Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to rozrusznik?

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu mam niewielki ale jednak kłopot z odpalaniem. Szczególnie rano i jak jest chłoniej. Mój astrolot przy odpałce czasami potrafi ze dwa, trzy razy niemrawo zagdakać po czym odpala najczęściej tak jakby dostał jakiegoś strzała. Tak to wygląda jakby kręcił na sucho a w pewnym momecie dostaje wrzut dawki i strzał od razu. Wymieniłem wszystkie filtry ale bez zmian. Zajechałem do majstra on stwierdził że moze się podwieszać rozrusznik. mnie ta opcjado końca nie przekonuje, bo co w tym układzie ma temperatura zewnętrzna i czy to czy on stał np. 5 godzin czy całą noc. Nie wiem moze coś dopasujecie do tych objawów nie bardzo wierzę w ten rozrusznik.

Napisano

rozrusznik to wtedy gdy np. przekręcasz kluczyk a silnik nie "gada", a tak to pewnie coś z układem paliwowym

pozdr

Napisano

> Od pewnego czasu mam niewielki ale jednak kłopot z odpalaniem.

> Szczególnie rano i jak jest chłoniej. Mój astrolot przy odpałce

> czasami potrafi ze dwa, trzy razy niemrawo zagdakać po czym

> odpala najczęściej tak jakby dostał jakiegoś strzała. Tak to

> wygląda jakby kręcił na sucho a w pewnym momecie dostaje wrzut

> dawki i strzał od razu. Wymieniłem wszystkie filtry ale bez

> zmian. Zajechałem do majstra on stwierdził że moze się

> podwieszać rozrusznik. mnie ta opcjado końca nie przekonuje, bo

> co w tym układzie ma temperatura zewnętrzna i czy to czy on stał

> np. 5 godzin czy całą noc. Nie wiem moze coś dopasujecie do tych

> objawów nie bardzo wierzę w ten rozrusznik.

masz diezelka, odpalasz poprzez podgrzewanie komory a puzniej samozaplon, mozesz zobic taki myk, ze ze krecisz pare razy kluczyk az komora sie lepiej nagzeje i wtedy spawdzisz czy ci odpali bez problemu jesli nietp wyeleminujesz kable i swiece zarowe w ten sposob.

Nieznam sie na diezelkach zabardzo, wiec jesli nieswiadomie klamie, czekam na sprostowanie doswiadczonych dizlowcow wink.gif

Napisano

W tych silnikach Isuzu jest rozrusznik Hitachi jak możesz to jak najszybciej zrób rozrusznik bo niestety przypali Ci się. U mnie jeździłem gdy tak gdakał do oporu (brak kasiory) i poszedł cały rozrusznik szczotki kosztują 30 zł regenerowany rozrusznik 400 500zł. Gdy szczotki się zużyją to sprężynki dociskające je zwierają komutator (chyba tak to się nazywa) i idzie cały wirnik w rozruszniku! W silnikach Opla jest rozrusznik Boscha i tam nie ma takich niespodzianek. U mnie poszło po 190tys. km. Pozdro

Napisano
  • Autor

A czy nie mogą tu czasami pasowac jeszcze np. podwieszające się wtryski. Gdaka a potem strzał i pali.

Napisano

Zależy co masz na myśli pisząc gdaka - dłużej musisz kręcić czy może przy rozruchu silnik zaskakuje, potem puszcza, zaskakuje itd aż w końcu odpali?

Wnioskując po pierwszej wypowiedzi cyt. "niemarawo kręci w mojej opinii to jest coś z roszrusznikiem. Wychodzę z założenia, że czy paliwo jest podawane czy nie rozrusznik musi tak samo kręcić.

Napisano

a na jakim jeździsz paliwie? do czasem to też może być przyczyna, woda w napędzie....

pozdr

Napisano
  • Autor

"gdaka" tzn. kręci niemrawo ale silnik się wogóle nie odzywa, po jakiś trzech , czterech obrotach rozrusznika - takich kiepskich - nastepuje gwałtowne odpalenie. Zazwyczaj w innych autach jak miałem problemy z odpalaniem to było tak że silnik łapał , łapał, az w pewnym momencie odpalał. A tu jest inaczej : nic nie łapie, nic, nic, aż strzał i już napełnych obrotach. Im chłodniej tym gorzej, chociaż jak mu coś czasami odbije to i przy normalnych temperaturach ma problem.

Napisano

> "gdaka" tzn. kręci niemrawo ale silnik się wogóle nie odzywa, po

> jakiś trzech , czterech obrotach rozrusznika - takich kiepskich

> - nastepuje gwałtowne odpalenie. Zazwyczaj w innych autach jak

> miałem problemy z odpalaniem to było tak że silnik łapał ,

> łapał, az w pewnym momencie odpalał. A tu jest inaczej : nic nie

> łapie, nic, nic, aż strzał i już napełnych obrotach. Im

> chłodniej tym gorzej, chociaż jak mu coś czasami odbije to i

> przy normalnych temperaturach ma problem.

Mam podobny problem i tylko czekam na chlodniejsze dni. U mnie elektryk podejrzewa rozrusznik, wykluczyl ako i alternator .

Napisano

Czyli Twój mechanik może mieć rację, że rozrusznik sie przycina, skoro mówisz, że rozrusznik wyje a silnik nie łapie, aż w pewnym momencie się zazębia i odpala.

BTW: Ja dzisiaj dałem do mechanika swoje auto a oni przekazali dalej mój rozrusznik do fachowców - w mojej sytuacji muszę robić kilka prób odpalania auta, bo inaczej tylko rozrusznik mi wyje - po którejś próbie silnik załapuje, choć czasami bywa, że i od 1 razu potrafi zapalić i mnie mile zaskoczyć

Napisano

>w mojej sytuacji muszę robić kilka

> prób odpalania auta, bo inaczej tylko rozrusznik mi wyje - po

> którejś próbie silnik załapuje, choć czasami bywa, że i od 1

> razu potrafi zapalić i mnie mile zaskoczyć

Objawy znane ze starych polonezów i fiatów 125p smile.gif Aż się łezka w oku kręci od wspomnień grinser006.gif Kółko zębate rozrusznika nie jest dopychane do wieńca koła zamachowego. Czasem wystarczyło wymyć ślimak i posmarować nowym smarem.

Napisano

> Objawy znane ze starych polonezów i fiatów 125p

Taaa pamiętam. Wyjęcie rozrusznika z dużego fiata to był wyczyn, a włożenie graniczyło z cudem

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Taaa pamiętam. Wyjęcie rozrusznika z dużego fiata to był wyczyn, a

> włożenie graniczyło z cudem

Noooo... Joby i k..rwy leciały na prawo i lewo ale dawało się radę hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

Wyjęcie rozrusznika z dużego fiata to był wyczyn, a włożenie graniczyło z cudem .

W sumie to już historia... ale jak wiadomo lubi się ona powtarzać. cfaniaczek.gif

Nie wiem dokładnie jak to wyglądało wtedy, ale u mnie wcale nie jest kolorowo. Wczoraj spec od rozruszników poddał się przy demontażu, dlatego dzisiaj musiałem udać się extra do mechanika, żeby to cholerstwo wyjąć, co dodatkowo uszczupliło mój portfel. frown.gif

Napisano

Rozrusznik nie musi się zawieszać ale nie zawsze wykorzystuje 100% swojej mocy bo pył ze szczotek zalega między tymi blaszkami po której chodzą właśnie szczoty, robi zwarcie na niektórych zwojach i rozrusznik może słabo kręcić. Gwarantuje każdemu ze zwiększą się obroty rozrusznika po jego dokładnym przeczyszczeniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.