Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy po wypadku otworzy się centralny zamek?

Featured Replies

Napisano

Czy w Atrze F, G i H po wypadku otworzy się centralny zamek? Chodzi o to, że jeździ się z zamkniętym centralnym zamkiem, a po ewenntulanym wypadku może być problem z otworzeniem samochodu z zewnątrz.

Napisano

Nie przejmuj się centralnym zamkiem.

W razie wypadku strażacy mają takie specjalne nożyce i piły i oni ci fure ZAWSZE otworzą...

Napisano

Wydaje mi się, że się otwiera. Jakieś 2 lata temu ktoś pisał, że nie działał mu centralny zamek . Pomogło ustawienie centralki w odpowiedniej pozycji. Z tego wynika, że jest jakiś czujnik w centralce (na zasadzie czujnika wstrząsowego alarmu, tylko znacznie mniej czułego zlosnik.gif), który jest w stanie stwierdzić w jakiej pozycji jest auto i jakos zareagować w razie wypadku.

Napisano
  • Autor

> Nie przejmuj się centralnym zamkiem.

> W razie wypadku strażacy mają takie specjalne nożyce i piły i oni ci

> fure ZAWSZE otworzą...

Tylko, że przez korki Straż będzie się przebijać 20 minut, a w międzyczasie dla rannego uwięzionego w aucie mijają cenne minuty.

Napisano

Pamiętaj o tym że w razie wypadku NIKT nie będzie się szarpał z drzwiami i sprawdzał czy są one zamknięte czy otwarte. Po prostu wezmie i wybije szybę.

Napisano

Tu kolega ma rację, pewnego wieczorku wracałem rodzinką do domu a tu nagle gość Alfą uderza w słup. Nie było mozliwości go wyjęcia ponieważ drzwi były zakleszczone, tylko łokieć w szybkę i wyjęcie gościa pozostało, bo z samochodziku wydobywał się dym i para i NITK nie zastanawia się długo bo gościu może ŻYWCEM spłonąć yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj o tym że w razie wypadku NIKT nie będzie się szarpał z

> drzwiami i sprawdzał czy są one zamknięte czy otwarte. Po

> prostu wezmie i wybije szybę.

Nie tak łatwo wybić szybę. Kiedyś wiele lat temu jako dzieciaki dobijaliśmy starą, porzuconą syrenę zlosnik.gif Wybijaliśmy też w niej szybę w drzwiach. Oj ciężko, ciężko ją było wybić. Wybiliśmy ją w końcu jakimś sporym, betonowym pustakiem czy czymś takim. Kopnięciem nie wywalisz szyby w drzwiach. Tak przynajmniej mi się zapamiętało po dobijaniu tamtej "gryndy" zlosnik.gif

Napisano

> Kopnięciem nie wywalisz szyby w drzwiach.

Hmmm... A Chuck Norris nie ma z tym problemu.... grinser006.gif

Napisano

> Tu kolega ma rację, pewnego wieczorku wracałem rodzinką do domu a tu

> nagle gość Alfą uderza w słup. Nie było mozliwości go wyjęcia

> ponieważ drzwi były zakleszczone, tylko łokieć w szybkę i

> wyjęcie gościa pozostało, bo z samochodziku wydobywał się dym i

> para i NITK nie zastanawia się długo bo gościu może ŻYWCEM

> spłonąć

To już zależy od sytuacji...

Jednak imo lepiej gdy drzwi nie są zamknięte od środka, zawsze istnieje jakaś tam szansa że te drzwi się otworzą. A wybita szyba może jeszcze poranić typka w środku. Poza tym jeżeli jednak drzwi się uda wytargać za pierwszym pociągnięciem klamki do na pewno szybciej dotrzesz do rannego niż wybijając szybę a do tego będzie większe pole manewru żeby go wyciągnąć.

Ale tak jak piszę wszystko zależy od konkretnej sytuacji a tutaj sobie możemy gdybać.

Osobiście nie zamykam się w samochodzie - oduczyłem tego robić też moje serce.gif. Źle się czuję w zamkniętym pudełku zlosnik.gif i wydaje mi się że będzie lepiej jak nie będą zamknięte... ale mam nadzieję, że nie będę musiał tego nigdy sprawdzać

Napisano

> Osobiście nie zamykam się w samochodzie - oduczyłem tego robić też

> moje . Źle się czuję w zamkniętym pudełku i wydaje mi się że

> będzie lepiej jak nie będą zamknięte...

Ja też się nie zamykam (mimo, ze mój alarm próbuje sam to za mnie zrobić kiedy włączam zapłon przy zamkniętych drzwiach wink.gif )

Ale moja kobita boi się, że ją złodzieje wyciągną z autka np. na skrzyżowaniu. Pół biedy gdyby zabrali ja, ale oni raczej zrobią to w celu zawłaszczenia asterki grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Ale moja kobita boi się, że ją złodzieje wyciągną z autka np. na

> skrzyżowaniu.

Moja się bała, że drzwi się otworzą i wyleci hehe.gif dlatego ją nauczyłem żeby nie zamykała, może faktycznie kiedyś wyleci i już mnie nie dogoni hmm.gifhahaha.gif

No ale generalnie przekonałem ją argumentacją podobną do tej w wiadomość wyżej a czy jest ona słuszna czy nie słuszna to oczywiście można dyskutować jak zwykle zlosnik.gif

Napisano

wyczytalem ze drzwi powinny sie odryglowac podczas wypadku ale po co to sprawdzac

Napisano

> wyczytalem ze drzwi powinny sie odryglowac podczas wypadku ale po co > to sprawdzac

a ja znam przypadek kiedy pasażerowie auta utonęli bo przy zamkniętym CZ,auto wpadło do nawet płytkiego jeziorka i nikt się już nie wydostał.Ja tam się nie zamykam bo po co.

Napisano

Jak wyłączyć samozamykanie w F-ce z alarmem Langeford, z wyjątkiem otwarcia drzwi podczas włączania stacyjki

Napisano

> Nie tak łatwo wybić szybę. [ciach]

ano, w wakacje kumplowi padł centralny w poldku. postanowił wybic boczną szybę od strony kierowcy. Próbowali we dwóch. Najpierw gazrurką, potem z buta, na końcu młotkiem. Męczyli się ładnych kilkanascie minut (jest nagranie video). Dopiero jak znajomek się zamachnął młotkiem (tą węższą częścią) to wywlił szybę...ino młotek mu wyleciał i zrobił "pajęczynę" na przedniej hahaha.gif

Napisano

> z wyjątkiem

> otwarcia drzwi podczas włączania stacyjki

Czekaj, bo nie rozumiem.... Drzwi ci się otwierają kiedy włączasz stacyjkę?

Napisano

> Czekaj, bo nie rozumiem.... Drzwi ci się otwierają kiedy włączasz

> stacyjkę?

Innymi słowy jak wyłączyć to ustrojstwo - zapobiec ryglowaniu się drzwi - inaczej niż otwierając drzwi

Napisano

> Innymi słowy jak wyłączyć to ustrojstwo - zapobiec ryglowaniu się

> drzwi - inaczej niż otwierając drzwi

Obawiam się, że bez instrukcji się nie obejdzie. Chodzi o to, że to autoryglowanie wchodzi w skład tzw funkcji dodatkowych. Programowanie (wyłączanie/włączanie) tych funkcji polega na tym, że po wejściu w "programowanie funkcji dodatkowych" guzik przycisku serwisowego naciskasz tyle razy jaki jest numer funkcji którą chcesz wyłączyć/włączyć. Jeżeli nie wiesz jaki ma numer funkcja autoryglowania to nie wiesz ile razy nacisnąć przycisk.

Napisano
  • Autor

> Ja tam się nie zamykam bo po co.

Nie jest bezpiecznie wozić rzeczy w kabinie. W czasie ewentualnego wypadku mogą zacząć latać po aucie i zrobić jadącym osobom krzywdę (np. ciężkie, szklane buteli z sokiem). Bagaże lepiej wozić w bagazniku. W czasie stania w korku czy na skrzyżowniu element może podejść z tyłu, otworzyć bagaznik, wyjąć torbę czy coś innego i zwiać. Poza tym jest niebezpieczeństwo napadu na kierowcę i wyrzucenia z auta. Dlatego lepiej zamykać CZ.

Napisano
  • Autor

> Obawiam się, że bez instrukcji się nie obejdzie. Chodzi o to, że to

> autoryglowanie wchodzi w skład tzw funkcji dodatkowych.

Czy w moim alarmie fabrycznym, założonym przez dilera (ale dodatkowo sprawdoznym pod kątem porawności montażu w innej firmie zakładajacej alarmy zlosnik.gif), da się zrobić tak, że CZ będzie się sam ryglował po włożeniu kluczyka do stacyjki?

Napisano

Kiedys jak miałem omege A to tam było coś takiego.

Nawet działało, ale nie sprawdzane podczas wypadku tylko po zatrzaśnięciu auta. Wujek z Assistance przyjechał połozył sie pod auto zrobił czary mary (wiem ale nie powiem) i w pewne miejsce na aucie (wiem ale...) klepnał energicznie i auto sie otworzyło samo. Cała operacja trwała 3 min.

Ale czy takowy czujnik jest w astrze to niewiem. Ponoć w fabrycznych centralnych zamkach to wymóg.

Napisano

> Nie jest bezpiecznie wozić rzeczy w kabinie. W czasie ewentualnego

> wypadku mogą zacząć latać po aucie i zrobić jadącym osobom

> krzywdę (np. ciężkie, szklane buteli z sokiem). Bagaże lepiej

> wozić w bagazniku. W czasie stania w korku czy na skrzyżowniu

> element może podejść z tyłu, otworzyć bagaznik, wyjąć torbę czy

> coś innego i zwiać.

chyba kuferek mozesz sobie zamknac kluczykiem i juz masz spokoj a jak juz ktos bedzie chcial cie napasc to ci CZ nie pomoze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.