Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki Ecotec - Astra F, jak to właściwie jest z tym olejem

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chcę kupić Astrę z końcówki produkcji (Niemcy) i właściwie szukam silnika 1.6 8v (będę zakładał LPG) i bardzo dużo jest propozycji właśnie z silnikami 1.4 i 1.6 Ecotec.

Z tego co wiem, to mają one opinie spalających spore ilości oleju.

Proszę napiszcie jak to właściwie z nimi jest. Czy biorą ten olej? Jeśli tak, to czym to jest spowodowane i jak to naprawić?

Ile kosztuje wymiana paska rozrządu z rolkami w tych silnikach.

I jak jest ze spalaniem w silnikach 1.4 i 1.6 16v i podobnych 8v.

A tak w ogóle to trafiłem na fajnąi nieźle wyposażoną astrę w dobrej cenie http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1516264

Tyle, że motor 2.0, ile to pali? (jest to dla mnie niestety istotne)

Napisano
  • Autor

> Nie chwal się linkiem bo ci ktoś ją sprzątne sprzed nosa

Nie ma szans zlosnik.gif

Właśnie dzwoniłem i już jej nie ma, poszła za 6700 :-(

Auto naprawdę świetnie wyposażone, coś bardzo tanio jednak.

Napisano

mam taką jak w opisie spalanie 6.5-8 oleju nie siorpie od wymiany do wymiany ani grama o rozrządzie poszukaj w archiwum było dużo razy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Witam kolege z pracy

> Pogadamy jak wróce 11 wrzesnia

> ... nie samolotem

Cześć Marku,

wracaj wracaj, bo Twoich opinii jestem szczególnie ciekaw :-)

Napisano

Ecotec na benzyne maja16V a Ty chcesz 8V?

Napisano
  • Autor

> Ecotec na benzyne maja16V a Ty chcesz 8V?

Tak, zastanawiam się nad 1.6 8V (75 KM) i nad ecotec 1.4 (90 KM) ewentualnie 1.6 (100 KM)

Chodzi o to, że te pierwsze według opinii są trwalsze i mniej problemowe (zwłaszcza przy LPG), 16V za to szą szybsze, ale podobno biorąspore ilości oleju i są mniej trwałe. Oto mój dylemat.

Napisano

No to masz tu złoty środek: C16SE - 1.6, 100KM i 8v, wielopunkt; możesz też szukać C18NZ - 1.8, 90KM, monowtrysk. 16v wcinają więcej oleju niż 8v, chyba szczególnie X16XEL sprzed 1995 roku, potem coś poprawiono i jest lepiej.

Za rozrząd (pasek + napinacz + pompa + termostat) płaciłem około 240 zł + robocizna 120 zł, z częściami można zejść taniej ale czy warto?

Napisano

Powiem jak jest w moim przypadku. 1.4 16V (90 KM, 85 tys km przebiegu)

zużycie oleju 0,5-1,0 l/ ~15000 km , w moim przypadku Mobil 0W40 - moze 5W by był bardziej odpowiedni

za wymiane kompletnego rozrządu (materiały + robocizna ) ASO Opla zawołało 900 pln

Średnie spalanie 6-7 l/100km

Napisano

Siemka moja ASterka z przebiegiem 142tkm na mineralnym oleju (od nowości lany w ASO ) łyka nie całe 0.5 l od wymiany do wymiany waytogo.gif

Wszystko zależy od egzemplarza .

Napisano

Kochani,a czy ktos z Was uwierzy że moja niunia z podpisu ani grama od zmiany do zmiany nie chce zassać?Ja sam w to nie wierze ale tak niestety jest,ani deka.A jeżdżę na mineralku lotosie,tak jak poprzednim autkiem.Nie wiem czy to ma jakis wpływ,nie znam się.Ale ogólnie jak zalałem w listpodzie leciutko ponad maksa na bagnecie tak jest do dziś.I też myślałem że spali z lekka i sie wyrówna.A przebieg to lekko coś ponad 130 tyś ale takie 100% a nie naginane.

Napisano

Jeśli chodzi o 1,6 16V to mają złą opinie - wycieki i stukające popychacze. Mój 180 tys wymaga dolanie 1,5 litra na 15000 tysięcy (olej półsyntetyczny). Na wymiane rozrządy była promocja w OPLU ok 400 + pompa wody, gdy ma wycięte zęby. LPG z kompem chodzi choć klika razy mi strzelił. Jeśli chcesz mieć trwały i do gazu to wydaje mi się, że 1,6 8v będzie lepszy, choć trochę wolniejszy.

Napisano

> Jeśli chodzi o 1,6 16V to mają złą opinie - wycieki i stukające

> popychacze. Mój 180 tys wymaga dolanie 1,5 litra na 15000

> tysięcy (olej półsyntetyczny). Na wymiane rozrządy była promocja

> w OPLU ok 400 + pompa wody, gdy ma wycięte zęby. LPG z kompem

> chodzi choć klika razy mi strzelił. Jeśli chcesz mieć trwały i

> do gazu to wydaje mi się, że 1,6 8v będzie lepszy, choć trochę

> wolniejszy.

Mój niestety jest z tych łykających, aczkolwiek jak go kupiłem to przez 3000 km nic nie wzioł dopiero potem zaczoł brać, bierze średnio 1 litr na 1500 km półsyntetyka.

Napisano

Mnie łykał litra na 1tkm - ale po wymianie pierścieni i uszczelniaczy nie łyka ani grama :-) (tak wiem, zaraz się znajdzie ktoś kto mnie będzie uświadamiał, że odrobinę to każdy silnik bierze ;-) )

Napisano

Witam!

A u mnie sprawa w powyższym temacie wygląda tak - silnik X16XEL przebieg 132 tys. km, olej bierze w ilości ok. 1 l na 10 tys. km (Mobil 1 5W50) więc chyba nie tak dużo i trzeba przy tym zaznaczyć, że silnik jest dość żwawy szczególnie powyzej 3 tys. obrotów.

Napisano

> Witam,

> Chcę kupić Astrę z końcówki produkcji (Niemcy) i właściwie szukam

> silnika 1.6 8v (będę zakładał LPG) i bardzo dużo jest propozycji

> właśnie z silnikami 1.4 i 1.6 Ecotec.

> Z tego co wiem, to mają one opinie spalających spore ilości oleju.

> Proszę napiszcie jak to właściwie z nimi jest. Czy biorą ten olej?

> Jeśli tak, to czym to jest spowodowane i jak to naprawić?

> Ile kosztuje wymiana paska rozrządu z rolkami w tych silnikach.

> I jak jest ze spalaniem w silnikach 1.4 i 1.6 16v i podobnych 8v.

> A tak w ogóle to trafiłem na fajnąi nieźle wyposażoną astrę w dobrej

> cenie http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1516264

> Tyle, że motor 2.0, ile to pali? (jest to dla mnie niestety istotne)

W moim przypadku silnik ecotech x16xel (16V) zagazowany-brał ok 1litra na 1000km. Jednak po wymianie zaworów i pierścieni (robota po przeskoczeniu paska rozrzadu) tak jak już niektórzy pisali -o dziwo od zimy jeszcze nie wymaga dolewania.

Wymiana paska rozrzadu (kompletnego z pompą wody) to cena 500zł. (sam pasek z napinaczami = 300zł+ pompa i robocizna)A wiec drogo. Tan silnik dobrze chodzi na gazie ale jest tu wiele gęsto upchanego osprzetu oraz czujników a przedewszystkim mało miejsca. Główne problemy z gazem sa typu nieszczelnosci na wielu rurkach podciśnmieniowuych i lewego powietrza przy dolocie w instalacji Gaz IIgeneracji.Najlepszy wydaje sie gaz sekwencyjny (drogo) do tego nowoczesnego raczej silnika. Skłaniałbym się raczej do jednostki 100konnej 1.6 z 8V - prostarza ,lepsze dojscie do osprzetu i taniej (przy wymianie rozrządu) Co do brania oleju to chyba jest to sprawa indywidualna dla kazdego samochodu i jego poprzednich właścicieli. Jednakże być może jednostki 16zaworowe mogą zużywać sie prędżej bo są wykonywane w nowszej technologi z cienszych materiałów(ze wzgledu na upchanie 4 zaworów w miejscu 2 w starzym silniku) i do wiekszych obciażeń (wieksze ciśńienie kompresji ) . Mimo że sam mam 16V chyle czoła starym mocnym i trwałym silnikom. Kwestia gazu i stosowania mixera w IIgeneracji który muli jazde na benzynie to już inny temat ale też do przemyślenia. Nie ma dobrego rozwiązania - zawsze bedzie ale. Co byś nie kupił radze przed zakupem wybrać się atem na przegląd do serwisu na twój koszt. Niech ci zrobią badanie geometri podwozia (wyjdzie czy był walony) ogólny przeglą (bedziesz wiedział co od razu masz do roboty) i najważniejsze badanie kompresji (ogólnie bedziesz wiedział czy silnik nie jest zajechany- choć akurat to najlepiej mozna zrobić po wymianie oleju bo mógł ktos wlać zageszczacza aby na sprzedaż trzymał kompresje) Może stracisz 100zł i nie kupisz. Może utargujesz jeszcze coś jak ci znajda wady. Lepiej trochę stracić niż drapać się po głowie nad złomem.

Spalanie gazu u mnie jest prawie zawsze ok.10litrów jakbym nie regulował i tak sobie weźmie ile chce. Benzyny nie wiem bo nie jeźdze.

Napisano

witam

ja jeżdżę x16szr - oleju bierze mi ok. 1L/10kkm

mam LPG - przy spokojnej jeździe (miasto/trasa 60/40) pali średnio 8,3l/100km; na trasie schodzi nawet do 7,6 a jeżeli tylko miasto to raz mi wyszło 9,2

ale podkreślam - przy delikatnym traktowaniu pedału gazu

zresztą "tyle" mocy w kombiaku na wiele nie pozwala

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.