Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskiwacze reflektorów

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktos juz probowal lub ewentualnie ma zrobione spryskiwacze przednich reflektorow?

Jaka pompke zastosowac najlepiej, chyba powinna byc jakas wysokocisnieniowa. Czy moze byc taka ? Standardowa pompka od spryskiwacza szyb chyba bedzie za slaba hmm.gif

Napisano

> Witam. Czy ktos juz probowal lub ewentualnie ma zrobione spryskiwacze

> przednich reflektorow?

> Jaka pompke zastosowac najlepiej, chyba powinna byc jakas

> wysokocisnieniowa. Czy moze byc taka ? Standardowa pompka od

> spryskiwacza szyb chyba bedzie za slaba

pogadaj z kolegą Cinkiem (CINEK_)

Napisano

> przednich reflektorow?

Z tego co pamietam , w wersjach ze spryskami reflektorow, jest inny zbiorniczek do plynu, w miejsce normalnego jest wiekszy 5L ok.gifok.gif i ma dodatkowa pompke w zbiorniczku wlasnie do swiatel.

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamietam , w wersjach ze spryskami reflektorow, jest inny

> zbiorniczek do plynu, w miejsce normalnego jest wiekszy 5L i

> ma dodatkowa pompke w zbiorniczku wlasnie do swiatel.

Ciekawe czy taki zbiorniczek jest do dostania, jesli tak to pewnie sporo kosztuje hmm.gif . Nie wiesz moze, czy w takim wypadku pompka ta do spryskiwaczy reflektorow rozni sie od tej do szyb pod wzgledem dawanego cisnienia ?

Napisano

> Ciekawe czy taki zbiorniczek jest do dostania, jesli tak to pewnie

> sporo kosztuje . Nie wiesz moze, czy w takim wypadku pompka ta

> do spryskiwaczy reflektorow rozni sie od tej do szyb pod

> wzgledem dawanego cisnienia ?

Zbiorniczek możesz machnąć z pandy ok.gif Po lekkim tjunie pasuje idealnie po prawej stronie (stojąc przy masce).

Napisano

cinek chyba zaadoptował zestaw z Vectry, do spryskiwaczy reflektorów jest dodatkow zbiornik

Napisano

> cinek chyba zaadoptował zestaw z Vectry, do spryskiwaczy reflektorów

> jest dodatkow zbiornik

Z Vectry ma spryskiwacze, zbiornik z Pandy. Nie pamiętam skąd i jaką pompke.

Napisano
  • Autor

> jest dodatkow zbiornik

Tez mysle nad takim rozwiazaniem, aby do spryskiwaczy reflektorow byl oddzielny zbiornik. Tylko problem jest z pompka, od czego najlepiej podpasowac. Kiedys w CC mialem spyskiwacze lamp, ale plyn podawala zwykla pomka. No i nie za specjalnie to dzialalo z powodu malego cisnienia.

Napisano

> Tez mysle nad takim rozwiazaniem, aby do spryskiwaczy reflektorow byl

> oddzielny zbiornik. Tylko problem jest z pompka, od czego

> najlepiej podpasowac. Kiedys w CC mialem spyskiwacze lamp, ale

> plyn podawala zwykla pomka. No i nie za specjalnie to dzialalo z

> powodu malego cisnienia.

No tak, aby oczyścić reflektory potrzebujemy zdecydowanie większego ciśnienia. Jak kolega chce to zrobić porządnie, to może rozejrzeć się za takimi pompami z fiatów gdzie coś takiego występowało? Np. w Stilo? Nie wiem totalnie jako to konstrukcyjnie rozwiązać, trzeba będzie pokombinować.

Napisano
  • Autor

> No tak, aby oczyścić reflektory potrzebujemy zdecydowanie większego

> ciśnienia. Jak kolega chce to zrobić porządnie, to może

> rozejrzeć się za takimi pompami z fiatów gdzie coś takiego

> występowało? Np. w Stilo? Nie wiem totalnie jako to

> konstrukcyjnie rozwiązać, trzeba będzie pokombinować.

No wlasnie, kwesta pompki. Same spryskiwacze to chyba wystarcza takie jak na masce. Mam dwie sztuki z CC, kazdy ma trzy dysze.

Napisano
  • Autor

> jest dodatkow zbiornik

Wyslalem priva do Cinka. Moze mi odpowie na moje pytania.

Napisano

> przednich reflektorow?

Spryskiwacze lamp ojciec miał w Marei, możesz rozejrzeć się za zbiornikiem z Maryśki właśnie 2.0, albo chociaż za pompką.

IMHO nie jest to jakieś rewelacyjne rozwiązanie moim zdaniem, gdyby były do tego wycieraki jak w Volvo zgodzę się, ale same wytryski raczej zadanie spełniają połowicznie i czyszczą bardzo powierzchniowo, nawet pokusiłbym się o stwierdzenie iż nie czyszczą. Jeżeli masz przyschnięty brud zimowy z drogi to słabo go ruszysz samymi wytryskami oslabiony.gif. Bajer fajny w Marei był sprzężony z włącznikiem świateł (światła włączone, dźwigienka spryskiwania szyby i płyn leciał na szybę i lapmy, światła wyłączone wiadomo tylko na szybę). Spryskiwacz lamp bardzo podnosi zużycie płynu, jest to zrozumiałe przez wysokie ciśnienie, ale podkreślam, że zużycie wzrasta dośc znacznie.

Napisano
  • Autor

Wydaje mi sie, ze odpowiednia pompa i odpowienie spryskiwacze powinny sobie poradzic. Jakos w nowszych samochodach zadko sie spotyka wycieraczki na lampach. Wiadomo Volvo owszem, ale to jest samochod ktory jest produkowany w Skandynawi. Tam to sa specyficzne warunki drogowe i klimatyczne.

Napisano

> No wlasnie, kwesta pompki. Same spryskiwacze to chyba wystarcza takie

> jak na masce. Mam dwie sztuki z CC, kazdy ma trzy dysze.

To ma działać, czy tylko wyglądać? Bo jeśli ma to jakoś działać, to zdecydowanie nie wystarczą. Dysze w spryskiwaczach reflektorów mają grubość prawie taką, jak przewody do spryskiwaczy szyby. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To ma działać, czy tylko wyglądać? Bo jeśli ma to jakoś działać, to

> zdecydowanie nie wystarczą. Dysze w spryskiwaczach reflektorów

> mają grubość prawie taką, jak przewody do spryskiwaczy szyby.

Dobrze by bylo aby dzialaly, chociaz troche.

Napisano

> Dobrze by bylo aby dzialaly, chociaz troche.

AFAIK to w PII FL były spryskiwacze dostępne jako opcja (co prawda nie w Polsce) - może szukaj w tym kierunku. Potrzebujesz większego zbiornika z dwoma pompkami (pompka do spryskiwaczy reflektorów jest bardziej wydajna), przewodów (gumowe węże w oplocie, zewnętrzna średnica ma prawie 1cm) i przeróbki instalacji elektrycznej - pompka spryskiwaczy reflektorów powinna się załączac równolegle ze spryskiwaczami szyby pod warunkiem, że masz włączone światła - tak to działa fabryczne we wszystkich fiatach i fiatopodobnych. Potem zostanie Ci tylko rzeźba z dołączeniem samych spryskiwaczy.

Generalnie musisz mieć świadomość, że ciśnienie i wydatek płynu jest na prawdę spory - płyn znika błyskawicznie. Tu masz przykład, jak wygląda króciutkie prysnięcie na lampy w Stilo (nie ma znaczenia, że spryskiwacze są wysuwane - wydajność takich stałych jest w zasadzie podobna):

278135645-274348252-Im002281.jpg

278135645-274348252-Im002282.jpg

278135645-274348252-IM002283.jpg

Jak się przytrzyma dźwignię na stałe, to pięć litrów płynu leci na reflektory i maskę góra w 20-25 sekund i zbiornik jest pusty zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Potrzebujesz

> większego zbiornika z dwoma pompkami (pompka do spryskiwaczy

> reflektorów jest bardziej wydajna), przewodów (gumowe węże w

> oplocie, zewnętrzna średnica ma prawie 1cm) i przeróbki

> instalacji elektrycznej - pompka spryskiwaczy reflektorów

> powinna się załączac równolegle ze spryskiwaczami szyby pod

> warunkiem, że masz włączone światła - tak to działa fabryczne we

> wszystkich fiatach i fiatopodobnych. Potem zostanie Ci tylko

> rzeźba z dołączeniem samych spryskiwaczy.

No wlasnie glownym problemem jest dobranie pompki i zamontowanie jej w jakis uniwersalny zbiornik (moze worek), bo zdobycie nowego zbiorniczka z dwoma pompkami pewnie graniczy z cudem. Reszta to juz latwizna, elektryke bardzo latwo mozna dorobic.

Napisano

> No wlasnie glownym problemem jest dobranie pompki, bo zdobycie nowego

> zbiorniczka z dwoma pompkami pewnie graniczy z cudem.

Dlatego radzę, żebyś poszukał w ePER zbiorniczka do FL-a - najprawdopodobniej będzie już razem z obydwoma pompkami, więc główny problem będzie z głowy, odpada też kłopot z upchnięciem tego gdzies pod maską, bo masz pasujące mocowania i odpowiedni kształt.

Co do podłączenia, to sprawa jest prosta, węże też kupisz w ASO (dokładałem kiedyś spryskiwacze do AR145 - wąż się kupuje na metry i akurat był dość tani, na pewno bardziej się opłacało kupić w ASO razem z oryginalnymi złączkami niż szukać nie wiadomo czego i zastanawiać się jak to wszystko połączyć).

Zostają dysze - ale nie wiem, czy te od FL-a będa działać: może będą OK, a może nie, Wytrzeszcz ma reflektory o trochę innym kształcie.

Napisano

Jak miałem dodatkowy zbiornik w MK2 ale słuzy jako zbiornik płynu na przód tył jest zasilany z oryginalnego zbiornika

nie zas do reflektorów.

278160683-274579123-R0015108.jpg

Zbiornik ma 4,2l i jest z Audi cena to były grosze razem z pompką zapłaciłem 15,- wydajnosc b.duża napewno wystarczająca na reflektory MK przy zastosowaniu odpowiedniej dyszy.

Oryginalny 5l zbiornik do Punto 2 kosztuje ok 270,- pompki są identyczne jak przy standardzie wiec nie ma tu znacznego przeciwskazania do wydajnosci a co do cisnienia i ilosci to faktycznie płynu ubywa w zastraszającym tempie

post-37614-1435247755508_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

A jakby zalozyl dysze od spryskiwania szyb, czy dzialalo by to jakos, gdy pompka bedzie dawac sporo wieksze cisnienie?? Wydaje mi sie, ze dysze od lamp chyba daja mgielke, a nie skupione strumienie hmm.gif

Napisano

> Jak miałem dodatkowy zbiornik w MK2 ale słuzy jako zbiornik płynu na

> przód tył jest zasilany z oryginalnego zbiornika

> nie zas do reflektorów.

> Zbiornik ma 4,2l i jest z Audi cena to były grosze razem z pompką

> zapłaciłem 15,- wydajnosc b.duża napewno wystarczająca na

> reflektory MK przy zastosowaniu odpowiedniej dyszy.

> Oryginalny 5l zbiornik do Punto 2 kosztuje ok 270,- pompki są

> identyczne jak przy standardzie wiec nie ma tu znacznego

> przeciwskazania do wydajnosci a co do cisnienia i ilosci to

> faktycznie płynu ubywa w zastraszającym tempie

ale to mowisz o 5L orginale do lampek rozumiem confused.gif a gdzie on byl schowany ???

Napisano

> ale to mowisz o 5L orginale do lampek rozumiem a gdzie on byl

> schowany ???

On jest tam gdzie oryginał tylko łuk krzywizny zbiornika sięga w dół do lewego nadkola-wiem bo oglądałem i widziałem ale cena mnie poraziła-szkoda ze nie kupiłem sobie z rozbitka na Ukrainie ale cos z faciem nie mogłem sie dogadac-niemrawy był biglaugh.gif

Napisano

> A jakby zalozyl dysze od spryskiwania szyb

To najprawdopodobniej po włączeniu pompki zostałyby wystrzelone z węży. Zanim się za to zabierzez to może obejrzyj na żywo jakieś auto ze spryskiwaczami reflektorów, popatrz na grubość węży, itd. - po pomysłach z dyszami spryskiwacza szyb widzę, że ciągle jeszcze nie do końca wiesz, co chcesz zrobić. zlosnik.gif

> Wydaje mi sie,

> ze dysze od lamp chyba daja mgielke, a nie skupione strumienie

Dysze od lamp to walą strumieniami pod takim ciśnieniem, że jak podstawisz dłoń pod spryskiwacz, to zaboli. zeby.GIF Mgiełka powstaje dopiero po rozbiciu strumienia o szkło reflektora. Poza ogólną ideą ze spryskiwaczami szyb nie ma to na prawdę nic wspólnego - tu nie chodzi o zmoczenie reflektora, bo to samo w sobie nic nie da, tylko o wytworzenie takiego ciśnienia, które usunie brud ze szkła.

Napisano

> On jest tam gdzie oryginał tylko łuk krzywizny zbiornika sięga w dół

> do lewego nadkola-wiem bo oglądałem i widziałem ale cena mnie

> poraziła-szkoda ze nie kupiłem sobie z rozbitka na Ukrainie ale

> cos z faciem nie mogłem sie dogadac-niemrawy był

no to fajnei by bylo miec cos takiego wielkiego a nie to malenstwo sick.gif chyba ze zrobie tak jak ty zlosnik.gif tylko od jakiego to bylo modelu panie cfaniaczek.gif

Napisano

> no to fajnei by bylo miec cos takiego wielkiego a nie to malenstwo

> chyba ze zrobie tak jak ty tylko od jakiego to bylo modelu

> panie

A ja to wiem niewiem.gif......widziałem kupę blachy i tyle a zbiornik był cały hehe.gifpisze tylko na korku

Audi/vW

Napisano

> A ja to wiem ......widziałem kupę blachy i tyle a zbiornik był cały

> pisze tylko na korku

> Audi/vW

eeeeeeeeeeeeeeeee tak to ja sie ni bede bawil to jaka to kupa byla tego zlomu moze sam sobie odpowiem na pytanie zlosnik.gif bo mi zrobili teraz pod nosem takie zlomowisko ze moze bym trafil

Napisano
  • Autor

> To najprawdopodobniej po włączeniu pompki zostałyby wystrzelone z

> węży. Zanim się za to zabierzez to może obejrzyj na żywo jakieś

> auto ze spryskiwaczami reflektorów, popatrz na grubość węży,

> itd. - po pomysłach z dyszami spryskiwacza szyb widzę, że ciągle

> jeszcze nie do końca wiesz, co chcesz zrobić.

> Dysze od lamp to walą strumieniami pod takim ciśnieniem, że jak

> podstawisz dłoń pod spryskiwacz, to zaboli. Mgiełka powstaje

> dopiero po rozbiciu strumienia o szkło reflektora. Poza ogólną

> ideą ze spryskiwaczami szyb nie ma to na prawdę nic wspólnego -

> tu nie chodzi o zmoczenie reflektora, bo to samo w sobie nic nie

> da, tylko o wytworzenie takiego ciśnienia, które usunie brud ze

> szkła.

Masz racje ok.gif , bede musial zkompletowac elementy i dopiero pokombinuje. Poszukam jakis spryskiwaczy uzywanych.

Napisano

> Masz racje , bede musial zkompletowac elementy i dopiero

> pokombinuje. Poszukam jakis spryskiwaczy uzywanych.

Sprawdź jeszcze w ePER, czy PII (nie FL) nie miał aby spryskiwaczy montowanych fabrycznie w jakiejś opcji, bo jeśli miał - to wiesz dokładnie czego szukać. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> O Eperkowa 5 litrówka

> 46525735 - ZBIORNICZEK

A mozesz jeszcze poszukac samych spryskiwaczy dla PII/ PIIFL ?? Czy sa moze jakos pokazane??

Napisano

> Wydaje mi sie, ze odpowiednia pompa i odpowienie spryskiwacze powinny

> sobie poradzic. Jakos w nowszych samochodach zadko sie spotyka

> wycieraczki na lampach. Wiadomo Volvo owszem, ale to jest

> samochod ktory jest produkowany w Skandynawi. Tam to sa

> specyficzne warunki drogowe i klimatyczne.

Dodam jeszcze, że system spryskiwania reflektorów w Marei był fabryczny, żadna rzeźba, także dysze i pompa była jak najbardziej odpowiednie, pomimo tego jakoś super wielkiej różnicy przed i po użyciu spryskiwaczy nie widziałem, na pewno jest to jakies wyjście, pomoże w jakimś stopniu oczyścić reflektor ale podkreślam, że na pewno nie w takim stopniu jak spryskiwacz + wycieraczka. A że jest to montowane w większości aut (ksenon tego wymaga) no to kwestia tylko i wyłacznie przepisu, który czasami mija się lekko z prawdą.

Takie jest moje skromne zdanie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nr 5

> 735360838 - SPRYSKIWACZ

Dzieki wink.gif . A nie wiesz moze przypadkiem, czy byly wersje PII (nie FL) ze spyskiwaczami reflektorow. Jesli tak, to czy mozna takie spryski gdzies dostac?? Bo od FL moga nie pasowac confused.gif

Napisano

> Ciekawe czy taki zbiorniczek jest do dostania, jesli tak to pewnie

> sporo kosztuje . Nie wiesz moze, czy w takim wypadku pompka ta

> do spryskiwaczy reflektorow rozni sie od tej do szyb pod

> wzgledem dawanego cisnienia ?

Sam kiedys sie tym interesowalem, bo ciagle dolewanie zima do tego malego zbiorniczka plynu jest deliktanie mowiac wkurzajace, ale niezbyt duzo jezdzi samochodow ze spryskami reflektorow, wiec i czesci brak oslabiony.gif.

Co do cisnienia to sie nie orientuje, ale teoretycznie powinno byc wieksze.

Napisano

> Zbiorniczek możesz machnąć z pandy Po lekkim tjunie pasuje idealnie

> po prawej stronie (stojąc przy masce).

no i ile jest tam litrow i gdzie go mozna kupic ?

Napisano

Cena w ASO to 18zł

do tego musisz miec złączki po ok 10,- i kupę rurki zakrecony.gif

Napisano

> Sam kiedys sie tym interesowalem, bo ciagle dolewanie zima do tego

> malego zbiorniczka plynu jest deliktanie mowiac wkurzajace,

jest na to rada - ekonomiczne spryskiwacze z Wytrzeszca - naprawdę dużo się oszczędza płynu w porównaniu do zwykłych sikawek ok.gif

Napisano

> Dodam jeszcze, że system spryskiwania reflektorów w Marei był

> fabryczny, żadna rzeźba, także dysze i pompa była jak

> najbardziej odpowiednie, pomimo tego jakoś super wielkiej

> różnicy przed i po użyciu spryskiwaczy nie widziałem

Ja widzę jedno praktyczne zastosowanie - dla mnie ważne. Zimą, gdy droga jest posypana piaskiem, posolona, etc. spod kół unosi się taka brudna mgiełka, która osiada na szybach, reflektorach, itd. Świecące reflektory są ciepłe, więc wilgoć błyskawicznie odparowuje, a brud z solą zostaje na reflektorze. Po 20-30 km takiej jazdy w trasie zasięg reflektorów jest sporo mniejszy, trzeba się zatrzymać i przetrzeć. Jak się je w miarę regularnie spryskuje razem z przednią szybą (którą w takich warunkach też się przeciera praktycznie co chwilę), to sporo dłużej zostają czyste.

Fakt, że jeśli reflektory już są konkretnie zalepione, to spryskiwacze na wiele się nie zdadzą - podobnie jak w przypadku zaschniętego błota, much, itd., ale dla mnie istotne było to, że jadąc w zimie po ciemku w miarę uczęszczaną drogą nie musiałem się co kawałek zatrzymywać by przetrzeć szkła reflektorów. Kiedyś dokładałem fabryczne spryskiwacze do AR145, więc mogłem się na przykładzie tego samego auta przekonać, jaka jest różnica ok.gif - poza okresem zimowym spryskiwacze właściwie nie przydają się do niczego konkretnego. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> .

Thx smile.gif

Z rysunku wynika, ze sa po dwa spryskiwacze na lampe. Widze, ze jeszcze ma chyba wycieraczke zeby.GIF . Russia version zeby.GIF

Napisano

> no to fajnei by bylo miec cos takiego wielkiego a nie to malenstwo

> chyba ze zrobie tak jak ty tylko od jakiego to bylo modelu

> panie

od jakiego by nie bylo i tak trzeba uchwyty jakies dorabiac i instalacje podlaczyc, po prostu kupujesz co jest i potem dorabiasz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Zgadzam sie z Toba. Jeszcze jest jedna zaleta. Mozna zmoczyc reflektory i zatrzymac sie i na mokro je przetrzec. Jakby nie patrzec, jest to lepsze niz tarcie na sucho po plastikowym kloszu reflektora ok.gif

Napisano

> Wydaje mi sie, ze odpowiednia pompa i odpowienie spryskiwacze powinny

> sobie poradzic. Jakos w nowszych samochodach zadko sie spotyka

> wycieraczki na lampach. Wiadomo Volvo owszem, ale to jest

> samochod ktory jest produkowany w Skandynawi. Tam to sa

> specyficzne warunki drogowe i klimatyczne.

a Łada to co grinser006.gif ? Tez mialy, jak sie mialo wlaczone swiatla i wlaczalo sie wyciareczki to tez chodzily, ale juz teraz chyba sie tego nie montuje w samochodu, spryskiwacze cisnieniowe daja rade ok.gif

Napisano

> Thx

> Z rysunku wynika, ze sa po dwa spryskiwacze na lampe. Widze, ze

> jeszcze ma chyba wycieraczke . Russia version

Tak tam wiekszosc takie ma tak jak w ładach......widziałem ale rzadko mozna spotkac na złomach sprawne te elementy chodz wycieraczki kształt mają "boski"valeo....i jakie skomplikowane sick.gifmoze kiedys jak jeszcze dorwę to sfotografuję

Napisano

> jest na to rada - ekonomiczne spryskiwacze z Wytrzeszca - naprawdę

> dużo się oszczędza płynu w porównaniu do zwykłych sikawek

o to ciekawe stwierdzenie ok.gif a powiedz mi jeszcze ile jest tam sikow z dwoch dysz ?

Napisano

> o to ciekawe stwierdzenie a powiedz mi jeszcze ile jest tam sikow z

> dwoch dysz ?

nie ma sików biglaugh.gif idzie mgiełka, z 1 dziurki zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego radzę, żebyś poszukał w ePER zbiorniczka do FL-a -

> najprawdopodobniej będzie już razem z obydwoma pompkami, więc

> główny problem będzie z głowy, odpada też kłopot z upchnięciem

> tego gdzies pod maską, bo masz pasujące mocowania i odpowiedni

> kształt.

> Co do podłączenia, to sprawa jest prosta, węże też kupisz w ASO

> (dokładałem kiedyś spryskiwacze do AR145 - wąż się kupuje na

> metry i akurat był dość tani, na pewno bardziej się opłacało

> kupić w ASO razem z oryginalnymi złączkami niż szukać nie

> wiadomo czego i zastanawiać się jak to wszystko połączyć).

> Zostają dysze - ale nie wiem, czy te od FL-a będa działać: może będą

> OK, a może nie, Wytrzeszcz ma reflektory o trochę innym

> kształcie.

Nie musi szukac od wytrzeszcza poniewaz spryski reflektorow byly takze opcjonalnie w PII ok.gif, a nawet jesli by podpasowywal spryski od FL to uwazam ze powinny dzialac, ze wzgledu na to iz lampy w PII sa znacznie mniejsze (nizsze) niz w FL, gorzej by bylo w druga strone.

Jeszcze co do spryskow w Stilo to jest to fajnie zrobone (jak zreszta w wielu inny samochodach), ze sie chowaja, anie stercza tak jak w PII, troche to jednak psuje stylistyke zgrabnego przodu w PII grinser006.gif

Napisano

> Ja widzę jedno praktyczne zastosowanie - dla mnie ważne. Zimą, gdy

> droga jest posypana piaskiem, posolona, etc. spod kół unosi się

> taka brudna mgiełka, która osiada na szybach, reflektorach, itd.

> Świecące reflektory są ciepłe, więc wilgoć błyskawicznie

> odparowuje, a brud z solą zostaje na reflektorze. Po 20-30 km

> takiej jazdy w trasie zasięg reflektorów jest sporo mniejszy,

> trzeba się zatrzymać i przetrzeć. Jak się je w miarę regularnie

> spryskuje razem z przednią szybą (którą w takich warunkach też

> się przeciera praktycznie co chwilę), to sporo dłużej zostają

> czyste.

> Fakt, że jeśli reflektory już są konkretnie zalepione, to

> spryskiwacze na wiele się nie zdadzą - podobnie jak w przypadku

> zaschniętego błota, much, itd., ale dla mnie istotne było to, że

> jadąc w zimie po ciemku w miarę uczęszczaną drogą nie musiałem

> się co kawałek zatrzymywać by przetrzeć szkła reflektorów.

> Kiedyś dokładałem fabryczne spryskiwacze do AR145, więc mogłem

> się na przykładzie tego samego auta przekonać, jaka jest różnica

> - poza okresem zimowym spryskiwacze właściwie nie przydają się

> do niczego konkretnego.

zimą jak najbardziej uzasadnione zgodze się, ale tylko w przypadkach jeżeli ktoś robi trasy, osobiście przy przelocie 15000 rocznie nie bawiłbym się w to, mając też porównanie działania tego wylazku ok.gif

Napisano

> w wielu inny samochodach), ze sie chowaja, anie stercza tak jak

> w PII, troche to jednak psuje stylistyke zgrabnego przodu w PII

Generalnie zależy co zamontujesz - u mnie pasuje idealnie na powierzchnię zderzaka - nie widać że sikacze są nieoryginalne...

dscf0204.jpg

Pozdro

Napisano

> Nie musi szukac od wytrzeszcza poniewaz spryski reflektorow byly

> takze opcjonalnie w PII ,

OK - tego nie wiedziałem ok.gif Jeśli tak, to jedyny problem jest ze znalezieniem tego jakoś w miarę tanio zlosnik.gif.

Węże i zaworki zwrotne chyba raczej z ASO, spryskiwacze pewnie też hmm.gif - najwiekszy koszt to ten nieszczęsny zbiornik z dwoma pompkami. tongue.gif

> Jeszcze co do spryskow w Stilo to jest to fajnie zrobone (jak zreszta

> w wielu inny samochodach), ze sie chowaja, anie stercza tak jak

> w PII

Ja uważam za to odwrotnie zlosnik.gif - chowane spryskiwacze to przerost formy nad treścią IMO zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.