Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akcja serwisowa 5044 - sprężyny

Featured Replies

Napisano

> Biedzili się z tym ze trzy godziny, po czym okazuje się ze o felgach

> 17 mogę zapomniec, bo będzie tarło (inna sprawa, że i tak nie

> bede miał 17-stek, szkoda zawieszenia),

Ja jutro jestem umówiony na akcję do Italmotu - jesli powiedzą, że nie można po tym zabiegu założyć alusów 17' to będę się domagał wymiany sprężyn... zobaczymy

Napisano

> Ja jutro jestem umówiony na akcję do Italmotu - jesli powiedzą, że

> nie można po tym zabiegu założyć alusów 17' to będę się domagał

> wymiany sprężyn... zobaczymy

Ale ściema, a moze nie mozna również przekraczać 50 km/h z tym g...m na amorkach? Samochód ma homologację również na 17" wiec chyba sobie jaja robią. hahaha.gif

Napisano

> Ale ściema, a moze nie mozna również przekraczać 50 km/h z tym g...m

> na amorkach? Samochód ma homologację również na 17" wiec chyba

> sobie jaja robią.

Jedyne, co mi przychodzi do głowy to, to że to się reguluje w zależności od rozmiaru kół. Druga możliwośc jest taka, że nie mieli pojęcia, jak to się je frown.gif

Napisano

> Jedyne, co mi przychodzi do głowy to, to że to się reguluje w

> zależności od rozmiaru kół.

Bardzo możliwe. hmm.gif Stilo można było kupić fabrycznie na kołach 17" - czy w sytuacji, w której ktoś ma takie koła, akcja miałaby obejmować również wymianę felg i opon? zeby.GIF

Napisano

> 2 śruby + kawałek metalu i taki problem , fiat w PL to jednak ma nas

> gdzieś

> zdjęcia pochodzą z www.fiatforum.com

Teraz to tylko się modlić, żeby stary kielich przerdzewiał i już masz regulowaną wysokość zawieszenia

rotfl.gif

Napisano

Tak sobie myślę obym się mylił, Że z tą kampańją nawrotową to będzie jak zwykle. była wymiana centralek ABS i dostąpili jej użytkownicy aut którzy się koło tego kręcili. Ci którzy tego nie wiedzieli bądź wiedzieli a odpuścili nie mieli wymienionej centralki ABS. pamiętam że w stilo Multi jet było zmieniane oprogramowanie jakieś od wtrysku. ciekawe czy użytkownicy tego silnika mieli wszyscy zmodyfikowane to oprogramowanie. Sprawa ta dotyczyła stilo z początkowej serji z tym silnikiem. Tak samo będzie i z tą kampańją. kto się dobije swego, ten dostanie co trzeba. Kto zaś nie, to jego strata. pozdrawiam

Napisano

> Bardzo możliwe. Stilo można było kupić fabrycznie na kołach 17" -

> czy w sytuacji, w której ktoś ma takie koła, akcja miałaby

> obejmować również wymianę felg i opon?

Dziś miałem wykonaną akcję 5044 cfaniak.gif - mimo że w Polsce jeszcze oficjalnie nie ruszyła....

ASO ItalMot twierdzi, że załaożenie osłon nie wpływa na możliwość założenia kółek 215/45/17... yay.gif

Kolumna po wykonaniu akcji 5044 wygląda następująco alien.gif:

278350407-stilo_5044_1.jpg

278350407-stilo_5044_2.jpg

post-88514-1435247871254_thumb.jpg

Napisano

> Kolumna po wykonaniu akcji 5044 wygląda następująco :

Po jakim przebiegu wymagają wizyty na przeglądzie w celu skontrolowania dokręcenia tej śrubki pad.gifPytał Kolega ? hmm.gif

Napisano

> Po jakim przebiegu wymagają wizyty na przeglądzie w celu

> skontrolowania dokręcenia tej śrubki Pytał Kolega ?

.....pozostaje zapewne tylko samokontrola grinser006.gif, choć Fiat mógł by zalecić każdemu kto brał udział w tej akcji serwisowej wprowadzenie sprawdzenia organoleptycznego dokręcenia śrub do procedury startowej zaraz po sprawdzeniu wszystkich złączek elektrycznych i odczytaniu failurów................ sprawdzenie dokręcenia śrub a potem to już można startować rotfl.gif

Napisano

> .....pozostaje zapewne tylko samokontrola

Z tego co moje oczy widzą na tych zdjęciach, to zastosowane są podkładki "antyodkręceniowe". Poza tym te śruby są narażone na taką ilość soli i innego syfu z naszych dróg, że po pół roku samoczynnie tak się zapieką, że jedyną metodą na ich ruszenie będzie ukręcenie łba, a co dopiero samoodkręcenie. tongue.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Telefon na infolinię FAP uzmysłowił mi, że jesteśmy jakimś trzecim

> sortem ludzi, albo nasze stilaki są inne. Akcja nawrotowa 5044

> niestety NIE OBEJMUJE POLSKI. Obejmuje GB, D, A, I, ale nie PL.

To ja trochę z innej beczki. Mnie tę akcję wykonano z zaskoczenia. Bo przecież po dobroci na trzeźwo bym sie nie zgodził na coś takiego. W serwisie majstrowali mi przy schowku (oczywiście wiadomo, że nic nie poprawili) i z braku pomysłów zamontowali chociaż 5044.

Uzasadniali to tym, że wykonanie akcji jest warunkiem zapłaty serwisowi przez FAP za jakiekolwiek naprawy gwarancyjne. Ja nic nie pytałem, nie prosiłem, nie sygnalizowałem.

Usłyszałem tylko, cytuję - "wykonaliśmy jedną naprawę zleconą przez producenta". Było to pierwsze auto w tym serwisie, na którym to robili.

Poniżej dowód rzeczowy.

278486223-kwitspr%EA%BC%BF%BF.png

Rzecz dotyczy ASO w Gdańsku.

Napisano

> Usłyszałem tylko, cytuję - "wykonaliśmy jedną naprawę zleconą przez

> producenta". Było to pierwsze auto w tym serwisie, na którym to

> robili.

> Poniżej dowód rzeczowy.

> Rzecz dotyczy ASO w Gdańsku.

a co na to prokurator?

Napisano

> a co na to prokurator?

Otóz, ciekawostka: kolega któremu wykonano kampanię 5044 w Auto-Plusie, miał ją wykonana ponieważ samochów kupiony był w innym kraju, gdzie kampania ta obowiązuje.

Wniosek nasuwa się jeden:

tam gdzie kampanie te obowiązują (na tzw zachodzie) , samochody są niższej jakości, ale bez względu na to gdzie sa użytkowane i przez kogo, producent dba jednak aby się nie rozsypały.

Czy to nie budujące ?

Napisano

jak w tytule, zero odzewu z ASiO nt.

auto ze stycznia 02 r. więc na pewno podlega akcji, jenak serwisy się nie kwapią żeby mi ją zaproponować.

Chyba czują "pismo nosem" jak ich za propozycje założenia tego szajsu opierdacze. jump.gif

Mogę się zgodzić na nowe, poprawione sprężyny a nie na ten badziew.

Napisano

> Mogę się zgodzić na nowe, poprawione sprężyny a nie na ten badziew.

claps.gif Ja też mam wrażenie, że ktoś z nas robi balona.

Jak na razie akcja serwisowa w Polsce nie ruszyła (te nieliczne przypadki to nie jest akcja), a to co jest montowane nie zapobiega złamaniu sprężyny. Sprężyny powinny byc zmodyfikowane i wymienione.

Napisano

> Otóż, ciekawostka: kolega któremu wykonano kampanię 5044 w

> Auto-Plusie, miał ją wykonana

Czy pierwsza część zdania jest uzasadnieniem tej drugiej, to mi nie powiedziano, ale ta druga część właśnie...

>ponieważ samochów kupiony był w

> innym kraju, gdzie kampania ta obowiązuje.

...to natomiast prawda

Napisano

> Ja też mam wrażenie, że ktoś z nas robi balona.

Moim skromnym zdaniem Fiat uważa klientów w Polsce za wyjatkowych głąbów i oszczędza na nich gdzie się da i jak się da (wątkowe spreżyny, fajlury aibagów i inne sprawy poruszane na kąciku a podsumowane "kwasami" jakie można czasem poczytać na forum), podejście serwisu FAP'u jako instancji "czuwającej" od góry nad działalnością koncernu w Polsce (no chyba że tylko biorą kasę za bycie FAP'em to by wiele tłumaczyło).

Oni mają nas w D...

I to w sytuacji gdy na rynku jest wybór w kompaktach że ho, ho.

Ich sprawa ja więcej nie wepcham się we Fiata.

Napisano

> Moim skromnym zdaniem Fiat uważa klientów w Polsce za wyjatkowych

> głąbów i oszczędza na nich gdzie się da i jak się da (wątkowe

> spreżyny, fajlury aibagów i inne sprawy poruszane na kąciku a

> podsumowane "kwasami" jakie można czasem poczytać na forum),

> podejście serwisu FAP'u jako instancji "czuwającej" od góry nad

> działalnością koncernu w Polsce (no chyba że tylko biorą kasę

> za bycie FAP'em to by wiele tłumaczyło).

> Oni mają nas w D...

> I to w sytuacji gdy na rynku jest wybór w kompaktach że ho, ho.

> Ich sprawa ja więcej nie wepcham się we Fiata.

Nie ma chyba się co tak napuszac. To nie Fiat jest beeee, ze nie robi nam tak dobrze, jak innym Stilo - użytkownikom za granicą.

Problem jest tu raczej w wykorzystywaniu faktu, że ochrona praw konsumenta, jest u nas fikcją.

Solidarność dobrowolnych zrzeszeń, chroniących prawa konsumenta, też zostawia wiele do życzenia.

Czy słyszałeś żeby w Polsce, o akcjach konsumenckich jakie często sie zdarzają we Włoszech:

drogie paliwo - zbyt duże marże stacji benzynowych = dziś na zawołanie cały naród nie tankuje. Wiesz jakie to straty dla branży ?

U nas Fiat jesli juz liczy się z efektem skali, wadliwe ASB y w Pandach = akcja nagłośniona w radiu.

A Stilo ?

Ile ich w Polsce sprzedano ?

Na pewno mniej niż Brawy i Bravo.

To jest tak jakby być rdzennym mieszkańcem Zimbabwe, kupić se Stilo i mieć pretensję do producenta że najbliższy Examiner, klient ma w serwiosie w Kongo.

Podsumowując, jestesmy w temacie srężyn jedynie wynikiem rachunku ekonomicznego.

Zbuntujemy się i za to od Fiata nie kupimy nowej Brawy ?

A ile ich planowaliśmy kupić ?

Napisano

> Podsumowując, jestesmy w temacie srężyn jedynie wynikiem rachunku

> ekonomicznego.

To nie do końca tak. Przeprowadzenie akcji nawrotowej jest raczej wynikiem obawy producenta o to czy produkt jest bezpieczny. Pęknięcie (złamanie) sprężyny w trakcie jazdy do bezpiecznych zdarzeń nie należy. Zastanawiam się czy na przykład zgłoszenie sprawy do prokuratury nie spowoduje przebudzenia FAP. Produkt jest niebezpieczny, zdarzyły się już w Polsce przypadki pęknięcia spręzyny zawieszenia w stilo, a FAP nie reaguje, chociaż wie o zagrożeniu (akcja nawrotowa w innych krajach). Można postawić zarzut bezczynności w przypadku istniejącego zagrożenia bezpieczeństwa użytkownika stilo oraz innych użytkowników dróg.

Napisano

> Pęknięcie (złamanie) sprężyny w trakcie jazdy do bezpiecznych

> zdarzeń nie należy.

Patrząc na to, do czego sprowadza się ta akcja, to nie ma to żadnego związku z pękaniem samych sprężyn, chodzi raczej o amortyzatory - sprężyna może po prostu spaść z tego kołnierza, na którym się opiera - i to podparcie jest wzmacniane.

Poza tym co w sytuacji, gdy ktoś wymieniał amortyzatory? Czy amortyzatory "niefabryczne" mają ten kołnierz solidniejszy? A może ten wynalazek z blachy montuje się na dowolnych amortyzatorach? Co w sytuacji wymiany amortyzatorów w aucie, które zakwalifikowało się do tej akcji - trzeba to coś przekładac na nowe amortyzatory?

Napisano

> Podsumowując, jestesmy w temacie srężyn jedynie wynikiem rachunku

> ekonomicznego.

> Zbuntujemy się i za to od Fiata nie kupimy nowej Brawy ?

> A ile ich planowaliśmy kupić ?

Ja od 1998 roku przed Stilo kupiłem od FAP siedem nowych aut (pięć fiatów, dwie AR), najbliższa rodzina kupiła jeszcze kilka. Niestety, nowy sposób podejścia do klienta z którym miałem okazję zapoznać się na przykładzie Stilo spowodował, że FAP nie sprzeda mi już żadnego auta zlosnik.gif Poza tym demonstracja korespondencji, którą otrzymałem Działu Obsługi Posprzedażnej FAP również potrafi zniechęcić do zakupu zeby.GIF - na pewno skutecznie zniechęciłem trzy osoby do jakiegokolwiek kontaktu z ta firmą.

Miejsce Fiata w rankingu sprzedaży w Polsce (niegdyś niekwestionowanego lidera) jasno pokazuje, że takich, co się na tym miodzie poznali, jest więcej. I dobrze ok.gif

Napisano

> Poza tym co w sytuacji, gdy ktoś wymieniał amortyzatory? Czy

> amortyzatory "niefabryczne" mają ten kołnierz solidniejszy? A

> może ten wynalazek z blachy montuje się na dowolnych

> amortyzatorach?

Juz kiedys o to pytalem i chyba nikt kto wymienial nie podal jaka srednice ma podstawa sprezyny np w Bilsteinach.

Napisano

> To nie do końca tak. Przeprowadzenie akcji nawrotowej jest raczej

> wynikiem obawy producenta o to czy produkt jest bezpieczny.

> Pęknięcie (złamanie) sprężyny w trakcie jazdy do bezpiecznych

> zdarzeń nie należy. Zastanawiam się czy na przykład zgłoszenie

> sprawy do prokuratury nie spowoduje przebudzenia FAP. Produkt

> jest niebezpieczny, zdarzyły się już w Polsce przypadki

> pęknięcia spręzyny zawieszenia w stilo, a FAP nie reaguje,

> chociaż wie o zagrożeniu (akcja nawrotowa w innych krajach).

> Można postawić zarzut bezczynności w przypadku istniejącego

> zagrożenia bezpieczeństwa użytkownika stilo oraz innych

> użytkowników dróg.

Masz trochę racji.

Wczoraj odebrałem telefon, z FAP w tym temacie. Powołałem się na przypadek kolegi z samochodem z zagranicy, któremu wykonano bez pytania montaż 5044 w Auto Plusie.

Pan dzwoniąc powiedział że kampania wejsć wejdzie, ale nie wie kiedy w w jakim zakresie.

Ale gdybym coś u siebie zauważył nie tak (???) to żeby podjechać do ASO i oni nawet przed czasem uruchomia zgodę na wykonanie tego montażu.

I tu faktucznie rodzi się pytanie, co będzie jeśli zauważę że coś nie tak z zamocowaniem sprężyn podczas wylatywania z wiaduktu wskótek nagłej utraty sterowności ?

Przecie sprężyna napięta jest za pomocą solidnego ściągacza na amorki, i gdy się obrywa, tąpnięcie pojazdem musi być spore...

Czy inne szkody spowodowane przez "odpadłe" sprężyny też zostaną objęte kampanią 5044 ?

Pomysł z tą prokuraturą nie jest zły, bo bezkosztowy i dzieje się z urzędu.

Napisano

> Zbuntujemy się i za to od Fiata nie kupimy nowej Brawy ?

> A ile ich planowaliśmy kupić ?

Ja skromnie, to mój 4 Fiat do tej pory,

w salonie wiedzą zę interesowałem się Multiplą i Cromą, przymiarki do Multipli były poważne.

Dzięki ASiO i FAP nie będzie ani tego ani tego.

Kilku znajomym pomogłem w zakupie Fiata, zdecydowali się po konfrontacji z Punto i Brava.

ASiO jeszcze wtedy działało jak należy, teraz kupują skody, lub koreańczyki i nie dlatego że Fiat bee, ASiO do DUŻEJ D... i traktowanie klienta, nawet na gwarancji nie wspominająć o profesjonaliźmie wykonania naprawy.

Napisano

> Ja skromnie, to mój 4 Fiat do tej pory,

Ja również do tej pory 4 fiaty z salonu. I mam bardzo mieszane uczucia. Pisma z działu obsługi posprzedażnej z ciągłym odsyłaniem do serwisu, który nie potrafi rozwiązać problemu - jak dla mnie nie do przyjęcia.

Napisano

> Ja również do tej pory 4 fiaty z salonu. I mam bardzo mieszane

> uczucia. Pisma z działu obsługi posprzedażnej z ciągłym

> odsyłaniem do serwisu, który nie potrafi rozwiązać problemu -

> jak dla mnie nie do przyjęcia.

Rozumiem wszystkich zniechęcenie.

Ja z moim pojazdem miałem spore perypetie, od 3 lat jak go eksploatuję, oceniam że łacznie spedził ponad 3 miesiące (w kilku podejsciach), na lepiej lub gorzej wykonanych naprawach gwarancyjnych.

Identyfikacja z problemem klienta w ASO, fakt, pozostawia czasem nieco do życzenia.

Niemniej na ile znacie inne koncerny, ich traktowanie klienta?

Awaryjność?

Ja znam dość dobrze produkty VW, Forda. Opla, Skody, francuskie (w kilku markach pracowałem) i muszę powiedzieć że mimo wielu niedoskonałości w Fiacie, nie zamieniłbym siekierki na kijek. Na złość babci odmrażać sobie uszy ?

Poszukajcie sobie do zakupu na próbę jakiejś centralki do Laguny czy przepływomierza do Skody TDI.

Jest tego mniej i nie tańsze.

I nikt mi nie powie że się to w nich nie psuje.

Pommijam zupełnie kwestie wygody samego pojazdu. Znajoma (posiadaczka Toyoty Corolli) jak się przejechała ze mną Stilo-wozem, aż zapiszczała "jak tu ładnie", a nie mam jakieś super wypasionej wersji, zwykły Dynamic AD2003.

Gdy ja wsiadłem po latach od wejścia na rynek wspomnianej Toyoty, stwierdziłem że jej reakcja nie była przesadzona ....

Napisano

> Pommijam zupełnie kwestie wygody samego pojazdu. Znajoma (posiadaczka

> Toyoty Corolli) jak się przejechała ze mną Stilo-wozem, aż

> zapiszczała "jak tu ładnie", a nie mam jakieś super wypasionej

> wersji, zwykły Dynamic AD2003.

> Gdy ja wsiadłem po latach od wejścia na rynek wspomnianej Toyoty,

> stwierdziłem że jej reakcja nie była przesadzona ....

Znajomy posiadacz Corollki też mi zazdrości kilku patentów w Stilonie:

- nie muszę pamiętać o włączeniu/wyłączeniu świateł.. grinser006.gif

- przełączanie opcji kompa (spalanie, dystans, itp)

- ilości miejsca dla wysokich

- nawiewu z tyłu

- tego jak klekot wciska w siedzenie na biegach III IV i V oraz średniego spalania bow.gifslinka.gif

yay.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Dziś miałem wykonaną akcję 5044 - mimo że w Polsce jeszcze

> oficjalnie nie ruszyła....

> ASO ItalMot twierdzi, że załaożenie osłon nie wpływa na możliwość

> założenia kółek 215/45/17...

> Kolumna po wykonaniu akcji 5044 wygląda następująco :

Ja czekam na telefon z ASO Euromobil smile.gif aby dziś a może jutro to zrobili wink.gif

Dzwoniąc do FAP pani mi powiedziała że za darmo wink.gif moje autko podlega wink.gif a jak będą robić problemy to mam zadzwonić do FAP i powiedzieć o co chodzi wink.gif a oni się wszystkim zajmą wink.gif

Napisano

no to dzieje sie wreszcie - wspominane juz wczesniej laurki do UOKiK zdaly egzamin, jednak ktos pracuje w tym urzedzie - dzis dostalem taki list milosny na ktory niezwlocznie odpowiedzialem komentujac dodatkowo cala sytuacje ktora mnie smieszy smile.gif

Quote:

Szanowny Panie

w związku z Pańską interwencją w UOKiK dotyczącą sprężyn zawieszenia przedniego w samochodzie Fiat STILO, w celu uruchomienia potrzebnych czynności, prosimy o podanie numeru nadwozia samochodu, adresu i numeru telefonu kontaktowego oraz informacji w jakiej ASO samochód jest serwisowany.

Informacje prosimy przekazać na adres e-mail:
lub
.

Z poważaniem.

Napisano

> no to dzieje sie wreszcie - wspominane juz wczesniej laurki do UOKiK

> zdaly egzamin, jednak ktos pracuje w tym urzedzie - dzis

> dostalem taki list milosny na ktory niezwlocznie odpowiedzialem

> komentujac dodatkowo cala sytuacje ktora mnie smieszy

>

Proponuję żeby pozostali posiadacze stilo również napisali do UOKiK - może akcja ruszy tak jak powinna, czyli w odniesieniu do wszystkich stilo spełniających warunek numeru nadwozia. Uważam, że należy również domagać się wymiany sprężyn.

Napisano

Uważam,

> że należy również domagać się wymiany sprężyn.

wymiany sprężyn i kolumn na takie z których sprężyny nie spadają

Napisano

> Proponuję żeby pozostali posiadacze stilo również napisali do UOKiK -

> może akcja ruszy tak jak powinna, czyli w odniesieniu do

> wszystkich stilo spełniających warunek numeru nadwozia. Uważam,

> że należy również domagać się wymiany sprężyn.

Ja napisałem taki tekst na formularzu zgłoszenia produktu niebezpiecznego:

"W samochodach Fiat stilo, niezależnie od wersji nadwoziowej i silnikowej, dochodzi do pękania sprężyn przedniego zawieszenia (zdarzyło się to również kilka razy w Polsce). W pozostałych krajach europejskich prowadzona była akcja serwisowa (5044 oraz A01 5155) związana z tym problemem i dotyczyła aut o numerze nadwozia od pierwszego do 00644197), niestety nie objęła swoim zasięgiem użytkowników w Polsce. Dyrekcja FIAT Auto Poland zna problem, ale jak do tej pory nie podjęto stosownych działań. Proszę o spowodowanie aby importer samochodów stilo podjął działania, które przywrócą bezpieczeństwo samochodu poprzez wymianę wadliwych sprężyn oraz ich dolnego mocowania. Usterka taka w bardzo istotny sposób zagraża bezpieczeństwu użytkownika samochodu (złamana sprężyna w czasie jazdy powoduje utratę stabilności samochodu oraz może zniszczyć oponę co w konsekwencji może doprowadzić do tragicznych skutków zarówno dla kierującego samochodem jak również innych użytkowników dróg."

Formularz ma ograniczenie - 1000 znaków.

Napisano

A tak na marginesie - przednie zawieszenie w moim stilo zachowuje się bardzo dziwnie, podczas badania sprawności amortyzatorów ( na tym samym urządzeniu i w tym samym dniu) wyniki mieszczą się w przdziale od 48% do 70%. W czasie jazdy raz słychać stuki i dziwne odgłosy z przodu, to znowu robi się dużo ciszej. Stawiałem na stabilizator, ale teraz zastanawiam się czy nie wpływają na to sprężyny i ich wadliwe mocowanie.

Napisano

> Ja napisałem taki tekst na formularzu zgłoszenia produktu

> niebezpiecznego:

> "W samochodach Fiat stilo, niezależnie od wersji nadwoziowej i

> silnikowej, dochodzi do pękania sprężyn przedniego zawieszenia

> (zdarzyło się to również kilka razy w Polsce). W pozostałych

> krajach europejskich prowadzona była akcja serwisowa (5044 oraz

> A01 5155) związana z tym problemem i dotyczyła aut o numerze

> nadwozia od pierwszego do 00644197), niestety nie objęła swoim

> zasięgiem użytkowników w Polsce. Dyrekcja FIAT Auto Poland zna

> problem, ale jak do tej pory nie podjęto stosownych działań.

> Proszę o spowodowanie aby importer samochodów stilo podjął

> działania, które przywrócą bezpieczeństwo samochodu poprzez

> wymianę wadliwych sprężyn oraz ich dolnego mocowania. Usterka

> taka w bardzo istotny sposób zagraża bezpieczeństwu użytkownika

> samochodu (złamana sprężyna w czasie jazdy powoduje utratę

> stabilności samochodu oraz może zniszczyć oponę co w

> konsekwencji może doprowadzić do tragicznych skutków zarówno dla

> kierującego samochodem jak również innych użytkowników dróg."

> Formularz ma ograniczenie - 1000 znaków.

Własnie wysłałem formularz do UOKiK!

Pozdrawiam.

Napisano

u mnie postepy po emailu z FAP - i to wszystko dzieje sie jednego dnia - normalnie nie wierze. Po tym jak odpisalem im na laurke z zapytaniem o VIN itd. po 3 godzinach zadzwonili osobiscie - mily pan stwierdzil ze moj egzemplarz pochodzi z rynku wloskiego a tam akcja trwala juz jakis czas i auta ktore mialy byc naprawione juz sa ( smile.gif ) a w PL oczywiscie akcja nie ruszyla ale oni w drodze wyjatku (sic!) uruchomia akcje dla mojego pojazdu (ktory to juz jestem na forum co slyszy ta spiewke wielkiej łaski? smile.gif ) Powiedzial ze przekaze sprawe serwisowi ASO ktory wskazalem im w emailu i oni dalej poprowadza sprawe - teraz jestem ciekawy telefonu z ASO (po swietach) a zwlaszcza tego co mi powiedza n.t. czesci ktore doloza, wymienia , czy cokolwiek tam zrobia. Musze dodac ze Pan byl bardzo uprzejmy i takiego zalatwiania sprawy chcialbym zawsze smile.gif ciekawe jak oporne bedzie teraz ASO - cos czuje ze beda jeszcze jakeis przejscia zeby.GIF

Napisano

> A tak na marginesie - przednie zawieszenie w moim stilo zachowuje się

> bardzo dziwnie, podczas badania sprawności amortyzatorów ( na

> tym samym urządzeniu i w tym samym dniu) wyniki mieszczą się w

> przdziale od 48% do 70%. W czasie jazdy raz słychać stuki i

> dziwne odgłosy z przodu, to znowu robi się dużo ciszej.

> Stawiałem na stabilizator, ale teraz zastanawiam się czy nie

> wpływają na to sprężyny i ich wadliwe mocowanie.

Rada dla Ciebie: jak najszybciej sprawdz luzy zawieszenia, szczególnie mocowanie amortyzatora. Ja miałem to samo, stawiałem na łącznik a tu co się okazuje... że amortyzator ledwo się trzyma, wszystkie mocowania i poduszki zerwane wrrr.gifwrrr.gif ALE: uważam że to jest ewidentne zaniedbanie ze strony ASO, które wymieniało mi pękniętą sprężynę. Wymienili, owszem, ale nie raczyli sprawdzic czy pęknięcie sprężyny nie spowodowało innych szkód klnie.gifklnie.gif Jestem na 99% przekonany, że obluzowany amortyzator (wymiana w CM Toruńska 1,3 kPLN) jest konsekwencją pękniętej sprężyny. W związku z tym złożyłem do FAP skargę na ASO ***** (jesli wygram, to podam które) oraz domagam się przynajmniej partycypowania FAP w kosztach obecnej naprawy... uff to na tyle na razie, jak coś wskóram to dam znac, pozdr

Napisano
yikes.gif Wczoraj wpis na stronie UOKiK (formularz o niebezpiecznym produkcie), a dzisiaj telefon z FAP o uruchomieniu akcji serwisowej i prośba o wskazanie ASO, które wykona usługę. Z rozmowy wynikało, że chyba wymienione zostaną sprężyny.
Napisano

> wymienione zostaną sprężyny.

jesteś pewien??

dla mnie też akcja została uruchomiona wyjątkowo... rotfl.gifrotfl.gif

a wynikiem było założenie tego badziewia, a nie wymiana sprężyn! sciana.gif

Napisano

> jesteś pewien??

> dla mnie też akcja została uruchomiona wyjątkowo...

> a wynikiem było założenie tego badziewia, a nie wymiana sprężyn!

Mam jakies dziwne wrazenie ze na tych oslonach sie skonczy i dalej nas robia w h*** ! Dzwonilem dzisiaj do Fiuta i dalej nic o jakiejs akcji nawrotowej nie ma mowy sciana.gifwpysk.gif

Napisano

> jesteś pewien??

Pan, z którym rozmawiałem poinformował mnie, że konieczna będzie wizyta w ASO w celu sprawdzenia jakie sprężyny mam zamontowane.

Ja w swoim zgłoszeniu do UOKiK napisałem o dwóch akcjach serwisowych " ... W pozostałych krajach europejskich prowadzona była akcja serwisowa (5044 oraz

A01 5155) związana z tym problemem i dotyczyła aut o numerze nadwozia od pierwszego do 00644197), niestety nie objęła swoim ..." i domagałem się wymiany wadliwych sprężyn oraz ich dolnego mocowania.

Pozostaje tylko czekać na dalsze działania niewiem.gif.

Napisano

> jesteś pewien??

w którym ASO robiłeś ;>?? w Warszawie ??

Napisano

Do mnie zadzwonilo po interwencji a UOKiK i umówili mnie na założenie tego czegoś, ale wcześniej na sprawdzenie jakie mam amortyzatory. Czy można domagać się wymiany sprężyn??

Napisano

Domagac sie zawsze mozesz ok.gifA zrobia i tak jak beda chcieli hehe.gifno.gif

Napisano

> Domagac sie zawsze mozesz A zrobia i tak jak beda chcieli

Dzwonili z ASO - wymiana sprężyn jest uzależniona od ich stanu, jeżeli są zardzewiałe to kwalifikują się do wymiany. Na pewno zamontują te podpórki, ale konieczne jest zmierzenie grubości amortyzatora (montowano 2 rodzaje o różnych grubościach).

Napisano

> Dzwonili z ASO - wymiana sprężyn jest uzależniona od ich stanu, jeżeli są zardzewiałe to kwalifikują się do wymiany.

yikes.gif przecież sprężyny nie pękają dlatego że są przerdzewiałe, tylko z powodu błedów podczas hartowania

Napisano

> przecież sprężyny nie pękają dlatego że są przerdzewiałe, tylko z

> powodu błedów podczas hartowania

Trzeba zapytać o to FAP i sprawę jeszcze raz do UOKiK.

Napisano

> Trzeba zapytać o to FAP i sprawę jeszcze raz do UOKiK.

kurcze że ja wyrzuciłem peknietą sprężynę sciana.gif maiłbym dowód

po świętach pisze do UOKiK. A może zainteresowałaby się tym prokuratura - zaniechanie działań producenta w związku z realnym zagrożeniem hmm.gif, ewentualnie jakiś Fakt czy inna gazeta

Napisano

> kurcze że ja wyrzuciłem peknietą sprężynę maiłbym dowód

> po świętach pisze do UOKiK. A może zainteresowałaby się tym

> prokuratura - zaniechanie działań producenta w związku z

> realnym zagrożeniem , ewentualnie jakiś Fakt czy inna gazeta

"Motor" już kiedyś mi pomógł w walce o nową centralkę ABS w związku z pojawiającymi się "fajlurami". Myśle że mogli by podjąć temat hmm.gif

Napisano

We wtorek jestem umówiony a ASO na założenie jakiegoś wynalazku na amorki. Przypuszczam że na tym się skończy. Bedę walczył o wymianę sprężyn.

Czy ktoś ma wiedzę na temat akcji uruchomionych w Europie i czy w ramach tych akcji były wymieniane sprężyn, czy tylko zakładane jakieś dziwne wynalzki made in FIAT.

Napisano

> We wtorek jestem umówiony a ASO na założenie jakiegoś wynalazku na

> amorki. Przypuszczam że na tym się skończy. Bedę walczył o

> wymianę sprężyn.

> Czy ktoś ma wiedzę na temat akcji uruchomionych w Europie i czy w

> ramach tych akcji były wymieniane sprężyn, czy tylko zakładane

> jakieś dziwne wynalzki made in FIAT.

Ja myślę tak:

- skoro pękają sprężyny zawieszenia bo mają jakąś wadę, to powinny być wymienione na nowe wolne od wad, bo zagrażają bezpieczeństwu użytkownika samochodu,

- jeżeli dolne mocowanie sprężyny jest zbyt słabe, to albo wymiana amortyzatora na taki, który ma element mocujący pozbawiony wady lub montaż tej sławetnej popórki, która chyba spełni swoje zadanie.

Natomiast jak na razie zajęto się kwestią dolnego mocowania amortyzatora - podpórka made in Fiat i pominięto sprawę pękania sprężyn, chociaż takie miały miejsce.

Trzeba większej aktywności (nacisku) ze strony użytkowników stilo - bo sprawa jest ewidentna i trzeba to wyegzekwować od Fiata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.