Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cała prawda o silnikach Punto 1242 MPI

Featured Replies

Napisano

PAnowie, mam kilka pytań natury silnikowej i chciałbym prosic o pomoc. Mianowicie, mam okazje kupić tanio silnik z Punto 1.2 MPI bez wiązki i komputera. Słyszałem że jest kilka wersji tych silników, np. Z punto I 1.2Mpi 75hp. Nie wiem dokładnie jaki jest ten którego chce kupić, a mój niepokuj jest spowodowany tym że nie jestem pewien czy wiązka i komp podpasuja mi potem do tego silnika. Więc czy każda wiażka i komp z 1.2 MPI podejdzie mi pod ten silnik, czy musze sie dowiedzieć jaki to model i potem szukać konkretnego kompa i wizke pod ten silnik. Pytanie dośc skomplikowaane, ale mam nadzieje że ktoś pomoże crazy.gif

Napisano

hmm a ja wiem tylko ze w Punto byly rozne silniki np 1.1 (55) 1.2(60) 1.2(75) a roznych 75 chyba niebylo tak ze badz spokojny hmm i musisz brac wiazke najlepiej z CCSa a potem ja rozdzielic na 4 osobne wtryski (mpi) bo jak wiesz CCS mial SPI zlosnik.gif

Napisano

aha komputer mozesz kupic od Palio , Punto i takie tam byle było na nim napisane 1.2 MPI i wiazka z PUNTO byc niemoze bo punto mialo komputer chyba z drogiej strony crazy.gif popytaj Darcyka on kazda czesc powinien miec ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Spoko, chodzi mi o to, że do końca nie wiem czy to jest wersja 75hp, czy 60 hp. 1.2 to jest napewno smile.gif Ale w jaki sposób rozdzielić tą wiązke ? nie lepiej załatwic z MPi ?

Napisano

hmm jak mowisz ze to jest 1.2 MPI to napewno 75 bo 60 było na SPI hmm i jak wiesz do CCS niebylo wiazek MPI zlosnik.gif chyba tylko z Palio i z Brawy ci taka wiazka podpasuje

Napisano
  • Autor

Nie było ccs Mpi ?! W taki mrazie sprawa powoli sie rozjaśnia. W tygodniu podjade i obejże ten silnik dokłądnie to dalej bede kombinował zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Acha, jeszcze jedno, żebym był w 100% pewien, jak rozruznić 1.1 od 1.2 ??

Napisano

moze i mialo ale to zupelnie inny komp inna wiazka tak ze szkoda sobie tym glowy zawracac bo tam wtyka do kompa jak bys wiedzial czy niewiedzial jest z 2 malych wtyczek tak ze to w 100% odpada i szkoda tym glowy sobie zawracac

Napisano

1,1 MPI od 1.2 MPI trodno rozruznic , tzn ja nie umiem zlosnik.gif ale SPI od MPI tym sie rozni ze jest inny kolektor ssacy i przy nim MPI ma 4 wtryskiwacze (takie jak by 4 srebrne tulejki z pomaranczową wtyczką) a SPI mialo wtryskiwacz 1 w przepustnicy , hmm no przynajmniej ja po tym to rozruzniam jak ktos jakos inaczej to rozruznia to niech sie wypowie zlosnik.gif

Napisano

> Acha, jeszcze jedno, żebym był w 100% pewien, jak rozruznić 1.1 od

> 1.2 ??

jest na bloku na dole, w okolicy krawędzi miski olejowej napisane 1.1 lub1.2 (od przodu i tyłu bloku)

A jeszcze mozesz rozroznic po wyglądzie kolketora ssącego

wątek ze zdjęciami kolektorów

ten ierwszy to 1.1 spi lub 1.2 spi z punto1, ten 2gi i3ci kolektor to 1.2 mpi 75hp z punto/palio/siena (to są najlepsze silniki dla nas do swapów), a jezeli plastikowy czarny kolkektor to 1.1 mpi z seja lub 1.2 mpi 60hp z punto2. No chyba ze będze to wersja 16v to jeszcz inny kolketor ma, taki "baran" plastikowy a pozniej kawałek aluminiowego.

A jak będziesz miał problm z identyfikacją to zapodaj kilka fotek na forum to fachmany się wypowiedzą.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> z kolektorami?

Tak silnik jest z wszystkim poza wiazka i kompem. Tak jak pisałem w tygodniu bede widział ten silnik to sie dokłądnie przyjże i zobaczymy co to w końcu jest grinser006.gif Dzieki wszystkim za pomoc ok.gif

Napisano

> hmm jak mowisz ze to jest 1.2 MPI to napewno 75 bo 60 było na SPI hmm

> i jak wiesz do CCS niebylo wiazek MPI chyba tylko z Palio i z

> Brawy ci taka wiazka podpasuje

jak sie o czyms nie ma pojecia to po co gadac glupoty? smirk.gif

Napisano

> Tak silnik jest z wszystkim poza wiazka i kompem. Tak jak pisałem w

> tygodniu bede widział ten silnik to sie dokłądnie przyjże i

> zobaczymy co to w końcu jest Dzieki wszystkim za pomoc

dowiedz sie czy kolektor ssacy jest metalowy czy plastikowy i wszystko wtedy Ci wyjasnie

Napisano

> hmm jak mowisz ze to jest 1.2 MPI to napewno 75 bo 60 było na SPI hmm

> i jak wiesz do CCS niebylo wiazek MPI chyba tylko z Palio i z

> Brawy ci taka wiazka podpasuje

nie wprowadzaj w błąd 1.2 60 też było MPI 275123014-zielony.gif

Napisano

I były 75-tki na żelowym kompie, i z listwą bez powrotu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Byłem ogladnąc silnik, wg. własciciela jest to 1.1 (nie mogłem znaleśc napisu na bloku) na aluminiowym kolektorze dolotorym MPI, wiązka też sie znalazła, brakuje tylko kompa, jak myślicie będą problemy z dostaniem takiego ?

Napisano

> nie wprowadzaj w błąd 1.2 60 też było MPI

owszem byl/jest taki silnik ale nei byl nigdy w Punto I

pojawil sie potem

SPI 1.2 60KM mial

60KM/5500obr

96Nm/3000obr

a MPI 1.2 60KM mial

60KM/5000obr

102Nm/2500obr

i pierwotnie byl pisany do Punto bo kod silnika zaczyna sie od 176 czyli Punto I

Napisano
  • Autor

PAnowie, poradzi ktoś ? warto brać taki silnik, bedom problemy z kompem ? smile.gif ile takie silniki w seri mają hp ?

Napisano

> Byłem ogladnąc silnik, wg. własciciela jest to 1.1 (nie mogłem

> znaleśc napisu na bloku) na aluminiowym kolektorze dolotorym

> MPI, wiązka też sie znalazła, brakuje tylko kompa, jak myślicie

> będą problemy z dostaniem takiego ?

myli mnie to ze koles mowi ze to 1,1 bo nie wiem jak wygladaly tam kolektory.. ale w 1,2 jak jest plastikowy to ma 60KM

mozna zawsze wsadzic tylko gore z 1,2 75 i kompa i bedzie 75... z kompem nie ma wiekszych probolemow do 75KM nie wiem jak do 60KM jak potrzebujesz daj znac Mefisto on ci zalatwi kompa..

jak nie jestes pewny co do pojemnosci to zrob zdjecia jak to wyglada i sie oceni....

no i podaj cene to moze bedzie latwiej powiedziec czy sie oplaca czy nie...

ps- pojemnosc mozna poznac po wysokosci silnika.. 1,2 jest wyzszy.. hmm i jeszcze po takiej szczelinie ale to bym musial ci zdjecie pokazac co gdzie i jak... hmm

i jak sie nie myle to pokrywa zaworo jest wyzsza.. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No i kupiłem silnik, jednak nie ten o którym pisałem wcześniej- spuźniłęm sie icon_rolleyes.gif Ten co obecnie posiadam to 1.1 MPI na plastikowym kolektorze. Brakuje kompa, ile może kosztować ? Druga sprawa, ponoć są w nim 2 sondy lambda ? Da sie to jakoś obejśc, czy muszą być obie ? 3 sprawa, ten silnik ma elektroniczną przepustnice ? nigdzie nie widze ciegna od gazu. CZy w tych silnikach było montowane coś takiego jak przepływomierz ? Prosze pomóżcie jak możecie smile.gif

Napisano
  • Autor

> no bo z 1.1 mpi jest więcej kręcenia

tzn. ?

Napisano

I po co taki kupiłeś?

Kup sobie od razu jeszcze do niego wiązke z SC 1.1 Mpi, elektroniczne zegary, inną chłodnicę... i chyba tyle... albo też dokup głowicę razem ze ssącym i przepustnicą z SPi, kompa z Spi i poskładaj.

Ew. załóż elektronikę ze STAREGO 1.2 mpi... ale jak to ogarnąć pytaj Jatamana, Szarego i innych speców.

Napisano
daj foto tego silnika albo chociaz pierwsza czesc numeru silnika bo cos dziwne zeby nie mial przepustnicy na linke hmm.gif
Napisano
  • Autor

Kupiłem, ponieważ nie było innego, a ten był bardzo tani. Raczej jestem za rozwiazanie typu komp z 1.2 75hp, pisałem już do szarego w tej sprawie, silnik idzie do fiata 126p

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.