Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na poprawę samopoczucia - wymiana termostatu ;]

Featured Replies

Napisano

Siemanko... Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad wymianą termostatu... Przyznam szczerze, że latem czy zimą na trasie zawsze wskazówka sięgała zawsze poniżej 90st - najczęściej niewiele ponad niebieskie pole. To samo zresztą dotyczyło jazdy po mieście bez korków... bo z kolei kotłowanie się w godzinach szczytu np w Wawie skutkowało podciąganiem wskazówki nawet w okolice zegarowych 100st. Tyle tylko że dziwnie szybko (na rozluźnionych odcinkach) temp. spadała...

Po części obarczałem "winą" niebieskie "zbyt skuteczne" petrygo grinser006.gif Mimo to w końcu rozsądek wziął górę.

Służba nie drużba a 30zł to nie majątek, więc w końcu zawitałem w sklepie i zanabyłem odpowiedniego Wahler'a.

Foto-0036.jpg

Nadejszła wiekopomna chwila (czytaj: wolna sobota - przynajmniej dla mnie) więc wybrałem się do garażu...

Primo po pierwsze tzreba było unieść przód aby więcej płynu chłodniczego spłynęło do innych części układu (m.in. do zbiorniczka). Chciałem wyciągać lewarek, klocki itp ale po chwili wpadłem na prostszy plan - wjechałem przodem do garażu a tył zostawiłem na niższym podjeździe hmm.gifcool.gif

Foto-0030.jpg

Foto-0031.jpg

Potem podłączyłem autko do kroplówki (jak widać dosłownie) i dokonałem transfuzji ok 1,5l płynu do butelki.

Foto-0034.jpg

Foto-0035.jpg

Częściowo osuszonemu pacjentowi otworzono główną tętnicę skąd usunięto jeszcze część płynu. Dalej wiadomo - 3 śrubki won i zdejmujemy kolanko...

Foto-0037.jpg

Potem podmianka termostatu i składamy wszystko do kupy...

Podajemy płyny pacjentowi i po chwili odstawiamy na kilka/naście minut na chodzie aby się wstępnie płyn rozprowadził (można pouciskać w międzyczasie grube węże chłodnicy)...

W taki oto sposób po krótkim wypadzie na miasto temperaturka relatywnie szybko wskakuje w okolice 90st (bez specjalnego wkręcania silnika)...

Foto-0042.jpg

Podejrzewam, że będzie jeszcze nieco lepiej, gdy układ się w pełni odpowietrzy itp itd...

001.gifpub2.gif

Napisano

Brawo brawo.gif

Ja zmieniałem ostatnio, i tak samo zastosowałem węzyk i buteleczke.

Jak pierwszy raz zmieniałem po kupnie od niemca, okazało sie że termostat był ale miał odcięty dół hmm.gif Potem zastanawiałem sie czy czasami tak ktoś nie zrobił bo mu sie grzał i czy w lecie nie będa problemy, ale było ok

Napisano

chciało ci się robić tyle zdjęć?

miałem ten sam problem w tym samym silniku tyle że bez turbo. Wymieniłem i jest git.

Ja tam podłożyłem miskę i ulało się ze 100 ml.

Zimny diesel to przecież samobójstwo.

Zobaczysz że Ci będzie teraz mniej palił nawet o 0.5-1 litr na 100.

Napisano
  • Autor

> Zobaczysz że Ci będzie teraz mniej palił nawet o 0.5-1 litr na 100.

Niewykluczone - choć w sumie nie narzekam na spalanie ale nie będę protestował jak będzie mniej tongue.gif

Napisano

> Niewykluczone - choć w sumie nie narzekam na spalanie ale nie będę

> protestował jak będzie mniej

No mi w lato też wychodziło 5 / 100 w porywach na 6

ale jak się zrobiło zimno na dworze to za 40zł czyli ok 10 litrów zrobiłem 130-140km przy oszczędnej jeździe !!!

Napisano

Ale wydaje mi się że w tych zegarach 90 stopni jest o kreskę wyżej!?Ja w swoim DTLu mam zawsze na tej kresce pomiędzy 90 a 100.

Napisano

szkoda że wymiana termostatu nie jest ka prosta w innych silnikach czyli np C16NZ beksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

Napisano

tę opaskę zaciskową na wężu (zdj.1) założyłeś ponownie? hmm.gif Nie przepuszcza płynu?

Napisano

> Siemanko... Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad wymianą

> termostatu... Przyznam szczerze, że latem czy zimą na trasie

> zawsze wskazówka sięgała zawsze poniżej 90st - najczęściej

> niewiele ponad niebieskie pole. To samo zresztą dotyczyło jazdy

> po mieście bez korków... bo z kolei kotłowanie się w godzinach

> szczytu np w Wawie skutkowało podciąganiem wskazówki nawet w

> okolice zegarowych 100st. Tyle tylko że dziwnie szybko (na

> rozluźnionych odcinkach) temp. spadała...

Ja tez mam takie objawy, mam silnik c16nz wiec mam zwalony termostat? U mnie temperatura siegnie od 90C do 100C jak pośmigam troche w korkach, ale jak jade w trasie to mi ledwo pokazuje ponad niebieskie pole? I nie wydaje mi się aby termostat był zepsuty... chyba ze są jakies inne objawy?

Napisano

> Ale wydaje mi się że w tych zegarach 90 stopni jest o kreskę

> wyżej!?Ja w swoim DTLu mam zawsze na tej kresce pomiędzy 90 a

> 100.

U mnie w dtl-u po wymianie termostatu (Wahler) temperatura na wskaźniku też skoczyła pomiędzy 90 a 100 czyli około 95 C.

Napisano

no mnie też czeka wymiana termostatu - już go nawet kupilem i czeka... nie dostałem Wahlera tylko jakiś francuski - stosował ktoś już?

a pamietasz czy byla podana jakaś temp na tym termostacie jak go mintowałeś? bo na tym moim jest 92 st C

Napisano

> Służba nie drużba

Cwaniak... Termostat ma na wierzchu... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> nie dostałem Wahlera tylko jakiś francuski

pewnie Vernet

> - stosował

> ktoś już?

Oczywiście. Służy do rzucania nim jak najdalej od siebie w drodze do sklepu po Wahler. wink.gif

Napisano

> Ja tez mam takie objawy, mam silnik c16nz wiec mam zwalony termostat?

> U mnie temperatura siegnie od 90C do 100C jak pośmigam troche w

> korkach, ale jak jade w trasie to mi ledwo pokazuje ponad

> niebieskie pole? I nie wydaje mi się aby termostat był

> zepsuty... chyba ze są jakies inne objawy?

Poczytaj trochę archiwum. Raz na dwa tygodnie pojawia się wątek termostatu. Poczytaj i leć do sklepu po nowy. W archiwum znajdziesz numer katalogowy, firmę i zdjęcia jak wygląda. A potem albo sam albo do mechanika bo masz pod rozrządem.

Napisano

> pewnie Vernet

> Oczywiście. Służy do rzucania nim jak najdalej od siebie w drodze do

> sklepu po Wahler.

lelek co masz do tego Verneta? Jakieś dowiadczenia? No bo ja mam go od ok 2-3 tygodni i działa jak należy. A w razie czego mam jeszcze drugi firmy KW

Napisano
  • Autor

> tę opaskę zaciskową na wężu (zdj.1) założyłeś ponownie? Nie

> przepuszcza płynu?

Owszem tak (założyłem ponownie), owszem nie (nie przepuszcza) grinser006.gif - a gdyby nawet to miałem pod ręką drugą - nie była potrzebna więc przyda się gdzie indziej tongue.gif

PS. A to rozwarte "uszko" na fotce nr1 to oczywiście nie opaska zaciskowa tylko obejma do umocowania cieńszego wężyka do rury.

Napisano

> Owszem tak (założyłem ponownie), owszem nie (nie przepuszcza) - a

> gdyby nawet to miałem pod ręką drugą - nie była potrzebna więc

> przyda się gdzie indziej

zapytałem z ciekawości bo producent zaleca jej wymianę po ściągnięciu zlosnik.gif Ale jak trzyma to ok.gif

> PS. A to rozwarte "uszko" na fotce nr1 to oczywiście nie opaska

> zaciskowa tylko obejma do umocowania cieńszego wężyka do rury.

wiem zlosnik.gif

Napisano

> pewnie Vernet

> Oczywiście. Służy do rzucania nim jak najdalej od siebie w drodze do

> sklepu po Wahler.

no Vernet, nie bylo innego oslabiony.gif

zaloże go a pewnie bedzie lepszy od tego co teraz mam, jest zawsze otwarty

Napisano

> no Vernet, nie bylo innego

> zaloże go a pewnie bedzie lepszy od tego co teraz mam, jest zawsze

> otwarty

najpierw sprawdź sobie go sposobem jak na zdjęciu ; czy przy temperaturze 87* ZACZYNA się otwierać idea.gif

277903981-IM000350.JPG

post-10906-14352476339524_thumb.jpg

Napisano

> No bo ja mam go

> od ok 2-3 tygodni i działa jak należy.

Bo DOPIERO od 2-3 tygodni... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Mam pytanie do osób, które wymieniły termostat w silniku X17DTL i osiągają teraz temperature 90*C:

jaka jest temperatura początku otwarcia tego termostatu i jaki jest nr katalogowy termostatu (czy jest to 13 38 046) ?

Pytam się ponieważ robiłem jakiś czas temu rozeznanie co do temperatury jaka u mnie występuje (normlanie ~80*C, w korkach 90*C) i okazało się, że sporo osób miało tak samo, więc zaniechałem wymiany. Generalnie nie mam problemów z ogrzewaniem w aucie, ale czasami jak jade w trasie to przy prędkości 90 - 100 km/h pęd powietrza tak chłodzi mi silnik, że wskazania spadają nawet poniżej 80*C (czasami wygląga jakby wskazówka wróciła na pole startowe - szczególnie jak jest niska temperatura na zewnątrz).

A tak w ogóle to czy, aby na pewno diesle potrzebują 90*C?

Ostatnio jechałem Focusem II i 307 (oba w dieslu) i w tych dówch przypadkach temperatura była właśnie w okolicy 80*C - oba auta były prawie nówki więc wykluczam jakieś błedy we wskazaniach.

Napisano

hmmm.... moim zdaniem temperatura powinna się zawierać pomiedzy polem niebieskim a czerwonym <opel> i chyba tyle, np w golfie TD temp szybko wzrastała do "pionu" juz nie mowiąc o benzyniakach, gdzie po ok 1,5 - 2 km łapie normalną temp pracy <fiesta>

na forum astry mają z temp sporo problemów...

Napisano

> jaka jest temperatura początku otwarcia tego termostatu i jaki jest

> nr katalogowy termostatu (czy jest to 13 38 046)

Tak, taki ma numer i o dziwo ma oznaczenie 92C

Napisano

> na forum astry mają z temp sporo problemów...

Hmmm... A na jakim teraz piszesz? wink.gif

Napisano

> Tak, taki ma numer i o dziwo ma oznaczenie 92C

Czy to aby nie za dużo (mam na myśli temperaturę w klekocie) biorąc pod uwagę to co zauważyłem w innych autach z silnikiem diesla?

Napisano

> Czy to aby nie za dużo

Mnie nie pytaj, tak zamontował Opel. Chyba, że chcesz wersję dla Tunezji, wtedy 13 38 024, 82C wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Bo DOPIERO od 2-3 tygodni...

> Pozdroofka

ja mam od roku (17kkm) verneta i nic do niego nie mam... jak się popsuje to się wymieni i już smile.gif a co z nim u ciebie było nie tak?

Napisano

> a co z nim u ciebie było nie tak?

U mnie na szczęście nic, bo we wszytkich autach byłem wierny Wahlerowi, a to dlatego, że od lat mam kolegę mechanika z którym często się widuję i obserwuję przy pracy zlosnik.gif Wiele razy widziałem jak wymieniał termostat i mówił: "xx miesięcy temu już wymieniałem w tym aucie, człowiek przyjechał z własnym termostatem. Teraz znów przywiózł Verneta. Dla mnie nawet lepiej, znów będę miał robotę" zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Mam pytanie do osób, które wymieniły termostat w silniku X17DTL i

> osiągają teraz temperature 90*C:

> nr katalogowy termostatu (czy jest to 13 38 046) ?

> Pytam się ponieważ robiłem jakiś czas temu rozeznanie co do

> temperatury jaka u mnie występuje (normlanie ~80*C, w korkach

> 90*C) i okazało się, że sporo osób miało tak samo, więc

> zaniechałem wymiany.

Wyszykaj sobie wątek o wskazaniach wskaźnika temperatury w Astrze G (był może tydzień temu). Jak dobrze pamiętam, to Opel celowo wyskalował tak wskaźnik (zaniżył), żeby właściciel nie wpadał w panikę jak mu wskaźnik wskazuje 100 C i dopiero włącza się wentylator. Producent chyba wyciągnął wnioski po uwagach użytkowników F-ki jak wyskalował wskaźnik na temp. 90-100.

Tymi wskaźnikami Opel sam sobie stwarza problemy. Wyskalowałby go na trzy poziomy bez opisu temperatury i nik nie małiby pretensji.

Napisano

> Mam pytanie do osób, które wymieniły termostat w silniku X17DTL i

> osiągają teraz temperature 90*C:

> nr katalogowy termostatu (czy jest to 13 38 046) ?

> Pytam się ponieważ robiłem jakiś czas temu rozeznanie co do

> temperatury jaka u mnie występuje (normlanie ~80*C, w korkach

> 90*C) i okazało się, że sporo osób miało tak samo, więc

> zaniechałem wymiany. Generalnie nie mam problemów z ogrzewaniem

> w aucie, ale czasami jak jade w trasie to przy prędkości 90 -

> 100 km/h pęd powietrza tak chłodzi mi silnik, że wskazania

> spadają nawet poniżej 80*C (czasami wygląga jakby wskazówka

> wróciła na pole startowe - szczególnie jak jest niska

> temperatura na zewnątrz).

> A tak w ogóle to czy, aby na pewno diesle potrzebują 90*C?

> Ostatnio jechałem Focusem II i 307 (oba w dieslu) i w tych dówch

> przypadkach temperatura była właśnie w okolicy 80*C - oba auta

> były prawie nówki więc wykluczam jakieś błedy we wskazaniach.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post277834850

Napisano

Skoro wszyscy wymieniają termostaty to dlaczego ja mam być gorszy - też sobie wymienię. Tylko ta cena mnie jakoś zaskoczyła nie mile - za Wahlera w sklepie chcą 55 PLN. Cosik drogo chyba nie?

BTW:

Czy operacje wymiany płybu chłodzącego można w jakiś sprytny sposób przeprowadzić przy założonej osłonie pod silnikiem? Jutro u mechaniora założa mi tę osłonę, a chciałbym oszczedzić grosza i pozostawić wymianę płynu i termostatu sobie, ale nie wiem czy dam rade przez tę osłonę (a kanału nie mam, żeby po tem sobie coś tam poodkręcać)?

Napisano
  • Autor

> Skoro wszyscy wymieniają termostaty to dlaczego ja mam być gorszy -

> też sobie wymienię. Tylko ta cena mnie jakoś zaskoczyła nie mile

> - za Wahlera w sklepie chcą 55 PLN. Cosik drogo chyba nie?

> BTW:

> Czy operacje wymiany płybu chłodzącego można w jakiś sprytny sposób

> przeprowadzić przy założonej osłonie pod silnikiem? Jutro u

> mechaniora założa mi tę osłonę, a chciałbym oszczedzić grosza i

> pozostawić wymianę płynu i termostatu sobie, ale nie wiem czy

> dam rade przez tę osłonę (a kanału nie mam, żeby po tem sobie

> coś tam poodkręcać)?

55zł a 32zł (akurat za tyle brałem) to jednak spora przebitka - może nie do tego silnika ci podał cenę?

PS. A co do osłony to nie lepiej wymienić termostat i płyn PRZED założeniem osłony?? hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Skoro wszyscy wymieniają termostaty to dlaczego ja mam być gorszy -

> też sobie wymienię. Tylko ta cena mnie jakoś zaskoczyła nie mile

> - za Wahlera w sklepie chcą 55 PLN. Cosik drogo chyba nie?

Coś drogo. Termostat masz taki sam jak w F-ce w oplowskich silnikach GM (nawet tych bez turbo). Ja kupowałem Wahlera miesiąc temu za 32 zł. Termostat ma początkową temperaturę otwarcia 92C.

> BTW:

> Czy operacje wymiany płybu chłodzącego można w jakiś sprytny sposób

> przeprowadzić przy założonej osłonie pod silnikiem? Jutro u

> mechaniora założa mi tę osłonę, a chciałbym oszczedzić grosza i

> pozostawić wymianę płynu i termostatu sobie, ale nie wiem czy

> dam rade przez tę osłonę (a kanału nie mam, żeby po tem sobie

> coś tam poodkręcać)?

Do wymiany trmostatu nie potrzeba dostępu z kanału. Jest on umieszczony na górze silnika. Jedyny problem, to zalejesz sobie trochę tą osłonę, co jednak nie powinno mieć wpływu na jej trwałość. Oczywiście możesz sobie pomóc spuszczając płyn z zbiornika jak to zrobił autor wątku, lecz i tak chyba coś tam trochę uleci przy rozkręcaniu.

Pozdr.

Napisano

Wszystko sie zgadza. Gdybym wymieniał tylko termostat to nie było by problemu, ale ja chcę spuścić cały płyn i zalać nowy - problem jest jak to zrobić kiedy będę mial osłonę?

Odp do kolegi wyżej:

Pewnie, że logiczniej jest najpierw wymienić termostat i płyn, ale:

- jak dzisiaj po pracy się zapytałem o cenę w sklepie to mnie lekko odstraszyła

- po godz. 17:00 jest już trochę ciemnawo i nawet nie widziałbym co robię

- auto oddaje jutro z rana do mechaniora

więc nie mogę tego zrobić przed. Rozwiązaniem jest nie zakładanie teraz tej osłony, ale to znowu będę z nią jeździł na pace przez kolejny miesiąc - nie wiem kiedy następna wizyta u mechanika, a po same założenie to nie chce mi sie jechać. cfaniaczek.gif

Napisano

> Wszystko sie zgadza. Gdybym wymieniał tylko termostat to nie było by

> problemu, ale ja chcę spuścić cały płyn i zalać nowy - problem

> jest jak to zrobić kiedy będę mial osłonę?

> Odp do kolegi wyżej:

> Pewnie, że logiczniej jest najpierw wymienić termostat i płyn, ale:

> - jak dzisiaj po pracy się zapytałem o cenę w sklepie to mnie lekko

> odstraszyła

> - po godz. 17:00 jest już trochę ciemnawo i nawet nie widziałbym co

> robię

> - auto oddaje jutro z rana do mechaniora

> więc nie mogę tego zrobić przed. Rozwiązaniem jest nie zakładanie

> teraz tej osłony, ale to znowu będę z nią jeździł na pace przez

> kolejny miesiąc - nie wiem kiedy następna wizyta u mechanika, a

> po same założenie to nie chce mi sie jechać.

No to jedyne wyjście jutro przy okazji wizyty u mechanika wymienić sam płyn, a termostat zostawić na później.

Co do termostatu, to proponuję przed zakupem zrobić test macajewa. Ale nie macać gumowych grubych rur, tylko górną część chłodnicy. Jak zrobi się nagle gorąca to raczej termostat można zostawić w spokoju. Jeśli chłodnica będzie się nagrzewała równomiernie z wzrastającą temperaturą silnika, to warto szukać nowego termostatu. Zbadaj sobie tak jutro rano przed wyjazdem do mechanika.

Napisano

> Coś drogo. Termostat masz taki sam jak w F-ce w oplowskich silnikach

> GM (nawet tych bez turbo). Ja kupowałem Wahlera miesiąc temu za

> 32 zł. Termostat ma początkową temperaturę otwarcia 92C.

> Do wymiany trmostatu nie potrzeba dostępu z kanału. Jest on

> umieszczony na górze silnika. Jedyny problem, to zalejesz sobie

> trochę tą osłonę, co jednak nie powinno mieć wpływu na jej

> trwałość. Oczywiście możesz sobie pomóc spuszczając płyn z

> zbiornika jak to zrobił autor wątku, lecz i tak chyba coś tam

> trochę uleci przy rozkręcaniu.

> Pozdr.

Pozazdroscic kolegom - ja mam astre G 1.6 i u mnie zeby to "gowienko" wymienic trzeba rozebrac oslone rozrzadu... a bylo to tak:

pojechalem z Warszawy do mojego rodzinnego miasta - JeleniejGory a po drodze wysiadl termostat.

Ze byla to sobota a ja nie chcialem wracac do Warszawy z zepsutym "podkusilo mnie" na wizyte w ASO, a w ASO profesjonalnie...

Okazalo sie, ze nie potrafia odkrecic jednej ze srub mocujacych obudowe, wiec ... albo im zaplace (!!!) za zlozenie juz rozgrzebanego auta i sobie pojade gdzie indziej ... albo rozwala mi obudowe przy okazji "wyspawania" zapieczonej sruby ..... wiec skonczylo sie na kosztach:

50pln termostat 120pln obudowa i jakies kosmiczne kilkaset zlotych za cala zabawe ( w tym 100pln za cyt:"niestandardowa komplikacje przy wymianie" i 100pln za podlaczenie do komputera i diagnoze - mowilem im ze to termostat ale nie byli pewni!!!)

Wniosek jest oczywisty i znany wszystkim:

ASO - Astronomicznie Surrealistyczne Oplaty za cokolwiek ....

na pocieszenie powiem, ze "gratisowo" wymienili mi kola na zimowe ... ale juz wywazyc ich gratisowo nie chcieli !!! 893goodvibes.gif

Napisano

No to już jestem po wymianie termostatu: Wahler 92/107 *C, 55 PLN z uszczelką + 30 PLN wymiana. Płynu nie wymieniałem bo nie było takiej potrzeby - pomiar zamarzania płynu dał wynik poniżej - 30*C. Zamiast płynu wymieniłem filtr paliwa. biglaugh.gif

Być może to autosugestia, ale autko tak jakby żwawsze się zrobiło zlosnik2.gif

Napisano

> Być może to autosugestia, ale autko tak jakby żwawsze się zrobiło

Oczywiście, termostat, ten za 55 zł ma wbudowany magnetyzer... grinser006.gif

Napisano

> Oczywiście, termostat, ten za 55 zł ma wbudowany magnetyzer...

...po cichu na to liczę zlosnik2.gif

Już nie mogę sie doczekać jak zobacze wyniki spalania: 3.4L/100km slinka.gif

Napisano

> ...po cichu na to liczę

> Już nie mogę sie doczekać jak zobacze wyniki spalania: 3.4L/100km

30.GIF takie rzeczy to tylko w ERZE

Napisano

Rzeczywiście jest to sposób na podbijanie licznika. ŻENADA!

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Wszystko sie zgadza. Gdybym wymieniał tylko termostat to nie było by

> problemu, ale ja chcę spuścić cały płyn i zalać nowy - problem

> jest jak to zrobić kiedy będę mial osłonę?

> Odp do kolegi wyżej:

> Pewnie, że logiczniej jest najpierw wymienić termostat i płyn, ale:

> - jak dzisiaj po pracy się zapytałem o cenę w sklepie to mnie lekko

> odstraszyła

> - po godz. 17:00 jest już trochę ciemnawo i nawet nie widziałbym co

> robię

> - auto oddaje jutro z rana do mechaniora

> więc nie mogę tego zrobić przed. Rozwiązaniem jest nie zakładanie

> teraz tej osłony, ale to znowu będę z nią jeździł na pace przez

> kolejny miesiąc - nie wiem kiedy następna wizyta u mechanika, a

> po same założenie to nie chce mi sie jechać.

lekko nie na temat .... załozyles juz osłone jezeli tak to ile dales i skad ja kupiles ? (moze allegro)

Napisano

> U mnie na szczęście nic, bo we wszytkich autach byłem wierny

> Wahlerowi, a to dlatego, że od lat mam kolegę mechanika z którym

> często się widuję i obserwuję przy pracy Wiele razy widziałem

> jak wymieniał termostat i mówił: "xx miesięcy temu już

> wymieniałem w tym aucie, człowiek przyjechał z własnym

> termostatem. Teraz znów przywiózł Verneta. Dla mnie nawet

> lepiej, znów będę miał robotę"

> Pozdroofka

Poniekąd masz rację, ale.....

Na przykład do silnika z Astry G 1,8 16V (czyli X18XE1) Wahler nie robi termostatu, tylko Vernet. W Vectrach w tych samych silnikach był termostat 4183.92D Wahlera, ale już w Astrze jest co innego

Osobiście sprzedaje tylko i wyłącznie Wahlera, chyba że właśnie jest taki myk, że Wahler danego modelu nie robi.

Przy niektórych Mercedesach, to nawet nie ma co szukać Wahlerowskiego, więc odrazu aplikuje Verneta.

Napisano

> Poniekąd masz rację, ale.....

> Na przykład do silnika z Astry G 1,8 16V (czyli X18XE1) Wahler nie

> robi termostatu, tylko Vernet.

> Przy niektórych Mercedesach, to nawet nie ma co szukać

> Wahlerowskiego, więc odrazu aplikuje Verneta.

No, ale jeśli ma się wybór to bierze się to co lepsze, prawda...? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

U siebie termostat wymieniam przy każdej okazji grzebania przy rozrządzie ... poprzedni po dwóch latach eksploatacji i 50 kkm pokazywał jakieś 1mm poniżej kreski pomiędzy niebieskim polem a 90 st. ... niby auto sie nagrzewało ale jednak nie pracował w swoim zakresie temperatury ... więc 23 grudnia poszedł do wymiany ... przy okazji nowy paseczek i śmigam teraz spoko to grudnia 2008 :-)

po wymianie poakzuje mi temeraturę w połowie pomiędzy pierwszą kreską a 90 stopni smile.gif

Napisano

> poprzedni po dwóch latach eksploatacji i 50 kkm

A zobacz co napisałem tu:

KLIK

Jakbym był przy twoim termostacie grinser006.gif

> po wymianie poakzuje mi temeraturę w połowie pomiędzy pierwszą kreską

> a 90 stopni

A czy przy nowym termostacie wskazówka ma większą chęć do wędrowania po skali tak jak sugerowałem tu: wink.gif ?

KLIK

Pozdroofka

Napisano

> A zobacz co napisałem tu:

> KLIK

> Jakbym był przy twoim termostacie

> A czy przy nowym termostacie wskazówka ma większą chęć do wędrowania

> po skali tak jak sugerowałem tu: ?

> KLIK

> Pozdroofka

nie chwaląc się doszedłem do tych wniosków organoleptycznie ...

choć ładnie to opisałeś ... a ja wiem teraz na bank ... 2 latka i termostat out ... a idealnie się to zgrywa u mnie bo robie 25-30kkm rocznie ... smile.gif

Napisano

no i tak jak odgrażałem się juz jakiś czas temu - wymieniłem termostat (Vernet) i wszystko bylo by idealnie gdybym nie zerwał śruby od obudowy termostatu mlot.gif jak narazie nie mam czasu kombinować - trzyma się na 2 i nic nie cieknie, obejmki dalem stare i jest ok, ale nie jezdzę na dlugich trasach, wiec moze zaczac coś przeciekać, a grzeje mi się po chwili do 90* C

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.