Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie krokowca

Featured Replies

Napisano

Na wolnych obrotach silnik pracuje trochę nierówno. Prawdopodobnie muszę wyczyścić silnik krokowy, tylko nie wiem gdzie się znajduje przy silniku 1.4 16V. Czy ktoś może mi podpowiedzieć ??

Napisano

> Na wolnych obrotach silnik pracuje trochę nierówno. Prawdopodobnie

> muszę wyczyścić silnik krokowy, tylko nie wiem gdzie się

> znajduje przy silniku 1.4 16V. Czy ktoś może mi podpowiedzieć ??

witam.niewiem jak w 16zaworowcu,ale u mnie jest w czolowej czesci aparatu wtryskowego.taki maly czarny bajerek przykrecany na dwa imbusy z doprowadzonym kabelkiem i wtyczka.poznasz odrazu.

Napisano
  • Autor

W u mnie przy silniku z przodu nie ma wtyczki i kabelka. Czy ktoś czyścił krokowca przy tym silniku??

Napisano

> W u mnie przy silniku z przodu nie ma wtyczki i kabelka. Czy ktoś

> czyścił krokowca przy tym silniku??

jak przy Twoim silniku niema "wtyczki i kabelka", to chyba jezdzisz rowerem wink.gif

• 2 lata później...
Napisano

> Na wolnych obrotach silnik pracuje trochę nierówno. Prawdopodobnie

> muszę wyczyścić silnik krokowy, tylko nie wiem gdzie się

> znajduje przy silniku 1.4 16V. Czy ktoś może mi podpowiedzieć ??

Patrzac od przod samochodu z tylu za przepustnica, lekko na lewo. Przy okazji najlepiej by bylo wyczyscic cala przepustnice. zeby.GIF Sprawdz sobie na allegro jak wyglada i znajdziesz bez problemu.

Napisano

Widok od strony kabiny. W miejscu zaznaczonym kółkiem jest przykręcony krokowiec. Przy okazji widać jak wygląda przepustnica po prawdziwych 100 kkm i 12 latach użytkowania.

282318825-przepustnicapo100kkmzielen_2.JPG

post-30006-14352501851801_thumb.jpg

Napisano

> Przy okazji widać jak wygląda

> przepustnica po prawdziwych 100 kkm i 12 latach użytkowania.

Szkoda, że tydzień temu nie zrobiłem foty mojej przepustnicy po 17 latach. U mnie brązowy nalot w śladowych ilościach, wyłacznie w górnej części . Ciekawe od czego to się ma....?

Pozdroofka

Napisano

> Olej z odmy?

Bardziej niż "co to jest", pytałem "od czego to się ma, że jeden ma więcej, drugi mniej" grinser006.gif Ale dałeś uniwersalna odpowiedź: jednemu bardziej wali olejem z odmy, drugiemu mniej. To by się zgadzalo, bo plastikowa puszka, która siedzi nad wtryskiem była od srodka czysta. A niedawno odkręcałem u człowieka, to po wykreceniu śrub i podniesieniu plastiku olej aż się wylał. A przepustnica metan'a wygląda jak nówka w porównaniu z tamtą.

Pozdroofka

Napisano

Ja w zeszłym miesiącu czyściłem układ wtryskowy i odmę i wymieniłem wszystkie uszczelki to powiem że przepustnica była praktycznie nówka sztuka nie śmigana, no może troszeczku była tłuściutka.

Napisano

W silnikach z jednopunktowym wtryskiem, wtryskiwacz bardzo skutecznie myje przepustnicę benzyną. W wielopunktach przez przepustnicę leci tylko powietrze... plus olej z odmy wink.gif.

Napisano

> W silnikach z jednopunktowym wtryskiem, wtryskiwacz bardzo skutecznie

> myje przepustnicę benzyną. W wielopunktach przez przepustnicę

> leci tylko powietrze... plus olej z odmy .

No fakt rzeczywiście. Ostatnio nawet studiowałem konstrukcje 8 zaworowców i 16. Fakt czyszczenia przepustnicy przez benzynkę mogłem wydedukować smile.gif (uf trudne słowo do napisania po 3 piwach)

Napisano

A ja się podłącze, czym wyczyścić przepustnice i krokowca?

Napisano

> A ja się podłącze, czym wyczyścić przepustnice i krokowca?

Wyczyszczenie krokowca polecam WD 40, tak jest napisane w manualu na WOA, a przepustnice benzynką ekstrakcyjną. Chociaż ja ostatnimi razy dzięki mojej mulher.gif używam do czyszczenia acetonu kosmetycznego. Małe pieniążki w hurtowniach kosmetycznych (coś koło 8 zł za litr - niepamiętam dokładnie).

Napisano

To ja dla równowagi powiem, że tylko nie WD. Płyn ten - mimo, iż przedniej jakości i zalet ma wiele - pewnego rodzaju smarowidłem jest. A smarowidła to mają do siebie, że kurze wszelkiej maści lgną do nich i w krótkim czasie rezultat pracy przy czyszczeniu niweczą. Mechanizmy tego rodzaju benzyną winny być traktowane, najlepiej ekstrakcyjną. Paruje ona bowiem szybko i śladów żadnych nie zostawia, przeto mechanizmy dłużej swą świetność zachowują.

Napisano

> To ja dla równowagi powiem, że tylko nie WD. Płyn ten - mimo, iż

> przedniej jakości i zalet ma wiele - pewnego rodzaju smarowidłem

> jest. A smarowidła to mają do siebie, że kurze wszelkiej maści

> lgną do nich i w krótkim czasie rezultat pracy przy czyszczeniu

> niweczą. Mechanizmy tego rodzaju benzyną winny być traktowane,

> najlepiej ekstrakcyjną. Paruje ona bowiem szybko i śladów

> żadnych nie zostawia, przeto mechanizmy dłużej swą świetność

> zachowują.

piłeś coś? hehe.gif

przepiękny tekst ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Odnosze wrażenie, że jesteś w trakcie czytania "Pana Tadeusza" i zrobiłeś małą przerwę na tego posta.

Napisano

> piłeś coś?

> przepiękny tekst

Ba przepiękny, prawie epos AK

Mam pomysła co by nasz kącik wzbogacać pięknem poezji technicznej w podwieszonym wątku (ten 1%)

Napisano

> Ba przepiękny, prawie epos AK

> Mam pomysła co by nasz kącik wzbogacać pięknem poezji technicznej w

> podwieszonym wątku (ten 1%)

ps. A te sedesy w kolorze jaśminu.... zeby.GIF

Napisano

Można też użyć sprayu do czyszczenia okładzin hamulcowych. Ostatnio jak rozbierałem awaryjnie mechanizm wycieraczek byłem zdumiony działaniem. Cały mechanizm naprawiłem trzymając go jedną ręką i nigdzie nie kładąc na glebie. Popsikałem, brud spłynął i miałem w ręku czysty metal po 2-3sek bo momentalnie odparował. Ciągle trzymając w górze odkręciłem śruby na ośkach - puk, puk w nakrętki i wszystko wylazło. Potem towot w tuleje i montaż. Heh cała naprawa trzymając bebechy w jednym ręku.

Napisano

> Można też użyć sprayu do czyszczenia okładzin hamulcowych. Ostatnio

> jak rozbierałem awaryjnie mechanizm wycieraczek byłem zdumiony

> działaniem. Cały mechanizm naprawiłem trzymając go jedną ręką i

> nigdzie nie kładąc na glebie. Popsikałem, brud spłynął i miałem

> w ręku czysty metal po 2-3sek bo momentalnie odparował. Ciągle

> trzymając w górze odkręciłem śruby na ośkach - puk, puk w

> nakrętki i wszystko wylazło. Potem towot w tuleje i montaż. Heh

> cała naprawa trzymając bebechy w jednym ręku.

Zgadza się, potwierdzam skuteczność takiego środka, ale nie wolno go używać na powierzchnie z materiału sztucznego (odbarwia, wżera się), ostatnio również w jakimś markecie trafiłem środek do czyszczenia układów wtryskowych, gaźników, odm itd... na bazie benzyny ekstrakcyjnej. Bezpieczny w użyciu na plastiki i szybko odparowywuje.

PS. Zapomniałem że wyczyściłem sobie tym specyfikiem do czyszczenia gaźników całą głowice i trochę bloku (ile sięgnąłem dyszą i szmatką). UWAGA!!! - rozpuszcza lakier - uszkodziłem sobie tak ładnie pomalowaną pokrywę zaworów. (może kurnia pasta polerska pomoże)

Napisano

a ja mam takie małe pytanie gdzie w silniku x14nz znajduje sie krokowiec? i co trzeba sciagnac zeby sie dostac do niego?

Napisano

Tam gdzie w każdym jednopunkcie. To pierwsza rzecz, którą widać po otwarciu maski wink.gif.

Napisano

> a ja mam takie małe pytanie gdzie w silniku x14nz znajduje sie

> krokowiec? i co trzeba sciagnac zeby sie dostac do niego?

A w tym żółtym kółeczku

282331076-282243744-fotka1.JPG

PZDR VEN

post-53807-14352501890321_thumb.jpg

Napisano

Witam

Żeby przeczyścić przepustnicę, trzeba ją zdemontować. Na jakiej uszczelce jest przepustnica mocowana i czy trzeba będzie ją wymieniąć?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Żeby przeczyścić przepustnicę, trzeba ją zdemontować. Na jakiej

> uszczelce jest przepustnica mocowana i czy trzeba będzie ją

> wymieniąć?

> Pozdrawiam

Nie wiem jak w to wygląda w twoim silniku, ale jak rozbierasz elementy między którymi są jakieś uszczelki moim zdaniem warto je wymienić. U mnie były do wymiany 3 uszczelki. Jedna między przepustnicą a kolektorem ssącym, dalej przepustnica mikser gazu i dalej taka sama uszczelka mikser układ wtryskowy.

Później postaram się sprawdzić w EPC jakie to uszczelki i co warto wymienić po rozbiórce w twoim silniku. I podam Ci numery katalogowe uszczelek i jak będziesz chciał to w ASO za nieduże pieniążki zakupisz sobie.

Edit:

282333287-z16xe.jpg

Czy tak mniej więcej wygląda u Ciebie (na obrazku kolektor ssący od Z16XE, Z16XEP, Z14XE)? Z tego co widzę to po rozebraniu będziesz miał do wymiany jedną uszczelkę (numer 3 - USZCZELKA, KORPUS ZAWORU PRZEPUSTNICY DO KOLEKTORA SSĄCEGO). Jej numer to: 828400, według dealerlocatora cena to 5,64 zł w ASO oczywiście - więc myślę że jak rozbierzesz ten interes to warto wymienić tą uszczelkę.

Znalazłem jeszcze takie cóś:

282333287-korpus_zaworu_przepustnicy_z16xep.jpg

Uszczelka numer 9 jest do silnika Z14XEP a numer 3 ta sama co na wcześniejszym rysunku.

PZDR VEN

post-53807-14352501935353_thumb.jpg

Napisano

Witam

Chwilowo nie mam neta w domu. UPC zaniemogło frown.gif .Tylko w pracy możliwość.

W moim przypadku jest silnik X16XEL i z tego co się orientuje jest inaczej sterowana przepustnica niż w Z16XE.

Jakbyś mógł mi sprawdzić w przypadku tego silnika jakie są uszczelki, dzięki 20.GIF

pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Chwilowo nie mam neta w domu. UPC zaniemogło .Tylko w pracy

> możliwość.

> W moim przypadku jest silnik X16XEL i z tego co się orientuje jest

> inaczej sterowana przepustnica niż w Z16XE.

> Jakbyś mógł mi sprawdzić w przypadku tego silnika jakie są uszczelki,

> dzięki

> pozdrawiam

Prosze bardzo według zamówienia:

282340986-x16xel.jpg

Szukana uszczelka to: USZCZELKA, KORPUS ZAWORU PRZEPUSTNICY DO KOLEKTORA SSĄCEGO

A jej numer katalogowy to: 825506

Aha na rysunku równie ładnie widać tak często zapytywany silniczek krokowy (numer 5). Jakby się komuś nie udało go wyczyścić, podaję od razu numer katalogowy 826550.

PZDR VEN

post-53807-14352501964914_thumb.jpg

Napisano

> Prosze bardzo według zamówienia:

Dzięki wielkie.

Dużo piwo.gifpiwo.gifpiwo.gifpiwo.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.