Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przełącznik zespolony spalony

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem z przełącznikiem zespolonym. Już wcześniej gasły mi swiatła, więc elektromechanik próbował go regenerować. Załatwił sprawę na 2 tygodnie. W trasie zgasły mi światła na dobre a z przełacznika poszedł dym. Teraz szukam uzywanego przełącznika bo nowy kosztuje 770 PLN. Kupiłem już dwa używane ale żaden nie pasuje. Powiedzcie mi czy da się jeszcze raz regenerować mój stary przełacznik czy muszę kupić nowy. confused.gif

Napisano

> Powiedzcie mi czy da się jeszcze raz regenerować mój

> stary przełacznik czy muszę kupić nowy.

pewnie że sie da , na smietniku masz referat n/t temat ok.gif

Napisano
  • Autor

Ale da się na kolejne dwa tygodnie czy na dwa lata? Czytałem już referat ze śmietnika, można to zrobic, tylko czy jest sens. Sam przełącznik do zmiany swiateł postojowych na krótkie ma już taki luz że sam się obraca po wjechaniu w dziurę.

Napisano

przy takim zużyciu to lepiej rozglądnij sie za jakąś sensowną uzywką , na allegro albo na szrocie ,

potem zapodaj sobie przekaźniki na światła mijania ( no chyba że już je masz , tyle że przełącznik by ci wtedy nie padł wink.gif ) , żebyś nie musiał przerabiać tematu ponownie ...

Napisano
  • Autor

Dzieki za radę. Ciężko się szuka po szrotach przełączników jak się ma auto zablokowane smile.gif . Czytałem o tych przekaźnikach. Jakie w ogóle one pełnią funkcję w instalacji? Chodzi o odciążenie tych wszystkich styków i blaszek w przełączniku zespolonym? Powiedz czy ty to masz u siebie założone i czy jest to skuteczna metoda na naprawienie mojego problemu.

Napisano

> Dzieki za radę. Ciężko się szuka po szrotach przełączników jak się ma

> auto zablokowane . Czytałem o tych przekaźnikach. Jakie w

> ogóle one pełnią funkcję w instalacji? Chodzi o odciążenie tych

> wszystkich styków i blaszek w przełączniku zespolonym?

dokładnie takie jest ich zadanie , zespolony steruje wtedy cewką i płynie przez niego kilkanaście razy mniejszy prąd niż bez przekaźników , dlatego zespolony ma sie dobrze waytogo.gif

> czy ty to masz u siebie założone i czy jest to skuteczna metoda

> na naprawienie mojego problemu.

mam i to na szczęście fabrycznie ,

poczytaj na kąciku pandy co sie dzieje z zespolonymi bez przekaźników wink.gif

Napisano
www.auto-sam.pl przelacznik zespolony magneti marelli do wersji z poduszka 360pln ok.gif
Napisano
  • Autor

> www.auto-sam.pl przelacznik zespolony magneti marelli do wersji z

> poduszka 360pln

Wysłałem zapytanie czy mają akurat taki, który bedzie do moejego Fiata pasował i za ile. Jesli tylko 360 PLN to biorę. Oby tak było i pierwsze co - zakładam te magiczne przekaźniki, zeby znowu mi nie zgasły swiatła w trasie, 150 km od domu.

Napisano

albo prezent dla wujka bracha jak bedzie mial humor i czas,i sierczysta przysiega zamontowania przekaznikow,oraz ze to sie wiecej nie powtorzy heheh.

Napisano

Nie mow bo mi sie zleca... i bede musial uruchomic kase fiskalna zlosnik.gif

Napisano

Lepiej zadzwon bo mailowej odp mozesz sie nie doczekac...

Napisano
  • Autor

Byłbym wdzięczny wujkowi Brachowi, tylko że on mieszka trochę daleko a ja tam nie dojadę bez świateł. wink.gif Przysłali mi odpowiedź z tego auto-sam, że mają przełącznik kierunkowskazów za 452 PLN, to chyba nie to czego szukam. Jakoś nazwa "przełącznik kierunkowskazów" mi się nie podoba. Wiem, ze to jest zespolony przełącznik i wycieraczki też tam są. W wolnej chwili podskoczę do hurtowni części tu na miejscu, zapytam ile u nich to kosztuje.

Napisano

> Wysłałem zapytanie czy mają akurat taki, który bedzie do moejego

> Fiata pasował i za ile. Jesli tylko 360 PLN to biorę. Oby tak

> było i pierwsze co - zakładam te magiczne przekaźniki, zeby

> znowu mi nie zgasły swiatła w trasie, 150 km od domu.

Nie demonizuj, mi zgasły światła 2 500km od domu ;-) i jakoś dojechał, kupiłem wtyczki, kabeli i spiąłem wszystko na krótko, rozłączanie miałem na krokodylkach, bo akurat miałem pod ręką ;-)

Możesz sobie też tak zamontować przekaźnik, żeby Ci włączał zawsze światła przy włączonym silniku, ja tak zawsze jeżdżę. Będziesz włączał silnik i od razu masz światła przez cały rok ;-)

Pozdrawiam

Napisano

> Dzieki za radę. Ciężko się szuka po szrotach przełączników jak się ma

> auto zablokowane.

Poszukaj na allegro ze skasowanych aut. Zadaj pytanie sprzedawcy, bo nie wszystko da się wystawić.

. Czytałem o tych przekaźnikach. Jakie w

> ogóle one pełnią funkcję w instalacji? Chodzi o odciążenie tych

> wszystkich styków i blaszek w przełączniku zespolonym?

Tak jak już napisali koledzy. Prąd w impulsie na jedną żarówkę może osiągnąć 100A, więc przy wytartych stykach pójdzie dym. Ja w poldku tak spaliłem wycieraczki i jeździłem z włącznikiem na kokpicie (spięte jakoś magicznie że działało). W poldku koszt kompletu wajch na szrocie z 30 zeta. Ech... ceny części z poldka są nie do pobicia :/

Napisano

> Możesz sobie też tak zamontować przekaźnik, żeby Ci włączał zawsze

> światła przy włączonym silniku, ja tak zawsze jeżdżę. Będziesz

> włączał silnik i od razu masz światła przez cały rok ;-)

> Pozdrawiam

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie tak jest w standardzie (chyba nic nie mieszał poprzednik). Lampy podpięte są pod stacyjkę i gaszą się podczas rozruchu. To ponoć spory plus Fiatów, nie zapomnisz o włączeniu świateł w zimie i nie zapomnisz o ich wyłączeniu po jeździe.

Napisano

> Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie tak jest w standardzie (chyba

> nic nie mieszał poprzednik). Lampy podpięte są pod stacyjkę i

> gaszą się podczas rozruchu. To ponoć spory plus Fiatów, nie

> zapomnisz o włączeniu świateł w zimie i nie zapomnisz o ich

> wyłączeniu po jeździe.

Zgadza się, jest tak fabrycznie, ale musisz je kiedyś włączyć i tak zostawić, a jak kolega ma zepsuty włącznik to ich włączyć na stałe pewnie nie może, bo się styki wypaliły, więc może sobie dodać przekaźnik, który będzie pomijał włącznik, a sterowany będzie ze stacyjki.

Pozdrawiam

Napisano

Mozesz przeslac uszkodzony ok.gif

Napisano

> dokładnie takie jest ich zadanie , zespolony steruje wtedy cewką i

> płynie przez niego kilkanaście razy mniejszy prąd niż bez

> przekaźników , dlatego zespolony ma sie dobrze

> mam i to na szczęście fabrycznie ,

> poczytaj na kąciku pandy co sie dzieje z zespolonymi bez przekaźników

ok.gif

a jak sprawdzic czy są fabrycznie zamontowane przekaźniki i czy aby napewno każdy zespolony sie wcześniej czy później spali

irked.gif

Napisano

> a jak sprawdzic czy są fabrycznie zamontowane przekaźniki i czy aby

> napewno każdy zespolony sie wcześniej czy później spali

u ciebie napewno fabryka nie dała. Przy właczaniu świateł słychać wyraźny dzwięk załaczającego się przekaźnika. Najczęsciej dochodzi zza obudowy bezpieczników w kabinie.

Napisano

> a jak sprawdzic czy są fabrycznie zamontowane przekaźniki

jak jest przekaźnik to po przekręceniu dźwigni z pozycyjnych na mijania słychac "pyk"

> i czy aby napewno każdy zespolony sie wcześniej czy później spali

jeśli jest dodatkowy przekaźnik na światła mijania to przełącznik chyba przeżyje auto , bez niego sprawa przesądzona ... wink.gif

Napisano

> dokładnie takie jest ich zadanie , zespolony steruje wtedy cewką i

> płynie przez niego kilkanaście razy mniejszy prąd niż bez

> przekaźników , dlatego zespolony ma sie dobrze

> mam i to na szczęście fabrycznie

A od kiedy i w jakich modelach były montowane przekaźniki fabrycznie jeśli można wiedzieć??

Napisano
  • Autor

> Mozesz przeslac uszkodzony

Wujek Brachu powiedział, że mogę przesłac uszkodzony? Czy ja mam rozumieć, że wujek ma zdolnosci i chęć zrobić czry-mary z tym przełącznikiem? Problem taki, że ja go wymontować sam nie umiem, chociaż widziałem jak to się robi. Myslę, że jesli wujek Brachu ma takie chcęci to ja się zdecyduję.

Napisano
  • Autor

W tej chwili rozkręciłem obudowę kierownicy, wypiąłem kostkę od swiateł z przełącnzika, sprawdziłem które kable są od swiateł krótkich i od pozycyjnych, zdjąłem z nich trochę izolacji i spiąłem trzy przewody tuż przed kostką. Mam światła od razu po odpaleniu silnika, ale to dla mnie mało staysfakcjonujące rozwiązanie. Chcę działający przełacznik. klnie.gif

Napisano

Jaki wujek ? Braciszek! zlosnik.gif

Wymontujesz. Na smietniku albo archiwum wsio masz opisane. Mozesz podeslac ale Ty zostaniesz bez przelacznika. Zanim go dostaniesz z powrotem, bedziesz kilka dni bez auta.

Napisano
  • Autor

Brachu to z pewnoscią wielki człowiek i serce ma dobre. Dziekuję Ci za ogromną chęć pomocy. Udało mi się jednak kupić nowiutki przełącznik za 450 PLN + montaż oczywiście i wiem, że mam już spokój. Nie chciałem już regenerować tego przełącznika poraz drugi bo za kazdym razem w trasie przezywałbym stres, że zostanę bez świateł i bedę musiał spac w aucie w lesie. Raz tak już miałem i jedynym plusem było to że nie byłem tam sam tylko z moją "panią".

Dziekuję jeszcze raz Brachu - ten przełącznik sypał się w dłoniach.

Napisano

> Dziekuję jeszcze raz Brachu - ten przełącznik sypał się w dłoniach.

No to teraz proponuje podesłać spalony przełącznik Brachowi do reanimacji, żeby był na podmiankę dla kolejnego szczęśliwca.

Napisano

Mam pomysl !!! Byc moze da sie go przywrocic do dawnej swietnosci. Po co mialby lezec u Ciebie i sie kurzyc, a kiedys zapewne i tak wyladuje w koszu. Ja sprawdze czy da sie cos z nim jeszcze zrobic, a jesli tak, sprzedam go, a kase przeleje na konto akcji harytatywnej PAJACYK www.pajacyk.pl - potwierdzenie przelewu opublikuje na lamach naszego kacika. Co Ty na to ?

Napisano

Ile jest wart przełącznik zespolony? bo może jakby ktoś chciał to moge mu takowy załatwić 270751858-jezyk.gif

Napisano

Juz kupil nowke - 450pln. Uzywki chodza po 100-150pln

Napisano

> W tej chwili rozkręciłem obudowę kierownicy, wypiąłem kostkę od

> swiateł z przełącnzika, sprawdziłem które kable są od swiateł

> krótkich i od pozycyjnych, zdjąłem z nich trochę izolacji i

> spiąłem trzy przewody tuż przed kostką. Mam światła od razu po

> odpaleniu silnika, ale to dla mnie mało staysfakcjonujące

> rozwiązanie. Chcę działający przełacznik.

I mnie taka przykrośc właśnie spotkała oslabiony.gif

Załączyłem światła na krótko przy kostce i teraz się zastanawiam co robić.

niewiem.gif

Najgorsze, że rozebrałem ten przełacznik i nie jest spalony. Przeczyściłem wszystko co się dało, sprawdziłem styki - wszystkie sprawnie przewodzą .... icon_rolleyes.gif

Może tą sprężynkę jeszcze rozciągnę ....

Czy to już koniec mojego przełacznika i będę musiał się za nowym rozejrzeć?

Napisano

podpiluj ten bialy platik z blaszka i sprezynka zeby blaszka swobodnie chodzila potem nasmaruj i do tego zaloz przekazniki i musi chulac jak ta lala

Napisano

> A od kiedy i w jakich modelach były montowane przekaźniki fabrycznie

> jeśli można wiedzieć??

Dolaczam sie do pytania. Moze ktos wie???

Napisano
  • Autor

U mnie juz działa, wydałem 450 PLN na nowy i oryginalny. Wolałem juz nie jeździć ze starym - bałem się że wysiądzie w najmniej oczekiwanym momencie. Nie wiem od kiedy montują przekaxniki fabrycznie, tez się nad tym zastanawiałem. Ja mam auto z 1998 roku z listopada i coś mi się wydaje że u mnie tego nie załozyli.

Napisano
To zaloz jak najpredzej bo znowu wydasz 450zl na przelacznik smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.