Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podgrzewane lusterka

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie zamontowałem sobie takie cudo z allegro wszystko ładnie pieknie mam fotki z tych operacji smile.gif ale nie wiem pod jaki przewód podłączyć (wiem pod ogrzewanie tylniej szyby) tylko w miejscu bezpiecznika nr 16 ciągle jest napięcie niezależnie czy podgrzewania załączone czy też nie i tu moje pytanko gdzie się wpiąć

Napisano

Według schematu mozesz się wpiąć w przewód idący od przekaźnika tylnej szyby, z końcówki 87 przekaźnika - przewód czarny 1,5mm.

Na schemacie przewod ten przechodzi w przewód zielony 2,5 mm który idzie bezpośrednio do szyby.

Powinieneś tego szukać w wiązce w lewym przednim słupku.

Na bezpieczniku jest cały czas napięcie ponieważ jest przed przekaźnikiem.

Napisano

> Tak jak w temacie zamontowałem sobie takie cudo z allegro wszystko

> ładnie pieknie mam fotki z tych operacji ale nie wiem pod

> jaki przewód podłączyć (wiem pod ogrzewanie tylniej szyby) tylko

> w miejscu bezpiecznika nr 16 ciągle jest napięcie niezależnie

> czy podgrzewania załączone czy też nie i tu moje pytanko gdzie

> się wpiąć

Jak masz fotki to je zapodaj ok.gif pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor
waytogo.gifblagam.gif właśnie o to mi chodziło i zastanawiał mnie ten bezpiecznik hmm.gif Dzięki !znów sie czegos nauczyłem
Napisano

Wydaje mi się że w wiązce w słupku powinien być już zielony kolor, ale w razie czego szukaj i czarnego.

Napisano
  • Autor

nie moge wrzucić, mlot.gif chętnym moge wysłać na priv

Napisano
  • Autor

1 sciana.gif nie moge rozmiar mam ok format też sciana.gif

Napisano

> Tak jak w temacie zamontowałem sobie takie cudo z allegro wszystko

> ładnie pieknie mam fotki z tych operacji

zrób w formie manuala, skontaktuj się z Makim, zamieści się na stronce WoA ok.gif

Napisano

mam takie podgrzewanie od ok. roku i sprawuje sie badrzo ładnie smile.gif jedynie jest troszkę roboty by szkło lustra odkleić od stelaża i później to ponownie zesoba połączyć 270751858-jezyk.gif

u mnie pośrednio to podgrzewanie uratowało lusterko od zniszczenia podczas kolizji 270751858-jezyk.gif tzn. lusterko nie spadło pod koła tylko zawysło na kablach a że w ubezpieczalni nie mieli w katalogach lusterka manualnego podgrzewanego to zapłacili za elektryczne 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Dziś podłączyłem lusterka i wszystko waytogo.gifbiglaugh.gif277600134-Zmianarozmiarulusterka%2817%29.jpg

post-69057-14352474502833_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

2 277600164-Zmianarozmiarulusterka.jpg

post-69057-14352474538797_thumb.jpg

Napisano
  • Autor
277600185-Zmianarozmiarulusterka%282%29.jpg

post-69057-14352474539411_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

5 277600215-Zmianarozmiarulusterka%284%29.jpg

post-69057-14352474539993_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Użyłem kleju cyjanopan i opaski by pewnie zamocowac przewody 277600231-Zmianarozmiarulusterka%289%29.jpg

post-69057-14352474540989_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

7 277600251-Zmianarozmiarulusterka%2815%29.jpg

post-69057-1435247454157_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

8 277600272-Zmianarozmiarulusterka%2810%29.jpg

post-69057-14352474542757_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

9 277600293-Zmianarozmiarulusterka%2813%29.jpg

post-69057-1435247454332_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

10 277600306-Zmianarozmiarulusterka%2814%29.jpg

post-69057-14352474543909_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Koszt podgrzewania: maty 10 zł+przewód 4m 2,5mm(2 żyły) 8 zł+ konektorki złodziejki taśma 10 zł+ 4 h pracy= 30 zł jump.gif i a radość bezcenna

277600329-lusterka%2812%29.jpg

post-69057-14352474544475_thumb.jpg

Napisano

No cóz, nagrzałeś mnie troche z tymi lusterkami i postanowiłem sprawdzic co i jak .. Ale po wyjeciu lusterka naszly mnie pewne watpliwosci, bo plastik jest do szkla przymocowany dosc solidnie i balbym sie probowac go odklejac, poza tym chyba na mate grzejna nie bedzie tam juz miejsca. Twoje zdjecia są dosc niewyrazne, wiec spojrz prosze na moje i daj znać, czy u Ciebie tez tak to wygladało.

Napisano

> No cóz, nagrzałeś mnie troche z tymi lusterkami i postanowiłem

> sprawdzic co i jak .. Ale po wyjeciu lusterka naszly mnie pewne

> watpliwosci, bo plastik jest do szkla przymocowany dosc solidnie

> i balbym sie probowac go odklejac, poza tym chyba na mate

> grzejna nie bedzie tam juz miejsca. Twoje zdjecia są dosc

> niewyrazne, wiec spojrz prosze na moje i daj znać, czy u Ciebie

> tez tak to wygladało.

odklejasz szkło od plastiku i pomiędzy wstwiasz matę grzejną następnie wszystko składasz do kupy smile.gif

Napisano

siakies male te matki

ja sobie zrobilem osobny wlacznik

czesto mam zaparowane lusterka a czysta szybe z tylu (wycieraczka) wiec wlaczam na 2-3 minuty same lustra

wlacznik zamontowalem w drzwiach zamiast joysticka do elektrycznych lusterek

Napisano

> No cóz, nagrzałeś mnie troche z tymi lusterkami i postanowiłem

> sprawdzic co i jak .. Ale po wyjeciu lusterka naszly mnie pewne

> watpliwosci, bo plastik jest do szkla przymocowany dosc solidnie

> i balbym sie probowac go odklejac, poza tym chyba na mate

> grzejna nie bedzie tam juz miejsca. Twoje zdjecia są dosc

> niewyrazne, wiec spojrz prosze na moje i daj znać, czy u Ciebie

> tez tak to wygladało.

masz inny typ lusterek - po lifcie

jak w takich właśnie niedawno montowałem i da się to zrobić

bez pośpiechu, cierpliwie, milimetr po milimetrze zdobywać teren aż całe lustro oddzielisz od plastiku. dobrze jest podgrzać całość przed oprecją - ja użyłem farelki.

mi pomimo tego i tak prawe strzeliło (chwila nieuwagi - jeden nieprzemyślany ruch) kupiłem zamiennik za całe 15,50

zmieści się i mata i taśma 2stronna gąbkowa (użyłem tesa)

w kadecie przerobiłem w ten sam sposób rok temu i trzyma się jak trzeba

w deszczu niezastąpiona sprawa

życzę powodzenia

Napisano
  • Autor

wygląda na takie samo jak moje,fakt trzyma mocno ale ja norzykiem do warzyw (bo jest giętki)centymetr po centymetrze odklejałem odcinałem, lustro jest mocne a mata sama w sobie jest bardzo cienka wiec spoko wszystko sie wmiesci,fotki były robione telefonem,włącznika nie instalowałem innego bo niechciałem zadnej prowizorki robić a nic nie miałem pod ręką a poza tym wszystko działa ładnie i jestem puki co zadowolony jakby co to służe radą

Napisano

Witam , ja wlasnie jestem w trakcie walki z podgrzewanymi matami. Moje lusterka to te po faceliftingu ('95).

Przy probie odklejenia jednego z luster od plastiku za pomoca angryfire.gif piekarnika, tak sie plastik odksztalcil, ze nadaje sie tylko do wyrzucenia i przestrogi dla innych. wiem, wiem ze mialem za duza temp, ale czlowiek uczy sie na bledach.

Moje pytanie jest takie, czy mozna gdzies dostac same wkladki bez lusterek, czy nie ma sensu bawic sie i kupic nowy wklad lusterka (i na nowo bawic sie z odklejaniem beksa.gif )?

Wg mnie najprosciej byloby dorwac same ramki w celu unikniecia ponownej zabawy z odklejaniem.

Co Wy na to?

Napisano
  • Autor

,wkład można kupić(23zł zamiennik )ale to jest samo lustro bez plastiku,radziłbym poszukać całego lusterka na szrocie i zacząć zabawe od nowa-to naprawde nic trudnego odkleić tylko troszku cierpliwości

Napisano

> ,wkład można kupić(23zł zamiennik )ale to jest samo lustro bez

> plastiku,radziłbym poszukać całego lusterka na szrocie i zacząć

> zabawe od nowa-to naprawde nic trudnego odkleić tylko troszku

> cierpliwości

Z cierpliwoscia to u mnie nie jest najgorzej, damy rade.Patrzac ile pracy zajelo przepchanie przewdowu miedzy autem a drzwiami wew gumowej oslonki i przez złącze wkrecane + przebicie sie przez scianke samochodu do wew auta .. to reszta powinna byc spoko. Do teraz mnie palce bola od tych kombinacji, ale za to satysfakcja jest, nic nie idzie na zew, wszystkie kabelki pochowane, nie ma sladu po nich ;-). Szczerze przyznam, ze dla osob malo zawzietych tego typu udoskonalenia moga przysparzac duzo klopotow bez dobrego np maunala.

Napisano
  • Autor

w razie czego służe radą mam nadzieje że moje fotki(choć nie ostre) komuś pomogą Ps dziś przetestowałem w warunkach polowych lustereczka (osadzona rosa rano)i wszystko waytogo.gif

Napisano

Witam

A czy ktoś może mi podać wymiary maty jaką można umieścić na lusteku. Przede wszystkim maxymalny wymiar maty jaki można przykleić. Obecnie nie mogę zmierzyć swojego lusterka ponieważ asterka stoi u blacharza

Napisano

Też sie nagrzałem na te lusterka, założyłem już maty.

Z braku czasu na razie jezdze bez kabelkow, mam zamiar je

pociagnac niedługo. I mam pytanie: czy trzeba rozbierac drzwi

aby przebic sie z kabelkiem przez złącze w drzwiach ?

Jak odkręciłem to widziałem 9 styków (mam standardowe 2 głośniki i oryginalny central) w lusterku nie ma zadnych kabli wiec nie wiem po co te 9 styków ale chyba do centrala i dwóch głośników (wysoko i nisko tonowego ?? )

Zrobię przewiert przez tą okrągłą kostkę ale jak przeciagnąć kabel

do góry w pobliże lusterka ?? Podejrzewam że trzeba zdjac tapicerkę, ale proszę o podpowiedź kogoś to to robił.

Napisano
  • Autor

Raczej należy ściągnąć tapicerkr bo nie połapiesz kabelków.najwięcej problemów jest ze ściągnienciem korbki od szyby a poza tym łatwizna grinser006.gif

Napisano

> Też sie nagrzałem na te lusterka, założyłem już maty.

> Z braku czasu na razie jezdze bez kabelkow, mam zamiar je

> pociagnac niedługo. I mam pytanie: czy trzeba rozbierac drzwi

> aby przebic sie z kabelkiem przez złącze w drzwiach ?

> Jak odkręciłem to widziałem 9 styków (mam standardowe 2 głośniki i

> oryginalny central) w lusterku nie ma zadnych kabli wiec nie

> wiem po co te 9 styków ale chyba do centrala i dwóch głośników

> (wysoko i nisko tonowego ?? )

> Zrobię przewiert przez tą okrągłą kostkę ale jak przeciagnąć kabel

> do góry w pobliże lusterka ?? Podejrzewam że trzeba zdjac tapicerkę,

> ale proszę o podpowiedź kogoś to to robił.

witam - ja niedawno montowałem maty dokładnie takie, jak pare postów wyżej smile.gif

po kolei: instalację w aucie miałem fabryczną, dołożyć musiałem tylko przekaźnik. oryginalnie powinien być czasowy - ja włożyłem zwykły.

instalację w drzwiach też musiałem dorobić. żeby było "fachowo" zdobyłem oryginalne styki z gniazda w drzwiach (wielkie dzięki dla kolegi mudrysa smile.gif ) i uzupełniłem brakujące.

żeby dobrać się do tego gniazda i jakoś sensownie położyć kable trzeba zdjąć boczek i częściowo odkleić folię a na wszelki wypadek odkręcić głośnik. gniazdo trzyma się na trzech zatrzaskach i wyjmuje się je "na zewnątrz" drzwi. jak się poodpina wiązkę w drzwiach (tą do c.z. - jes mocowana do blachy białymi opaskami z kołeczkami) to będzie wystarczająco dużo miejsca aby to gniazdo wyjąć na zewnątrz i mieć w miarę wygodny dostęp. dalej to już będziesz widział co trzeba robić zeby.GIF

i parę uwag praktycznych smile.gif

jak będziesz kład kable zwróć uwagę, czy nie kolidują z szybą (góra-dół);

przy zdejmowaniu boczków delikatnie! - ja poniszczyłem gniazda zatrzasków - jutro będę wklejał zatrzaski "na stałe" poxipolem;

gdybyś potrzebował tych styków to mam jeden do oddania

mam nadzieję że w czymś pomogłem

pozdrawiam i życzę udanej modyfikacji

30.GIF

Napisano
  • Autor

A ten kolega ma jeszcze styki na zbycie?

Napisano

> A ten kolega ma jeszcze styki na zbycie?

nie wiem - ten bardzo miły pan odpowiedział na moje ogłoszenie tu, na autokąciku, wysłał mi 7szt. i nie chciał kasy nawet za przesyłkę. ja potrzebowałem 6szt. więc chętnie oddam jedną sztukę komuś, kto tego potrzebuje

oczywiście nie wezmę za to ani grosza - choć w ten sposób zrewanżuję się za bezinteresowną pomoc kolegi mudrysa

Napisano

Witam , dzis walczylem z odklejaniem maty, patrzac na caloksztalt pracy jaka wykonalem do tej pory to jest to najbardziej meczaca czynnosc. Tu liczy sie spokoj, cierpliwosc i nadzieja. Za pomoca suszarki krok po kroku udalo mi sie odkleic. Odkszatalcily sie co prawda boczki plastku, ale spokojnie mozna z tym pracowac dalej. Co do srodka jakim warto kleic to moim zdaniem najlepsze sa dwustronne tamsy piankowe (dzis kupilem takowa za 12 zl oslabiony.gif ale rezultaty yay.gif )

Po odklejeniu lustra od plastiku zauwazylem duza warstwe starej tasmy dwustronnej pozostawiaonej na plastiku jak i na lusterku. W pierwszej chwili nie pomagalo nic, drapane, suszarka i drapanie. Z pomoca przyszedl zwykly rozpuszczalnik. Zarowna na plastik jak i na lustro. Ladnie sie przegryzl z tasma i pozostalo tylko skrupulatne szorowanie, ale o niebo szybsze niz inne sposoby o ktorych tu czytalem. Jutro zostalo mi do zrobienia lusterko nr 2 i tym razem zamocze je solidnie w rozpuszczalniku przed odklejaniem od podstawki. To tyle moich dzisiejsz zmagan, moze komus sie przydadza moje dosiwadczenia.

Pozdrawiam

Napisano

rozmiar maty jaka kupowałeś to 105x80 tak? tez planuje takie cudeńko se zapodać, a nie chcem kupic zbyt dużej/malej...

Napisano

Maty do astry po faceliftingu kupilem identyczne jak kolega niedziela, masz link pare postow wyzej. Rozmiary tych mat to 140x80mm.

Napisano

Sporo napisaliście ale dręczy mnie jedna sprawa "żEBY BYLO FACHOWO"

Otóż w orginale jest tak że chyba jak sie nie myle to po15 min. sie wył. same dzięki przekaźnikowi a wprzypadku podpięcia się pod tylną szybę ( i przekaźnik od niej zarazem) lustra będą grzać cały czas .

Czy nic się nie stanie?

Nie chcę upiększać na siłe wylącznikami dodatkowymi chyba że orginalnymi ale jak wpiąć?

Napisano

> Raczej należy ściągnąć tapicerkr bo nie połapiesz kabelków.najwięcej

> problemów jest ze ściągnienciem korbki od szyby a poza tym

> łatwizna

no wiec, zdjęłem trójkąta z wysokotonowym, odkręciłęm lusterko, w samym rogu od zewnatrz jest przeswit - tam pogonilem 1 kabelek, zdjelem kostke w drzwiach (3 zaciski i wychodzi) i troche gimnastyki i namacalem kabelek w otworze gdzie siedzi kostka i wtedy wiercenie przez obie kostki

przebijanie sie przez gumy lekka gimnastyka i kabel byl w srodku ;-) hmm masa spod sruby trzymajacej lusterko - jeszcze calkiem nie podlaczylem ale powinno byc ok cool.gif

hi hi calosc bez odkrecania tapicery wink.gif

Napisano

> Raczej należy ściągnąć tapicerkr bo nie połapiesz kabelków.najwięcej

> problemów jest ze ściągnienciem korbki od szyby a poza tym

> łatwizna

>> Korbkę od szyby b.łatwo ściąga sie np szydełkiem, szprycha od roweru, kawałek zagietego drutu w formie haczyka, a najlepiej szczypcami do pierścieni segera - bocznymi - do pierscieni wewn - jak nie masz - kup - na pewno sie przydadza (ok 7 zl) 893goodvibes.gif

Napisano

Mam pytanie dotyczące grubości przewodu - 2,5 mm wydaje mi się dość gruby. Maty wg sprzedawcy pobierają 12 watów na sztukę, na co 1,5 mm przewód powinien spokojnie wystarczyć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.