Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Urwałem śrubę od koła ...

Featured Replies

Napisano

Teraz niech mi ktoś powie jak ją wykręcić żeby nie zniszczyć gwintu który jest jeszcze w pieście ( o ile jest zlosnik.gif ) . Wiem że nawet po ściągnięciu tarczy hamulcowej nie jestem w stanie jej złapać żadnymi kleszczami i temu podobnymi. Od drugiej strony jak jest to niestety nie wiem, ale fajnie by było jakby wystawała poza piastę. Niestety nie dysponuję wykrętakami, więc chyba pozostaje mi spróbować poradzić się Was ...

Pozdrawiam

Napisano

> Teraz niech mi ktoś powie jak ją wykręcić żeby nie zniszczyć gwintu

> który jest jeszcze w pieście ( o ile jest ) . Wiem że nawet po

> ściągnięciu tarczy hamulcowej nie jestem w stanie jej złapać

> żadnymi kleszczami i temu podobnymi. Od drugiej strony jak jest

> to niestety nie wiem, ale fajnie by było jakby wystawała poza

> piastę. Niestety nie dysponuję wykrętakami, więc chyba pozostaje

> mi spróbować poradzić się Was ...

> Pozdrawiam

moze daloby sie dospawac do sruby jakis kawalek preta/grubego druta i w ten sposob wykrecic hmm.gif

pozdr.

Napisano

> moze daloby sie dospawac do sruby jakis kawalek preta/grubego druta i

> w ten sposob wykrecic

> pozdr.

wykretaki lub jak kolega pisze dospawac kawalek sruby/preta-99,9% udana operacja ok.gif

Napisano

Najprościej będzie zdemontować piaste i od drugiej strony wykręcić śrube.

Są takie specjalne gwintowniki z lewym gwintem do odkręcania urwanych śrub, ale trzeba wiercić otwór w urwanej śrubie a to łatwe nie jest.

Napisano

> Pozdrawiam

Kupic gwintowniki na lewy gwint, wywiercic w urwanej srubie dziurke, nagwintowac i odkrecic

Napisano

Pytanie dlaczego sie urwala.

Mialem kiedys taka sytuacje ze sruba nie chciala sie za zadne skarby odkrecic. Wkoncu tak sie napalilem ze ulamala sie glowka. Znajomy mechanik w jakis sposob wykrecil - niewiem nie pytalem jak. Ale okazalo sie ze sruba byla jakos krzywo wkrecona, dlatego niechciala sie wykrecic i niestety gwint sie nienadawal juz do uzytku. Musialem kupic nowa piaste.

Napisano
  • Autor

> Pytanie dlaczego sie urwala.

> Mialem kiedys taka sytuacje ze sruba nie chciala sie za zadne skarby

> odkrecic. Wkoncu tak sie napalilem ze ulamala sie glowka.

> Znajomy mechanik w jakis sposob wykrecil - niewiem nie pytalem

> jak. Ale okazalo sie ze sruba byla jakos krzywo wkrecona,

> dlatego niechciala sie wykrecic i niestety gwint sie nienadawal

> juz do uzytku. Musialem kupic nowa piaste.

W moim przypadku jest to właśnie ciężko stwierdzić, bo sam ją wkręcałem jak wymieniałem kiedyś tarcze i nie zauważyłem żeby coś było z nią nie tak jak powinno. Nie dokręciłem jej jakoś na maxa, itd.

Jeżeli jutro przestanie padać to się tym zajmę smile.gif .

Pozdrawiam

Napisano

Ja już jestem po 3 urwanych śrubach. Dwie pistoletem pneumatycznym poszły, jedna z ręki kluczem. Wydaje mi się że jak pneumatem za mocno strzeli to osłabia i potem to już niedużo trzeba żeby ją "ukręcić", nawet przy nie mocnym dokręcaniu

Napisano

> Ja już jestem po 3 urwanych śrubach. Dwie pistoletem pneumatycznym

> poszły, jedna z ręki kluczem. Wydaje mi się że jak pneumatem za

> mocno strzeli to osłabia i potem to już niedużo trzeba żeby ją

> "ukręcić", nawet przy nie mocnym dokręcaniu

bo nikt myslacy pistoletem nie dokreca choc czesto w warsztatach sie to praktykuje frown.gif

klucz dyno i bedzie pewnosc ze jest ok

Napisano

> bo nikt myslacy pistoletem nie dokreca choc czesto w warsztatach sie

> to praktykuje

> klucz dyno i bedzie pewnosc ze jest ok

Najlepszym rozwiązaniem są śruby samosaciskowe zeby.GIF Ja takie miałem w swoim leciwym Audi z '78 i wystarczyło mocniej dokręcić by sie trzymały (nie z całej siły a wyłącznie do momentu oporu) zeby.GIF To było genialne rozwiązanie, którego w Uniaku mi brakuje icon_rolleyes.gif

Napisano

jakies 2miesiace temu ktos chcial pozyczyc moje kola angryfire.gif. Wsiadlem rano do auta i jadac do pracy slyszalem, ze cos zaczelo stukac. Nie bylo czsu na sprawdzanie, pomyslalem, ze dzieje sie cos z zawiasem. Wracajac z pracy stukanie sie nasilalo. Zatrzymalem auto i pierwsze co zrobilem, to sprawdzilem czy kolo nie jest niedokrecone. Pierwsza sruba, proba dokrecenia skonczyla sie urwaniem sciana.gif. Druga - to samo. Trzecia - z wielkim wyczuciem dociagnalem. Doturlalem sie do domu na dwoch srubach z czterech. W nocy probowano mi zdjac moje piekne kolka wink.gif ale mam jedna srube patentowa. Musieli odpuscic po poluzowaniu dwoch. Sruby sie po prostu sciely podczas jazdy. Niestety - probowalem wykretakiem i lewym gwintownikiem wykrecic resztki z piasty ale nie udalo sie. Zdemontowalem piaste i juz na stole rozwiercilem resztki sruby. Poprawilem gwinty ale nie mialem do nich zaufania. Wkrecilem wiec szpilki na loctite do łozysk (celowo do lozysk a nie do gwintow) i od tylu piasty dodatkowo jeszcze "heftnalem" elektroda. Zakupilem odpowiednie nakretki i teraz mam jeszcze latwiej zakladac to kolo (jest dosc ciezkie - 17", wiec jak sa szpilki i nakretki jest zdecydowanie latwiej). Pozostale 3 piasty tez muszeprzerobicna szpilki wink.gif

Napisano

> Zdemontowalem piaste i juz na stole rozwiercilem resztki sruby.

> Poprawilem gwinty ale nie mialem do nich zaufania. Wkrecilem

> wiec szpilki na loctite do łozysk (celowo do lozysk a nie do

> gwintow) i od tylu piasty dodatkowo jeszcze "heftnalem"

> elektroda.

I potem pisza w komunikacie, ze: "kierowca z nieustalonych przyczyn zjechal na lewy pas drogi i zderzyl sie czolowo z nadjezdzajacym z przeciwka samochodem" zlosnik.gif.

Napisano

> I potem pisza w komunikacie, ze: "kierowca z nieustalonych przyczyn

> zjechal na lewy pas drogi i zderzyl sie czolowo z nadjezdzajacym

> z przeciwka samochodem" .

Moze i pisza...nie wydaje mi sie ze ma to cokolwiek wspolnego z moim postem.

Gdybys mial choc znikome pojecie jak zrobione jest to mocowanie kola w samochodzie, ktorym jezdze (a ponadto w modelu po liftingu, gdzie zastosowano wlasnie szpilki zamiast srub) nie pisal bys tego typu postow.

Sadze, ze nie pokusisz sie o sprawdzenie tego dla wlasnej informacji - to oswiece Cie.

Otoz w moim modelu sa zastosowane tradycyjne sruby. Otwor gwintowany M12x1,5 w piascie i do tego sruba z lbem stozkowym. W modelu po liftingu zastosowali w piascie przelotowy otwor, od tylu piasty wlozona szpilka z malym plaskim lebkiem i to leciutko przygrzane do piasty. Mocniejsze stukniecie mlotkiem w szpilke powoduje, ze wypada ona do tylu piasty. I jakos te auta jezdza i kola im sie nie urywaja. Moja przerobka sprawila, ze 1. szpilka zostala wkrecona w gwint (nie przelozona przez przeloowy otwor) 2. gwint zostal zabezpieczony dobrym klejem (sprobuj uzyc kiedys loctite chocby do gwintu - zobaczymy jak latwo to odkrecisz - ja zastosowalem jeszcze wiekszy margines bezpieczenstwa - bo uzylem loctite'a do lozysk) 3. szpilka zostala przyspawana od tylu do piasty (nie tylko lekko przygrzana jak to czyni fabryka. Zastosowane szpilki maja twardosc 10.9 (sadze, ze fabryczne sa 8.8 - bo bardzo latwo zerwac na nich gwint) Celowo nie stosowalem 12.9 - za twarde i kruche i 8.8 bo zbyt miekkie i mozliwosc przeciagniecia gwintu.

Chcialbys cos jeszcze dodac??

Napisano

Ale jemu nie chodziło o patent a o to że jeżdziłeś z tym "stukotem" no.gif znaim to odrazu sprawdzić tuk.gif

Napisano

> Ale jemu nie chodziło o patent a o to że jeżdziłeś z tym "stukotem"

> znaim to odrazu sprawdzić

Do pracy mam 4 km. Dojechac musialem, ale predkosc o okolicach 20km/h zapewnila, ze nie zjechalbym na przeciwlegly pas ruchu wink.gif

EDIT:

Ja go znam....sadze, ze nie mial na mysli tego co Ty rotfl.gif

Napisano

Ja przerabiałem już kilka razy temat urwanych/ściętych śrub do kół.

Najłatwiejszy sposób jaki był stosowany do naprawy to zwykła wiertarka. Mechanik odkręcił koło, zwykłe wiertło do metalu o średnicy mniejszej niż śruba (tak o 3-4 mm). Plan był taki, że wierci otwór a potem jedzie wykrętakiem. W momencie wiercenia śruba puściła i oborty spowodowały jej "przekręcenie" na drugą strone piasty. Gwin był OK więc nowa śruba i gotowe.

Jeżeli krzywo załapało ci gwint to ta metoda raczej nie zda egzaminu. Niestety ale trzebaby wywiercić otwór w piaście (średnica mniejsza od gwintu) a potem przejechać to gwintownikiem.

Przy poprostu ściętej śrubie (osłabiona, wada fayczna) pierwszy sposób powinien pomóc.

Napisano

Miałem dokładnie to samo. Od tej pory pierwsze pytanie u wulkanizatora to u mnie - czy będzie zakręcał koła ręcznie czy kluczem pneumatycznym/elektrycznym. Jeśli nie zgadza się na ręczne dokręcanie to dziękuję mu za usługę.

Napisano

najpewniej, najszybciej to dospawać coś do pozostałości i jak pisali koledzy na 99% wyjdzie

Napisano

Słyszałem o takiej metodzie:

W urwaną śrube wspawuje się nakretke. Odpowiednio mniejszą zeby móc złapać ją kluczem.

Jesli chodzi o przykrecanie śrub, to slyszalem opinie, ze na początku srube trzeba wkrecac przy uzyciu palców. Wtedy jest pewnosc, ze równo weszłą w otwór. Pozniej dopiero dokrecamy kluczem.

Napisano

> Słyszałem o takiej metodzie:

> W urwaną śrube wspawuje się nakretke. Odpowiednio mniejszą zeby móc

> złapać ją kluczem.

> Jesli chodzi o przykrecanie śrub, to slyszalem opinie, ze na początku

> srube trzeba wkrecac przy uzyciu palców. Wtedy jest pewnosc, ze

> równo weszłą w otwór. Pozniej dopiero dokrecamy kluczem.

Tez tak slyszalem. Podobno najwieksza gupota to zakladanie nakretki czy sruby w pistolet i takie przykrecanie bez wczesniejszego wkrecenia palcami.

Napisano
  • Autor

> bo nikt myslacy pistoletem nie dokreca choc czesto w warsztatach sie

> to praktykuje

> klucz dyno i bedzie pewnosc ze jest ok

Tylko że u mnie się urwała przy odkręcaniu, a ostatnio sam ją dokręcałem ręcznie - bez przesadzania i kopania nogą.

Pozdrawiam

Napisano

> Pozdrawiam

Proponuję zdjąć całą tarczę spróbować wykrącić od drugiej strony, mozna nawet wtedy przyspawać kawałek pręta do wystającej śruby i tak kombinować z odkręceniem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.