. Producent i właściciel patentu, firma BRC zakończyła produkcję jakieś 2 lata temu ze względu na brak możliwości stosowania tego rozwiązania ponieważ ustawy krajów - odbiorców (głównie UE) zaczęły w pojazdach z katalizatorem wymagać elektronicznej regulacji dawki (pomimo iż jest wielokrotnie bardziej powolna i nieproporcjonalna w porównaniu do takiej metody jak "blos" + wymaga dość żmudnego strojenia). Dziś już dość trudno kupić taki gaźnik gazowy (zwany też niekiedy mikserem przepływowym). Ogólnie żywy dowód że głupi urząd potrafi zniszczyć każdą dobrą ideę.

Jeżeli zauważymy, że gaz jest dawkowany proporcjonalnie do przepływu, to od razu można to nazwać inaczej - za pomocą blosa można ustawić stały stosunek powietrza do paliwa - np. 13:1. Nie jest to może optimum jak chodzi o spalanie, bo dla niewielkich obciążeń lambda może być wyższa bez szkody dla silnika - ale już dla mocniejszego depania pedału gazu - nie. Można przyjąć że parametry auta będą takie, jak przy zastosowaniu idealnie zestrojonej instalacji wtrysku gazu, ale auto będzie nieco bardziej paliwożerne (aczkolwiek oczywiście będzie mniej palić niż auto z konwencjonalnym mikserem - o czym za chwilę). Jeżeli ustawimy jakiś skład dla konkretnych obrotów, to będzie on taki sam od zera do bohatera Na tym polega genialność i skuteczność blosa.

Konwencjonalny mikser bazuje na wysysaniu gazu za pomocą podciśnienia. Musi więc zwężać przepływ aby ciśnienie za zwężką spadło. Zazwyczaj taka technika owocuje przelewaniem auta z dołu lub z góry - w zależności jak dobierzemy średnicę miksera. Auto musi odpalać na benzynie (jest bardzo czułe na temp). Zwykle też grożą nam wybuchy nadmiarowego gazu lub prychanie z wydechu.

Z gaźnikiem gazowym takie zjawiska nie wystąpią nigdy. Można sobie darować głupawe klapki przeciwwybuchowe, zwężki i cały ten cyrk. Silnik na benzynie ssie bez ograniczeń, podobnie nie jest dławiony na gazie. Można stosować filtry stożkowe, doloty rezonansowe, turbo (suszareczki muszą jednak mieć reduktor z ciśnieniem zależnym od ciśnienia doładowania - albo kupuje się odpowiedni reduktor albo przerabia istniejący przez dołożenie kompensacji - jedna dziurka + rurka - choć nie każdy da się niestety przerobić). Wszystko to wynika z zasady pracy "blosa" - reakcji tylko na przepływ a nie na podciśnienie.

Ciekawe też jest to, że czas reakcji takiego systemu na "kickdown" jest naprawdę super. Nie ma dławienia się, nie ma niekiedy zauważalnego opóźnienia.

Sam mam auto które pali tylko benzynę. Mój wybór Z racji zawodu kocham przedmioty obłożone elektroniką do bólu. Ale piszę pozytywnie o gażniku gazowym dlatego, że aż wierzyć się nie chce, że ten banalny w swojej prostocie wymysł makaroniarzy działa tak skutecznie....

Panowie - możecie na tym robić nawet auta wyścigowe bez problemu tak mocne jak najbardziej wyszukane benzyniaki - cztery takie gaźniki - po jednym na każdy cylinder, dwa reduktory. Krótkie ssanie na trąbkach. I kręci jak pop....ny na gazie

Dodatkowa uwaga - takie cudo stroi się na hamowni. Nie zajmuje to zbyt długo bo do regulacji jest tylko jeden parametr (skład mieszanki w całej skali obrotów ten sam) + dawka dla wolnych obrotów (de facto offset dawki). Całość realizuje wzór DAWKA = A * PRZEPŁYW + B

...i wpływamy na A i B. Stąd zestrojenie na igiełkę na hamowni zajmuje to niebotycznie krócej niż zestrojenie pełnego wtrysku gazu - a efekt naprawdę ten sam.

Pan Jacek z ProjectXs nie łgał - to tyle kosztuje (circa 400 pln brutto + koszt strojenia i montażu). Silniczek krokowy, klapki, zwężki, śrubki dławiące możemy sprzedać na złom

Napisano

> Quote:

> Porady : ogolne : BLOS - czyli gaźnik gazowy zamiast typowego

> pierścieniowego miksera

Blos nie jest wcale tak rewelacyjny jak tam piszą.

Na DOBRYM mikserze i parowniku da się to samo zrobić. Blos jest powieleniem 2 stopnia regulacji parownika i stąd problemy w regulacji, pomimo wykręcenia śróbki na maksa.

No i typowy problem, to konieczność własnego przycinania szpary w gwizdku rotfl.gif - wolę kręcić śrubką w parowniku, niż pilnikiem gwizdek piłować w ramach strojenia.

Napisano

> No ale jak on został dopuszczony do KJS-ów, skoro musiał przejśc

> badanie techniczne, a jak wiemy silnik chłodzony powietrzem nie

> może być zasilany gazem (według przepisów oczywiście)???

A niby wedlug jakich to przepisow silnik chlodzony powietrzem nie moze byc przystosowany do zasilania gazem zlosnik.gif?

Napisano

> Blos nie jest wcale tak rewelacyjny jak tam piszą.

> Na DOBRYM mikserze i parowniku da się to samo zrobić. Blos jest

> powieleniem 2 stopnia regulacji parownika i stąd problemy w

> regulacji, pomimo wykręcenia śróbki na maksa.

> No i typowy problem, to konieczność własnego przycinania szpary w

> gwizdku - wolę kręcić śrubką w parowniku, niż pilnikiem gwizdek

> piłować w ramach strojenia.

Blos ma się tak do palnikowego miksera jak gaźnik o stałym podciśnieniu do gaźnika ze stałą gardzielą (np gaźnik opadowy). To nadal gaźnik ale jest o klasę lepszy.

Napisano

> Blos ma się tak do palnikowego miksera jak gaźnik o stałym

> podciśnieniu do gaźnika ze stałą gardzielą (np gaźnik opadowy).

> To nadal gaźnik ale jest o klasę lepszy.

Piszesz o mikserze palnikowym, a ja o wykorzystujących energię kinetyczną gazu, źle nazwane - strumieniowe, a powinny być zwane injekcyjne.

A od palnika jest lepszy. I nawet iniekcyjnego, ale trzeba się napracować, żeby ustawić.

Zwróć uwagę, ile osób musiało w BLOSie piłować gwizdek, żeby w ogóle bryka chciałą jeździć.

I sądzę, że dlatego zaprzestali produkcji, bo po prostu są za drogie w stosunku do swojej lepszości.

Taka ślepa uliczka rozwoju zasilania gazem.

Napisano

> Piszesz o mikserze palnikowym, a ja o wykorzystujących energię

> kinetyczną gazu, źle nazwane - strumieniowe, a powinny być zwane

> injekcyjne.

> A od palnika jest lepszy. I nawet iniekcyjnego, ale trzeba się

> napracować, żeby ustawić.

> Zwróć uwagę, ile osób musiało w BLOSie piłować gwizdek, żeby w ogóle

> bryka chciałą jeździć.

> I sądzę, że dlatego zaprzestali produkcji, bo po prostu są za drogie

> w stosunku do swojej lepszości.

> Taka ślepa uliczka rozwoju zasilania gazem.

Benzynowe gaźniki o stałym podciśnieniu są do dzisiaj powszechnie stosowane w motocyklach. Dopiero w ostatnich latach z powodów ekologicznych ciut śmielej wprowadza się tam wtrysk paliwa, ale głownie w droższych maszynach. Jak dla mnie te gaźniki jak i blos są na tyle doskonałą konstrukcją, że dopiero wtrysk paliwa daje lepsze wyniki. Ja bym nie nazywał tego ślepą uliczką. Zauważ, że to przepisy i wymogi ekologi wypierają niektóre ardzo dobre w działaniu rozwiązania czy materiały. Nie tylko w motoryzacji.

Co do piłowania szczeliny trudno powiedzieć ile osób to robiło. Ja sam w swoim Blosie piłowałem i niewiele to pomagało. Wystarczyło jednak blosa postawić pionowo i zaczął działać dobrze. Być możę gdybym od razu zamontował go właściwie to nie chwytałbym za pilnik? Instrukcja blosa dopuszcza montaż w pochyleniu nawet prawie do poziomu (tak jak w tym maluchu na zdjęciach), ale już kilka osób zauważyło wtedy problemy z ubogą mieszanką.

O mikserach strumieniowych też się słyszało że takie doskonałe, a całkiem niedawno ktoś na tym forum opisywał całą historię jak zmniejszał przelot takiego miksera, bo silnik miał typowe objawy za dużego przelotu i nie zasysał gazu z parownika.

Napisano

>Ja bym nie nazywał tego ślepą uliczką.

> Zauważ, że to przepisy i wymogi ekologi wypierają niektóre ardzo

> dobre w działaniu rozwiązania czy materiały. Nie tylko w

> motoryzacji.

Cóż - jeśli uważasz, że dbanie o środowisko jest złe i zakazywanie trujących rozwiązań jest teź złe, to ja nie mam pytań.

Był też BLOS Electronic, z krokowcem na gwizdku - ale był jeszcze droższy i miał złą opinię. A czemu? Przecież to ten sam BLOS (ta sama forma wtryskowa, w zwykłym BLOSIE są mocowania na krokowca), tylko z napędzaną śrubą. Ano dlatego zapewne, że nie dało się pdtruwać atmosfery ubogimi lub bogatymi mieszankami.

> sam w swoim Blosie piłowałem i niewiele to pomagało. Wystarczyło

> jednak blosa postawić pionowo i zaczął działać dobrze. Być możę

> gdybym od razu zamontował go właściwie to nie chwytałbym za

> pilnik? Instrukcja blosa dopuszcza montaż w pochyleniu nawet

> prawie do poziomu (tak jak w tym maluchu na zdjęciach), ale już

> kilka osób zauważyło wtedy problemy z ubogą mieszanką.

> O mikserach strumieniowych też się słyszało że takie doskonałe, a

> całkiem niedawno ktoś na tym forum opisywał całą historię jak

> zmniejszał przelot takiego miksera, bo silnik miał typowe objawy

> za dużego przelotu i nie zasysał gazu z parownika.

Tak się złożyło, że znam tego gościa i po prostu założył mikser 8 cm do silnika 1,1. Poza tym oprócz miksera trzeba mieć dobry parownik.

Ale to jest dyskusja nad wyższością świąt jednych nad drugimi.

Napisano

> A niby wedlug jakich to przepisow silnik chlodzony powietrzem nie

> moze byc przystosowany do zasilania gazem ?

No bo nie można. Niech Kolega Sztywny13 sie wypowie jako fachowiec... jakby było można to każdy malacz by na LPG śmigał...

Napisano

> No bo nie można. Niech Kolega Sztywny13 sie wypowie jako fachowiec...

> jakby było można to każdy malacz by na LPG śmigał...

... gdyby mial miejsce na zbiornik lpg zlosnik.gif (nie w kabinie i nie w bagazniku z przodu!)

Napisano

> Cóż - jeśli uważasz, że dbanie o środowisko jest złe i zakazywanie

> trujących rozwiązań jest teź złe, to ja nie mam pytań.

Ja tego nie napisałem. To co robisz to nadinterpretacja.

> Był też BLOS Electronic, z krokowcem na gwizdku - ale był jeszcze

> droższy i miał złą opinię. A czemu? Przecież to ten sam BLOS (ta

> sama forma wtryskowa, w zwykłym BLOSIE są mocowania na

> krokowca), tylko z napędzaną śrubą. Ano dlatego zapewne, że nie

> dało się pdtruwać atmosfery ubogimi lub bogatymi mieszankami.

Raczej dlatego że jest dwu- jeśli nie trzykrotnie droższy od typowego rozwiązania II generacji. Poza tym negatywne opinie to tylko plotka, a nie opinie z pierwszej ręki.

> Tak się złożyło, że znam tego gościa i po prostu założył mikser 8 cm

> do silnika 1,1. Poza tym oprócz miksera trzeba mieć dobry

> parownik.

> Ale to jest dyskusja nad wyższością świąt jednych nad drugimi.

Dopuki spierają się miłośnicy świętowania to jest OK. Ja nie twierdzę że blos jest najlepsiejszy. Jeśli będę miał ka$kę to chętnie kiedyś założe sobie w jakimś innym aucie sekwencję lub V generację. Jednak z moich eksperymentów i doświadczeń z gazem mikserowym blos jest jak dotąd bezkonkurencyjnie najlepszym wynalazkiem.

Napisano

> Ja tego nie napisałem. To co robisz to nadinterpretacja.

> Raczej dlatego że jest dwu- jeśli nie trzykrotnie droższy od typowego

> rozwiązania II generacji. Poza tym negatywne opinie to tylko

> plotka, a nie opinie z pierwszej ręki.

> Dopuki spierają się miłośnicy świętowania to jest OK. Ja nie twierdzę

> że blos jest najlepsiejszy. Jeśli będę miał ka$kę to chętnie

> kiedyś założe sobie w jakimś innym aucie sekwencję lub V

> generację. Jednak z moich eksperymentów i doświadczeń z gazem

> mikserowym blos jest jak dotąd bezkonkurencyjnie najlepszym

> wynalazkiem.

Ja bym poeksperymentował z BLOSEM electronic chętnie.

Ale nie dość, że za drogi, to jeszcze nie można kupić frown.gif

Napisano

> Ja bym poeksperymentował z BLOSEM electronic chętnie.

> Ale nie dość, że za drogi, to jeszcze nie można kupić

Ja składam sobie na kolanku własnego pomysłu prosty sterownik krokowca i będę sprawdzał współpracę blosa z typowym krokowcem IIgen na wężu.

Napisano

> Ja składam sobie na kolanku własnego pomysłu prosty sterownik

> krokowca i będę sprawdzał współpracę blosa z typowym krokowcem

> IIgen na wężu.

Na orum Nubiry jest ktoś, kto zrobił sobie krokowca na wężu w BLOSie i sobie chwali - bez krokowca to nie chciał jeździć samochód.

Jak dla mnie najsensowniej krokowcem regulowałoby się gwizdkiem - tylko musiałby być w oryginalnym kształcie. Zwróć uwgę, że przy sałym podciśnieniu wydatek to właśnie położenie przepustnicy na gwizdku i położenie gwizdka. Krokowiec na rurze hmm.gif.

Ale próbuj. Może nie będzie lepiej, ale na pewno cieawiej wink.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> No ale jak on został dopuszczony do KJS-ów, skoro musiał przejśc

> badanie techniczne, a jak wiemy silnik chłodzony powietrzem nie

> może być zasilany gazem (według przepisów oczywiście)???

W kjs nie jeździł jeszcze na lpg. Jeśli chodzi o legalność instalki w kaszlu to trzeba przerejestrować maszynę na 3 osoby, bo zamiast czwartej powininen być zbiornik.

Napisano

> Na orum Nubiry jest ktoś, kto zrobił sobie krokowca na wężu w BLOSie

> i sobie chwali - bez krokowca to nie chciał jeździć samochód.

> Jak dla mnie najsensowniej krokowcem regulowałoby się gwizdkiem -

> tylko musiałby być w oryginalnym kształcie. Zwróć uwgę, że przy

> sałym podciśnieniu wydatek to właśnie położenie przepustnicy na

> gwizdku i położenie gwizdka. Krokowiec na rurze .

> Ale próbuj. Może nie będzie lepiej, ale na pewno cieawiej

W mechanicznym blosie na dole są dwa pokrętła regulacji mieszanki: główna i wolnych obrotów. Ciekawe jak wolne obroty rozwiązano w elektronicznm blosie bo silniczek krokowy jest jeden.

Napisano

> W kjs nie jeździł jeszcze na lpg. Jeśli chodzi o legalność instalki w

> kaszlu to trzeba przerejestrować maszynę na 3 osoby, bo zamiast

> czwartej powininen być zbiornik.

No tak, ale czy w przepisach nie ma czasem mowy o tym, że butla na gaz nie może znajdować się w kabinie pasażerskiej hmm.gif

Napisano

> No tak, ale czy w przepisach nie ma czasem mowy o tym, że butla na

> gaz nie może znajdować się w kabinie pasażerskiej

nigdy nie bylo i nie ma mowy

Napisano

> ... nie w

> bagazniku z przodu!)

Obrażasz bagażniki nazywając "to coś" bagażnikiem smile.gif

Napisano

> W mechanicznym blosie na dole są dwa pokrętła regulacji mieszanki:

> główna i wolnych obrotów. Ciekawe jak wolne obroty rozwiązano w

> elektronicznm blosie bo silniczek krokowy jest jeden.

Jałowy jest ręczny zapewne.

Gdzieś na sieci są oba rozrysowane na części - różnią się tylko krokowcem i mocowaniem gwizdka.

Napisano

> Obrażasz bagażniki nazywając "to coś" bagażnikiem

Niektóre modele porsche czy ferrari mają jeszcze miejsze bagażniki. skromny.gif

To ja proponuję butlę z_lol1.gif na dach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.