Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja auta z kierownicą z prawej strony?

Featured Replies

Napisano

Da się w Polsce?

Napisano

> Nie

Chyba tylko zabytek dałoby rade hmm.gif

Napisano

> Da się w Polsce?

Zawsze można jeździć autem zarejestrowanym za granicą.

Napisano

Da się w Polsce?

nie, chyba ze jako auto zabytkowe wink.gif

Napisano

> da.

Jakies doswiadczenia w tej kwestii?

Bo wsumie temat dosc interesujacy.

Napisano

> ile razy juz ten temat byl

No wiele i za kazdym razem byly sprzeczne odpowiedzi.

Tzn zdecydowana wiekszosc twierdzila ze sie nie da, a zawsz sie znalazl ktos kto twierdzil ze wlasnie zarejestrowal.

Napisano

> Da się w Polsce?

Jesli posiadasz zabytek - mozna.

Jesli samochod zarejestrowany byl bodajze przed 90 rokiem - mozna.

Jesli samochod bedziesz rejestrowal po raz pierwsz teraz - nie mozna.

Napisano

> Jakies doswiadczenia w tej kwestii?

> Bo wsumie temat dosc interesujacy.

AFAIK jesli auto nie wystepowalo jaki LHD to mozna je zarejestrowac w PL. Jest tu w Lodzi taki Skyline 893goodvibes.gif

2_136.jpg

Napisano

> Da się w Polsce?

Da da ... tylko ze ministerstwo transportu musi sie zgodzic ...

Napisano

> AFAIK jesli auto nie wystepowalo jaki LHD to mozna je zarejestrowac

> w PL. Jest tu w Lodzi taki Skyline

dokładnie trochę długo trwał cały proeces rejestracji ale się udało ok.gif

Napisano
  • Autor

> Fajnie by bylo.A jezeli mozna rejestrowac to trzeba ustawic

> lampy?takze kierownice,czy kierownica nie przeszkadza?

Kodeks drogowy-rozporządzenie właściwego ministra- warunki jakie muszą być spelnione aby zarejstrować auto w polsce.

W zasadzie dyskwalifikuje Art 66 paragraf 1 punkt 5 -niestety ale w polsce wyprzedzamy z lewej strony a umijscowienie kierowcy po prawej stronie czyni ten manewr niebezpiecznym.

Jeśli to nie wystarczy to paragraf 5 (a raczej co na bazie tego paragrafu zostało wyplute)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262):

art 10, par 9, pkt 2: "Kierownica w pojeździe o liczbie kół większej niż trzy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h, nie powinna być umieszczona po prawej stronie pojazdu."

Napisano

> ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w

> sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich

> niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262):

> art 10, par 9, pkt 2: "Kierownica w pojeździe o liczbie kół większej

> niż trzy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości

> przekraczającej 40 km/h, nie powinna być umieszczona po prawej

> stronie pojazdu."

to w przepisie jest nieostre, nie brzmi nie może lecz nie powinna, a to pewnie pozostawia furtkę na takie przypadki jak autko z Łodzi parę postów wyżej

Napisano

> Da się w Polsce?

Kiedyś "za komuny" jeździły takie zarejestrowane odrzutki z exportu do krajów lewostronnych. Nawet u mamy w pracy był taki jeden "załatwiany".

Teraz - nie wiem, pewnie jest problem.

Pozdr. P.

Napisano

mozna nie mozna a kogo to obchodzi na logike wescie kto by chcial wyprzedzac autem ktore ma kierownice po prawej stronie ??? chyba tylko jakis kretyn samobujca

a swoja strona w moim miescie byla afera z anglikami bo diagnosta rejestrowal takie fury jako juz przerobione. wydalo sie kiedy takie auto sprzedano i wlascicielke zatrzymano do kontroli i policja sie zdziwila ze auto zarejestrowane z kierownica nie potej stronie co trzeba.

a diagnosta ??? kilka lat w zawiasach i . . . . dalej pracuje jako diagnosta bo nikt mu nie odebral uprawnien sick.gif

Napisano

> nie powinna znacze ze nie moze i kropka

a ten sky hmm.gif

nie powinna znaczy nie powinna .

Jeśli jest taki zapis to właśnie w celu zostawienia " furtki" dla niektórych sytuacji, gdyby nie mogła to tak by to brzmiało

Napisano

> mozna nie mozna a kogo to obchodzi na logike wescie kto by chcial

> wyprzedzac autem ktore ma kierownice po prawej stronie ???

No niektorych jakwidac obchodzi.

Mi by kierownica po prawej stronie nieprzeszkadzala.

Bo po pierwsze wyprzedzanie to nie jest manewr konieczny (mimo ze mozna odniesc takie wrazenie jezdzac po naszych drogach i patrzac co niektorzy robia), a po drugie jak sie umie wyprzedzac to to po ktorej stronie sie ma kierownice naprawde niema tu wieszgo znaczenia.

Napisano

hmm.. a styl jazdy takim skylinem jak wyżej to dwie skrajności mogą byc- albo szybki rajd na jaki stac ten wóz albo wprost przeciwnie- powolny lansocruising po mieście zlosnik2.gif

Napisano

> a ten sky

> nie powinna znaczy nie powinna .

> Jeśli jest taki zapis to właśnie w celu zostawienia " furtki" dla

> niektórych sytuacji, gdyby nie mogła to tak by to brzmiało

widze ze na sile szukasz tej furtki ale nie powinna znaczy ze nie i koniec!

Napisano

jazda autem ubezpieczonym i zarejestrowanym w Uk po polskich drogach jest zgodna z prawem, tak ? cfaniaczek.gif

ja bym tak zrobil zlosnik.gif

Napisano

> No niektorych jakwidac obchodzi.

> Mi by kierownica po prawej stronie nieprzeszkadzala.

> Bo po pierwsze wyprzedzanie to nie jest manewr konieczny (mimo ze

> mozna odniesc takie wrazenie jezdzac po naszych drogach i

> patrzac co niektorzy robia), a po drugie jak sie umie wyprzedzac

> to to po ktorej stronie sie ma kierownice naprawde niema tu

> wieszgo znaczenia.

czy ty sie czlowieku zastanawiasz co piszez???? "wyprzedzanie to nie jest manewr konieczny" z tej wypowiedzi domniemam ze jestes kapelusznikiem czyl pospolitym zawalidroag zastanawiam sie skad masz prawojazdy

A druga sprawa jezdziles kiedys takim alteam w kraju z prawostronyn ruchem??? sprobuj tir-a wyprzedzci

jako kiierowca jestes na odstrzal

Napisano

> czy ty sie czlowieku zastanawiasz co piszez????

A czy ty aby na pewno wiesz co piszesz?

> A druga sprawa jezdziles kiedys takim alteam w kraju z prawostronyn

> ruchem??? sprobuj tir-a wyprzedzci

A czy ty aby na pewno chociaz raz wsadziles tylek w takie auto i probowales sie przejechac dalej niz na koniec parkingu?

> jako kiierowca jestes na odstrzal

sam jestes na odstrzal. w UK polskie auta jezdza i kierowcy daja rade. Polscy kierowcy w angielskich autach jada na wakacje/ferie/przerwe swiateczna i tez daja rade. Nikt nie mowi, ze prowadzenie takiego auta to luksus, ale troche po Polsce juz przejechalem moimi "anglikami" i gwarantuje ci, ze sie da - bezpiecznie i dojechac do celu...

Napisano

wiem co pisze!!!!

jak mniemam prcujesz w angli i na krutkie chwile przyjezdzasz do polski wieco ty mozesz wiedziec o codziennym (np przez kilka lat) urzytkowaniu takiego auta w kraju z prawostronnym ruchem

przedstawiam sytuacje jedziesz za ciezarowka chcesz ja wypradzic w samochodzie z kierownica po lewej stronie wychylasz sie lukaasz czy cos jedzie i wyprzedzqsz a jak to jest w aucie z kierownica poprawej stronie??? a no muszisz wyjechac praktycznie alym autem na lewy pas i nie powiesz mi ze to jest bezpieczne no chyba ze jestes taki inteligentny ze wyprzedzasz z prwaej strony

zycze powodzenia przy wyprzedzaniu

Napisano

> wiem co pisze!!!!

> jak mniemam prcujesz w angli i na krutkie chwile przyjezdzasz do

> polski wieco ty mozesz wiedziec o codziennym (np przez kilka

> lat) urzytkowaniu takiego auta w kraju z prawostronnym ruchem

> przedstawiam sytuacje jedziesz za ciezarowka chcesz ja wypradzic w

> samochodzie z kierownica po lewej stronie wychylasz sie lukaasz

> czy cos jedzie i wyprzedzqsz a jak to jest w aucie z kierownica

> poprawej stronie??? a no muszisz wyjechac praktycznie alym autem

> na lewy pas i nie powiesz mi ze to jest bezpieczne no chyba ze

> jestes taki inteligentny ze wyprzedzasz z prwaej strony

> zycze powodzenia przy wyprzedzaniu

Nie popieram rejestracji aut z kierownicą z prawej strony,

ale

zwiększając odległośc od poprzedzającego Cię auta niwelujesz prawie do zera ta niedogodnośc.

Chyba , że wyprzedzasz z czyjegoś zderzaka hmm.gif to wtedy jest to problem

Napisano

znam gościa co ma A6 1.8T zarejestrowaną w UK i co dwa tygodnie tam jeździ od dwóch lat i jeszcze jakośc nie doprowadził do wypadku smirk.gif także jak się umie to daje radę ok.gif a poza tym to co piszesz o wyprzedzaniu to też brednia bo:

- w jak by każdy jeżdził tak jak na zachodzie- gdzie PRAWIE każdy jedzie tyle na ile pozawalają przepisy i równo to nie potrzebne by było wyprzedzanie, a uwierz mi,że wcale nie dojechałbyś do celu wiele później!

-jak jeździsz RHL to o wiele wcześniej planujesz manewr

-nie wyprzedza się za zderzaka!

Edit: z mojej strony EOT smirk.gif

Napisano

> czy ty sie czlowieku zastanawiasz co piszez????

Zazwyczaj sie chwile zastanawaim zanim cos napisze. Tym razem nie bylo inaczej.

> "wyprzedzanie to nie

> jest manewr konieczny" z tej wypowiedzi domniemam ze jestes

> kapelusznikiem czyl pospolitym zawalidroag

Czyli ktos kto niewyprzedza to jest kapelusznik oraz pospolity zawalidroga. Moze wytlumaczysz jak do tego doszedles? A pozatym czy to ze napisalem ze wyprzedzanie nie jest konieczne znaczy ze nigdy nie wyprzedzam?

Poprostu chcialem przez to powiedziec ze niewyprzedzajac nikogo (no moze poza traktorami, rowerzystami itp) mozna w calkiem przyzwoitym tempie wszedzie dojechac.

I sa kraje gdzie tak sie jezdzi. Dzieki temu jest 100x bezpieczniej na drogach a zarazem niewiele wolniej. Ale jak widac niektorzy - tacy jak Ty - niepotrafia tego zrozumiec.

Mam nadzieje ze kiedys sie owiniesz o drzewo jak bedziesz wyprzedzal za wszelka cene.

> zastanawiam sie skad

> masz prawojazdy

Urzad miasta mi dal. Dokladnie to wydzial ruchu drogowego.

> A druga sprawa jezdziles kiedys takim alteam w kraju z prawostronyn

> ruchem???

nie.

Zato jezdzilem samochodem z kierownica po lewej stronie w kraju gdzie jezdzi sie po lewej stronie drogi. Chyba wychodzi na to samo. Jakos niemialem zupelnie zadnych problemow.

> sprobuj tir-a wyprzedzci

> jako kiierowca jestes na odstrzal

Niewidze zadnego problemu. A to ze Ty widzisz wynika pewnie z tego, iz niemasz pojecia o wyprzedzaniu.

Wiec moze dam ci krociutka lekcje.

Aby kogos wyprzedzic nie robimy tak jak 90% polskich (i nietylko) kierowcow. Bo zwykle wyglada to tak. Podjezdza taki na kilka (lub mniej) metrow do poprzednika, i wychylajac sie na lewo i patrzac czy nie jedzie cos z naprzeciwka czeka na moment w ktorym bedzie pusto i bedzie mogl wyprzedzic.

Ma to kilka podstawowych wad: po pierwsze w razie gwaltownego hamowanie tego poprzednika ten wyprzedzajacy znajdujac sie na metr za nim niema raczej szans wyhamowac. Po drugie trzeba sie wyhylac na lewy pas zeby zobaczyc czy nic nie jedzie co tez zwykle nie jest bezpieczne. Po trzecie nawet gdy juz jest wolne z naprzeciwka zawsze potrzebujemy troche czasu na wyjechanie na lewo, rozpedzenie sie itd. Takim sposobem rzeczywiscie wyprzedzenie autem w kierownica po prawej byloby nielada sztuka.

A teraz jak sie powinno prawidlowo wyprzedzac.

Po pierwsze zachowujemy duzy odstep od wyprzedzanego. Kilkadziesiat metrow najlepiej (oczywiescie zalezne od predkosci). Przy takim odstepie nawet minimalne wychylenie sie w lewo daje nam widok na droge z przeciwka. Gdy widac ze juz zbliza sie ostatni pojazd z naprzeciwka a za nim droga jest wolna zaczynamu przyspieszac mimo ze jeszcze sie z tamtym nie minelismy. Trzeba to sobie tak wyliczyc zeby sie z nim minac jeszcze zanim dojedziemy blizej do wyprzedzanego. Wtedy juz rozpedzeni wjezdzamy na lewy pas i wyprzedzamy. Manewr przebiega sporo szybciej i sprawniej. Sporo krocej tez jestesmy na lewym pasie bo wjezdzajac na niego juz mamy roznice predkosci miedzy nami a wyprzedzanym.

Takie wyprzedzanie ma same plusy. Jest zdecydowanie bezpieczniejsze i eliminuje wszystkie niebezczpieczne momenty wyprzedzania takiego jak kolega uskutecznia.

Na koniec wypada mi tylko powiedziec ze to kolega powinien sie zastanawiac nad tym co pisze.

I jesli kolega chce sie wypowiadac na tematy motoryzacyjne to moze najpierw oprocz zdobycia prawo jazdy wypadaloby sie troche poduczyc w jaki sposob sie samochodem jezdzi.

Napisano

> Da się w Polsce?

Da się !!!!!!!!

Był jakiś czas temu wątek z zdjęciem Vauxhala (Opel) Vectra z Łodzi. Auto zarejestrowane na nowych PL blachach kiera po prawej.

Sam widziałem stał na światłach przedemną!!!!!

Często go widać na skrzyżowaniu Kilińskiego / Przybyszewskiego.

Napisano

> nie.

skoro nie jeździłeś (i tu wychodzi to ze nie wiesz o czym piszesz) to uważam ta rozmowę za bezsensowna jak pojeździsz takim autem to wtedy pogadamy

pozdrawiam

Napisano

> skoro nie jeździłeś (i tu wychodzi to ze nie wiesz o czym piszesz) to

> uważam ta rozmowę za bezsensowna jak pojeździsz takim autem to

> wtedy pogadamy

> pozdrawiam

Chyba kolega nie umie czytac ze zrozumieniem, lub robi to jedynie wyrywkowo.

A to: ?

Quote:

Zato jezdzilem samochodem z kierownica po lewej stronie w kraju gdzie jezdzi sie po lewej stronie drogi. Chyba wychodzi na to samo. Jakos niemialem zupelnie zadnych problemow

Chyba ze moze kolega uwaza ze to zupelnie co innego.

Napisano

> dokładnie trochę długo trwał cały proeces rejestracji ale się udało

i Piotruś nim śmiga smile.gifdrive.gif

Napisano

Nawet jeśli są to "krutkie" chwile, to te chwile mają więcej kilometrów, niż połowa rodaków robi smirk.gif

Ale mimo wszystko, nie odpowiedziałeś na moje pytanie - czy ty w warunkach prawostronny ruch, auto RHD zrobiłeś choćby 100km? Zapewniam cię, da się z tym jeździć, da się jeździć normalnie, da się wyprzedzić TIRa, i można dojechać na miejsce bez zarysowanego auta. Jedna, jedyna rzecz, która jest utrudniona, to wyprzedzający cię na trzeciego, czwartego kierowcy, spychający cię na pobocze.

Poza tym, nikt nie mówi, że sytuacja jest miód malina, ale z zachowaniem zdrowego rozsądku, i kilku zasad, które podali ci już koledzy - nie jest źle.

Napisano

> Ale mimo wszystko, nie odpowiedziałeś na moje pytanie - czy ty w

> warunkach prawostronny ruch, auto RHD zrobiłeś choćby 100km?

Gosc nieodpowiada na pytania bo wie, ze nieprzemyslal tego co napisal i teraz boi sie zrobic z siebie jeszcze wiekszego glupa.

Mnie splawil w najglupszy sposob jaki chyba mogl wymyslic.

Napisano

> Gosc nieodpowiada na pytania bo wie, ze nieprzemyslal tego co napisal

> i teraz boi sie zrobic z siebie jeszcze wiekszego glupa .

> Mnie splawil w najglupszy sposob jaki chyba mogl wymyslic.

"glupa" to ja twoim rodzicom wspolczuje napisalem juz raz ze nie bede z tOBA dyskutowal bo nie mamy oczym

widze ze lubisz sie pluc to sie dalej pluj ale nie na forum forum jest dla inteligetnych ludzi a nie dla takiego czegos jak ty

Napisano

> "glupa" to ja twoim rodzicom wspolczuje napisalem juz raz ze nie bede

> z tOBA dyskutowal bo nie mamy oczym

> widze ze lubisz sie pluc to sie dalej pluj ale nie na forum forum

> jest dla inteligetnych ludzi a nie dla takiego czegos jak ty

Jednak widze ze mimo wczesniejszych twoich zapowiedzi nadal ze mna dyskutujesz. A to ze niemasz o czym to juz twoj problem bo pokazalem ci ze nierozumiesz nawet najprostszego tekstu ktory do ciebie pisze.

Nasza rozmowa wygladala mniewiecej tak: ty pytasz czy cos robilem, ja mowie ze tak, a ty odpowiadasz ze skoro nie robilem to niebedziesz ze mna rozmawial. Czy tak postepuje inteligentny czlowiek w dyskusji. Bo moim zdaniem tak postepuje tchorz, ktory niepotrafi nawet inteligentnie wykrecic sie z tego co napisal. Tylko zakancza dyskusje jakims bezsensownym stwierdzeniem. A to ze mnie nazywasz "czyms takim" tez w duzym stopniu swiadczy o twojej inteligencji.

Proponuje zmienic forum z autokacika na jakies forum dla umyslowo cofnietych w rozwoju.

Napisano

> jest dla inteligetnych ludzi a nie dla takiego czegos jak ty

No właśnie ,ale Twoje wypowiedzi czasami nie za bardzo oddają myśli człowieka inteligentnego grinser006.gifoslabiony.gif i zauważyłem to również na CKT smirk.gif

Napisano

Dobrze uważasz się za inteligentniejszego ode mnie niech Ci będzie w końcu i blondynce mur odpuścił, bo stwierdził ze głupiemu trzeba ustąpić.

Zamykam temat!!!

Jeżeli chcesz cos dalej mędrkować na forum to jesteś głupszy niż myślałem.

Napisano

> Dobrze uważasz się za inteligentniejszego ode mnie niech Ci będzie w

> końcu i blondynce mur odpuścił, bo stwierdził ze głupiemu trzeba

> ustąpić.

> Zamykam temat!!!

> Jeżeli chcesz cos dalej mędrkować na forum to jesteś głupszy niż

> myślałem.

Nie chce medrkowac na forum na temat tego kto jest glupszy.

Chcialem porozmawiac na temat ktory sam rozpoczales. Bo wydal mi sie ciekawy. Pokazalem w nim odmienny punkt widzenia niz przedstawiles. A ty zamiast ustosunkowac sie do mojej opinii wolales mnie zwyzywac.

Napisano

nazwalem Cie keplusznikiem wiec sory ale po co odrazu wyjezdzac z glupkiem

Moderatorze zamnij temat bo spamy leca.

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam kotleta po nie wiem jak to wygląda teraz.

Znajomy pracuje i jest zameldowany w GB.

Zakładamy, że wróci do kraju i nie będzie już tam ani zameldowany ani pracował.

Przyjeżdża autem z kierą po prawej.

Jak długo może jeździć?

Zakładamy, ze ma angielskie ubezpieczenie i MOT (ich przegląd tech.)

Napisano

> Jak długo może jeździć?

> Zakładamy, ze ma angielskie ubezpieczenie i MOT (ich przegląd tech.)

A kto jest w stanie stwierdzić, jak długo jeździ?

IMO jak ma papiery w aktualne, to hulaj dusza.

Napisano

> Da się !!!!!!!!

> Był jakiś czas temu wątek z zdjęciem Vauxhala (Opel) Vectra z Łodzi.

> Auto zarejestrowane na nowych PL blachach kiera po prawej.

> Sam widziałem stał na światłach przedemną!!!!!

> Często go widać na skrzyżowaniu Kilińskiego / Przybyszewskiego.

Był kiedyś też wątek o Vauxhalu zarejestrowanym w Kwidzynie z kierownicą po prawej stronie - trafił na aukcję Allegro.

Zapytałem e-mailowo miejscowych policjantów, jak to możliwe ???

Niestety, nie doczekałem się odpowiedzi confused.gif

Napisano

[ciach]

claps.gif bardzo dobry tekst

A moge prosic o nieodgrzewanie kotleta, tzn. dyskusji jak sie jezdzi RHD w PL i czy racje ma Cini0 czy kto inny? Moze lepiej skoncentrowac sie na GLOWNYM watku, jakim jest rejestracja RHD w PL? cfaniaczek.gif

Dziekuje.

Lukaszeczek

Napisano

> da.

a mogl by ktos lopatologicznie wytlumaczyc jak taki obrzad odprawic ?

zastanawiam sie nad samochodem, ktory totalnie nie nadaje sie do wyprzedzania a zarazem jest 'klasykiem', ktory jest jeszcze bardziej klasyczny jak ma kierownice po prawej zlosnik.gif. Mam tu na mysli Mini, maly lansowozik bean-style

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.