Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzięki pisowi naprawy aut będą tańsze !

Featured Replies

Napisano

PiS: naprawy samochodów będą tańsze

PiS chce wprowadzić poprawkę do nowelizacji ustawy o ochronie własności przemysłowej, umożliwiającą stosowanie od lutego 2007 r. do napraw samochodów tańszych, nieoryginalnych części zamiennych. Powiedział we wtorek wiceprzewodniczący klubu PiS Krzysztof Tchórzewski.

PiS chce, by do rządowego projektu nowelizacji został dodany zapis umożliwiający stosowanie części pochodzących od producentów zewnętrznych "dla odtworzenia stanu początkowego pojazdu". Oznacza to umożliwienie właścicielom warsztatów naprawczych i samochodów montowania tanich, nieoryginalnych części zamiennych w przypadku napraw powypadkowych aut.

"Chodzi o naprawy finansowane z ubezpieczeń samochodowych - OC i AC. Dzięki poprawce firmy ubezpieczeniowe nie będą już mogły odmawiać sfinansowania naprawy pod pretekstem, że w samochodzie zastosowano do niej części nie pochodzące bezpośrednio od producenta auta" - powiedział PAP poseł Leonard Krasulski (PiS)

Jak powiedział na konferencji Krasulski, posłowie są zainteresowani jak najszybszym uchwaleniem ustawy.

"Trzeba zająć się projektem rządowym, bo już i tak za długo leżał. Chcielibyśmy przeprowadzić drugie czytanie jeszcze w grudniu i wtedy byłaby realna możliwość uchwalenia ustawy w końcu stycznia. Vacatio legis byłoby najkrótsze z możliwych, 14-dniowe, czyli ustawa mogłaby wejść w życie jeszcze w lutym 2007, w okresie największych zimowych stłuczek" - dodał.

Według Tchórzewskiego, poprawka taka jest "wymuszona" stanem polskiego rynku samochodowego na którym większość samochodów to auta stare, pochodzące z terenu "starej" Unii Europejskiej.

"Przeciętny wiek samochodu w Polsce jest wyższy o 3 lata od wieku takiego samego samochodu w krajach zachodniej Europy" - powiedział Tchórzewski.

Jego zdaniem, w przypadku napraw powypadkowych, ze względu na koszty, w takich autach i tak montowane są najczęściej podzespoły nieoryginalne, mimo iż "na papierze wykazywane są jako części od producenta", co powoduje tworzenie się "szarej strefy napraw samochodowych".

"Poprawka proponowana przez PiS porządkuje tą sprawę. Zastosowanie tańszych, ale licencjonowanych części zamiennych może koszty napraw powypadkowych bardzo obniżyć" - powiedział na konferencji Tchórzewski.

Jego zdaniem, 80 proc. części samochodowych produkują niezależni producenci, dostarczający podzespoły koncernom motoryzacyjnym, albo sprzedający je pod własną marką.

"Chodzi właśnie o możliwość używania tych części, nie różniących się parametrami od oryginalnych" - dodał poseł.

Według Tchórzewskiego, poza "realnym zyskiem dla kierowców czyli zmniejszeniem kosztów napraw bez spadku jakości", proponowana przez PiS zmiana doprowadzi też do zmniejszenia kradzieży aut na części.

Zdaniem obecnego na konferencji przewodniczącego Koalicji na rzecz Wolnego Rynku Samochodowych części Zamiennych w Polsce, Adriana Franke rynek naprawy i obsługi aut zapewnia obecnie 200 tys. miejsc pracy. Według niego, wprowadzenie poprawki PiS spowoduje wzrost zatrudnienia w branży napraw samochodów.

+++++++++++++++

Ode mnie:

1) kiełbasa wyborcza jak się patrzy...

2) ja tam widzę gołym okiem lobbing ubezpieczycieli ("naprawiamy na krzywych chińczykach, bo tak ustawodawca każe").

Może niech oni się lepiej kurna lustracją zajmą...

Napisano

Mnie się wydaje, że chodzi tu o coś innego...

Spadnie odszkodowanie wypłacane przez ubezpieczycieli, bo nie będzie obowiązku stosowania oryginalnych części do napraw np. powypadkowych. TU stwierdzi, że "nie trzeba kupować oryginału, bo jest tańszy zamiennik", a my może wcale nie mamy ochoty kupować błotnika z Chin ale wolimy oryginalny...

Może się mylę, ale takie mam wrażenie po przeczytaniu (niedokładnym) informacji.

Napisano

czyli jak do tej pory dawali małą kase na naprawe teraz będą dawali jeszcze mniejszą mówiąc "możecie naprawiać na zamienniki tak dobre jak oryginalne"

oby się tą kiełbasą zatruli, ciekawe co by powiedzieli jakbym po stłuczce zarządał naprawy mojego Golfa (16lat) w ASO na oryginalncyh częściach wraz z malownaiem w formie bezgotówkowej hahaha.gif

Napisano

> Jego zdaniem, w przypadku napraw powypadkowych, ze względu na koszty,

> w takich autach i tak montowane są najczęściej podzespoły

> nieoryginalne, mimo iż "na papierze wykazywane są jako części od

> producenta", co powoduje tworzenie się "szarej strefy napraw

> samochodowych".

ciekawe na jakiej podstawie wysnuwa takie wnioski ...

moze i czasem tak się robi, ale nie można uogólniać

> 1) kiełbasa wyborcza jak się patrzy...

ale już jest po wyborach i długo nie będzie nastęnych ... chyba, że mają być jakieś wkrótce - masz jakieś przecieki z koalicji hmm.gif

> 2) ja tam widzę gołym okiem lobbing ubezpieczycieli ("naprawiamy na

> krzywych chińczykach, bo tak ustawodawca każe").

żeby zwiększyć jeszcze bardziej ich miliardowe zyski smirk.gif

Napisano

> PiS: naprawy samochodów będą tańsze

A kradzieże częstsze.

Napisano

I ubezpieczyciel odmówi zapłaty za naprawę jeżeli jej dokana klient np w ASO - czyli drożej bo z oryginałów...

Gratuluję pomysłodawcom...

Napisano
  • Autor

> Mnie się wydaje, że chodzi tu o coś innego...

> Spadnie odszkodowanie wypłacane przez ubezpieczycieli, bo nie będzie

> obowiązku stosowania oryginalnych części do napraw np.

> powypadkowych. TU stwierdzi, że "nie trzeba kupować oryginału,

> bo jest tańszy zamiennik", a my może wcale nie mamy ochoty

> kupować błotnika z Chin ale wolimy oryginalny...

> Może się mylę, ale takie mam wrażenie po przeczytaniu (niedokładnym)

> informacji.

To przeczytaj dokładnie.

Jest to klasyczna kiełbasa dublująca dyrektywę GVO, ale tradycyjnie jak to u nas spieprzająca sprawę, bo pozwalająca ubezpieczycielowi powiedzieć, że jest NAKAZ prawny używania tanich zamienników.

Czyli - masz nowy (tygodniowy) samochód, pizdniesz go o słupek parkingowy i musisz go robić na chińczykach, bo "dzięki pis naprawy są tańsze"...

Napisano

Inna strona medalu:

Coraz więcej będzie jeżdżących szrotów (których i tak nie brakuje) - byle jak najtaniej, byle jak najszybciej, "znajomy kumpla ma wujka który to DR bez problemu podbije, nie ma problemu" angryfire.gif

Już teraz nie brakuje ludzi, którzy wycieraczki kupują na szrotach (bo taniej), opony uzywane w niewiadomym stanie (bo taniej), gazeta zamiast poduszki powietrznej (no bo i po co komu poduszka?), klocki hamulcowe i tarcze niewiadomo jakiej firmy (a bo co to za różnica?).

Zdumiewia mnie, że głównym problemem bezpieczeństwa na polskim drogach jest (w mniemaniu większości) pijaństwo. Pijani powodują 10% wypadków. Zaledwie 10%! A ile wypadków jest z powodu fatalnego stanu aut (hamulce, układ kierowniczy, niewłaściwe naprawy powypadkowe)! Widziałem Opla Omegę, która się złożyła jak domek z kart po niegroźnym wypadku (na szczęście ludzie przeżyli). Oczywiście okazało się, że była powypadkowa klepana w jakimś garażu po sprowadzeniu z Niemiec.

Jak zwykle - głupi PiSowski pomysł pod publiczkę (moherową oczywiście, czyli kombinatorów i oszustów, którzy na tym zarobią najwięcej).

Odszkodowania będą jeszcze niższe, naprawy będą jeszcze gorsze i tyle no.gif

Napisano

> To przeczytaj dokładnie.

> Jest to klasyczna kiełbasa dublująca dyrektywę GVO, ale tradycyjnie

> jak to u nas spieprzająca sprawę, bo pozwalająca

> ubezpieczycielowi powiedzieć, że jest NAKAZ prawny używania

> tanich zamienników.

> Czyli - masz nowy (tygodniowy) samochód, pizdniesz go o słupek

> parkingowy i musisz go robić na chińczykach, bo "dzięki pis

> naprawy są tańsze"...

hmm.gif no dokładnie do takich samych wniosków doszedłem hmm.gif

Napisano

na tej zmianie to zarobia najbardziej prawnicy hehe.gif

w przypadku szkody z OC np nowego auta pojawi sie problem utraty wartości rynkowej ze wzgledu na zastosowanie tanszych zamienników i równie ciekawa kwestia : wycena kosztów spowodowanych utratą gwarancji

problem 2 :

w przypadku kilkuletniego auta :

uszkodzeniu ulgła częsc orginalna i amortyzacja powiedzmy wynosi 30 %, jezeli wypłacą 70% od najtanszego zamiennika to daje znowu duzy popis dla prawników

Napisano

> Odszkodowania będą jeszcze niższe, naprawy będą jeszcze gorsze i tyle

Jednym słowem nie warto będzie ubezpieczać. zlosnik.gif

Napisano

> Odszkodowania będą jeszcze niższe,

już i tak robią aby jak najmniej wypłacić

>naprawy będą jeszcze gorsze i tyle

ciekawe do czego dojdzie?? Poxipol i taśma aby wyjść na zero lub coś do kieszeni?

Napisano

a ja tam swojego zaprowadzilbym do ASO, niech ubezpieczyciel placi, ja sie nie bede szarpal i szukal czesci za grosze ktore dostane

Napisano

Nie bardzo rozumiem .

Skoro kupilem auto , ktore sklada sie z oryginalnych czesci to

dlaczego likwidacja szkody w swietle prawa bedzie mogla polegac

na wymianie czesci uszkodzonych na chinskie zamienniki ?

Jak bym tak chcial to bym sobie kupil auto z Korei , do cholery .

Jak to przejdzie to trzeba szybko kupowac akcje JCAuto oraz innnych

dystrybutorow zamiennikow smile.gif

Napisano

> a ja tam swojego zaprowadzilbym do ASO, niech ubezpieczyciel placi,

> ja sie nie bede szarpal i szukal czesci za grosze ktore dostane

też bym tak zrobił nie patrząc na wiek, jak nie ja płace to niech idzie do ASO, po to jest OC

Napisano

> Ode mnie:

> 1) kiełbasa wyborcza jak się patrzy...

Eee tam. Już dawno po wyborach (przynajmniej w większych miastach), a następne dopiero za 2 lata. Zostawiliby sobie to na później.

> 2) ja tam widzę gołym okiem lobbing ubezpieczycieli ("naprawiamy na

> krzywych chińczykach, bo tak ustawodawca każe").

A teraz każdy kombinuje jak może robiąc czasem ustawodawcę w bambus.

> Może niech oni się lepiej kurna lustracją zajmą...

hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.