Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test - Opel Corsa 1.3 CDTI

Featured Replies

Napisano

Test pozegnalny czyli 1500 km odchodzaca generacja malego Opla z silnikiem turbo diesel po Polwyspie Iberyjskim.

img223li7.jpg

Nadwozie:

Testowy egzemplarz wygladal zupelnie inaczej niz Corsy spotykane w Polsce. Soczewkowe reflektory, srebrna obudowa tylnych lamp pod kolor nadwozia, felgi 15" i polakierowane wszystko co sie da. Prezentuje sie swiezo. Nawet drogomierz pokazuje 7500 km. Dlatego umieszcze rowniez zdjecia.

277649183-img149a.JPG

Wnetrze:

Podobnie jak z zewnatrz, wewnatrz auto wyglada fajnie. Biale zegary, skora na kierownicy itp. Jednak nie ma cienia watpliwosci - to Opel. W encyklopedii pod haslem Opel czytamy: gwalt na ergonomii, byc jak Opel - ekscentryczny, nieodgadniony, dziwny.

Nie wiem kto projektowal wnetrze, ale konsultantem do spraw ergonomii musial byc posel Gosiewski. Dostep do sterowania el. szybami jest denerwujacy jak koledzy naszego konsultanta. Nie da sie cofnac reki bo lokiec blokuje sie o drzwi, a przyciski sa na tyle z tylu, ze nie dostaniemy do nich palcami. Ostatni raz narzekalem na sterowanie szybami z deski rozdzielczej lub z tunelu. Tu jest w drzwiach, ale trzeba uzywac prawej reki!

Dzwignie pod kierownica sa ohydne, wygladaja jak lopaty, a ich jakosc sugeruje, ze z Castoramy. Sterowanie swiatlami po niemiecku czyli pokretlo po lewej stronie na desce i zestaw guzikow do swiatel przeciwmgielnych. W nocy nie ma szans, zeby trafic we wlasciwy guzik lub pokretlo.

Kierownica wyglada efektownie, ale wcale nie jest mila w dotyku czy wygodna w trzymaniu. Grube ramiona, brak miejsca na palce. Nie wiadomo jak ta kierownice chwycic. Fotele jednak na taka krytyke nie zasluguja. Sa twarde, wygodne, proste. Pasuja do tego auta. Sola w oku jest tylko regulacja wysokosci, ktora wymaga sporo sily i zapierania sie o kierownice. Nie uzywa sie tej sprezyny czesto wiec mozna wybaczyc, ale ocena ogolna za wnetrze Corsy to "mierny na szynach".

277649190-img171a.jpg

Zawieszenie:

Ciezko oceniac komfort zawieszenia jezdzac po rownych drogach, ale zawieszenie moznaby podsumowac dwoma slowami: poprawne, sztywne. Moznaby...gdyby nie kolejna lyzka dziegciu. Fatalny uklad kierowniczy, ktorego precyzje mozna porownac do jakosci montazu Tavrii sprawia, ze trudno jest docenic nastawy zawieszenia. Mimo szerokich opon auto nie przekonuje trzymaniem na zakretach bo samo chyba nie wie czy kierowca chce zaciesnic skret czy odpuscic.

277649193-img190as.jpg

Silnik:

Nie tak dawno silniki z Bielska mialy 2 cylindry i byly chlodzone jak lysina kierowcy kabrioleta. Teraz sa 2x wieksze, maja turbo i spalaja to co pojazdy z podwarszawskiego Ursusa. 1.3 CDTI. To najlepsza rzecz w testowej Corsie. Dziwne, prawda? Dobry silnik w Oplu? icon_eek.gif Bez "ale" sie nie obejdzie.

1300 ccm i 70 KM nie rodzi wielkich nadziei na osiagi. Slusznie, a tak naprawde to jest 1.2 i ma 69 koni. To dlatego 160 km/h oznacza kres mozliwosci malego diesla. Jednak elastycznosc przy niskich predkosciach jest...a moze bylaby przyjemna, gdyby nie turbodziura wielka na nieuzytki po PGRach. Maly diesel nie toleruje niskich obrotow i bez turbo po prostu nie jedzie, a ono w tym silniku zaczyna pompowac dopiero powyzej 2000 obr./min. Szybki start spod swiatel bez przygotowania jest niemozliwy.

Leniwy, ale skromny. CDTI nie jest wymagajacy jesli chodzi o ON. W jezdzie mieszanej (drogi 1-pasmowe, gory, centrum Lizbony) z wlaczona klimatyzacja palil 4,4 l/100 km. Na autostradach przy predkosci nie wiekszej niz 140 km/h potrzebowal juz 5,9 l/100 km. Mozna tym autem jezdzic tanio, nalezy tym autem jezdzic oszczednie. Wtedy sie najlepiej czuje.

277649196-P9180031.jpg

Skrzynia biegow:

Lewarek biegow pracuje ciezko, biegi trzeba wbijac, ale w miare precyzyjnie idzie wybieranie przelozen. Najszybciej mozna sie przyzwyczaic wlasnie do skrzyni i po chwili wydaje sie byc w porzadku. Oczywiscie wsteczny musi byc "jedynka z pierscieniem", zeby nie bylo zbyt latwo, ale ta wada jest niczym przy innych, denerwujacych detalach.

Podsumowanie:

Dobrze, ze ta generacja Corsy juz odchodzi. Auto jest z pozoru sympatyczne, szczegolnie w bogatszej wersji wyposazenia i stylizacji, ale nie jest nawet przecietne czy nudne. Jest bardzo kiepskie i gdyby nie silnik, ktory jak nie da radosci z elastycznosci to da na stacji benzynowej, mozna powiedziec, ze Corsa ma dobry (a moze dostateczny) tylko znaczek. Kolko i blyskawica. Corsa zasluguje tylko na kolko...i trojkacik... no.gif

Zegnaj i nie wracaj...

img176of9.jpg

post-1754-14352474772874_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

1

post-1754-1435247477361_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

2

post-1754-14352474774343_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

3

post-1754-14352474775061_thumb.jpg

Napisano
  • Autor
czasami mam do czynienia z Combo z tym silnikiem.... nie przekonuje, turbo dziura, cholernie wielki promień zawracania.... już lepiej pod względem silnika podchodzi mi Caddy 2.0 SDI
Napisano

> Zegnaj i nie wracaj...

Ja tam sobie jeszcze pojeżdżę ...

Pozdrawiam

Napisano

Sformułowania autora poprostu żenujące.

Żałuję że zmarnowałem czas na czytanie takiego gniota.

no.gif

Napisano

[...]

Ostatni raz

> narzekalem na sterowanie szybami z deski rozdzielczej lub z

> tunelu. [...]

dlaczegohmm.gif? Co jest zlego w tunelu270747800-sex.gif?

Narzekalem do wczoraj. Po dosc dlugiej przerwie 9-10 tyg przesiadlem sie z auta firmowego made by GM do swojejserce.gif HiLux.... i wlasnie pierwsza rzecza ktora nie podobala mi sie w moim wlasnym aucie byl ... brak przyciskow szyb w tuneluzlosnik.gif. Stad pytanie dlaczego IYHO to jest be?niewiem.gif?

4775436.jpg

[...]nie rodzi wielkich nadziei na osiagi. Slusznie, a

> tak naprawde to jest 1.2 i ma 69 koni. [...] z

> wlaczona klimatyzacja [...]...

stoi w miejscuzlosnik.gif a Turbo dziura znika jak wylaczysz ACzlosnik.gif. Prawda jest taka ze niewiem.gif jaka jest roznica w takim malym diesel ale ostatnio jak jezdzilem czyms o pojemnosci 1.3l to aby wyprzedzic auto trzeba bylo wylaczyc ACidea.gif... Podejrzewaz ze tu jest podobnie, chocicaz patrzac na Nm ----hmm.gif mam watpiwosciidea.gifniewiem.gif

> Zegnaj i nie wracaj...

30.GIF

Napisano

Tez bardzo lubie szyby w tunelu, jak kupowalem swoje auto to myslalem ze to słabe rozwiazanie a jednak jest super wygodne, w końcu to prawa ręka jest przyzwyczajona do odrywania sie od kierwonicy.

Napisano

> Tez bardzo lubie szyby w tunelu, jak kupowalem swoje auto to myslalem

> ze to słabe rozwiazanie a jednak jest super wygodne,

IMHO kwestia przyzwyczajenia - mnie to nie robi roznicyziew.gif końcu to

> prawa ręka jest przyzwyczajona do odrywania sie od kierwonicy.

lewagrinser006.gif ....

5464384.jpg

IMHO ostatnie rozwiazanie umieszczenia ich dokladnie po srodku jest ok.gif

5429745.jpg

Napisano

a mnie sie ten model bardzo podoba smile.gif ale najnowszy to dopiero super bryczka zeby.GIF

Napisano

> Sformułowania autora poprostu żenujące.

> Żałuję że zmarnowałem czas na czytanie takiego gniota.

Krytyk literacki się znalazł? hmm.gif

mar00ha

Napisano

Jak komus wyzej, kto sie nie bal powiedziec, ze mu sie artykul nie podoba. Tez wg mnie raczej przecietny smirk.gif

...ale co do ukladu kierowniczego sie zgadzam. Paranoja na kolkach. Nie moglem tego samochodu wyczuc zupelnie na eLce jeszcze rok czasu temu... na egzaminie jakos juz poszlo. Kwestia przyzwyczajenia moze. Co nie zmienia faktu, ze przez pierwsze kilometry sie balem tej kierownicy zlosnik.gif Nie czulem jej wcale...

Napisano

> (...) i polakierowane wszystko co sie da.

a nadkola? a progi? a tylna podkladka pod zderzakiem? w Polsce te 2 ostatnie elementy widze najczesniej polakierowane

Napisano

> Krytyk literacki się znalazł?

> mar00ha

zwykły czytelnik,który ma swoje zdanie o tego typu tworach.

Napisano

> zwykły czytelnik,który ma swoje zdanie o tego typu tworach.

To życzyłbym nieco pokory wobec bardziej doświadczonego użytkownika forum Autokącik. waytogo.gif

mar00ha

Napisano

> To życzyłbym nieco pokory wobec bardziej doświadczonego użytkownika

> forum Autokącik.

> mar00ha

Ktoś kto od niedawna bywa na forum może nie wiedzieć nic o doświadczeniu kolegi pipp, tym bardziej że i pipp ostatnio coś się opuszcza w pisarstwie na AK smile.gif

Co do oceny Corsy, to IMHO jest troche krzywdząca ... to jest auto z taniegio segmentu i trzeba na nie patrzyć z lekkim przymrużeniem oka, bo to panie nie Audi, czy inny Mercedes wink.gif

Napisano

> forum Autokącik.

> mar00ha

doswiadczenie pippa, a jezyk i latwosc wyrazania "totalnych" opinii to zupelnie inna sprawa

jego tekst bylby strawny i nawet ciekawy, gdyby nie wyskoki "jedynie slusznych" i formulowanych na wyrost opinii.

Teksty doswiadczonych dziennikarzy bywaja wywazone w slowach, nawet jezeli cos krytykuja.

Powiem wiecej, to mlodzi adepci sztuki pisarskiej cechuja sie stosowaniem trikow pippa.

Dla mnie slaba 3 zlosnik.gif

Napisano

> forum Autokącik.

> mar00ha

Nie widze nic nie stosownego w mojej ocenie artykułu.

Nie oceniam negatywnie merytorycznej strony tego tekstu,lecz język jakim został on napisany.Nie musi mi się podobać i napewno nie zamierzam przyklaskiwać tylko dlatego że autor spłodził już X artykułów.

Niepodoba mi się i jest to moje zdanie, które puki co (chyba) moge wyrazić na AK

Napisano
  • Autor

> Sformułowania autora poprostu żenujące.

Podobne odczucia mialem po jazdach. Niby dobre checi mial Opel (jak i ja piszac test), ale wyszedl niesmak. Poczules Corse. Zenada...

> Żałuję że zmarnowałem czas na czytanie takiego gniota.

Bylem bardzo ciekawy tego modelu i nie wiem czy zaluje, ze nim wlasnie jezdzilem. Na pewno zaluje, ze fajne z pozoru auto jest...gniotem.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> dlaczego? Co jest zlego w tunelu?

Korbki byly zawsze w drzwiach i tam tez maja byc guziki. Koniec.

> Narzekalem do wczoraj. Po dosc dlugiej przerwie 9-10 tyg przesiadlem

> sie z auta firmowego made by GM do swojej HiLux.... i wlasnie

> pierwsza rzecza ktora nie podobala mi sie w moim wlasnym aucie

> byl ... brak przyciskow szyb w tunelu. Stad pytanie dlaczego

> IYHO to jest be??

Bo nienaturalne jest otwierac okno po lewej (w Twoim wypadku po prawej) stronie, a siegac w druga.

> a Turbo dziura znika jak wylaczysz AC. Prawda jest

> taka ze jaka jest roznica w takim malym diesel ale ostatnio jak

> jezdzilem czyms o pojemnosci 1.3l to aby wyprzedzic auto trzeba

> bylo wylaczyc AC... Podejrzewaz ze tu jest podobnie, chocicaz

> patrzac na Nm ---- mam watpiwosci

Trzeba wiecej techniki jak nie ma mocy. Z malym silnikiem trzeba byc jak Martina Hingis w pojedynku z siostrami Williams.

Napisano
  • Autor

> Korbki byly zawsze w drzwiach i tam tez maja byc guziki. Koniec.

> Bo nienaturalne jest otwierac okno po lewej (w Twoim wypadku po

> prawej) stronie, a siegac w druga.

a jak chcesz otworzyc po stronie pasażera ?? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ktoś kto od niedawna bywa na forum może nie wiedzieć nic o

> doświadczeniu kolegi pipp, tym bardziej że i pipp ostatnio coś

> się opuszcza w pisarstwie na AK

Mialo byc o Corsie, a nie o mnie. Czuje sie jak malpa na wybiegu, a opuszczam sie, prawda, ale kazdy ma prawo do wakacji... wink.gif

> Co do oceny Corsy, to IMHO jest troche krzywdząca ... to jest auto z

> taniegio segmentu i trzeba na nie patrzyć z lekkim przymrużeniem

> oka, bo to panie nie Audi, czy inny Mercedes

Patrzylem na Corse nie przez pryzmat klasy wyzszej, a raczej typowo, uzytkowo. Opel to nie jakas Kia, ktora uczy sie robic samochody, a model Corsa jest starszy od wielu Kacikowiczow. Nie mozna puszczac plazem glupich(!) wad, ktore mozna poprawic bez nakladu kosztow. Auto wcale tanie nie jest i ciezko sie wybacza. Podtrzymuje, ze Corsa zasluguje na krytyke, ale jest juz nastepczyni.

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> doswiadczenie pippa, a jezyk i latwosc wyrazania "totalnych" opinii

> to zupelnie inna sprawa

"Totalne"? Konkretne, zdecydowane, uargumentowane...

Czy to sie rowna? No i najwazniejsze. Jak kazdy moj txt sa MOJE i tylko moje, nie przepisane. Nie maja charakteru rewolucyjnego i nie chce ciagnac za soba tlumow.

> jego tekst bylby strawny i nawet ciekawy, gdyby nie wyskoki "jedynie

> slusznych" i formulowanych na wyrost opinii.

Sluszne sa tylko dla mnie. Kazdy ma swoj rozum i wybor. Opel IMHO Corsa IMHO jest IMHO bardzo IMHO kiepskim IMHO przedstawicielem IMHO klasy IMHO B. Taka jest tresc, a forma...jw.

> Teksty doswiadczonych dziennikarzy bywaja wywazone w slowach, nawet

> jezeli cos krytykuja.

Dlatego sa nudne, a potem pojawiaja sie opinie wsrod ludzi, ktorzy niby lubia samochody, ale nie do konca sie nimi interesuja, ze kazde nowe auto jest takie samo, a roznia sie znaczkiem. A tak nie jest mimo unifikacji, norm unijnych i redukcji kosztow.

> Powiem wiecej, to mlodzi adepci sztuki pisarskiej cechuja sie

> stosowaniem trikow pippa.

> Dla mnie slaba 3

A ja mam 30 lat, nie jestem dziennikarzem, pisze hobbystycznie i od serca, a nie dla kasy. Myslalem tylko, ze sie poklocimy o detale Corsy, a tu biuro prasowe Adam Opel AG w koalicji z kumplami Kazimiery Szczuki robia ze mnie motoryzacyjnego Kurskiego. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> a jak chcesz otworzyc po stronie pasażera ??

To mowie "otworz okno". 270751858-jezyk.gif

Mowiac prosto. Guzik ma zastapic korbke. Kazdy dodatek jak sterowanie prawa szyba, blokowanie itp. to dodatek. Ale obiecalem, ze nie bede narzekal na sterowanie spod recznego. Prawa reka bo prawa, ale nie wale lokciem po drzwiach. crazy.gif

Napisano

> To mowie "otworz okno". [...]

a jak go nie maszzlosnik.gif?? Co wtedy - tia ale chyba po to montuja 4 przyciskismirk.gif....

Napisano

czas sie zreformowaczlosnik.gif

A ja mowie ze to kwestia przyzwyczajania - chociaz po 2 dniach 'normalnych' stron szyb jest w tym troche proawdysmirk.gif

> Trzeba wiecej techniki jak nie ma mocy. Z malym silnikiem trzeba byc

> jak Martina Hingis w pojedynku z siostrami Williams.

hehe.gif ... Jak nie ma z czego dac to nie dostaniesz270747800-sex.gif ...

Napisano

> Test pozegnalny czyli 1500 km odchodzaca generacja malego Opla z

> silnikiem turbo diesel po Polwyspie Iberyjskim.

Przeczytalem caly.. wreszcie jakis "test" co milo poczytac ok.gif

> Nadwozie:

> Testowy egzemplarz wygladal zupelnie inaczej niz Corsy spotykane w

> Polsce. Soczewkowe reflektory, srebrna obudowa tylnych lamp pod

> kolor nadwozia, felgi 15" i polakierowane wszystko co sie da.

"Zupelnie inaczej" - to duze naduzycie hehe.gif

Przednie reflektory moglyby byc chociaz przyciemnione wewnatrz ok.gif

Tylne swiatla tez mi przypominaja panoszaca sie mode w PL.. zlosnik.gifno.gif

> Prezentuje sie swiezo. Nawet drogomierz pokazuje 7500 km.

> Dlatego umieszcze rowniez zdjecia.

> Wnetrze:

> Podobnie jak z zewnatrz, wewnatrz auto wyglada fajnie. Biale zegary,

> skora na kierownicy itp. Jednak nie ma cienia watpliwosci - to

> Opel.

A gdzie fotki ? cfaniaczek.gif

W encyklopedii pod haslem Opel czytamy: gwalt na

> ergonomii, byc jak Opel - ekscentryczny, nieodgadniony, dziwny.

> Nie wiem kto projektowal wnetrze, ale konsultantem do spraw ergonomii

> musial byc posel Gosiewski. Dostep do sterowania el. szybami

> jest denerwujacy jak koledzy naszego konsultanta. Nie da sie

> cofnac reki bo lokiec blokuje sie o drzwi, a przyciski sa na

> tyle z tylu, ze nie dostaniemy do nich palcami.

A juz myslalem ze winna jest PO hehe.gif

Ostatni raz

> narzekalem na sterowanie szybami z deski rozdzielczej lub z

> tunelu. Tu jest w drzwiach, ale trzeba uzywac prawej reki!

Nie wiem co zlego widzisz w przycieskach w tunelu ? icon_eek.gif

Nie ma wygodniejszego miejsca ! ok.gif

> Skrzynia biegow:

> Lewarek biegow pracuje ciezko, biegi trzeba wbijac, ale w miare

> precyzyjnie idzie wybieranie przelozen. Najszybciej mozna sie

> przyzwyczaic wlasnie do skrzyni i po chwili wydaje sie byc w

> porzadku. Oczywiscie wsteczny musi byc "jedynka z pierscieniem",

> zeby nie bylo zbyt latwo, ale ta wada jest niczym przy innych,

> denerwujacych detalach.

To jest zaleta - nie da sie pomylic wstecznego biegu z innym ok.gif

a takie przypadki sie w zyciu niektorym zdarzaja zlosnik.gif

> Podsumowanie:

> Dobrze, ze ta generacja Corsy juz odchodzi. Auto jest z pozoru

> sympatyczne, szczegolnie w bogatszej wersji wyposazenia i

> stylizacji, ale nie jest nawet przecietne czy nudne. Jest bardzo

> kiepskie i gdyby nie silnik, ktory jak nie da radosci z

> elastycznosci to da na stacji benzynowej, mozna powiedziec, ze

> Corsa ma dobry (a moze dostateczny) tylko znaczek. Kolko i

> blyskawica. Corsa zasluguje tylko na kolko...i trojkacik...

> Zegnaj i nie wracaj...

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Nie jezdzilem tym ale zawsze mi sie zdawalo ze to kibel musi byc grinser006.gif

Miales jakies doswiadczenia z Agila ? oink.gif

Bo przeczytalbym cos o nim w podobnym tonie ok.gif

Napisano

Jesli przyciski w prostej linii maja zastapic korbki

to zycze ci zebys przycisk od otwierania prawej szyby

mial tylko w prawych drzwiach

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Dlatego sa nudne, a potem pojawiaja sie opinie wsrod ludzi, ktorzy

> niby lubia samochody, ale nie do konca sie nimi interesuja, ze

> kazde nowe auto jest takie samo, a roznia sie znaczkiem. A tak

> nie jest mimo unifikacji, norm unijnych i redukcji kosztow.

> A ja mam 30 lat, nie jestem dziennikarzem, pisze hobbystycznie i od

> serca, a nie dla kasy. Myslalem tylko, ze sie poklocimy o detale

> Corsy, a tu biuro prasowe Adam Opel AG w koalicji z kumplami

> Kazimiery Szczuki robia ze mnie motoryzacyjnego Kurskiego.

podpisuje sie pod tym wszystkimi rekami i nogami ok.gifzlosnik.gif z lezka w oku wspominam artykuly Daniela Ratowskiego czy Roberta Przybylskiego z Moto Magazynu beksa.gif czytalo sie to jak jakas powiesc przygodowa, jak Przygody Pana Samochodzika w 6klasie podstawowki zlosnik.gif a dzisiejsza prasa moto oslabiony.gif w wiekszosci to czysto techniczy belkot sick.gif

Co ja bym dal zeby Moto Magazyn znowu pojawil sie na polkach w kiosku icon_rolleyes.gif

pozdr. ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja mam taką corse i jestem zadowolony

z szybami nie mam problemu

jedynie jest trudny dostep do słowka po lewej stronie pod kierownicą

kierownice mi sie dobrze trzyma, przyciski sterowania radia są bardzo dobrze umiejscowione (w CD juz nie)

wersja testowa to typowa wersja COSMO z naszego kraju.. tylko takich tylnich lamp nie mamy ale soczewki są od dawna, lakierowane liusterka itd tez

ogulnie auto mi sie dobrze i wygodnie prowadzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.