Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ładowność kombi

Featured Replies

Napisano

Pytanie: jeżeli moje kombi ma masę własną 1199 kg, dopuszczalną masę calkowitą 1680 kg, to znaczy, że jego ładowność to 481 kg ?. Pytam bo chcę jechać w dwie osoby po ładunek- 250 kg, do Częstochowy ( z Gdańska) i nie wiem czy tak mogę ? niewiem.gif Pytanie może naiwne, ale własciciele kombi myslę, że mi pomogą. Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Ktos przed podobnym problemem stal chyba w ub roku tylko ze F'ka kombi. Generalnie odradzono mu i chyba kolega tego sie posluchal. Z tym ze on mial wiezc 500kg a u Ciebie to bedzie tylko 250kg czyli tak jakbys jechal autem z kompletem ludzi i to dobrze zbudowanych biglaugh.gif

Napisano

Ja trochę na wakacjach śmigałem z takimi ciężarami swoim astolotem ale to na krótkich trasach, i osobiście uważam ze to nie to samo co auto w pełni załadowane..

W każdym razie to dosyć ciężki ładunek i po naszych drogach osobiście odradzam taki wypad, bo na koleinach przy większych prędkościach auto traci sterowność i różnie może być.

Ja bym się dobrze zastanowił bo wiadomo transport mamy dziś drogi bo paliwo...ale czasem lepiej zainwestować niz. w to niż naprawę auta. Może lepiej poprosić jakiegoś znajomego kto ma jaką większa bryczkę np vito lub Lublina czy transportera i może się uda.

Biorąc po uwagę stan naszych dróg i koleiny auto się może gdzieś po drodze rozgraczyć :/ A szkoda by było:]

Napisano

Ja bym nie miał żadnych obiekcji na twoim miejscu, tylko ładował się i jechał. AII, którą użytkowałem wcześniej w pracy woziłem cięższe ładunki bez żadnego uszczerbku na kondycji samochodu. 250kg o ile jest dobrze rozłożone na całej powierzchni kufra najlepiej pomiędzy osiami, nie stanowi żadnego problemu dla auta.

Zastanawiałbym się dopiero wtedy, gdy te dwie wspomniane osoby ważyłyby 120kg/sztuka.

> Pytanie: jeżeli moje kombi ma masę własną 1199 kg, dopuszczalną masę

> calkowitą 1680 kg, to znaczy, że jego ładowność to 481 kg ?.

> Pytam bo chcę jechać w dwie osoby po ładunek- 250 kg, do

> Częstochowy ( z Gdańska) i nie wiem czy tak mogę ? Pytanie może

> naiwne, ale własciciele kombi myslę, że mi pomogą. Pozdrawiam

Napisano

bez przesady, moja F-ka jak była jeszcze ciężarówką mogła wozić 500kg, a przecież auto niczym się nie różni od standartowego.

250 kg to 3 osoby po niecałe 85kg - nigdy nie jeździliście w 5 dorosłych osób?

Jeżeli możesz to ładuj zaraz za przednim rzędem foteli (na złożonym oparciu) nie przysiądzie wtedy dupka.

Taki ładunek to pikuś, założe się, że nieraz jadąc na wakacje mamy 2x więcej wink.gif (bagaże + załoga)

Napisano

> bez przesady, moja F-ka jak była jeszcze ciężarówką mogła wozić

> 500kg, a przecież auto niczym się nie różni od standartowego.

> 250 kg to 3 osoby po niecałe 85kg - nigdy nie jeździliście w 5

> dorosłych osób?

> Jeżeli możesz to ładuj zaraz za przednim rzędem foteli (na złożonym

> oparciu) nie przysiądzie wtedy dupka.

> Taki ładunek to pikuś, założe się, że nieraz jadąc na wakacje mamy 2x

> więcej (bagaże + załoga)

Swobodnie mozesz jechac tylko rozłuż jak da rade w miare równomiernie ciezar. ja w HTB miałem w bagazniku ok 200kg kamieni smile.gif i jechałem w 4 osby czyli prawie 500kg wiozłem fakt spalanie wieksza i astra już muliła, ale szło 100km przejchałem bez problemu!

Napisano

hehe...ojciec kumpla wrzucił kiedyś w swojego kombiacza 600 cegieł shocked.gif nie wiem ile to bedzie kg, ale raczej sporo grinser006.gif

Napisano

> hehe...ojciec kumpla wrzucił kiedyś w swojego kombiacza 600 cegieł

> nie wiem ile to bedzie kg, ale raczej sporo

ładnie boje_sie.gif cegła to min 2.5kg (dziurawka) - 1500kg boje_sie.gif

eee chyba coś koloryzował grinser006.gif

nie wiem czy osobówka by to wytrzymała hmm.gif

ja do busa MB207 ładowałem 1.4T to ledwo zipiał.

osobiście wiozłem asterką płytki+kleje - po podliczeniu ponad 700kg, było to rok temu, więc chyba nic się nie stało z zawiasem, ale już nigdy więcej nie zrobie tego Asterce wink.gif - biedna bardzo "stękała"

Napisano

Śmiało możesz jechać!

Z takimi ładunkami jeżdżę na codzień.

Nie rozumiem troszkę odpowiedzi na nie, co niektórych.

250kg to w przybliżeniu 3 osoby po 80kg.

Wróciłem niedawno z Hiszpanii: jechaliśmy w 4 osoby, a bagażu było na pewno ponad 100kg.

Jeśli położysz te "250kg" zaraz za przednimi siedzeniami to auto nawet specjalnie tego nie odczuje! Co innego, gdt ten ładunek miałby jechać w bagażniku!

Pozdrawiam!

Napisano

Ja swoim jechałem w 3 osoby w tym jedna otyła i w bagażniku miałem 5 pełnych wiader 30 litrowych i dała radę, bujała się jak krążownik, na szczęście to było na krótkim odcinku.

Napisano

spokojnie da rade ja jezdziłem 5 osób i w bagazniku ok 100 kg daje rade( jechałem tak na wakacje bagazy az pod sufit).

Jak miałem poloneza to wiozłem 500 kg smile.gif serio i na pokładzie 2 osoby 20.GIF

Napisano

ostatnio wiozłem 350 kg klinkieru do Torunia +n3 dorosłe osoby.Towar możliwie blisko środka auta - jak najmniej na sam tył.

I pamiętaj że wolniej ostrozniej planując hamowanie i wyprzedzanie.

I oczywiście tak ułożyć bagaż aby przy hamowaniu z 80 km/h nie wylądował na desce rozdzielczej

Napisano

Ja mam ladownosc 550 kg. Nie wiem, czy teoretycznie, czy praktycznie. Wozilem co prawda juz 400 kg + kierowca i nie zauwazylem niczego niepokojacego.

Napisano

a ja wiozlem 8 osob (w tym ja grinser006.gif) 2 w bagazniku, 4 z tylu i 2 z przodu, ale "dzieci nie robcie tego w domu", byl to tylko krotki odcinek w miescie i w nocy, wiec nie bylo strachu, ale pod gorke to ruszyc nie bylo latwo grinser006.gif troche kabina przysiadla ale jakos dojechalismy grinser006.gif ja nie polecam aby z astry robic busa hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.