Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Służbowa Panda i kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Tak jak kiedyś pisałem - miałem dostać firmową nową pandę i ...dostałem. Ale roczną i z przebiegiem 40 kkm

W porównaniu z poprzednim autem służbowym - Atosem - niestety Panda jest uboga do bólu. Brak wyjścia na zapalniczkę (musze kombinować z podpięciem CB), brak oświetlenia bagażnika, słabiutkie fabryczne głośniki z przodu - (tu kolejny ZONK, ponieważ moja firma wykupiła opcję która powinna zawierać oprócz anteny i głośników z przodu także te z tyłu - nieuczciwy diler ich nie zamontował) oraz wielu innych bajerów trochę razi, ale... nie jest to mój pierwszy fiat i do włoskiej oszczędności już przywykłem.

Mam kilak pytań. Otóż jak/czym? najlepiej usunąć klej pozostały po odklejonej naklejce na przedniej masce??? Próbowałem domowymi sposobami, ale za cholerę nie chce zejść. A rozpuszczalnika raczej nie chcę używać.

Kolejne moje pytanie dotyczy prawidłowego ciśnienia w oponach 1555/80. Pytanie niby laickie, ale nie otrzymałem z autkiem instrukcji obsługi i poprosiłbym szanownych userów o podanie prawidłowych wartości. Aha i ile wchodzi paliwa do baku (w tym ile literków ma rezerwa?)

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano

Cisneinie w oponach to 2atm z przodu i 1,8 atm z tyłu. Oczywiscie jak sie jezdzi autem lekko obciazonym. Co do pojemnosci zbiornika paliwa to wg instrukcji jest to 35l w tym rezerwa+ to co wejdzie do szyjki pod korek. Pozdrawiam

Napisano

> Tak jak kiedyś pisałem - miałem dostać firmową nową pandę i

> ...dostałem. Ale roczną i z przebiegiem 40 kkm

> W porównaniu z poprzednim autem służbowym - Atosem - niestety Panda

> jest uboga do bólu. Brak wyjścia na zapalniczkę (musze

> kombinować z podpięciem CB), brak oświetlenia bagażnika,

> słabiutkie fabryczne głośniki z przodu - (tu kolejny ZONK,

> ponieważ moja firma wykupiła opcję która powinna zawierać

> oprócz anteny i głośników z przodu także te z tyłu - nieuczciwy

> diler ich nie zamontował) oraz wielu innych bajerów trochę

> razi, ale... nie jest to mój pierwszy fiat i do włoskiej

> oszczędności już przywykłem.

Zapewniam cię, że to nie włoska oszczędność - to taka wersja wyposażenia. U mnie jest gniazdo zapalniczki, jest też podświetlenie bagażnika. Głośniki też są cztery nawet niezłe. Tak jak wszędzie - za wszystko trzeba zapłacić. Dobrze, że nie ma wszystkiego w superpakietach za 10 tyś. jak w Toyocie.

> Mam kilak pytań. Otóż jak/czym? najlepiej usunąć klej pozostały po

> odklejonej naklejce na przedniej masce??? Próbowałem domowymi

> sposobami, ale za cholerę nie chce zejść. A rozpuszczalnika

> raczej nie chcę używać.

Kiedyś jak zdzierałem oznaczenia z tylnej klapy z Cinquecento - polerowałem woskiem koloryzującym w kolorze nadwozia. Ale na coś takiego musi być dobra pogoda.

> Kolejne moje pytanie dotyczy prawidłowego ciśnienia w oponach

> 1555/80. Pytanie niby laickie, ale nie otrzymałem z autkiem

> instrukcji obsługi i poprosiłbym szanownych userów o podanie

> prawidłowych wartości.

Dla wszystkich rodzajów opon stosowanych seryjnie przy śrenim obciążeniu: przód 2.0, tył 1.8, przy pełnym obciążeniu przód 2.0 tył 2.2

>Aha i ile wchodzi paliwa do baku (w tym

> ile literków ma rezerwa?)

Zbiornik ma 35 litrów.

Rezerwa w/g producenta zapala się gdy jest 5 litrów, a według mnie jakieś 6-7.

> Z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano

> Tak jak kiedyś pisałem - miałem dostać firmową nową pandę i

> ...dostałem. Ale roczną i z przebiegiem 40 kkm

> W porównaniu z poprzednim autem służbowym - Atosem - niestety Panda

> jest uboga do bólu. Brak wyjścia na zapalniczkę (musze

> kombinować z podpięciem CB), brak oświetlenia bagażnika,

> słabiutkie fabryczne głośniki z przodu - (tu kolejny ZONK,

> ponieważ moja firma wykupiła opcję która powinna zawierać

> oprócz anteny i głośników z przodu także te z tyłu - nieuczciwy

> diler ich nie zamontował) oraz wielu innych bajerów trochę

> razi, ale... nie jest to mój pierwszy fiat i do włoskiej

> oszczędności już przywykłem.

> Mam kilak pytań. Otóż jak/czym? najlepiej usunąć klej pozostały po

> Kolejne moje pytanie dotyczy prawidłowego ciśnienia w oponach

> 1555/80. Pytanie niby laickie, ale nie otrzymałem z autkiem

> instrukcji obsługi i poprosiłbym szanownych userów o podanie

> prawidłowych wartości. Aha i ile wchodzi paliwa do baku (w tym

> ile literków ma rezerwa?)

> Z góry dziękuję i pozdrawiam

Zbiornik 35l w tym rezerwa 5.

CB podepnij pod akumulator albo wyciagnij sobie kabelki z akumulatora zamontuj bezpiecznik i gniazdko. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zbiornik 35l w tym rezerwa 5.

> CB podepnij pod akumulator albo wyciagnij sobie kabelki z akumulatora

> zamontuj bezpiecznik i gniazdko.

A którędy najlepiej przeciągać kable od strony silnika??? Tam gdzie wiązka elektryczna biegnie???

Napisano

> A którędy najlepiej przeciągać kable od strony silnika??? Tam gdzie

> wiązka elektryczna biegnie???

mozesz tamtedy albo tam gdze leci linka do otwierania pokrywy silnika

Napisano

> Zapewniam cię, że to nie włoska oszczędność - to taka wersja

> wyposażenia. U mnie jest gniazdo zapalniczki, jest też

> podświetlenie bagażnika.

To faktycznie powód do dumy. Przecież to nie wyposażenie tylko niezbędne minimum, które należy się za free w golusieńkiej wersji.

Zobacz co miały Pandy w 2003 i jak wygląda ta sama wersja obecnie.

> Głośniki też są cztery nawet niezłe.

boje_sie.gif

> Tak jak wszędzie - za wszystko trzeba zapłacić.

> Dobrze, że nie

> ma wszystkiego w superpakietach za 10 tyś. jak w Toyocie.

Pierwsze słyszę - co to za pakiety ?

Napisano

Nie martw sie o Rozpuszczalnik lakier na tym nie ucierpi ja tez czyscilem na swoim autku i nic sie niestalo a zeszlo super. Co do cisnienia to z przodu powinno byc 2.2 a z tylu 2.1.

PS. Zamontowales juz CB grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie martw sie o Rozpuszczalnik lakier na tym nie ucierpi ja tez

> czyscilem na swoim autku i nic sie niestalo a zeszlo super. Co

> do cisnienia to z przodu powinno byc 2.2 a z tylu 2.1.

U mnie było ok. 2.3 atmosfery w każdym kole. Obecnie mam z przodu 2.0 a ztyłu 1.8 i jest w sam raz

> PS. Zamontowales juz CB

Jutro walczymy ze szwagre, dalej nie wiem gdzie najlepiej umieścić radyjko w autku? Ma ktos propozycje - mile widziane foto jeśli nie sprawi to kłopotu

brawo.gif

Napisano
  • Autor

> Cisneinie w oponach to 2atm z przodu i 1,8 atm z tyłu. Oczywiscie jak

> sie jezdzi autem lekko obciazonym. Co do pojemnosci zbiornika

> paliwa to wg instrukcji jest to 35l w tym rezerwa+ to co wejdzie

> do szyjki pod korek. Pozdrawiam

Dzięki wielkie

ok.gif

Napisano

Otóż jak/czym? najlepiej usunąć klej pozostały po

benzyna ekstrakcyjna, tak usuwaja nalepki i przygotowuja przed oklejeniem agencje reklamowe

Napisano

> To faktycznie powód do dumy. Przecież to nie wyposażenie tylko

> niezbędne minimum, które należy się za free w golusieńkiej

> wersji.

Nie no, a w Tico to nawet za dopłatą nie było innego silnika, kontrolki rezerwy paliwa czy też regulacji lusterek wewnątrz auta. Nie było także sygnalizacji zapalonych świateł po wyłączeniu silnika. Kolega w superwypasionej wersji VW Passat z 94 roku nie ma podświetlenia bagażnika. W Seicento też podświetlenia bagażnika nie ma, a w Cinquecento Young niektórych nie było zegara czy wskaźnika temp. cieczy chłodzącej, a nawet z tego co pamiętam tylnej wycieraczki.

Nie mówmy producentom co "powinno" być w aucie. Dają możliwość do auta dorzucenia wszystkiego co się potrzebuje i jest git. Zgodzę się tylko z jednym, że rzeczywiście gniazdo zapalniczki to w zasadzie powinno być w aucie.

Co do głośników, to ja nie jestem audiofilem, więc nie ma co oczu robić, grają fajnie - nie mogę narzekać, naprawdę lepiej niż moje małe tonsilki, które mam w domu.

> Zobacz co miały Pandy w 2003 i jak wygląda ta sama wersja obecnie.

Szczerze mówiąc to nie pamiętam co miała Panda z początku produkcji.

> Pierwsze słyszę - co to za pakiety ?

Znajomy kupował jakiś czas temu toykę yaris z salonu - chciał oprócz standardowego wyposażenia tylko centralny zamek, to musiał wziąć jakiś "pakiet elektryczny", bo osobno CZ nie było w żadnej opcji. Być może to się dzisiaj zmieniło.

Napisano

> Nie no, a w Tico (...)

Tico, SC - nie cofajmy się w rozoju. Te auta to skansen, a Panda jakby nie patrzeć jest modelem aktualnym. Pewien poziom komfortu sprzed 10 lat w chwili obecnej jest ledwo akceptowalny. Kiedyś sczytem luksusu było wpomaganie, poduszka czy ABS - dzisiaj 2 ostatnie pozycje to wymóg.

Imho niezależnie czy jest to Fiat, Renault czy inny Chevrolet - brak tych kilku drobiazgów nawet w golasie to nieporozumienie i zgodzę się, że jest to bardzo irytujące.

> Znajomy kupował jakiś czas temu toykę yaris z salonu - chciał oprócz

> standardowego wyposażenia tylko centralny zamek, to musiał wziąć

> jakiś "pakiet elektryczny", bo osobno CZ nie było w żadnej

> opcji. Być może to się dzisiaj zmieniło.

Znajomy; nie Toyoty tylko Yaris; jakiś pakiet; podobno nie było...

Skoro irytujemy się, że ludzie piszą że Fiat to gó*no, a Fiata nie widzieli na oczy (przecież znajomy/kolega/wujek ma Pandę i się rozlatuje) to proszę Was - zadbajmy o to, żeby z naszej strony pisać sprawy sprawdzone, a nie bajki wyssane z palca.

Wszystkie takie cuda przecież można łatwo zweryfikować, a dyskusje nad wyższością jednych świąt nad drugimi możemy sobie darować zlosnik.gif

Napisano

> Tico, SC - nie cofajmy się w rozoju. Te auta to skansen, a Panda

> jakby nie patrzeć jest modelem aktualnym. Pewien poziom komfortu

> sprzed 10 lat w chwili obecnej jest ledwo akceptowalny. Kiedyś

> sczytem luksusu było wpomaganie, poduszka czy ABS - dzisiaj 2

> ostatnie pozycje to wymóg.

Taki to wymóg, że ceny aut podskoczyły, przynajmniej w tych autach, w których do tej pory w standardzie nie było ABS. Seicento, jak pojawił się ABS to promocje trochę zmalały - cena więc wzrosła. De facto trzeba więc za te rzeczy zapłacić, więc to nie żaden standard, tylko wymuszone przepisami UE zmiany. Według mnie, to bzdurne przepisy, bo ABS na zużytych amortyzatorach więcej szkodzi niż pomaga. Każdy powinien mieć wybór.

> Imho niezależnie czy jest to Fiat, Renault czy inny Chevrolet - brak

> tych kilku drobiazgów nawet w golasie to nieporozumienie i

> zgodzę się, że jest to bardzo irytujące.

Jeden uzna za drobiazg to, drugi tamto i robi się pokaźna lista drobiazgów, które w zasadzie to być powinny.

> Znajomy; nie Toyoty tylko Yaris; jakiś pakiet; podobno nie było...

Znajomy można powiedzieć, że kolega z pracy, Yaris to Toyota, i nie "podobno" tylko "osobno".

Napisano

Według mnie, to

> bzdurne przepisy, bo ABS na zużytych amortyzatorach więcej

> szkodzi niż pomaga. Każdy powinien mieć wybór.

Każdy to powinien miec sprawny samochód. Argument, że jakis system nie działa w zepsutym samochodzie do mnie nie przemawia.

Napisano

> Taki to wymóg, że ceny aut podskoczyły, przynajmniej w tych autach, w

> których do tej pory w standardzie nie było ABS. Seicento, jak

> pojawił się ABS to promocje trochę zmalały - cena więc wzrosła.

> De facto trzeba więc za te rzeczy zapłacić, więc to nie żaden

> standard, tylko wymuszone przepisami UE zmiany. Według mnie, to

> bzdurne przepisy, bo ABS na zużytych amortyzatorach więcej

> szkodzi niż pomaga. Każdy powinien mieć wybór.

To może wprowadźmy nowy wybór - auto z pasami lub bez, auto z szybami hartowanymi lub klejonymi. A może w ogóle dla paru złotych wróćmy do standardów PF 126p.

> Znajomy można powiedzieć, że kolega z pracy, Yaris to Toyota, i nie

> "podobno" tylko "osobno".

W takim razie czekam na info co wchodziło w skład tego superpakietu za 10.000,-, ponieważ według TMP nie było czegoś takiego hmm.gif

Napisano
  • Autor

Najbardziej irytujące to będzie jak mi ktoś pandy zapitoli paliwko. Żeby korek od wlewu paliwa był niezamykany... i to w wersji na Polskę sciana.gifsciana.gifsciana.gif Codziennie rano jak wsiadam do pandziny to się zastanawiam czy mam jeszcze wahe hmm.gif

Napisano

> Najbardziej irytujące to będzie jak mi ktoś pandy zapitoli paliwko.

> Żeby korek od wlewu paliwa był niezamykany... i to w wersji na

> Polskę Codziennie rano jak wsiadam do pandziny to się

> zastanawiam czy mam jeszcze wahe

A kto Ci będzie kradł paliwo przez wlew, wystarczy dziurkę zrobić w baku i paliwko samo wypłynie. Przeca podobno zbiornik jest plastikowy.

Napisano

> To może wprowadźmy nowy wybór - auto z pasami lub bez, auto z szybami

> hartowanymi lub klejonymi. A może w ogóle dla paru złotych

> wróćmy do standardów PF 126p.

Skrajności sobie darujmy. Może furmanka i koń? Jeśli uważasz, że gniazdo zapalniczki powinno być w każdym aucie, to ja powiem - nigdy jeszcze nie użyłem gniazda zapalniczki i szczerze mówiąc gila mnie to czy jest gniazdo czy nie ma. Tak samo gila mnie czy w aucie jest podświetlenie bagażnika - jeśli nie ma, to w miarę prosty sposób można to domontować, jeśli ktoś aż tak bardzo potrzebuje. Gila mnie również czy ma uchwyty nad szybami, czy ma popielniczkę, czy ma lusterko w osłonie przeciwsłonecznej i tego typu rzeczy, które oczywiście są w opcji, ale... ja bym ich nie brał, gdyby liczyła się cena, bo po co mi to?

Oczywiście denerwuje to, że pewnych rzeczy nie ma w standardzie, ale tak naprawdę to co byśmy chcieli mieć w aucie za 26 tysięcy? Sami widzicie, że jakość niektórych elementów w aucie jest marna. Co by było, gdyby producent jednak zechciał dodać wszystkie bajery świata do auta, które w podstawowej wersji będzie w pełni wyposażone we wszystko, co możliwe. Pamiętajmy, że zawsze musi coś jeszcze kapnąć dla dealera, dlatego czasami udaje się wynegocjować znacznie różne ceny za to samo auta u innych dealerów.

> W takim razie czekam na info co wchodziło w skład tego superpakietu

> za 10.000,-, ponieważ według TMP nie było czegoś takiego

Nie będę teraz odgrzebywał tego tematu, ZTCP pakiet był taki, że central na pajlota, szybki, lusterka, klima i jeszcze coś, rok minął człowieku, a ja pamięci fotograficznej nie mam. Wiem, że podstawa kosztowała 36 koła, a kolega zapłacił 48 bo jeszcze jakieś chromowane końcówki wydechu i takie tam rzeczy. Fakturę widziałem, wyposażenie też, więc naprawdę zapłacił tyle.Określił to, że całość musiał wziąć w pakiecie i zapłacił za niego prawie 10 tysięcy. Końcówka starej Yariski była właśnie taka, że w zasadzie tak musiał kupić, bo inaczej miałby golasa. Jeśli to nie był pakiet to jego wina, że mi takich kurcze bzdur do głowy nakładł, bo ja z nim w tym cholernym salonie nie byłem.

Napisano

> Nie będę teraz odgrzebywał tego tematu, ZTCP pakiet był taki, że

> central na pajlota, szybki, lusterka, klima i jeszcze coś, rok

> minął człowieku, a ja pamięci fotograficznej nie mam.

> Jeśli to

> nie był pakiet to jego wina, że mi takich kurcze bzdur do głowy

> nakładł, bo ja z nim w tym cholernym salonie nie byłem.

Przyzwoitość nakazuje, aby sprawdzić to co się pisze, a nie pisać tak sobie dla zasady. Czasem warto nie zabierać głosu w danej kwestii niż wprowadzać zamęt.

W przeciwnym razie kącik techniczny, jako źródło wiarygodnych informacji, nie ma najmniejszego sensu.

EOT

PS. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to na priv służę informacjami jak to było naprawdę z wyposażeniem dodatkowym Toyoty Yaris (oficjalne info od Toyota Motor Poland) zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Sam montowałeś to gniazdo?

SZkoda tylko, że nei sięgniesz ręką do radia, chociaż z drugiej strony jak jeździsz tylko na "19"..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.